ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - ΕΚΤΡΩΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ
Ο ένας κόβει ο άλλος ράβει στη σφαγή σε βάρος του Ασφαλιστικού

INTIME NEWS

Η στρατηγική σύμπλευση των αστικών κομμάτων στην αντιασφαλιστική επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη, με την κυβέρνηση της ΝΔ να έχει πάρει τώρα τη σκυτάλη, επιβεβαιώθηκε με πολύ γλαφυρό τρόπο στη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης.

Χαρακτηριστική η αποστροφή του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση, κλείνοντας χτες το βράδυ την τριήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια, ο οποίος δηλώνοντας ότι δεν είναι «μικρόψυχος», αναγνώρισε ότι το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο περιέχει τους αντιασφαλιστικούς νόμους όλων των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων, με τελευταίο τον νόμο Κατρούγκαλου του ΣΥΡΙΖΑ: «Το νομοσχέδιο, είπε, έρχεται να επισφραγίσει μια σειρά από πολύχρονες προσπάθειες (...) που έγιναν στο παρελθόν και από άλλα κόμματα», ενώ χρέωσε στον ΣΥΡΙΖΑ «μικροψυχία» που δεν αναγνώρισε ότι ο δικός του νόμος στηρίχθηκε «στο νόμο Λοβέρδου - Κουτρουμάνη, που είχε μέσα το στοιχείο της εθνικής, της βασικής και της αναλογικής, το βαφτίσατε εθνική και ανταποδοτική. Δεν είναι δικό σας, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια αρχιτεκτονική πολύ σωστή, που έγινε από το ΠΑΣΟΚ και την υιοθέτησα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ενώ επανέλαβε και χτες ότι «αν δεν υπήρχαν κομματικές αναφορές», το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που ήδη έχει χαρακτηριστεί από τους εργαζόμενους νόμος «Βρούτση - Κατρούγκαλου», θα έπρεπε να ψηφιστεί από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και λοιπούς, δείχνοντας έτσι πόσο ...χαοτικές είναι οι διαφορές όλων των αστικών κομμάτων και σε ό,τι αφορά τη στρατηγική του κεφαλαίου για την Ασφάλιση.

Κουρνιαχτός συγκάλυψης της στρατηγικής σύμπλευσης

Τη σύμπλευση αυτή επιχείρησε να κρύψει στην τοποθέτηση για το Ασφαλιστικό χτες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, προσπερνώντας βολικά... το ότι αυτό αποτελεί συνέχεια, συμπλήρωμα του νόμου Κατρούγκαλου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για «νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία και εμμονή, για περικοπές στις συντάξεις, αυξήσεις στις εισφορές, για μια μεταρρύθμιση εν ολίγοις απ' την οποία κερδισμένες θα βγουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες», κατηγόρησε την κυβέρνηση για «απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και χτύπημα κατά των συλλογικών συμβάσεων, για ενθάρρυνση της ασυδοσίας στην αγορά εργασίας», παριστάνοντας ότι δεν ξέρει τίποτα για τον «φόνο» και για το γεγονός ότι το αντεργατικό οπλοστάσιο ενισχύθηκε και θωρακίστηκε επί των ημερών του.

Κλείνοντας τα μάτια σ' αυτήν την πραγματικότητα, ο Αλ. Τσίπρας παράστησε τον προστάτη των εργαζομένων, ισχυριζόμενος ότι τάχα η δική του κυβέρνηση που έκοψε τις... υπόλοιπες, επανέφερε τη 13η σύνταξη, όπως βάφτισε την εφάπαξ παροχή «σύμφωνα με τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας», όπως παραδέχτηκε και υπό την αίρεση αυτών των αντοχών.

«Για πρώτη φορά στη νεότερη ελληνική ιστορία, υπό κανονικές συνθήκες και χωρίς την πίεση καμίας τρόικας, χωρίς κανέναν δημοσιονομικό κίνδυνο, κόβετε συντάξεις. Κόβετε συντάξεις χωρίς μνημόνια, αλλά από ιδεολογία. Τις προηγούμενες φορές υπήρχε δικαιολογία, τώρα όχι», ανέφερε, ζητώντας προκλητικά άλλοθι για τις περικοπές επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ.

Αξίζει στο μεταξύ να καταγραφεί και η «πάσα» του Γ. Κατρούγκαλου, που ούτε λίγο ούτε πολύ στήριξε το κυβερνητικό ψέμα περί «αυξήσεων» με τον νέο νόμο, λέγοντας ανάμεσα σε άλλα πως «προσωπικά είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που αυτές οι περικοπές (στις επικουρικές συντάξεις), οι οποίες δεν συναρτώνται σε καμία περίπτωση με τον πυρήνα της μεταρρύθμισης, αναστράφηκαν» και «προσωπικά δεν θεωρώ αρνητική εξέλιξη τη βελτίωση των ποσοστών αναπλήρωσης, αλλά πρέπει η κυβέρνηση να παραδεχθεί ότι έγινε ακριβώς επειδή η εφαρμογή της μεταρρύθμισης και η αναστροφή των ελλειμμάτων σε πλεονάσματα δημιούργησαν τον δημοσιονομικό χώρο για να μπορέσετε να το κάνετε»!

Κατά τ' άλλα, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει και αυτός αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για να καταδείξει τις ...μεγάλες διαφωνίες του.

Από τα κιτάπια του κεφαλαίου

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά, καταθέτοντας τις αντιδραστικές προτάσεις του κόμματός της, ανέφερε ότι αυτές καταρχάς προϋποθέτουν «αναπτυξιακή έκρηξη με νέες επενδύσεις, καινοτομίες, φορολογικές ελαφρύνσεις» και ό,τι άλλο θέλει το κεφάλαιο «για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Για την «άντληση πόρων» στο ασφαλιστικό σύστημα, πρότεινε «να καταργηθεί το υπερταμείο και να μετατραπεί σε ταμείο αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας και από έσοδά του να χρηματοδοτήσουμε το ασφαλιστικό σύστημα, εξασφαλίζοντας και κίνητρα για επενδύσεις», ενώ περηφανεύτηκε και για τις αντασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι αυτές έδειξαν πως «μπορούμε να συνδέσουμε την ανταποδοτικότητα με τη στήριξη των ασθενέστερων και να εξασφαλίσουμε και βιωσιμότητα».

«Ολοκληρώνεται το εγχείρημα... »

Το γεγονός ότι πίσω από τις κάλπικες και προπαγανδιστικές αντιπαραθέσεις των αστικών κομμάτων για το Ασφαλιστικό βρίσκεται ο ενιαίος χαρακτήρας της αντιασφαλιστικής επίθεσης διαρκείας, που προώθησαν και προωθούν όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ προς όφελος του κεφαλαίου, επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά χτες ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, με τις χτεσινές παρεμβάσεις του στη Βουλή. Χαρακτηριστικά, αναγνώρισε ότι ο νέος νόμος που έφερε και ψήφισε η ΝΔ αποτελεί τη «συνέχιση μιας προσπάθειας που ξεκίνησε από την Πετραλιά...», συνεχίστηκε από τους νόμους των επόμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ξανά της ΝΔ και ακολούθως της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και... «τώρα πλέον ολοκληρώνεται αυτό το εγχείρημα!».

Και μπορεί, βέβαια, ο υπουργός Εργασίας να εστίασε στη «συνέχεια» στο ζήτημα των «ενοποιήσεων» των Ταμείων, το οποίο ολοκληρώνεται με την υπαγωγή του σημερινού ΕΤΕΑΕΠ (επικουρικές, εφάπαξ) στον ΕΦΚΑ και τη δημιουργία του e-ΕΦΚΑ, ωστόσο όλη αυτή η αλυσίδα των αντιασφαλιστικών παρεμβάσεων, στην οποία αναφέρθηκε αφορά το σύνολο των παραμέτρων της Κοινωνικής Ασφάλισης (αύξηση ορίων ηλικίας, περικοπή συντάξεων, μείωση κρατικής χρηματοδότησης, απαλλαγή επιχειρήσεων από εισφορές κ.ά.).

Αλλωστε, και οι «ενοποιήσεις» Ταμείων δεν είναι απλώς ένα τεχνικό ζήτημα, όπως επιχειρεί να το παρουσιάσει ο υπουργός, ούτε έγιναν και γίνονται μόνο για να επιτευχθούν «οικονομίες κλίμακας», όπως ισχυρίζεται. Οι λεγόμενες «ενοποιήσεις» υπηρέτησαν τη γενική στόχευση κεφαλαίου - κυβερνήσεων για μείωση των παροχών (συντάξεις, υγεία) προς τους ασφαλισμένους. Ετσι, κάθε φορά οι ενοποιήσεις Ταμείων γίνονταν «προς τα κάτω», με άξονα τις λιγότερες παροχές, την αφαίρεση δικαιωμάτων, ακόμα και την αφαίμαξη αποθεματικών που διέθεταν τα Ταμεία.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί και η υπαγωγή του σημερινού ΕΤΕΑΕΠ στον ΕΦΚΑ, που προωθείται με το νέο νομοσχέδιο, η τελευταία δηλαδή ενοποίηση σε ένα υπερταμείο, μέσω της οποίας και πάλι υπηρετούνται οι ίδιοι μακροχρόνιοι αντιασφαλιστικοί στόχοι του κεφαλαίου. Συγκεκριμένα, με τον τρόπο αυτό «μπαίνει χέρι» τα αποθεματικά του ΕΤΕΑΕΠ, ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ και μάλιστα όταν στο συγκεκριμένο Ταμείο το κράτος δεν έχει δώσει ποτέ ούτε ευρώ. Με τα κεφάλαια αυτά, από τις εισφορές των ασφαλισμένων, τον κόπο και τον ιδρώτα τους, σχεδιάζεται να προωθηθεί ο επόμενος στόχος που είναι η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και η παράδοσή τους στα αρπακτικά της ιδιωτικής ασφάλισης, καλύπτοντας το λεγόμενο «κόστος μετάβασης» στο νέο αμιγώς ιδιωτικό σύστημα.

Η εξαγγελία, άλλωστε, του Γ. Βρούτση ότι τον επόμενο μήνα η κυβέρνηση θα φέρει νόμο για την παραπέρα διευκόλυνση των Επαγγελματικών Ταμείων, τα οποία αποτελούν μορφή ιδιωτικής ασφάλισης, επιβεβαιώνει ότι η αντιασφαλιστική επίθεση είναι βαρέλι δίχως πάτο. Η σχεδιαζόμενη αποφασιστική ενίσχυση των Επαγγελματικών Ταμείων, τα οποία χρόνια τώρα ενιαία στηρίζουν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι δυνάμεις τους στην ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ που βγαίνει σαν «λαγός» αυτού του σχεδιασμού, επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η αντιασφαλιστική επίθεση δεν σταματάει με τον νόμο - λαιμητόμο Βρούτση - Κατρούγκαλου που ψηφίστηκε χτες στη Βουλή, συνεχίζεται και κλιμακώνεται ενιαία από όλα τα κόμματα του κεφαλαίου.

Απέναντι σε αυτήν την ενιαία επίθεση, η σημαντική απεργιακή μάχη που δόθηκε σε όλη τη χώρα στις 18 Φλεβάρη σε αντιπαράθεση μάλιστα με την αντιαπεργιακή στάση του εργατοπατερισμού, τα χτεσινά συλλαλητήρια σε μια σειρά από πόλεις, το πλατύ άνοιγμα που οργάνωσαν με αυτό το θέμα εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις, αποτελούν παρακαταθήκη για να δυναμώσει ακόμα περισσότερο η πάλη των εργαζομένων και του λαού για δημόσια, υποχρεωτική, καθολική Κοινωνική Ασφάλιση, ενάντια στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του.


Ζ.

ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ «NOVARTIS»
Αναμένεται να κλητευθεί ο Ν. Παππάς

Η κλήτευση του βουλευτή και πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά είναι το στοιχείο που προέκυψε από τη χτεσινή συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά το ρόλο του πρώην υφυπουργού Δ. Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση της «Novartis», με τις διαδικασίες της να χαρακτηρίζονται μέχρι τώρα, με ευθύνη των αστικών κομμάτων, από εκφυλισμό και παιχνίδια σκοπιμοτήτων.

Η κλήτευση του βουλευτή, στην οποία αντέδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ, φέρεται να χαρακτηρίστηκε από τη ΝΔ «αναγκαία», μετά και τα όσα κατέθεσε προχτές ο μεγαλοεπιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής, για σύσταση «εγκληματικής οργάνωσης» από τον Δ. Παπαγγελόπουλο και συναντήσεις του με τον Δ. Παπαγγελόπουλο και τον Ν. Παππά στο Μαξίμου.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε να κληθούν μάρτυρες ο Αντ. Σαμαράς, ο σύμβουλός του Στ. Παπασταύρου, ο εκδότης Φιλιππάκης και μία δημοσιογράφος, πρόταση που απορρίφθηκε από τους υπόλοιπους.

Στο μεταξύ, χτες είχε προγραμματιστεί να καταθέσει η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελ. Τουλουπάκη, η οποία ωστόσο με επιστολή της γνωστοποίησε ότι δεν θα προσέλθει, διατυπώνοντας αντιρρήσεις για τον τρόπο κλήτευσής της, και το γαϊτανάκι συνεχίζεται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ