ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με όπλα τη «Σένγκεν» και τον διπλό εγκλωβισμό ενάντια σε νησιώτες και πρόσφυγες

Eurokinissi

Τις προπαγανδιστικές αθλιότητες της κυβέρνησης, για να δεχτούν οι νησιώτες τη μετατροπή του τόπου τους σε φυλακή της ΕΕ για πρόσφυγες και μετανάστες, συνέχισε χτες ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης. Προανήγγειλε, ταυτόχρονα, αγριότερο ανθρωποκυνηγητό στα σύνορα, εκμεταλλευόμενος τις προβλέψεις της Συνθήκης Σένγκεν, με ένα ντελίριο δηλητηριώδους «επιχειρηματολογίας», βούτυρο στο ψωμί του κάθε φασίστα.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο επέμεινε καταρχάς ότι «το σχέδιο της κυβέρνησης - που εδράζεται στο τρίπτυχο "προστασία συνόρων, γρήγορες διαδικασίες είτε για άσυλο είτε για επιστροφές και ελεγχόμενες δομές"- ισχύει απολύτως. Είναι το μόνο σχέδιο το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί», επεσήμανε, υπερασπιζόμενος τον διπλό εγκλωβισμό.

Εσπευσε να υπερασπιστεί τα ΜΑΤ, που τσάκισαν τον κόσμο στο ξύλο και τα χημικά, λέγοντας ότι «οι αστυνομικοί είναι κρατικοί λειτουργοί που φορούν το εθνόσημο και είναι παιδιά της διπλανής πόρτας. Και είναι άνανδρο να τους χτυπούν - και μάλιστα ενώ κοιμούνται. Και άνανδρο να τραυματίζονται από κάποιους που εκμεταλλεύονται τις εντολές για αυτοσυγκράτηση». Εν είδει απειλής είπε ακόμα ότι «όσοι μετείχαν σε αυτά τα επεισόδια και στους προπηλακισμούς θα εντοπιστούν και θα λογοδοτήσουν. Ταυτόχρονα, όμως, θα ερευνηθούν και περιστατικά για χρήση υπερβολικής βίας από την Αστυνομία. Εχουν γίνει σοβαρές καταγγελίες, οφείλουμε να τις διερευνήσουμε», πρόσθεσε, πασχίζοντας να κρατήσει κάποιες ισορροπίες.

Κάλεσε, ωστόσο, τους νησιώτες «να περιφρουρήσουν οι ίδιοι την ειρήνη στον τόπο τους. Να απομονώσουν όλα τα ακραία στοιχεία, ακροδεξιούς, ακροαριστερούς, ύποπτες ΜΚΟ, τοπικούς συμφεροντολόγους», λέγοντας ότι «όλοι αυτοί κερδοσκοπούν πάνω σε ένα εθνικό πρόβλημα. Και με τυφλά και βίαια συνθήματα θέλουν να επαναλανσάρουν αδιέξοδες συμπεριφορές - τις έχουμε ξαναδεί - συμπεριφορές "πλατείας", συμπεριφορές "αγανακτισμένων"», συμπλήρωσε τσουβαλιάζοντας τις λαϊκές αντιδράσεις.

Στον ίδιο άθλιο κατήφορο είπε ότι «το Μεταναστευτικό τώρα αποκτά μια νέα διάσταση, καθώς στις ροές προς την Ελλάδα περιλαμβάνονται άνθρωποι από το Ιράν - όπου είχαμε πολλά κρούσματα κορονοϊού - και πολλοί διερχόμενοι από το Αφγανιστάν. Τα νησιά μας, συνεπώς, τα οποία είναι, ήδη, επιβαρυμένα σε θέματα δημόσιας υγείας πρέπει να προστατευτούν διπλά. Να τα διασφαλίσουμε. Να το πω απλά, να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αποφύγουμε την εμφάνιση του ιού - ειδικά εκεί».

Εκανε, δε, γνωστό ότι από χτες η κυβέρνηση επικαλείται τον Κανονισμό 2016/399 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής («περί κώδικα της Ενωσης σχετικά με το καθεστώς διέλευσης προσώπων από τα σύνορα - κώδικας συνόρων του Σένγκεν») «και ειδικά την παράγραφο 6, περί ελέγχου για την πρόληψη απειλής κατά της δημόσιας υγείας», όπως είπε ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Στον Κανονισμό υπάρχει το άρθρο 6 με τίτλο «Προϋποθέσεις εισόδου για τους υπηκόους τρίτων χωρών», όπου ορίζει, μεταξύ άλλων, ότι εισέρχεται υπήκοος τρίτης χώρας που δεν θεωρείται «απειλή» για τη δημόσια υγεία. Στο άρθρο 2 ορίζεται, δε, ότι ως τέτοια θεωρείται «οιαδήποτε νόσος δυνάμενη να προσλάβει χαρακτήρα επιδημίας όπως ορίζεται στον διεθνή υγειονομικό κανονισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και άλλες λοιμώδεις νόσοι ή μεταδοτικές παρασιτικές ασθένειες εφόσον διέπονται από διατάξεις περί προστασίας, οι οποίες ισχύουν για τους υπηκόους των κρατών - μελών».

Το τι σημαίνει αυτό στην πράξη το έδωσε ο ίδιος ο Μητσοτάκης: «Οτι αναβαθμίζουμε στον ανώτερο βαθμό τον έλεγχο των συνόρων μας για τη μεγαλύτερη δυνατή ανάσχεση. Για το σκοπό αυτό έχω ήδη δώσει εντολές στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και στον Αρχηγό του Λιμενικού να αυξήσουμε σημαντικά τον αριθμό των σκαφών και τον αριθμό των περιπολιών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Και, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου πάντα, θα αυξήσουμε τους ελέγχους και στη θάλασσα και στην ξηρά».

Για την απόφαση αυτή έχει ήδη ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «που οφείλει να την αντιμετωπίσει ως ένα μέτρο προστασίας της υγείας ολόκληρης της Ευρώπης», είπε ο Μητσοτάκης, όπως και ότι «το ίδιο θα γίνει και προς την Τουρκία. Ενώ ξεκινά και μια διεθνής καμπάνια, στις γλώσσες των εθνικών ομάδων που κατευθύνονται προς Ελλάδα, με την προειδοποίηση ότι η χώρα δεν μπορεί, πλέον, να δέχεται άλλες παράνομες εισόδους. Οι ανακοινώσεις αυτές θα γίνουν στο διαδίκτυο και στις χώρες αφετηρίας των ροών», πρόσθεσε.

Συνάντηση με τους δημάρχους

Αργότερα χτες το απόγευμα, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε σύσκεψη με τους αντιπεριφερειάρχες Βορείου Αιγαίου και τους δημάρχους Λέσβου, Χίου και Σάμου. Η συνάντηση κράτησε περίπου 3 ώρες, σε μια συνολική προσπάθεια της κυβέρνησης «να πέσουν οι τόνοι» τάχα, αλλά ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση δεν κάνει βήμα πίσω στην κατασκευή κλειστών κέντρων. Με το πέρας, άλλωστε, της σύσκεψης, από την κυβέρνηση διαχεόταν ότι οι δήμαρχοι συμφώνησαν να «διαβουλευτούν» για το πού θα τοποθετηθούν αυτά τα κέντρα.

Σε κάθε περίπτωση, κατά την επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση, η συνάντηση «πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα» και «τέθηκαν ανοιχτά όλα τα ζητήματα με κύριο μέλημα την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης». Από πλευράς κυβέρνησης, λέγεται ότι στη σύσκεψη «τονίστηκε ότι οι σημερινές άναρχες δομές πρέπει να κλείσουν και να αντικατασταθούν από κλειστές δομές». Μάλιστα, «τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης θα προχωρήσουν σε άμεση διαβούλευση με τα Δημοτικά και το Περιφερειακό Συμβούλιο και θα υποβάλουν προτάσεις», για το πού να στηθούν!

«Επίσης, διαπιστώθηκε συναντίληψη για την ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών, αρχίζοντας από όσους έχουν ήδη λάβει άσυλο, καθώς και εκείνους που βρίσκονται στις δομές για χρονικό διάστημα πάνω από 14 μήνες. Συμφωνήθηκαν, επίσης, μέτρα στήριξης των τοπικών κοινωνιών, τα οποία θα περιλαμβάνουν οριζόντια οικονομικά μέτρα καθώς και εξειδικευμένα μέτρα για κάθε νησί με βάση τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών», λέγεται από την κυβέρνηση σαν τυράκι για να δεχτούν οι νησιώτες τον διπλό εγκλωβισμό.

Τέλος, αναφέρεται ότι ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί και τα τρία νησιά, αρχής γενομένης, τις επόμενες μέρες, από τη Σάμο.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΕΣΒΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να σταματήσει κάθε δίωξη σε βάρος των νησιωτών

Ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τις διώξεις κατοίκων της Λέσβου που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις εξέδωσε η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ. Στην ανακοίνωση επισημαίνει:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ ξεκίνησε ήδη ένα πογκρόμ ενάντια στους αγωνιστές οι οποίοι αντιστάθηκαν στους σιδερόφραχτους εισβολείς που έστειλε στο νησί για να μπορέσει να το μετατρέψει σε μια απέραντη φυλακή ψυχών.

Μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού στο σημερινό (27/2) Υπουργικό Συμβούλιο πως "όσοι μετείχαν στα επεισόδια και τους προπηλακισμούς θα εντοπισθούν και θα λογοδοτήσουν", στη Λέσβο προχωρούν ήδη στη δίωξη τεσσάρων συμπολιτών μας από την περιοχή της Γέρας, ενώ ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως έχει ξεκινήσει η ταυτοποίηση και άλλων αγωνιστών που αντιστάθηκαν στις προκλητικές επιθέσεις και στις ακατονόμαστες ύβρεις των εισβολέων αστυνομικών των ΜΑΤ.

Πρόκειται για επιχείρηση εκδίκησης της κυβέρνησης ενάντια στο νικητή λεσβιακό λαό, την οποία η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ καταδικάζει απερίφραστα και απαιτεί να σταματήσει αμέσως κάθε δίωξη ενάντια στους Λέσβιους αγωνιστές. Καλεί τα εργατικά συνδικάτα, τους Αγροτικούς Συλλόγους, την Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση, το Δικηγορικό Σύλλογο, όλους τους φορείς του νησιού, με ανακοινώσεις και άλλες δραστηριότητες να την καταδικάσουν και να βρεθούν έμπρακτα στο πλευρό όλων των αγωνιστών που διώκονται ή θα διωχθούν για τη συμμετοχή τους στη νικηφόρα αντίσταση που πρόβαλε ο λαός του νησιού μας.

Αν η κυβέρνηση νομίζει πως με διώξεις ενάντια σε αγωνιστές θα κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα του λεσβιακού λαού και θα καταφέρει, σε επόμενη επιχείρηση εισβολής, να περάσει την τρομοκρατία της πλανιέται πλάνην οικτράν. Ας καταλάβει πως η ρήση για το "δις εξαμαρτείν" των προγόνων μας έχει την ίδια και μεγαλύτερη ισχύ και για όλες τις συλλογικότητες και, βέβαια, και για τις κυβερνήσεις.

Στη Λέσβο δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα κέντρο, ούτε κλειστό ούτε ανοιχτό. Ο αγωνιζόμενος και συσπειρωμένος σαν γροθιά λεσβιακός λαός το εγγυάται».

ΚΚΕ
Να αποδοθούν ευθύνες για τις νέες αθλιότητες των ΜΑΤ

Σε σχόλιό του, για τις νέες αθλιότητες των ΜΑΤ στη Χίο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει τις νέες αθλιότητες των δυνάμεων καταστολής των ΜΑΤ που, λίγο πριν από την αναγκαστική απόσυρσή τους από Χίο μετά τον ξεσηκωμό των νησιωτών, συνέχιζαν να συμπεριφέρονται σαν στρατός κατοχής, ξυλοκοπώντας άγρια νησιώτες, ρίχνοντας χημικά, σπάζοντας αυτοκίνητα στο λιμάνι του νησιού.

Η κυβέρνηση είναι πολλαπλά υπόλογη για τη νέα βάναυση και προκλητική συμπεριφορά των ανδρών των ΜΑΤ, στους οποίους πρέπει να αποδοθούν άμεσα ευθύνες, γιατί - εκτός των άλλων - σήμερα διά στόματος του πρωθυπουργού προσπάθησε να δικαιολογήσει την καταστολή σε βάρος των νησιωτών».

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο ξεσηκωμένος λαός δεν θα κάνει πίσω

Ανακοίνωση εξέδωσε η Κομματική Επιτροπή Αιγαίου του ΚΚΕ, με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη μετά τη συνάντηση με τους δημάρχους των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου και αναφέρει:

«Πλανάται πλάνην οικτράν ο πρωθυπουργός, αν νομίζει ότι ό,τι δεν πέτυχε με την αγριότητα των ΜΑΤ θα το επιβάλει στους νησιώτες με ψεύτικες υποσχέσεις και εκβιασμούς. Ας το πάρει απόφαση ο πρωθυπουργός ότι ο ξεσηκωμένος λαός των νησιών δεν πρόκειται να κάνει πίσω με κανένα αντάλλαγμα. Η απαίτηση των νησιωτών να πάρει πίσω η κυβέρνηση τα μέτρα επίταξης, να προχωρήσει σε απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών, να κλείσουν όλα τα hot spots, είναι αδιαπραγμάτευτη.

Αυτές τις διεκδικήσεις διατράνωσαν οι παλλαϊκές κινητοποιήσεις όλες αυτές τις μέρες και όποιος δήμαρχος ή όποιος απ' την περιφερειακή αρχή δεν τις υπηρετήσει θα είναι πολλαπλά εκτεθειμένος στο λαό. Το λόγο και πάλι τον έχει ο λαός των νησιών, τα εργατικά σωματεία, οι σύλλογοι και φορείς. Αυτοί που έδιωξαν τα ΜΑΤ με τον ανυποχώρητο αγώνα τους, μπορούν και θα σταματήσουν τον επικίνδυνο και αντιδραστικό κατήφορο της κυβέρνησης».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΑΜΟΥ
Αγωνιστική «υποδοχή» στον πρωθυπουργό

Ανακοίνωση για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Σάμο εξέδωσε χτες το Εργατικό Κέντρο του νησιού. Σε αυτήν σημειώνει:

«Τα αιτήματα των νησιωτών είναι σαφή, συγκεκριμένα και ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΑ. Οπως δεν πέρασαν τα ΜΑΤ στα νησιά, έτσι να μην περάσουν και οι υποσχέσεις και τα σχέδιά της! Ο λαός του νησιού να μην ανεχτεί να του παρουσιάσουν τα νέα hot spots - στρατόπεδα συγκέντρωσης, την καταστολή, τις απελάσεις και τoν εγκλωβισμό με νέο περιτύλιγμα!

Καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και την αντιλαϊκή πολιτική της. Καλούμε τα συνδικάτα, τους φορείς που μαζί δώσαμε τη μάχη ενάντια στη μετατροπή των νησιών μας σε φυλακές ανθρώπινων ψυχών να συνεχίσουμε τον αγώνα ανυποχώρητα και δυναμικά ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Τα αιτήματά μας είναι δίκαια και απαιτούμε να ικανοποιηθούν ΤΩΡΑ!

Να πάρει πίσω η κυβέρνηση την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που επιτάσσει εκτάσεις μονιμοποιώντας τον εγκλωβισμό.

Απεγκλωβισμός προσφύγων - μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα, να πάνε σε όποια χώρα επιθυμούν. Να κλείσουν τα hot spots και να μη γίνουν άλλα, κλειστά ή ανοιχτά. Να σταματήσουν ΤΩΡΑ οι εργασίες στου ΖΕΡΒΟΥ.

Υποδεχόμαστε αγωνιστικά τον πρωθυπουργό τη μέρα που θα έρθει, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Ολος ο λαός της Σάμου στο πόδι! Ολοι σε ετοιμότητα! Ολοι στη συγκέντρωση!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ