Chinatopix |
Από νοσοκομείο στη Χουμπέι όπου νοσηλεύονται ασθενείς με ήπια συμπτώματα του κορονοϊού |
Παραμένει μεγάλη η ανησυχία από την επιδημία κορονοϊού που εκδηλώθηκε στην Κίνα τον περασμένο Δεκέμβρη, με δεδομένο και ότι καταγράφηκαν νέα θύματα εκτός κινεζικής επικράτειας. Την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι στο Ιράν οι νεκροί από τον COVID-19 έφτασαν τους 4, ενώ τα συνολικά κρούσματα ήταν πια 18. Θυμίζουμε ότι μέσα στη βδομάδα υπήρξε θύμα στη Νότια Κορέα αλλά και στη Γαλλία (το πρώτο στην Ευρώπη), που ωστόσο στην πλειοψηφία τους ήταν ηλικιωμένοι με χρόνια προβλήματα υγείας.
Στην ίδια την Κίνα, η επίσημη ενημέρωση που εξέδωσε την Παρασκευή (ξημερώματα, ώρα Ελλάδας) το υπουργείο Υγείας, έκανε λόγο για 118 (οι 115 στην επαρχία Χουμπέι) νέους θανάτους (που συνολικά ανέβηκαν στους 2.236) και 889 νέα κρούσματα (που συνολικά ανέβηκαν στα 75.465). Στα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα περιλαμβάνονταν πάνω από 220 στις γυναικείες φυλακές της Γουχάν (πρωτεύουσας της Χουμπέι που αποτελεί το επίκεντρο της επιδημίας), όπως και άλλα 200 σε φυλακή της επαρχίας Σαντόνγκ. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε ότι όσοι αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο μετά τη νοσηλεία τους (την Παρασκευή ήταν 2.109) ήταν για τρίτη συνεχόμενη μέρα πολύ περισσότεροι από όσους διαπιστώθηκε ότι είχαν μολυνθεί.
Οσον αφορά την πορεία των ερευνών για τη μελέτη και αντιμετώπιση του ιού, ο υφυπουργός Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας Σου Νανπίνγκ δήλωσε την Παρασκευή ότι περίπου στα τέλη Απρίλη θα αρχίσουν οι κλινικές δοκιμές με το πρώτο εμβόλιο. Στο μεταξύ, μετά από μελέτες στη μύτη και το λαιμό ασθενών, επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο COVID-19 συμπεριφέρεται περισσότερο όπως ο ιός της γρίπης και όχι όπως άλλοι συγγενείς του ιοί (π.χ. ο SARS), άρα η μετάδοσή του είναι ίσως ευκολότερη από ό,τι αρχικά θεωρούνταν.
Στη Νότια Κορέα, μεγάλωνε ο προβληματισμός για την κατάσταση στη μεγαλούπολη Ντεγκού, μετά τον εντοπισμό δεκάδων κρουσμάτων μεταξύ ατόμων που συμμετείχαν σε θρησκευτική τελετή και τελικά οι αρχές κάλεσαν τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, μέχρι την εξέταση όλων όσοι συμμετείχαν σε αυτήν.
Τέλος, στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η αποβίβαση όσων ταξίδεψαν με το κρουαζιερόπλοιο «Diamond Princess» και μετά από εξέτασή τους βρέθηκαν αρνητικοί στον ιό. Δύο Ελληνες υπήκοοι ήδη μεταφέρθηκαν στη Ρώμη και αναμένονται στη χώρα μας.
Την Πέμπτη, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να προβλεφθούν με ακρίβεια οι συνέπειες στην ανάπτυξη της κινεζικής αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας. Μεταξύ άλλων, η ίδια υποστήριξε ότι μετά από μια απότομη υποχώρηση των ρυθμών ανάπτυξης στην Κίνα, θα υπάρξει εξίσου απότομη επάνοδος.
Την Παρασκευή, δημοσιεύτηκε έρευνα του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Νότια Κίνα, σύμφωνα με την οποία, παρά τις επιπτώσεις από την επιδημία, το 75% των εταιρειών (συμμετείχαν 399 εταιρείες από ΗΠΑ και άλλες χώρες που είναι μέλη στην Οικονομική Συνεργασία Ασίας και Ειρηνικού) δηλώνουν ότι έχουν εμπιστοσύνη στην προοπτική της κινεζικής οικονομίας και ότι δεν θα αλλάξουν τα επενδυτικά τους σχέδια.
Από την άλλη μεριά, βέβαια, διατυπώνονται και διάφοροι προβληματισμοί. Για παράδειγμα, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας εκτίμησε ότι «οι πιθανές οικονομικές συνέπειες του κορονοϊού εγείρουν κίνδυνο για τις εξελίξεις στο διεθνές εμπόριο τους προσεχείς μήνες». Επίσης, αξίζει να καταγραφεί και η έκδοση «ομολόγων κορονοϊού» στην οποία προχώρησαν διάφορες κινεζικές εταιρείες, για να «ισοσκελίσουν» τους προϋπολογισμούς τους. Μάλιστα, οι ρυθμιστικές αρχές «ενθαρρύνουν» τέτοια ομόλογα απλοποιώντας τη διαδικασία έκδοσής τους, π.χ. μειώνοντας το χρόνο έγκρισης σε μερικές μέρες (από βδομάδες που είναι σήμερα).
«Εχουμε ήδη μια πυρηνική άμυνα στην Ευρώπη - αυτή του ΝΑΤΟ», τόνισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ
ΠΑΡΙΣΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, άσκησε κριτική στην πρόταση του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, για μια ευρωπαϊκή πυρηνική άμυνα.
«Εχουμε ήδη μια πυρηνική άμυνα στην Ευρώπη - αυτή του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Spiegel». Αντ' αυτού, κάλεσε τη Γαλλία να ενταχθεί στην ομάδα πυρηνικού σχεδιασμού του ΝΑΤΟ: «Αν οι Γάλλοι αλλάξουν γνώμη, είναι πάντα ευπρόσδεκτοι», επισήμανε. Η Γαλλία επιμένει στο ΝΑΤΟ για τη στρατηγική ανεξαρτησία της πυρηνικής της δύναμης.
Θυμίζουμε ότι ο Μακρόν πρότεινε στην ΕΕ - κυρίως στη Γερμανία - έναν «στρατηγικό διάλογο» για το ρόλο της γαλλικής πυρηνικής δύναμης στη συλλογική ασφάλεια. Η Γαλλία είναι η μοναδική πυρηνική δύναμη της ΕΕ μετά την αποχώρηση της Βρετανίας.
Πάντως και η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας, Ανεγκρέτ Κραμπ - Καρενμπάουερ, έχει σημειώσει πως τέτοιες σκέψεις δεν είναι «πολύ ρεαλιστικές», υπογραμμίζοντας ότι «η Γερμανία βρίσκεται κάτω από την πυρηνική ασπίδα του ΝΑΤΟ, η οποία παρέχεται κυρίως από τις ΗΠΑ».
Οι ΗΠΑ και η Ρωσία εκσυγχρονίζουν σήμερα τα πυρηνικά τους όπλα. Οπως εξήγησε στο «Spiegel» ο Στόλτενμπεργκ, οι νέοι ρωσικοί πύραυλοι είναι «εξαιρετικά επικίνδυνοι». Ισχυρίστηκε πως είναι «κινητοί», κρύβονται εύκολα και μπορούν να φτάσουν σε ευρωπαϊκές πόλεις σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Το ΝΑΤΟ θα προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες, αλλά δεν θα ανταποκριθεί με νέους πυρηνικούς πυραύλους στην Ευρώπη, συνέχισε. Εξάλλου, τον Γενάρη ο Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε την επέκταση των «δυνατοτήτων αποτροπής και άμυνας του ΝΑΤΟ».
Στην ίδια συνέντευξη ο γγ του ΝΑΤΟ ζήτησε υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες στη Γερμανία και σε άλλες χώρες του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, απέρριψε την κατηγορία ότι αυτό είναι «φερέφωνο» του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, θυμίζοντας ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ αποφάσισαν τα ίδια το 2014 να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες.
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--
Νέο 290μελές Κοινοβούλιο - με φόντο τις ασφυκτικές αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις και τις προσπάθειες της ιρανικής ισλαμικής κυβέρνησης να διαχειριστεί την κρίση και να αυξήσει παράλληλα την επιρροή της στην ευρύτερη περιοχή - καλούνταν την Παρασκευή να εκλέξουν οι περίπου 58 εκατομμύρια Ιρανοί, που ήταν το εκλογικό σώμα το οποίο μπορούσε να συμμετάσχει στις εκλογές.
Οι κάλπες σε δεκάδες χιλιάδες εκλογικά τμήματα που στήθηκαν στις 208 εκλογικές περιφέρειες άνοιξαν στις 8 π.μ. (τοπική ώρα) και έκλεισαν το απόγευμα στις 8 μ.μ. Οι κόντρες μεταξύ των περίπου 7.000 λεγόμενων «μεταρρυθμιστών» και πιο συντηρητικών υποψηφίων χαρακτήρισαν και αυτήν την προεκλογική περίοδο. Ωστόσο, αυτήν τη φορά μεγάλο ντόρο προκάλεσε η απόφαση του «Συμβουλίου των Φρουρών», που λέει την τελευταία κουβέντα στο ποιος θα είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές, να απορρίψει (με πολιτικά κριτήρια υπέρ των Συντηρητικών ισλαμιστών) σχεδόν τους μισούς από τους 14.000 υποψήφιους.
Σε κάθε περίπτωση, το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων στις κάλπες αναμένεται να ερμηνευτεί ως δείκτης λαϊκής δυσαρέσκειας ή ικανοποίησης σε σχέση με τις επιδόσεις της σημερινής κυβέρνησης. Κατά μέσο όρο η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές κυμαίνεται γύρω στο 50% με εξαίρεση τις προηγούμενες, που η συμμετοχή έφτασε περίπου το 62%.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
«Θέσεις μάχης» ενόψει των προκριματικών εκλογών της λεγόμενης «σούπερ Τρίτης», στις 3 Μάρτη, παίρνουν οι υποψήφιοι για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Νοέμβρη, επιχειρώντας μέχρι τότε να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα εκατομμύρια δολάρια από μεγάλους και μικρότερους χρηματοδότες.
Στο πιο πρόσφατο ντιμπέιτ των Δημοκρατικών, στο Λας Βέγκας, ιδιαίτερα ενισχυμένοι αναδείχθηκαν ο 78χρονος σοσιαλδημοκράτης γερουσιαστής του Βερμόντ, Μπέρνι Σάντερς, και η 70χρονη γερουσιαστής της Μασαχουσέτης και πρώην καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ, Ελίζαμπεθ Γουόρεν, που εμφανίστηκε ιδιαίτερα μαχητική και λάβρα κατά - κυρίως - του 78χρονου δισεκατομμυριούχου συνυποψηφίου της, Μάικλ Μπλούμπεργκ, πρώην δημάρχου Νέας Υόρκης και μεγιστάνα των ΜΜΕ. Στη σκιά των παραπάνω κινήθηκαν οι άλλοι τρεις υποψήφιοι: Ο 77χρονος πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, η 58χρονη γερουσιαστής από τη Μινεσότα και πρώην εισαγγελέας, Εϊμι Κλόμπουτσαρ, και ο 38χρονος πρώην δήμαρχος της πόλης Σάουθ Μπεντ της Ιντιάνα, Πιτ Μπούτιτζιτζ.
Μεταξύ των Δημοκρατικών υποψηφίων πιο σθεναρή προβάλλει η υποψηφιότητα του Σάντερς, που φαίνεται να μπορεί να χειραγωγήσει καλύτερα τα λαϊκά στρώματα, προβάλλοντας αυταπάτες περί «πιο ανθρώπινου καπιταλισμού», με σοσιαλδημοκρατική διαχείριση. Παρά τις επικρίσεις που κάνει κατά καιρούς σε τεχνολογικά μονοπώλια όπως η «Amazon» και η «Google», ένα μέρος των κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας προέρχεται από εργαζομένους στις παραπάνω εταιρείες αλλά και στις «Apple», «Facebook» και «Twitter». Χρησιμοποιώντας την εμπειρία από την υποψηφιότητά του για το χρίσμα στις προεδρικές εκλογές του 2016, ο Σάντερς δείχνει να διοχετεύει σημαντικό μέρος κεφαλαίων στα τηλεοπτικά δίκτυα, στα οποία μόνο τον Γενάρη ξόδεψε πάνω από 26 εκατομμύρια δολάρια.
Η αντιπαράθεση στους Δημοκρατικούς αξιοποιείται από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, που διεκδικεί ξανά την εκλογή του με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Απέναντι στον μεν Σάντερς χρησιμοποιεί αναφορές περί «αποτυχημένου σοσιαλισμού», στον δε Μπλούμπεργκ την ανεπάρκεια του «Μίνι Μάικ» να αντεπεξέλθει στις δημόσιες εμφανίσεις.
Σε κάθε περίπτωση, και σε αυτές τις εκλογές δεν λείπουν οι κατηγορίες για ρόλο της Ρωσίας. Οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» υποστήριξαν την Παρασκευή πως η Ρωσία «αναμειγνύεται στην προεκλογική εκστρατεία του 2020, με στόχο την επανεκλογή του Τραμπ». Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος απάντησε ότι «πρόκειται για άλλο ένα από μια σειρά παρανοϊκών δημοσιευμάτων, που δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια».