Σάββατο 22 Φλεβάρη 2020 - Κυριακή 23 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Αντιπαραθέσεις Δημοκρατικών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Θέσεις μάχης» ενόψει των προκριματικών εκλογών της λεγόμενης «σούπερ Τρίτης», στις 3 Μάρτη, παίρνουν οι υποψήφιοι για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Νοέμβρη, επιχειρώντας μέχρι τότε να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα εκατομμύρια δολάρια από μεγάλους και μικρότερους χρηματοδότες.

Στο πιο πρόσφατο ντιμπέιτ των Δημοκρατικών, στο Λας Βέγκας, ιδιαίτερα ενισχυμένοι αναδείχθηκαν ο 78χρονος σοσιαλδημοκράτης γερουσιαστής του Βερμόντ, Μπέρνι Σάντερς, και η 70χρονη γερουσιαστής της Μασαχουσέτης και πρώην καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ, Ελίζαμπεθ Γουόρεν, που εμφανίστηκε ιδιαίτερα μαχητική και λάβρα κατά - κυρίως - του 78χρονου δισεκατομμυριούχου συνυποψηφίου της, Μάικλ Μπλούμπεργκ, πρώην δημάρχου Νέας Υόρκης και μεγιστάνα των ΜΜΕ. Στη σκιά των παραπάνω κινήθηκαν οι άλλοι τρεις υποψήφιοι: Ο 77χρονος πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, η 58χρονη γερουσιαστής από τη Μινεσότα και πρώην εισαγγελέας, Εϊμι Κλόμπουτσαρ, και ο 38χρονος πρώην δήμαρχος της πόλης Σάουθ Μπεντ της Ιντιάνα, Πιτ Μπούτιτζιτζ.

Μεταξύ των Δημοκρατικών υποψηφίων πιο σθεναρή προβάλλει η υποψηφιότητα του Σάντερς, που φαίνεται να μπορεί να χειραγωγήσει καλύτερα τα λαϊκά στρώματα, προβάλλοντας αυταπάτες περί «πιο ανθρώπινου καπιταλισμού», με σοσιαλδημοκρατική διαχείριση. Παρά τις επικρίσεις που κάνει κατά καιρούς σε τεχνολογικά μονοπώλια όπως η «Amazon» και η «Google», ένα μέρος των κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας προέρχεται από εργαζομένους στις παραπάνω εταιρείες αλλά και στις «Apple», «Facebook» και «Twitter». Χρησιμοποιώντας την εμπειρία από την υποψηφιότητά του για το χρίσμα στις προεδρικές εκλογές του 2016, ο Σάντερς δείχνει να διοχετεύει σημαντικό μέρος κεφαλαίων στα τηλεοπτικά δίκτυα, στα οποία μόνο τον Γενάρη ξόδεψε πάνω από 26 εκατομμύρια δολάρια.

Η αντιπαράθεση στους Δημοκρατικούς αξιοποιείται από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, που διεκδικεί ξανά την εκλογή του με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Απέναντι στον μεν Σάντερς χρησιμοποιεί αναφορές περί «αποτυχημένου σοσιαλισμού», στον δε Μπλούμπεργκ την ανεπάρκεια του «Μίνι Μάικ» να αντεπεξέλθει στις δημόσιες εμφανίσεις.

Σε κάθε περίπτωση, και σε αυτές τις εκλογές δεν λείπουν οι κατηγορίες για ρόλο της Ρωσίας. Οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» υποστήριξαν την Παρασκευή πως η Ρωσία «αναμειγνύεται στην προεκλογική εκστρατεία του 2020, με στόχο την επανεκλογή του Τραμπ». Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος απάντησε ότι «πρόκειται για άλλο ένα από μια σειρά παρανοϊκών δημοσιευμάτων, που δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποχώρησε ο Σάντερς από την κούρσα των Δημοκρατικών(2020-04-09 00:00:00.0)
Κερδισμένος ο Μπάιντεν στις τελευταίες προκριματικές(2020-03-12 00:00:00.0)
Υποκριτική πρωτοβουλία για την Υεμένη(2018-03-02 00:00:00.0)
Πιο κοντά στο χρίσμα η Κλίντον(2016-06-09 00:00:00.0)
Προκριματικές στη Ν. Υόρκη(2016-04-20 00:00:00.0)
Νικητές οι Κρουζ και Κλίντον(2016-02-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ