Σάββατο 22 Φλεβάρη 2020 - Κυριακή 23 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
Νέα θύματα εκτός ηπειρωτικής Κίνας

Από νοσοκομείο στη Χουμπέι όπου νοσηλεύονται ασθενείς με ήπια συμπτώματα του κορονοϊού

Chinatopix

Από νοσοκομείο στη Χουμπέι όπου νοσηλεύονται ασθενείς με ήπια συμπτώματα του κορονοϊού
ΠΕΚΙΝΟ.--

Παραμένει μεγάλη η ανησυχία από την επιδημία κορονοϊού που εκδηλώθηκε στην Κίνα τον περασμένο Δεκέμβρη, με δεδομένο και ότι καταγράφηκαν νέα θύματα εκτός κινεζικής επικράτειας. Την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι στο Ιράν οι νεκροί από τον COVID-19 έφτασαν τους 4, ενώ τα συνολικά κρούσματα ήταν πια 18. Θυμίζουμε ότι μέσα στη βδομάδα υπήρξε θύμα στη Νότια Κορέα αλλά και στη Γαλλία (το πρώτο στην Ευρώπη), που ωστόσο στην πλειοψηφία τους ήταν ηλικιωμένοι με χρόνια προβλήματα υγείας.

Στην ίδια την Κίνα, η επίσημη ενημέρωση που εξέδωσε την Παρασκευή (ξημερώματα, ώρα Ελλάδας) το υπουργείο Υγείας, έκανε λόγο για 118 (οι 115 στην επαρχία Χουμπέι) νέους θανάτους (που συνολικά ανέβηκαν στους 2.236) και 889 νέα κρούσματα (που συνολικά ανέβηκαν στα 75.465). Στα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα περιλαμβάνονταν πάνω από 220 στις γυναικείες φυλακές της Γουχάν (πρωτεύουσας της Χουμπέι που αποτελεί το επίκεντρο της επιδημίας), όπως και άλλα 200 σε φυλακή της επαρχίας Σαντόνγκ. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε ότι όσοι αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο μετά τη νοσηλεία τους (την Παρασκευή ήταν 2.109) ήταν για τρίτη συνεχόμενη μέρα πολύ περισσότεροι από όσους διαπιστώθηκε ότι είχαν μολυνθεί.

Οσον αφορά την πορεία των ερευνών για τη μελέτη και αντιμετώπιση του ιού, ο υφυπουργός Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας Σου Νανπίνγκ δήλωσε την Παρασκευή ότι περίπου στα τέλη Απρίλη θα αρχίσουν οι κλινικές δοκιμές με το πρώτο εμβόλιο. Στο μεταξύ, μετά από μελέτες στη μύτη και το λαιμό ασθενών, επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο COVID-19 συμπεριφέρεται περισσότερο όπως ο ιός της γρίπης και όχι όπως άλλοι συγγενείς του ιοί (π.χ. ο SARS), άρα η μετάδοσή του είναι ίσως ευκολότερη από ό,τι αρχικά θεωρούνταν.

Στη Νότια Κορέα, μεγάλωνε ο προβληματισμός για την κατάσταση στη μεγαλούπολη Ντεγκού, μετά τον εντοπισμό δεκάδων κρουσμάτων μεταξύ ατόμων που συμμετείχαν σε θρησκευτική τελετή και τελικά οι αρχές κάλεσαν τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, μέχρι την εξέταση όλων όσοι συμμετείχαν σε αυτήν.

Τέλος, στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η αποβίβαση όσων ταξίδεψαν με το κρουαζιερόπλοιο «Diamond Princess» και μετά από εξέτασή τους βρέθηκαν αρνητικοί στον ιό. Δύο Ελληνες υπήκοοι ήδη μεταφέρθηκαν στη Ρώμη και αναμένονται στη χώρα μας.

Εκτιμήσεις για την οικονομία

Την Πέμπτη, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να προβλεφθούν με ακρίβεια οι συνέπειες στην ανάπτυξη της κινεζικής αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας. Μεταξύ άλλων, η ίδια υποστήριξε ότι μετά από μια απότομη υποχώρηση των ρυθμών ανάπτυξης στην Κίνα, θα υπάρξει εξίσου απότομη επάνοδος.

Την Παρασκευή, δημοσιεύτηκε έρευνα του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Νότια Κίνα, σύμφωνα με την οποία, παρά τις επιπτώσεις από την επιδημία, το 75% των εταιρειών (συμμετείχαν 399 εταιρείες από ΗΠΑ και άλλες χώρες που είναι μέλη στην Οικονομική Συνεργασία Ασίας και Ειρηνικού) δηλώνουν ότι έχουν εμπιστοσύνη στην προοπτική της κινεζικής οικονομίας και ότι δεν θα αλλάξουν τα επενδυτικά τους σχέδια.

Από την άλλη μεριά, βέβαια, διατυπώνονται και διάφοροι προβληματισμοί. Για παράδειγμα, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας εκτίμησε ότι «οι πιθανές οικονομικές συνέπειες του κορονοϊού εγείρουν κίνδυνο για τις εξελίξεις στο διεθνές εμπόριο τους προσεχείς μήνες». Επίσης, αξίζει να καταγραφεί και η έκδοση «ομολόγων κορονοϊού» στην οποία προχώρησαν διάφορες κινεζικές εταιρείες, για να «ισοσκελίσουν» τους προϋπολογισμούς τους. Μάλιστα, οι ρυθμιστικές αρχές «ενθαρρύνουν» τέτοια ομόλογα απλοποιώντας τη διαδικασία έκδοσής τους, π.χ. μειώνοντας το χρόνο έγκρισης σε μερικές μέρες (από βδομάδες που είναι σήμερα).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ