Στιγμιότυπο από τη χτεσινή απεργιακή πορεία στη Μασσαλία |
Νέα 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση έγινε χτες στη Γαλλία, με αίτημα την απόσυρση της νέας αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν - Φιλίπ, με μπούσουλα τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου και οδηγό τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις που συνδιαμορφώνονται στις Βρυξέλλες.
Η συμμετοχή στις απεργιακές πορείες ήταν μαζική σε πολλές μεγάλες πόλεις, για παράδειγμα στη Μασσαλία το Εργατικό Κέντρο (CGT UD 13) εκτιμά ότι πήραν μέρος 40.000 άτομα.
Τη μάχη για την επιτυχία της κινητοποίησης έδωσαν δυναμικά οι οργανώσεις - μέλη της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), όπως το CGT UD 13, αλλά και η FNIC (Ομοσπονδία Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία) που στο κάλεσμά της επέκρινε τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που στηρίζουν τη μεταρρύθμιση και με τη στάση τους σιγοντάρουν την επίθεση της κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδοσίας. Σε άλλους κλάδους η νέα απεργιακή μάχη δόθηκε με στόχο και τη στήριξη σε όσους έχουν ασκηθεί διώξεις (όπως συμβαίνει με συνδικαλιστές από τις αστικές συγκοινωνίες στο Παρίσι) που οργανώνει η εργοδοσία κατά πρωτοπόρων εργαζομένων που πρωτοστάτησαν στους πολυήμερους αγώνες για την Κοινωνική Ασφάλιση, από τις αρχές Δεκέμβρη.
Στις αρχές της βδομάδας, οι νέες ανατροπές άρχισαν να συζητιούνται στη Βουλή, με τους εκπροσώπους όλων των αστικών κομμάτων να συμφωνούν στην ανάγκη «εξορθολογισμού των δαπανών» για την Ασφάλιση αλλά και «στήριξης της ανταγωνιστικότητας», εκφράζοντας κατά τ' άλλα (επιμέρους επί της ουσίας) διαφωνίες στις κυβερνητικές προτάσεις, και στο πλαίσιο της αντιπολιτευτικής τους τακτικής. Αποκαλυπτική άλλωστε είναι η στήριξη που συναντά και η «Συνδιάσκεψη για τη Χρηματοδότηση» της Κοινωνικής Ασφάλισης, που ξεκίνησε την Τρίτη, μετά από πρόσκληση της κυβέρνησης και με τη συμμετοχή εργοδοτικών οργανώσεων (πρώτη και καλύτερη η ένωση των μεγαλοβιομηχάνων MEDEF), αλλά και διοικήσεων συνδικαλιστικών οργανώσεων όπως η CFDT (πλειοψηφούν δυνάμεις προερχόμενες από τη σοσιαλδημοκρατία και το Σοσιαλιστικό Κόμμα), που από την πρώτη στιγμή χαρακτήρισε το παζάρι με την εργοδοσία για νέες ανατροπές «βήμα προς θετική κατεύθυνση». Στη «Συνδιάσκεψη» συμμετέχει και η CGT (πλειοψηφούν δυνάμεις από το μεταλλαγμένο Γαλλικό ΚΚ) με το επιχείρημα ότι έτσι θα ακουστεί «μια άλλη φωνή».
Ο τουρκικός στρατός καλύπτει τις επιθέσεις τζιχαντιστών και η ρωσική Αεροπορία τον συριακό στρατό
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΣΧΑ.--
Αυξάνονται οι «τριβές» ανάμεσα σε Μόσχα και Αγκυρα, με επίκεντρο τις κλιμακούμενες συγκρούσεις στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, οι οποίες χτες προκάλεσαν το θάνατο άλλων δύο Τούρκων στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων πέντε.
Οι επιχειρήσεις σε βάρος των τουρκικών δυνάμεων στο Ιντλίμπ (που από την αρχή του μήνα έχουν προκαλέσει συνολικά το θάνατο 15 Τούρκων στρατιωτών) έγιναν λίγη ώρα αφότου δυνάμεις φιλότουρκων αντικαθεστωτικών, με κάλυψη του τουρκικού στρατού, επιχείρησαν επίθεση στο χωριό Ναϊνάμπ της περιοχής, το οποίο είχε ανακαταλάβει πλήρως ο συριακός στρατός στις 3 Φλεβάρη. Η επίθεση των φιλότουρκων αντικαθεστωτικών έκανε διοικητή του συριακού στρατού να ενημερώσει σχετικώς το ρωσικό στρατιωτικό κέντρο επιχειρήσεων. Ακολούθησαν αεροπορικές επιδρομές από ρωσικά «Su-24», που έδωσαν τη δυνατότητα στον συριακό στρατό να απωθήσει πλήρως τις δυνάμεις των φιλότουρκων αντικαθεστωτικών. Δεν αποσαφηνίστηκε άμεσα αν οι δύο Τούρκοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές. Είναι πάντως ενδιαφέρον το γεγονός ότι Ρώσοι στρατιωτικοί έσπευσαν να καταγγείλουν, απερίφραστα, την κάλυψη που παρέχει ο τουρκικός στρατός σε αντικαθεστωτικούς ενόπλους. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας κάλεσε τις τουρκικές δυνάμεις στο Ιντλίμπ να σταματήσουν «αμέσως την υποστήριξη σε τρομοκρατικές ομάδες». Καταδικάζοντας τις αεροπορικές επιδρομές τουρκικών δυνάμεων από τις οποίες τραυματίστηκαν 4 Σύροι στρατιώτες (αντί για 50, όπως είχε ισχυριστεί νωρίτερα το τουρκικό υπουργείο Αμυνας), το ρωσικό υπουργείο Αμυνας κάλεσε την τουρκική πλευρά να μην καλύπτει τις επιθέσεις τρομοκρατικών ομάδων, ούτε να τους εφοδιάζει με όπλα.
Πριν από τις εξελίξεις στα πεδία συγκρούσεων στο Ιντλίμπ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό NTV, εκτίμησε πως υπάρχει κάποια «πρόοδος», αν και όχι στο επιθυμητό επίπεδο, στις μέχρι τώρα διαβουλεύσεις Ρώσων και Τούρκων αξιωματούχων για το Ιντλίμπ. Δεν απέκλεισε συνάντηση των ηγετών Ρωσίας - Τουρκίας εφόσον χρειαστεί, ενώ αναφέρθηκε και στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της λεγόμενης διαδικασίας της Αστάνα, για την πολιτική διαδικασία στη Συρία, που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί το Μάρτη στην Τεχεράνη με τη συμμετοχή των ηγετών Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν.
Ενδιαφέρον προκάλεσαν οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων χτες στο πρακτορείο «Bloomberg». Ανέφεραν πως ζήτησαν από τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για τη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι, την ανάπτυξη δύο συστοιχιών πυραύλων «Πάτριοτ» στα νότια σύνορα της Τουρκίας για την περίπτωση που υλοποιήσουν τα σχέδια για κλιμάκωση των στρατιωτικών επιθέσεων έναντι του συριακού στρατού στο Ιντλίμπ.
Τέλος, στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, ο ύπατος αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι, ζήτησε τερματισμό των εχθροπραξιών στο Ιντλίμπ ώστε να καταστεί εφικτή η πρόσβαση εκατοντάδων χιλιάδων εκτοπισμένων από τις εστίες τους σε πιο ασφαλείς τοποθεσίες.
ΜΟΣΧΑ - ΚΙΕΒΟ.--
«Ανησυχία» για την κλιμάκωση των στρατιωτικών συγκρούσεων στη γραμμή επαφής στην Ανατολική Ουκρανία εξέφρασε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, μετά τις μάχες που σημειώθηκαν την Τρίτη μεταξύ των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και των πολιτοφυλακών του Ντονμπάς με έναν νεκρό Ουκρανό στρατιώτη και τραυματίες.
Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για την παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός, ωστόσο σε κάθε περίπτωση το περιστατικό συνέβη περίπου δύο μήνες μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής του «σχήματος της Νορμανδίας» (Γαλλία, Γερμανία, Ουκρανία, Ρωσία) για «βιώσιμη εκεχειρία» στο Ντονμπάς και εν μέσω διαπραγματεύσεων για περαιτέρω απεμπλοκή των στρατευμάτων στη γραμμή επαφής. Επίσης, σημειώθηκε σε μια περίοδο που η ουκρανική πλευρά επαναφέρει τις «απειλές» να στραφεί σε «άλλες εναλλακτικές» αν δεν υπάρξει πρόοδος στην εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, ιδιαίτερα στο θέμα του ελέγχου των ρωσο-ουκρανικών συνόρων, στο «ειδικό καθεστώς» και τις τοπικές εκλογές στο Ντονμπάς.
Η Ζαχάροβα επικαλέστηκε «πληροφορίες που έδωσαν οι εκπρόσωποι του Λουγκάνσκ στο Κοινό Κέντρο Ελέγχου και Συντονισμού» σημειώνοντας πως «η κατάσταση κοντά στην περιοχή που είχε σημειωθεί απεμπλοκή στρατευμάτων - στο Ζολότε - έχει κλιμακωθεί δραματικά». Η ίδια πρόσθεσε πως «οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις εξαπέλυσαν εντατικά πυρά και η επίθεση απωθήθηκε από την πολιτοφυλακή του Λουγκάνσκ». Για το ρωσικό ΥΠΕΞ, «είναι ενδεικτικό ότι αυτή η πρόκληση συνέβη πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία ήταν αφιερωμένη στα 5 χρόνια από την υπογραφή των συμφωνιών του Μινσκ».
«Αναμένουμε ότι το συμβάν θα εξεταστεί στην επόμενη συνεδρίαση της Ομάδας Επαφής στο Μινσκ στις 26 Φλεβάρη», κατέληξε.
ΠΑΡΙΣΙ.--
Οι υπουργοί Αμυνας Γαλλίας και Γερμανίας υπέγραψαν χτες συμφωνία, για να προχωρήσουν στην από κοινού παραγωγή ενός μαχητικού αεροσκάφους νέας γενιάς, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού για την αναβάθμιση της «αυτοτελούς ευρωπαϊκής άμυνας». Η συνολική αξία της νέας επένδυσης υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 4 δισ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι το νέο μαχητικό ίσως αντικαταστήσει τα γαλλικά μαχητικά «Rafale» και τα γερμανικά «Eurofighter». Βασικοί «πρωταγωνιστές» στην κατασκευή θα είναι το γαλλικό μονοπώλιο «Dassault Aviation» και η «Airbus» (όπου συμμετέχουν γερμανικά, γαλλικά και ισπανικά κεφάλαια), ενώ το αεροσκάφος αναμένεται να καταστεί λειτουργικό από το 2040. Στο πρόγραμμα θα γίνει «συμβαλλόμενο μέρος» και η Ισπανία.
Η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας, Φλοράνς Παρλί, μίλησε για «ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα», που «θα δώσει τη δυνατότητα στις χώρες μας να αντιμετωπίσουν τις απειλές και τις προκλήσεις του δεύτερου μισού του 21ου αιώνα και αποτυπώνει τη βούληση και τη φιλοδοξία μας για μια ευρωπαϊκή άμυνα». Η υπογραφή της συμφωνίας επανέφερε συστάσεις στελεχών της ευρωπαϊκής πολεμικής βιομηχανίας προς την ΕΕ να «κινηθεί γρήγορα», με στόχο «να προλάβουν οι Ευρωπαίοι» να μην εκτοπιστούν από ΗΠΑ, Κίνα κ.τ.λ.
Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης οργανώνει εκδήλωση για τα 61 χρόνια από τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης, την Κυριακή 23 Φλεβάρη και ώρα 11 π.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος, πλατεία Κάνιγγος).
Θα χαιρετίσει η πρέσβειρα της Κούβας στην Ελλάδα, Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα, και θα μιλήσει η αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, Κατερίνα Γεράκη.
ΒΗΡΥΤΟΣ.--
Την πρώτη συνάντηση με πενταμελές κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είχε χτες στο πρωθυπουργικό μέγαρο στη Βηρυτό ο νέος πρωθυπουργός του Λιβάνου, Χασάν Ντίαμπ, σε μία προσπάθεια να εξηγήσει το σχέδιο της κυβέρνησής του για την αντιμετώπιση του υψηλού χρέους της μικρής χώρας που ανέρχεται σε περίπου 87 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας κατά 150% το ΑΕΠ.
Το κλιμάκιο του ΔΝΤ αποχώρησε από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό δίχως δηλώσεις στους δημοσιογράφους, ενώ ο εκπρόσωπος του οργανισμού Τζέρι Ράις εξήγησε ότι ο Λίβανος δεν έχει ζητήσει ακόμη χρηματοπιστωτική βοήθεια. Στη συνέχεια, το κλιμάκιο του ΔΝΤ συναντήθηκε με υπουργούς της κυβέρνησης (μεταξύ των οποίων οι υπουργοί Οικονομίας, Οικονομικών, Αμυνας) και με τον κεντρικό τραπεζίτη, Μ. Σαλαμέχ. Ο υπουργός Πληροφοριών, Μανάλ Α. Σαμάντ, δήλωσε πως δεν συζητήθηκε το ζήτημα της πληρωμής των ευρωομολόγων αξίας 2,5 δισ. δολαρίων, που λήγουν αρχές Μάρτη και λέγεται πως δεν υπάρχουν επαρκή διαθέσιμα κρατικά κεφάλαια για την πληρωμή τους. Αυτό τροφοδοτεί τις φήμες για το ενδεχόμενο να κηρύξει ο Λίβανος για πρώτη φορά χρεοκοπία.
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--
Στις κάλπες καλούνται σήμερα οι Ιρανοί προκειμένου να εκλέξουν τη νέα 290μελή Βουλή μεταξύ περίπου 7.000 υποψηφίων, οι οποίοι προηγουμένως κατάφεραν να εξασφαλίσουν την έγκριση του Συμβουλίου των Φρουρών. Το μεγάλο στοίχημα των εκλογών για την κυβέρνηση Ροχανί και τον σιίτη ανώτατο ιερωμένο, Αλί Χαμενεΐ, είναι η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις κάλπες.
Ενδεχόμενο μεγάλο ποσοστό αποχής θα θεωρηθεί αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής αλλά και των προβλημάτων της οικονομίας της χώρας που έχουν επιφέρει η τακτική της «μέγιστης πίεσης» και οι ασφυκτικές κυρώσεις των ΗΠΑ.