Παρασκευή 21 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Νέες συγκρούσεις στο Ιντλίμπ

Ο τουρκικός στρατός καλύπτει τις επιθέσεις τζιχαντιστών και η ρωσική Αεροπορία τον συριακό στρατό

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΣΧΑ.--

Αυξάνονται οι «τριβές» ανάμεσα σε Μόσχα και Αγκυρα, με επίκεντρο τις κλιμακούμενες συγκρούσεις στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, οι οποίες χτες προκάλεσαν το θάνατο άλλων δύο Τούρκων στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων πέντε.

Οι επιχειρήσεις σε βάρος των τουρκικών δυνάμεων στο Ιντλίμπ (που από την αρχή του μήνα έχουν προκαλέσει συνολικά το θάνατο 15 Τούρκων στρατιωτών) έγιναν λίγη ώρα αφότου δυνάμεις φιλότουρκων αντικαθεστωτικών, με κάλυψη του τουρκικού στρατού, επιχείρησαν επίθεση στο χωριό Ναϊνάμπ της περιοχής, το οποίο είχε ανακαταλάβει πλήρως ο συριακός στρατός στις 3 Φλεβάρη. Η επίθεση των φιλότουρκων αντικαθεστωτικών έκανε διοικητή του συριακού στρατού να ενημερώσει σχετικώς το ρωσικό στρατιωτικό κέντρο επιχειρήσεων. Ακολούθησαν αεροπορικές επιδρομές από ρωσικά «Su-24», που έδωσαν τη δυνατότητα στον συριακό στρατό να απωθήσει πλήρως τις δυνάμεις των φιλότουρκων αντικαθεστωτικών. Δεν αποσαφηνίστηκε άμεσα αν οι δύο Τούρκοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές. Είναι πάντως ενδιαφέρον το γεγονός ότι Ρώσοι στρατιωτικοί έσπευσαν να καταγγείλουν, απερίφραστα, την κάλυψη που παρέχει ο τουρκικός στρατός σε αντικαθεστωτικούς ενόπλους. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας κάλεσε τις τουρκικές δυνάμεις στο Ιντλίμπ να σταματήσουν «αμέσως την υποστήριξη σε τρομοκρατικές ομάδες». Καταδικάζοντας τις αεροπορικές επιδρομές τουρκικών δυνάμεων από τις οποίες τραυματίστηκαν 4 Σύροι στρατιώτες (αντί για 50, όπως είχε ισχυριστεί νωρίτερα το τουρκικό υπουργείο Αμυνας), το ρωσικό υπουργείο Αμυνας κάλεσε την τουρκική πλευρά να μην καλύπτει τις επιθέσεις τρομοκρατικών ομάδων, ούτε να τους εφοδιάζει με όπλα.

Πριν από τις εξελίξεις στα πεδία συγκρούσεων στο Ιντλίμπ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό NTV, εκτίμησε πως υπάρχει κάποια «πρόοδος», αν και όχι στο επιθυμητό επίπεδο, στις μέχρι τώρα διαβουλεύσεις Ρώσων και Τούρκων αξιωματούχων για το Ιντλίμπ. Δεν απέκλεισε συνάντηση των ηγετών Ρωσίας - Τουρκίας εφόσον χρειαστεί, ενώ αναφέρθηκε και στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της λεγόμενης διαδικασίας της Αστάνα, για την πολιτική διαδικασία στη Συρία, που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί το Μάρτη στην Τεχεράνη με τη συμμετοχή των ηγετών Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν.

Ενδιαφέρον προκάλεσαν οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων χτες στο πρακτορείο «Bloomberg». Ανέφεραν πως ζήτησαν από τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για τη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι, την ανάπτυξη δύο συστοιχιών πυραύλων «Πάτριοτ» στα νότια σύνορα της Τουρκίας για την περίπτωση που υλοποιήσουν τα σχέδια για κλιμάκωση των στρατιωτικών επιθέσεων έναντι του συριακού στρατού στο Ιντλίμπ.

Τέλος, στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, ο ύπατος αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι, ζήτησε τερματισμό των εχθροπραξιών στο Ιντλίμπ ώστε να καταστεί εφικτή η πρόσβαση εκατοντάδων χιλιάδων εκτοπισμένων από τις εστίες τους σε πιο ασφαλείς τοποθεσίες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ