«Προβληματισμένος» δηλώνει ο δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ... για το αν «ωφελεί» η δράση τους
Η εν λόγω ομάδα έχει γεμίσει τη Σαρωνίδα με τέτοιες ταμπέλες |
Μια ομάδα, δηλαδή, που θυμίζει «πολιτοφυλακή» και παίρνει το νόμο στα χέρια της, για να «αναπτύξει το αίσθημα ασφάλειας» στην πόλη, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της. Μάλιστα, η «διοίκηση» του συλλόγου, στον οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, δραστηριοποιούνται εν ενεργεία και απόστρατοι αστυνομικοί, ζητάει χώρο από τη δημοτική αρχή για να στεγάσει τις δραστηριότητές του. Απαντώντας δε ο δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνει «προβληματισμένος» για το αν ωφελεί η δράση τους!
Η συγκεκριμένη «ομάδα αυτοπροστασίας», που θυμίζει παρακρατικά μορφώματα του παρελθόντος, «αγανακτισμένους κατοίκους» που λειτούργησαν σαν θερμοκήπια για την ανάπτυξη φασιστικής και εγκληματικής δράσης, λειτουργεί από το περασμένο καλοκαίρι, οπότε και πήρε άδεια από την προηγούμενη δημοτική αρχή (ΝΔ) να τοποθετήσει πινακίδες με την ένδειξη «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ» (βλ. φωτ.).
Μάλιστα, η απαράδεκτη αυτή κίνηση τελικά μπήκε σε εφαρμογή ενώ στη διοίκηση είχε εκλεγεί η σημερινή δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε και τοποθετήθηκαν κάμποσες τέτοιες ταμπέλες μέσα και γύρω από τον οικισμό Πανοράματος Σαρωνικού.
Το γεγονός αυτό και τη δράση της ομάδας αστυνόμευσης καταγγέλλει η ΚΟΒ Σαρωνίδας του ΚΚΕ, παράλληλα με μια σειρά από ενέργειες για να αποκαλυφθεί ο ύποπτος ρόλος τους.
Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο η δημοτική σύμβουλος του ΚΚΕ, που εκλέχτηκε με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ενημέρωσε για την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Σαρωνίδα, με τη δράση της ομάδας αυτής. Παράλληλα ανέδειξε την παράνομη τοποθέτηση των παραπάνω πινακίδων που διαφημίζουν την επικίνδυνη υποκατάσταση της Ελληνικής Αστυνομίας, και οι οποίες τοποθετήθηκαν με την άδεια που δόθηκε από την προηγούμενη διοίκηση του δήμου και της κοινότητας (διοίκηση Σοφρώνη, ΝΔ).
Η Οργάνωση του Κόμματος σημειώνει την ιδιαίτερα αποκαλυπτική στάση του δήμαρχου, Π. Φιλίππου, στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο οποίος σε μια τοποθέτηση που δίνει αέρα στα πανιά τέτοιων ομάδων, ανέφερε: «Ο πρόεδρος της Κοινότητας, οι αντιδήμαρχοι και οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι Σαρωνίδας να καλέσουν τους κατοίκους να δούμε ποιοι είναι αυτοί που έχουν βάλει τις ταμπέλες και να κάτσουμε να δούμε αν ωφελούν. Για μένα δεν είναι το ουσιαστικό ποιανού αρμοδιότητα ήταν και αν έπρεπε ή όχι να πάρει την απόφαση το τοπικό συμβούλιο. Εχει σημασία αν πρέπει να μείνουν ή πρέπει να φύγουν από κει και πέρα. Αν εκτιμήσετε εσείς στη Σαρωνίδα ότι πρέπει αυτές να μείνουνε θα πάρουμε την ανάλογη απόφαση γιατί είναι ένα θέμα προβληματισμού».
Οπως τονίζει η ΚΟΒ του ΚΚΕ, «συνιστούμε στον κ. δήμαρχο να κρατήσει μόνο για τον εαυτό του τέτοιου είδους "προβληματισμούς".
Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι ελευθερίες των πολιτών δεν είναι αντικείμενο συζήτησης, πόσο μάλλον διαπραγμάτευσης με αυτόκλητες ομάδες και μορφώματα "αυτοπροστασίας" πολιτών. Ομάδες που ξυπνούν μαύρες μνήμες από την Ιστορία του τόπου μας.
Ο κατά τ' άλλα "αριστερός" δήμαρχος, λοιπόν, αντί να νομιμοποιεί έμμεσα ομάδες επικίνδυνης προέλευσης, καλά θα κάνει να περιορίσει τους όποιους προβληματισμούς του στα θεσμοθετημένα καθήκοντά του».
Ενδεικτικά, η Οργάνωση του Κόμματος συστήνει στον δήμαρχο «να ασχοληθεί με τον επαρκή φωτισμό των γειτονιών, τη συντήρηση του οδικού δικτύου και την επίλυση του συγκοινωνιακού, την αποκατάσταση των παιδικών χαρών που κρίνονται επικίνδυνες η μια μετά την άλλη και κλείνουν, την καθαριότητα, την ηχορύπανση και ελεύθερους πολιτιστικούς και αθλητικούς χώρους που θα κρατούν τα παιδιά μας μακριά από τα ναρκωτικά».
Στη Βουλή μετέφεραν χτες το «διαγκωνισμό» τους ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το ποιο είναι το καταλληλότερο «μείγμα» καταστολής και ενσωμάτωσης προκειμένου να θωρακιστεί η πολιτική για λογαριασμό του κεφαλαίου, την οποία από κοινού υπηρετούν.
Αφορμή έδωσε η Επίκαιρη Επερώτηση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την αστυνομική βία και την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.
Χαρακτηριστικό εξάλλου ήταν το ίδιο το κείμενο της Επερώτησης, στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαλεί την κυβέρνηση ότι δεν έχει «συναίσθηση για τις συνέπειες που προκαλεί στο πεδίο της κοινωνικής ειρήνης» η «πρωτοφανής χρήση αστυνομικής βίας και αγριότητας που η ίδια έχει επιλέξει», κρύβοντας βέβαια ότι αυτή πηγαίνει χέρι χέρι με την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, όπως φάνηκε και από τη δική του διακυβέρνηση.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης, αποφάνθηκε ότι «δεν υπάρχει έξαρση της αστυνομικής βίας», η κυβερνητική πολιτική έχει «πυλώνα την ασφάλεια», ενώ προανήγγειλε και παραπέρα «αναβάθμιση» των δυνάμεων καταστολής.
Παρεμβαίνοντας στη χτεσινή συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας υπογράμμισε ότι «η αστυνομική βία είναι ένα μέρος μόνο της καταστολής σε βάρος του λαού», τονίζοντας ότι «καταστολή είναι οι κρατικές παρεμβάσεις στην αυτόνομη λειτουργία μαζικών φορέων και συνδικάτων που θεσμοθετήσατε, είναι η ποινικοποίηση της λαϊκής δράσης και των αγώνων, που φτάνουν μέχρι την απόπειρα περιορισμού των διαδηλώσεων, είναι η εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, που δεν πολυσυζητιέται και που φτάνει μέχρι του σημείου εργάτες μετανάστες να πυροβολούνται από αφεντικά επειδή τόλμησαν να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους. Καταστολή είναι οι Μόριες, τα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών, οι πλωτοί φράχτες στο Αιγαίο, τα νέα σχέδια για μεγάλες φυλακές στα νησιά που ανακοινώθηκαν».
Οπως σημείωσε, για όλα τα παραπάνω έχει τεράστιες ευθύνες η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στρώνοντας το δρόμο στη σημερινή κυβέρνηση, πήρε μέτρα, για παράδειγμα, ενάντια στο δικαίωμα στην απεργία, χαρακτήρισε «ιδιώνυμο» τις κινητοποιήσεις κατά των πλειστηριασμών της λαϊκής στέγης, αρνήθηκε τις νομοθετικές προτάσεις του ΚΚΕ για κατάργηση του «τρομονόμου» κ.ά.
«Η ένταση της καταστολής είναι στρατηγική επιλογή», σημείωσε και τόνισε πως ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν στο μείγμα. «Στο μείγμα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ η δοσολογία ήταν υπέρ της ενσωμάτωσης», χωρίς αυτό, όπως σημείωσε, «να σημαίνει ότι υστέρησε στην καταστολή». Σημείωσε σχετικά με την αντιλαϊκή πολιτική: «Η ΝΔ επιδιώκει να την επιβάλει με το μαστίγιο της καταστολής και ο ΣΥΡΙΖΑ με την περισσότερη εξαπάτηση και χειραγώγηση, όπως ήταν πάντα ο ρόλος της σοσιαλδημοκρατίας».
Ενώ απαντώντας στα περί «κοινωνικής ειρήνης» του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι «κοινωνική ειρήνη σε μια κοινωνία που χωρίζεται σε τάξεις σημαίνει την ταξική συνεργασία και υποταγή της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού σε μια χούφτα εκμεταλλευτών» και τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατική εκδοχή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, του σάπιου αστικού συστήματος».
Το χρονοδιάγραμμα των προσυνεδριακών διαδικασιών κατέληξε χτες η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Εξέτασε επίσης το κείμενο απολογισμού της κυβερνητικής του θητείας, το οποίο θα τεθεί προς έγκριση στην Κεντρική Επιτροπή το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Η συνεδρίαση της ΠΓ συνεχίζεται σήμερα για την ολοκλήρωση της συζήτησης επί του κειμένου.
Στη χτεσινή συνεδρίαση αποφασίστηκε να ενισχυθεί η καμπάνια εγγραφής νέων μελών, που μέχρι τώρα δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα, ενώ ως προς τον «οδικό χάρτη» για το συνέδριο αποφασίστηκε μεταξύ άλλων να προταθεί συνεδρίαση της ΚΕΑ στις 23 Φλεβάρη, όπου θα εγκριθούν οι θέσεις για το 3ο Συνέδριο, οι οποίες θα περιλαμβάνουν τόσο το κείμενο απολογισμού όσο και το πρόγραμμα.
Η Πολιτική Γραμματεία προτείνει ακόμα ένα μέρος των συνέδρων, που δεν θα υπερβαίνει το 5%, να αποτελείται από παράγοντες και εκπροσώπους «συλλογικοτήτων» από τη λεγόμενη «Προοδευτική Συμμαχία», αλλά και να υπάρχει ειδική πρόνοια ώστε να προέρχεται από αυτή τουλάχιστον το 1/5 της νέας Κεντρικής Επιτροπής. Εξετάζεται δε η προσφυγή σε εσωκομματικό δημοψήφισμα μόνο για το όνομα του κόμματος, αν η πρόταση που θα καταθέσει ο Αλ. Τσίπρας δεν γίνει αποδεκτή από την ΚΕ.
Στο μεταξύ, μπροστά και στο συνέδριο, οι όροι της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ και των αναγκαίων προσαρμογών ώστε να ανταποκριθεί καλύτερα στο ρόλο του στο πλαίσιο του αστικού πολιτικού συστήματος, αλλά και η δυνατότητα συνεργασίας με το ΚΙΝΑΛ, βρίσκονται στο επίκεντρο της εσωκομματικής αντιπαράθεσης. Η οποία ωστόσο διεξάγεται υπό τη σκέπη των κοινών για όλους στόχων που αφορούν την επάρκεια άσκησης της αστικής διαχείρισης, την ενίσχυση της ικανότητας χειραγώγησης και τον καταμερισμό ρόλων στο εσωτερικό του σχήματος.
Σε αυτό το πλαίσιο, ενδεικτικά, ο τέως πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης μιλώντας στον «Αθήνα 9,84» ξεκαθάρισε πως τα περί αντιπαλότητας στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτός πραγματικότητας, λέγοντας πως «διαμορφώνουμε (...) ένα πολύ μεγαλύτερο κόμμα (...) μαζί με (...) ένα συμμαχικό περιβάλλον έτσι ώστε να είναι ρεαλιστική σε συνθήκες απλής αναλογικής η κυβερνητική λύση. Για όλα αυτά και για τον τρόπο αυτής της μετάβασης έχουμε συνεννοηθεί στα βασικά, μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ».
Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την «εποικοδομητική» και «προγραμματική» του αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της ΝΔ, την οποία κατηγορεί για «ασυνέπεια» στην πολιτική υπέρ του κεφαλαίου που υπηρετούν και οι δυο. Χαρακτηριστική είναι η κριτική του στο Μεταναστευτικό, όπου ζητάει αποφασιστικότερη υλοποίηση της πολιτικής της ΕΕ που οδηγεί στον διπλό εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών, αλλά και τα όσα «ψελλίζει» για Εργασιακά, Ασφαλιστικό, Υγεία κ.λπ. - στην προσπάθειά του να παρέμβει και στις κινητοποιήσεις που αναπτύσσονται - κάνοντας κριτική στη ΝΔ «στα σημεία» σε ό,τι αφορά τη στρατηγική του κεφαλαίου, την οποία στηρίζει και σήμερα, ενώ την υπηρέτησε και με το παραπάνω και ως κυβέρνηση.