ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Φλεβάρη 2020
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Κλιμακώνουν τον αγώνα με απεργία στις 11 Φλεβάρη

Μαζικότατη Γενική Συνέλευση χτες στην πύλη του εργοστασίου

Με τη μαζική συμμετοχή στην χτεσινή συνέλευση και τις αποφάσεις τους οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ επιβεβαίωσαν τη θέλησή τους να κλιμακώσουν τον δίκαιο αγώνα τους
Με τη μαζική συμμετοχή στην χτεσινή συνέλευση και τις αποφάσεις τους οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ επιβεβαίωσαν τη θέλησή τους να κλιμακώσουν τον δίκαιο αγώνα τους
Με 24ωρη απεργία την Τρίτη 11/2, σε συνδυασμό με άλλες αγωνιστικές παρεμβάσεις, κλιμακώνουν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ τον αγώνα τους ενάντια στα αντιλαϊκά σχέδια κυβέρνησης - κεφαλαίου για εκποίηση της επιχείρησης.

Την απόφαση για την απεργία πήραν ομόφωνα τα ΔΣ των Σωματείων της επιχείρησης και του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, ενώ επικυρώθηκε από τη μαζικότατη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων που έγινε χτες το μεσημέρι στην πύλη του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα.

Τη μέρα της απεργίας θα γίνει συγκέντρωση στην πύλη, ενώ καλούνται να συμμετάσχουν όλα τα σωματεία και οι φορείς της περιοχής που έχουν εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη τους. Αν στο μεταξύ η κυβέρνηση προχωρήσει στην ψήφιση τροπολογίας που θα επιβάλλει την εκκαθάριση εν λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, τότε η απόφαση είναι να πάνε την ίδια στιγμή σε απεργία.

Ακόμα αποφασίστηκε τα ΔΣ των Σωματείων και του Συνδικάτου Μετάλλου να προχωρήσουν σε αγωνιστικές παρεμβάσεις, αύριο Πέμπτη στα γραφεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία και την Παρασκευή 7/2 στα γραφεία της επιχείρησης στην Αθήνα. Στις παρεμβάσεις καλούνται να συμμετάσχουν τα σωματεία του νομού.

Στη Γενική Συνέλευση έγινε ενημέρωση από τα μέλη του ΔΣ του επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, Α. Κορέτζελο, Γ. Κάζα, Π. Πολίτη και Δ. Καραμέρη. Ως προς τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, σύμφωνα και με όσα ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Χ. Σταϊκούρας σε συνάντηση με τη ΔΑΚΕ, ειπώθηκε ότι η κυβέρνηση προβάλλει ως «λύση» την εκκαθάριση εν λειτουργία, η οποία δεν εξασφαλίζει σε καμία περίπτωση τα δικαιώματα των εργαζομένων, ούτε τους μισθούς, ούτε τις θέσεις εργασίας. Εκτιμάται ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να νομοθετήσει τη «λύση» αυτή νωρίτερα από τις 17/2, οπότε λήγει το τελεσίγραφο της ΔΕΗ για την αποπληρωμή των οφειλών της ΛΑΡΚΟ.

Κόντρα σε αυτούς τους σχεδιασμούς, στη συνέλευση αναδείχθηκε η ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα και τονίστηκε ότι πρέπει να συμμετέχουν σε αυτόν όλοι οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ, όπως και η ανάγκη για έμπρακτη στήριξη από τα σωματεία και τους φορείς της περιοχής, με στόχο τη μέρα της απεργίας να κλείσουν τα σχολεία, τα μαγαζιά, τα πάντα.

Ο Π. Πολίτης κατήγγειλε την τακτική της κυβέρνησης, που είναι με δόλιους τρόπους να κλείσει τη ΛΑΡΚΟ. Στην τακτική αυτή περιλαμβάνονται διάφορες μεθοδεύσεις που στραγγαλίζουν οικονομικά τη ΛΑΡΚΟ, με αποτέλεσμα να μένουν εργαζόμενοι απλήρωτοι, να μην υπάρχουν ανταλλακτικά και να κλείνουν μηχανές.

Επίκαιρη Ερώτηση επανακατέθεσε το ΚΚΕ

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας επανακατέθεσε το ΚΚΕ με θέμα «Απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειάς τους».

Υπενθυμίζεται ότι η Επίκαιρη Ερώτηση απευθυνόταν αρχικά προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, ο οποίος αρνήθηκε να απαντήσει, επικαλούμενος... αναρμοδιότητα, ενώ είναι από τους βασικούς εμπλεκόμενους υπουργούς που «τρέχουν» το αντιλαϊκό σχέδιο κυβέρνησης - μονοπωλίων γα τη ΛΑΡΚΟ.

Με την Επίκαιρη Ερώτηση το ΚΚΕ απαιτεί να ληφθούν μέτρα από την κυβέρνηση προκειμένου: «Η ΛΑΡΚΟ να χρηματοδοτηθεί από το κράτος, ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία της, να αναπτυχθεί η παραγωγή της και να ληφθούν άμεσα μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού Μεταλλευτικών και Λατομικών Επιχειρήσεων (ΚΜΛΕ) για τη διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος και την ασφάλεια στην εργασία. Να καταργηθούν οι εργολαβίες, να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι, να καλυφθεί το οργανόγραμμα λειτουργίας της επιχείρησης και να υπογραφεί η συμφωνημένη Συλλογική Σύμβαση με την προηγούμενη διοίκηση, να διασφαλιστούν η μισθοδοσία και τα δικαιώματα των εργαζομένων».

ΕΣΚ ΟΤΕ
Να συνεχιστεί ο απεργιακός αγώνας σύμφωνα με τις αποφάσεις των εργαζομένων

«Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να παραβλέψει τη θέληση των εργαζομένων. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να αναλάβει για μια ακόμη φορά την "ευθύνη" να κάνει το χατίρι της εργοδοσίας», ξεκαθαρίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΚ ΟΤΕ, καθώς η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας (ΟΜΕ ΟΤΕ) συνεχίζει διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία για Συλλογική Σύμβαση με βάση το απαράδεκτο κείμενο που απορρίφθηκε από το ΔΣ της ΟΜΕ αλλά κυρίως από τους εργαζόμενους.

Μάλιστα, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΜΕ κάνει λόγο σε δελτία Τύπου για δήθεν «βελτιωμένη πρόταση» της εργοδοσίας, τη στιγμή που οι διεκδικήσεις των εργαζομένων και της πολυήμερης απεργίας τους συνεχίζουν να κουρελιάζονται.

«Οι εργαζόμενοι απέρριψαν το κείμενο γιατί δεν κάλυπτε καμιά από τις διεκδικήσεις τους. Δεν το απέρριψαν διεκδικώντας λίγα ψίχουλα ακόμα από το "λουκούλλειο" γεύμα των μετόχων. Το απέρριψαν διεκδικώντας μια ενιαία ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους του ομίλου με εξίσωση μισθών και δικαιωμάτων προς τα πάνω. Σύμβαση που θα δίνει πραγματικές αυξήσεις σε όλους και θα μας θωρακίζει απέναντι στα σχέδια της εργοδοσίας για τις θυγατρικές», τονίζει η ΕΣΚ και προσθέτει: «Η μόνη ευθύνη που αναλογεί στην Ομοσπονδία και στα Συνδικάτα είναι να οργανώσουμε τη συνέχεια και την κλιμάκωση του απεργιακού αγώνα».

Μέχρι σήμερα, εργαζόμενοι από 25 χώρους δουλειάς έχουν προχωρήσει σε συνελεύσεις απορρίπτοντας την πρόταση και ζητώντας την κλιμάκωση του αγώνα.

Απειλεί η εργοδοσία

Την ίδια ώρα, η ΕΣΚ έχει καταγγείλει τις απειλές που εξαπολύει η εργοδοσία προς τους εργαζόμενους, με τις «πλάτες» της υποτακτικής στάσης της πλειοψηφίας της ΟΜΕ.

Συγκεκριμένα, καταγγέλλει ότι καθημερινά υψηλόβαθμα στελέχη της εργοδοσίας «απειλούν και τρομοκρατούν τους εργαζόμενους σχετικά με το ζήτημα των θυγατρικών», διαμηνύοντας πως η μεταφορά στις θυγατρικές είναι «υποχρεωτική», ότι σε αυτές ακόμα κι αν υπογραφεί ΣΣΕ δεν θα ισχύει, ότι όποιον δεν του αρέσει τον περιμένουν οι «εθελούσιες» και οι απολύσεις.

Τα παραπάνω δείχνουν, όπως τονίζει η ΕΣΚ, ότι η εργοδοσία έχει περάσει στην αντεπίθεση και αμφισβητεί ακόμα και την ισχύ οποιασδήποτε ΣΣΕ, «εκμεταλλευόμενη τη στάση της πλειοψηφίας της ΟΜΕ - ΟΤΕ», η οποία «παρακαλάει για κάποια ψίχουλα πάνω σε ένα κείμενο που απορρίφθηκε».

Με δεδομένα τα παραπάνω η ΕΣΚ απαιτεί την άμεση σύγκληση του ΔΣ της ΟΜΕ και τονίζει ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα «να υπογράψει ΣΣΕ που δεν θα αφορά και τις θυγατρικές» και «να αγνοεί τις αποφάσεις των εργαζομένων που ζητούν συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα».

Μορφή επιδημίας τα εργατικά «ατυχήματα» και στον ΟΤΕ

Αναδεικνύοντας μια ακόμα σημαντική πλευρά της πάλης για την ενιαία ΣΣΕ στον όμιλο, η ΕΣΚ ΟΤΕ με αφορμή και το νέο εργατικό «ατύχημα» που σημειώθηκε στις 30/1, το τέταρτο σε μόλις επτά μέρες, προβάλλει ξανά το αίτημα τα διμελή συνεργεία να αποτελέσουν δεσμευτικό όρο στη νέα ΣΣΕ και στις Γενικές Συνελεύσεις του σωματείου των τεχνικών (ΠΕΤ) να αποφασιστεί η επιβολή τους ανεξάρτητα από τη χρήση σκάλας.

Σύμφωνα με την καταγγελία της ΕΣΚ, στις 30/1 ένας ακόμα εργαζόμενος του ΟΤΕ, αυτήν τη φορά στην Κατερίνη, έπεσε από σκάλα και χτύπησε. «Και αυτός ο συνάδελφος εργαζόταν μόνος του και όχι σε διμελές συνεργείο, όπως προβλέπεται από το νόμο για τη χρήση σκάλας». Με πανομοιότυπο τρόπο σημειώθηκαν τις προηγούμενες μέρες άλλα δύο εργατικά «ατυχήματα» στο Παγκράτι και στα Κιούρκα, ενώ στις 24/1 εργολαβικός εργαζόμενος έπεσε από κολόνα του ΟΤΕ που έσπασε.

«Τα εργατικά ατυχήματα (και) στον ΟΤΕ έχουν πάρει τη μορφή επιδημίας», τονίζει η ΕΣΚ και συμπληρώνει ότι αιτία είναι «ο "ιός" του κέρδους της εργοδοσίας και πλήττει όλο και περισσότερους συναδέλφους, οι οποίοι (...) αντιμετωπίζουν το δίλημμα να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας ή να τα παραβλέψουν για να πιάσουν το στόχο που τους έχει επιβληθεί από την εργοδοσία, σκεπτόμενοι ότι έρχεται και η ώρα της αξιολόγησης, γιατί τα διμελή συνεργεία απαιτούν προσωπικό που δεν υπάρχει γιατί κοστίζει, όπως κοστίζει και η συντήρηση και η αντικατάσταση του εξοπλισμού».

ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ «ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ»
Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένουν οι τέσσερις εγκαυματίες

Διασωληνωμένοι και σε κρίσιμη κατάσταση σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εξακολουθούν να νοσηλεύονται οι τέσσερις εγκαυματίες εργαζόμενοι, που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια έκρηξης που σημειώθηκε την Παρασκευή, στα διυλιστήρια της «Motor Oil» στους Αγίους Θεοδώρους.

Ο 55χρονος εγκαυματίας που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του ΚΑΤ πρόκειται να μπει σε διαδικασία αφύπνισης το επόμενο 24ωρο, καθώς παρουσιάζει σημάδια αναπνευστικής βελτίωσης, ωστόσο η κατάστασή του παραμένει κρίσιμη.

Υπενθυμίζεται ότι οι εγκαυματίες το βράδυ της Παρασκευής μεταφέρθηκαν αρχικά στο Νοσοκομείο Κορίνθου, όπου διασωληνώθηκαν και αργότερα μεταφέρθηκαν στα Νοσοκομεία «Γεννηματάς» και «Θριάσιο». Λόγω έλλειψης κρεβατιών στη ΜΕΘ Εγκαυμάτων του «Θριασίου», δύο από τους τέσσερις εγκαυματίες παρέμειναν εκτός ΜΕΘ για ένα 24ωρο και νοσηλεύονταν σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), η οποία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη βαρύτητα των περιστατικών.

Να σημειωθεί επίσης ότι η Πυροσβεστική πληροφορήθηκε για την έκρηξη και το ατύχημα από το ΕΚΑΒ, καθώς δεν υπήρξε προηγούμενη ειδοποίηση από την επιχείρηση.

Αρχαιρεσίες σωματείων
  • Ο Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας απευθύνει μαζικό κάλεσμα συμμετοχής στις αρχαιρεσίες που έχουν ξεκινήσει και ολοκληρώνονται την Παρασκευή. Οι αρχαιρεσίες σήμερα, αύριο και την Παρασκευή διεξάγονται στο Εργατικό Κέντρο, από τις 7 μ.μ. έως τις 10 μ.μ.
  • Το Σωματείο Εργαζομένων Καθαριότητας Σχολικών Κτιρίων Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας προχωρά σε αρχαιρεσίες το Σάββατο 8/2 (9 π.μ. έως 3 μ.μ.).
  • Το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Αρτας - Πρέβεζας καλεί σε συμμετοχή στις εκλογές του στις 22/2 και 23/2 (12 μ. έως 8 μ.μ., Εργατικό Κέντρο Αρτας).
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Κινητοποίηση στο δημαρχείο Εορδαίας

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Εορδαίας στην Πτολεμαΐδα, που οργανώνει σήμερα, Τετάρτη, στις 5 μ.μ., καλεί το Συντονιστικό σωματείων και φορέων Δυτικής Μακεδονίας, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα «Εξελίξεις στα Ενεργειακά μετά την ανακοίνωση για την απολιγνιτοποίηση της περιοχής».

Η κινητοποίηση έχει προγραμματιστεί στο πλαίσιο των αγωνιστικών δράσεων που αποφασίστηκαν στη σύσκεψη σωματείων και φορέων της περιοχής για την οργάνωση του αγώνα απέναντι στην «απολιγνιτοποίηση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ