Κάλεσμα να σημάνει παντού απεργιακός ξεσηκωμός για την Κοινωνική Ασφάλιση
Από τις εξορμήσεις που πραγματοποιεί το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας |
Τα συνδικάτα και οι μαζικοί φορείς απευθύνουν πλατύ κάλεσμα συμμετοχής σε όλες τις κινητοποιήσεις και δυναμώνουν τη μάχη μέσα στους χώρους δουλειάς και σε κάθε εργατική - λαϊκή γειτονιά, για να σημάνει παντού απεργιακός ξεσηκωμός για την Κοινωνική Ασφάλιση.
Στην Αττική, συνδικάτα από όλους τους κλάδους και τα παραρτήματά τους οργανώνουν κινητοποιήσεις ανά περιοχή στις 6 Φλεβάρη.
Ηδη σχετικά καλέσματα έχουν απευθύνει μεταξύ άλλων το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, σωματεία και φορείς από τη Δυτική Αττική, καθώς και πλήθος σωματείων του Πειραιά με κοινή ανακοίνωσή τους.
Αναλυτικότερα, με βάση τα μέχρι στιγμής καλέσματα συνδικάτων και μαζικών φορέων, προγραμματίζονται οι εξής συγκεντρώσεις στις 6.30 μ.μ.:
Μπροστά στις συγκεντρώσεις της 6ης Φλεβάρη και εντείνοντας την προετοιμασία απεργιακής απάντησης, Ομοσπονδίες και συνδικάτα της Αττικής πραγματοποιούν μαζικές εξορμήσεις:
-- Σήμερα Παρασκευή, στο Μέγαρο ΟΤΕ στο Μαρούσι, στις 8.30 π.μ.
-- Αύριο Σάββατο, στην Κεντρική Αγορά Αθηνών, στις 10 π.μ.
-- Τη Δευτέρα 3/2, στα Διυλιστήρια Ασπροπύργου στις 6 π.μ. και στο σταθμό Μετρό «Αγιος Δημήτριος» (8 π.μ.)
-- Την Τρίτη 4/2, στην επιχείρηση «Bic» στη 1.20 μ.μ. και στους σταθμούς του Μετρό «Σύνταγμα» (8.30 π.μ.) και «Αγιος Αντώνιος» (Περιστέρι, 8 π.μ.).
-- Την Τετάρτη 5/2, στους σταθμούς του Μετρό «Αττική» (7 π.μ.) και «Ομόνοια» (8 π.μ.)
Επίσης, την Τρίτη 4/2 η Λαϊκή Επιτροπή Αιγάλεω οργανώνει πικετοφορία στο σταθμό του μετρό και τους γύρω δρόμους, στις 7 μ.μ.
Στο μεταξύ, πληθαίνουν καθημερινά τα συνδικάτα που παίρνουν αποφάσεις για απεργιακή απάντηση στον νέο γύρο της αντιασφαλιστικής επίθεσης.
Μέχρι τώρα αποφάσεις για απεργία έχουν πάρει:
Τα Εργατικά Κέντρα: Αθήνας, Αγρινίου, Αρτας, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας, Ζακύνθου, Ιωαννίνων, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λαμίας, Λάρισας, Πάτρας και Χανίων.
Οι Ομοσπονδίες: Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών, καθώς και δεκάδες σωματεία σε όλη τη χώρα.
Αποφάσεις απεργιακής κινητοποίησης έχουν πάρει ακόμα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ και η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ).
Σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις καλούν επίσης Ομοσπονδίες και δεκάδες Σωματεία αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, ανταποκρινόμενα στο σχετικό κάλεσμα που έχει απευθύνει η ΟΒΣΑ. Να δοθεί απεργιακή απάντηση καλεί και η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων (ΟΕΣΒΔΕΝ).
Την ίδια στιγμή, τα συνδικάτα εντείνουν την προσπάθειά τους για να φτάσει το απεργιακό κάλεσμα σε κάθε κλάδο, κάθε χώρο δουλειάς.
Στο πλαίσιο αυτό, τη Δευτέρα 27/1 στο Αργος πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το Ασφαλιστικό, με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αργολίδας και τη συμμετοχή του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας, του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΕΦΚΑ Αργολίδας και του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας.
Αναδεικνύοντας τη συνολικότερη σημασία της Κοινωνικής Ασφάλισης πέρα από το κρίσιμο ζήτημα των συντάξεων, υπογραμμίστηκε ότι «το Ασφαλιστικό για τον εργαζόμενο σημαίνει επίδομα ασθένειας, ιατρικές εξετάσεις, παροχές Υγείας και Πρόνοιας. Είναι η προστασία της μητρότητας, με τα επιδόματα κυοφορίας και λοχείας. Είναι η προστασία κάθε εργαζόμενου στον επαγγελματικό κίνδυνο, στις επαγγελματικές ασθένειες για να μη γινόμαστε θύματα εργοδοτικών εγκλημάτων».
Με τις παρεμβάσεις τους, η Βέτα Πανουτσάκου, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Περιφέρειες, και η Πόπη Πάσουλα, συνδικαλίστρια στο χώρο της Ασφάλισης, έριξαν φως στις αλλαγές που έρχονται να συμπληρώσουν όλες τις προηγούμενες αντιασφαλιστικές ανατροπές.
Παράλληλα, συνεχίζεται η αγωνιστική προετοιμασία με συσκέψεις και συνελεύσεις σωματείων και φορέων:
-- Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις Πάτρας καλούν σε σύσκεψη, σήμερα Παρασκευή, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.
-- Η Σωματειακή Επιτροπή Ε' Διαμερίσματος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης καλεί σε σύσκεψη, σήμερα Παρασκευή, στις 6 μ.μ., στα γραφεία της (Μυκηνών 17).
-- Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 2/2, στις 10 π.μ., στα γραφεία του (Αγ. Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως).
-- Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 2/2, στις 10 π.μ., στα γραφεία του στο ΕΚΑ (3ης Σεπτεμβρίου 48Β & Μάρνη).
-- Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής οργανώνει συζήτηση - ενημέρωση την Κυριακή 2/2, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας (Χαριλάου 30).
-- Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων σε Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Αχαΐας καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 2/2, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας.
-- Το ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης οργανώνει σύσκεψη τη Δευτέρα 3/2, στις 7 μ.μ., στο χώρο του Παραρτήματος Ανατολικής Θεσσαλονίκης του Σωματείου (Μυκηνών 17).
Κάλεσμα του κλαδικού Συνδικάτου σε Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 5/2
Κάλεσμα στους εργάτες της ΛΑΡΚΟ και όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετάσχουν μαζικά στη Γενική Συνέλευση που οργανώνει την Τετάρτη 5/2, στις 12 το μεσημέρι, στον κινηματογράφο «Ιλιον», απευθύνει το κλαδικό Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, προκειμένου οι εργάτες να ενημερωθούν για όλες τις εξελίξεις και να αποφασίσουν συλλογικά για τη συνέχεια του αγώνα τους, μετά το επιτυχημένο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα ενάντια στην εκποίηση της ΛΑΡΚΟ.
Με ανακοίνωσή του μάλιστα ενόψει της Γενικής Συνέλευσης, το κλαδικό Συνδικάτο καταγγέλλει την «οικονομική δολιοφθορά της κυβέρνησης που δεν αποδεσμεύει χρήματα της ΛΑΡΚΟ και έτσι σταματά σταδιακά, λόγω έλλειψης ρευστότητας, πρώτων υλών και ανταλλακτικών, την παραγωγή, τη λειτουργία και οδηγεί στο κλείσιμο».
«Οσο η κυβέρνηση συνεχίζει τον οικονομικό στραγγαλισμό της ΛΑΡΚΟ είναι η μοναδική υπεύθυνη, μαζί με τη διοίκηση, για οποιοδήποτε εργατικό ατύχημα συμβαίνει», τονίζει το Συνδικάτο, καταγγέλλοντας ότι «αυτήν τη στιγμή είναι τρακαρισμένα 2 καμίνια, παχυντής και τα 3 περιστροφικά».
Ταυτόχρονα, το Συνδικάτο απαιτεί «να πληρωθούν όλοι οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες και μικροεργολάβοι - αυτοαπασχολούμενοι».
Επαναφέροντας τα κεντρικά αιτήματα των εργαζομένων, όπως αυτά κατατέθηκαν και με ψήφισμα κατά το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα, το Συνδικάτο καλεί σε κλιμάκωση της πάλης για: Κρατική χρηματοδότηση για τη διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, για τον εκσυγχρονισμό της και την παραπέρα ανάπτυξή της σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχει. Διασφάλιση των θέσεων εργασίας, κατάργηση του σκλαβοπάζαρου των εργολαβιών. Ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων μέσα από την υπογραφή της συμφωνημένης ΣΣΕ κ.ά.
«Αν τολμήσει η κυβέρνηση να κλείσει τη ΛΑΡΚΟ, αν τολμήσει να χτυπήσει τους εργαζόμενους, θα το πληρώσει ακριβά», προειδοποιεί, ενώ υπογραμμίζει: «Από εδώ και στο εξής οι εργαζόμενοι πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα, να συμμετέχουμε στις Γενικές Συνελεύσεις, να αποφασίζουμε συλλογικά για οποιαδήποτε ενέργεια. Μόνο έτσι θα νικήσουμε, θα αποτρέψουμε το σχέδιο λουκέτου».
Αναφερόμενο στη θετική πείρα από τις μέχρι τώρα κινητοποιήσεις και την ανάγκη να δοθεί αγωνιστική συνέχεια, το Συνδικάτο επισημαίνει:
«Ο πρώτος κύκλος κινητοποιήσεων έκλεισε με επιτυχία και με τον ίδιο τρόπο απαιτείται, πιο μαζικά, πιο αποφασιστικά, να συνεχίσουμε.
Η κυβέρνηση ταρακουνήθηκε από τη διάθεση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ να αντιπαλέψουν τα σχέδιά της και την αλληλεγγύη που εκφράζεται πάνω σε αυτό. Εχει ταρακουνηθεί από το δίκαιο, τίμιο και με επιχειρηματολογία πλαίσιο διεκδίκησης. Τόσο οι έκτακτες και απανωτές εκβιαστικές δηλώσεις του υπουργού όσο και η αποφυγή να απαντήσουν σε κοινοβουλευτικές ερωτήσεις δείχνουν ότι δεν είναι ανίκητοι, ότι μας φοβούνται.
Δεν μπορούν να επιχειρηματολογήσουν απέναντι στον δίκαιο αγώνα μας. Η κυβέρνηση και οι υπουργοί της, καθώς και η διορισμένη από αυτή διοίκηση, μόνο πίσω από μέσα μαζικής ενημέρωσης των συμφερόντων που υπηρετούν μπορούν να τοποθετηθούν. Μέσα από αυτά προσπαθούν να πείσουν την κοινή γνώμη.
Οσο μεγαλώνει η αλληλεγγύη, η επιχειρηματολογία τους θα γκρεμίζεται σαν χάρτινος πύργος».
Τέλος σημειώνοντας τη σημασία των συλλογικών διαδικασιών, το Συνδικάτο καταλήγει: «Από εδώ και πέρα πρέπει να μαζευόμαστε τακτικά για συλλογικές, δημοκρατικές αποφάσεις. Μόνο αν ο αγώνας γίνει υπόθεση όλων μας θα έχει αποτέλεσμα. Η αλληλεγγύη είναι δεδομένη... Οι εργαζόμενοι έχουν τον πρώτο λόγο και ρόλο. Το συλλαλητήριό μας έδειξε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε».
Νέα συγκέντρωση, την Κυριακή 2/2, στις 10 π.μ., έξω από το κατάστημα της επιχείρησης «Jumbo» στον Λούρο, οργανώνει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πρέβεζας.
Για δεύτερη Κυριακή είχε προκηρυχθεί απεργία για τους εργαζόμενους στην επιχείρηση, κόντρα στην απόφαση της εργοδοσίας να λειτουργεί το κατάστημα όλες τις Κυριακές του έτους αξιοποιώντας τους αντεργατικούς νόμους των κυβερνήσεων και τη σχετική απόφαση του αντιπεριφερειάρχη.
Ηδη, την προηγούμενη Κυριακή, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, άλλα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και ο Εμπορικός Σύλλογος Πρέβεζας προχώρησαν σε συγκέντρωση με σύνθημα «Η Κυριακή αργία είναι των εργατών», ενώ το ίδιο ετοιμάζονται να κάνουν ξανά μεθαύριο.
Το 17ο Συνέδριο της Διεθνούς των Οικοδόμων (UITBB) φιλοξενεί στην Αθήνα η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας.
Οι εργασίες του συνεδρίου θα γίνουν σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο (ξενοδοχείο «WYNDHAM GRAND», πλ. Καραϊσκάκη) και σε αυτές θα πάρουν μέρος συνδικάτα των Κατασκευών από 25 χώρες.
Στο συνέδριο θα παρευρεθούν και θα χαιρετίσουν η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) και το ΠΑΜΕ.
Η UITBB είναι κλαδική οργάνωση, μέλος της ΠΣΟ και παλεύει για την προώθηση της ταξικής γραμμής στα συνδικάτα των Κατασκευών σε διεθνές επίπεδο. Από το 17ο Συνέδριο θα εκλεγούν νέα Εκτελεστική Επιτροπή και Γραμματεία που θα συντονίσουν τη δράση της οργάνωσης για τα επόμενα 4 χρόνια.