ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Γενάρη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Δεν θα το επιτρέψουμε! Προετοιμάζουμε την απεργία!

Κάλεσμα να δοθεί απεργιακή απάντηση στο νέο αντιασφαλιστικό έκτρωμα που φέρνει η κυβέρνηση απευθύνει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν κατάργησε το νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/16), όπως κάλπικα υποσχόταν προεκλογικά, αλλά με τον νέο αντιασφαλιστικό νόμο που φέρνει στη Βουλή τον εφαρμόζει πλήρως και τον θωρακίζει νομικά παραπέρα, για να ενταφιάσει και τις δικαστικές διεκδικήσεις.

Με τον νέο νόμο:

  • Διατηρούνται για όλους τα όρια συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια (ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια υπηρεσίας (ν. 4336/15)), δηλαδή το τρίτο μνημόνιο που ψήφισαν μαζί ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ. Καμιά εξαίρεση δεν υπάρχει για καμία κατηγορία εργαζομένων. Διατηρείται η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τις γυναίκες κατά 5 χρόνια και μάλιστα στο όνομα της "ισότητας" (ν. 4387/16).
  • Το ΕΤΕΑΕΠ (Επικουρική Ασφάλιση και κλάδος Εφάπαξ Παροχών) ενσωματώνεται στον ΕΦΚΑ κι ανοίγει έτσι ο δρόμος για την πλήρη κατάργησή του, όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα της ΝΔ με τους "τρεις πυλώνες", δηλαδή την ιδιωτική ασφάλιση. Την ίδια στιγμή, ενσωματώνονται στον ΕΦΚΑ και τα 7 δισ. αποθεματικά του ΕΤΕΑΕΠ κι είναι απολύτως βέβαιο ότι και αυτά θα λεηλατηθούν. Στον κρατικό προϋπολογισμό του 2020 προβλέπονται πάνω από 70 εκατ. ευρώ περικοπές στην επικουρική Ασφάλιση και συνολικά 226 εκατ. ευρώ περικοπές στην κύρια κι επικουρική Ασφάλιση.
  • Παγιώνονται στο διηνεκές οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις που έφτασαν στο 50%, όπως και στο εφάπαξ όπου αθροιστικά οι μειώσεις έφτασαν στο 42%.
  • Με τον νέο νόμο καταργούνται αμετάκλητα η 13η και 14η σύνταξη.
  • Η κρατική εγγύηση περιορίζεται στην εθνική σύνταξη των 384 ευρώ. Διατηρούνται τα εξευτελιστικά ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου, ιδιαίτερα για όσους έχουν μέχρι 30 χρόνια εργασίας.
  • Διατηρείται η λεηλασία των 80 δισ. ευρώ που έγινε διαχρονικά στα Ασφαλιστικά Ταμεία και καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για να επιστραφούν τα κλεμμένα.
  • Διατηρείται η κατάργηση των ΒΑΕ για μια σειρά από κατηγορίες εργαζομένων.

Οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ διαχρονικά και με όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους επέλεξαν να καταδικάσουν όλους τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Θα το επιτρέψουμε; Ολοι και όλες στην απεργία!

Διεκδικούμε:

-- Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου - Βρούτση και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων.

-- Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση για όλους. Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας.

-- Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Επαναφορά 13ου - 14ου μισθού. Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους άντρες και 55 για τις γυναίκες.

-- Επέκταση των ΒΑΕ, ούτε σκέψη για κατάργηση. Να επιστραφούν στα Ασφαλιστικά Ταμεία όλα τα κλεμμένα.

-- Οχι στα Επαγγελματικά Ταμεία, την κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης και την ιδιωτικοποίησή της».


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Πληθαίνουν οι αποφάσεις για απεργιακή απάντηση

Απεργιακό συναγερμό σημαίνουν με κάθε τρόπο Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα, σε συντονισμό με οργανώσεις συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων και αγροτοκτηνοτρόφων, καθώς το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της ΝΔ είδε το φως της δημοσιότητας, επιβεβαιώνοντας ότι θωρακίζει το νόμο - λαιμητόμο του ΣΥΡΙΖΑ και ενώ ήδη η κυβέρνηση προαναγγέλλει παραπέρα κλιμάκωση της επίθεσης στο Ασφαλιστικό μέσα στο έτος.

Στις απεργιακές αποφάσεις προστέθηκε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το οποίο στη χτεσινοβραδινή συνεδρίασή του αποφάσισε 24ωρη απεργία και αγωνιστική κλιμάκωση απέναντι στο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για το νέο Ασφαλιστικό.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη αποφάσεις για απεργία έχουν πάρει τα Εργατικά Κέντρα Αρτας, Αγρινίου, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Θεσπρωτίας, Ζακύνθου, Ιωαννίνων, Λαμίας, Λάρισας, Πάτρας, οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών, και δεκάδες σωματεία σε όλη τη χώρα.

Απόφαση απεργιακής κινητοποίησης πήρε και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

Σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις καλούν επίσης Ομοσπονδίες και δεκάδες Σωματεία αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, ανταποκρινόμενα στο σχετικό κάλεσμα που έχει απευθύνει η ΟΒΣΑ, ενώ τη δραστηριότητά τους ξεδιπλώνουν πανελλαδικά οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις.

Συσκέψεις και συνελεύσεις

Στο μεταξύ, συνεχίζονται και οι συσκέψεις και συνελεύσεις που οργανώνουν σωματεία και φορείς:

-- Το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού Νομού Λάρισας οργανώνει Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση σήμερα, Παρασκευή, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Το Εργατικό Κέντρο Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου πραγματοποιεί σύσκεψη - συζήτηση επίσης σήμερα Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ.

-- Ο Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας προχωρά σε Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση την Κυριακή 26/1, στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο (Εργατικής Πρωτομαγιάς 6).

-- Ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλεί σε Γενική Συνέλευση επίσης την Κυριακή 26/1, στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ