ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Γενάρη 2020
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Κλιμακώνει την επίθεση στην κυριακάτικη αργία

Ανοιγμα των καταστημάτων της σε Πρέβεζα και Κατερίνη όλες τις Κυριακές του χρόνου ανακοίνωσε η επιχείρηση «Jumbo»

Από τη διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν ταξικά σωματεία έξω από τα «Jumbo» στην Πρέβεζα
Από τη διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν ταξικά σωματεία έξω από τα «Jumbo» στην Πρέβεζα
Στη λειτουργία των καταστημάτων της σε Πρέβεζα και Κατερίνη όλες τις Κυριακές του έτους προχωρά η επιχείρηση «Jumbo», κάνοντας το επόμενο βήμα στην επίθεση στην κυριακάτικη αργία, στη διάλυση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, στην επίθεση στις μέρες της εβδομαδιαίας ανάπαυσης των εμποροϋπαλλήλων.

«Αγαπητοί μας πελάτες, σας ενημερώνουμε ότι από τον Ιανουάριο όλες τις Κυριακές το κατάστημά μας θα είναι ανοιχτό, με ωράριο λειτουργίας 11.00 - 18.00», αναφέρει χαρακτηριστικά η εταιρεία στην ιστοσελίδα της όσον αφορά τις ώρες λειτουργίας των δύο προαναφερθέντων καταστημάτων.

Η Κυριακή αργία είναι των εργατών!

Με σύνθημα «Η Κυριακή αργία είναι των εργατών», μέλη του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Πρέβεζας, μαζί με άλλα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, έκαναν εξόρμηση στο κατάστημα.

«Ο μόνος τρόπος να σταματήσει ο κατήφορος είναι η οργανωμένη πάλη και η δυναμική απάντηση των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι επιβάλλεται αντί της "κανονικότητας" και της "βιώσιμης ανάπτυξης", που επικαλείται η κυβέρνηση, να διεκδικήσουμε από κοινού καλύτερες συνθήκες εργασίας, ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Να παλέψουμε για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, για ΣΣΕ, για νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας», τονίζει το Σωματείο. Παράλληλα, καλεί τους εργαζόμενους «να ξεσκεπάσουν τις όποιες υποκριτικές κινήσεις που λειτουργούν ως τουφεκιές στον αέρα, βλέπε Επερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για το συγκεκριμένο ζήτημα!».

Με αφορμή δε την αντίστοιχη απόφαση της «Jumbo» για το κατάστημα στην Κατερίνη, το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πιερίας «Η Πρωτοπορία» καλεί τους εργαζόμενους να κάνουν δική τους υπόθεση την πάλη για νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.

Με ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «με περιτύλιγμα τη "διευθέτηση" του χρόνου εργασίας και το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι θα εξακολουθούν να δουλεύουν 5ήμερο, η εργοδοσία επιχειρεί να κάνει το άσπρο μαύρο και να βάλει σε εφαρμογή την πλήρη κατάργηση του δικαιώματος των εργαζομένων στην κυριακάτικη αργία. Αυτή είναι η ανάπτυξη που διατρανώνουν τόσο η σημερινή όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση. Εντατικοποίηση, μισθοί πείνας, δουλειά τις Κυριακές».

«Η Κυριακή αργία είναι δικαίωμα που κατακτήθηκε με αγώνες από τις προηγούμενες γενιές και ως τέτοιο πρέπει να το υπερασπιστούμε», τονίζει το Σωματείο, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις συνέπειες αυτής της επίθεσης και σε βάρος των μικρομάγαζων των αυτοαπασχολούμενων του κλάδου.

Για τους εργαζόμενους οι Κυριακές δεν είναι «περασμένα ξεχασμένα»

Συναγερμό σημαίνει και η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας εργοδότης αποφασίζει να παίξει το ρόλο του "λαγού" για τους εργοδότες του υπόλοιπου κλάδου, να μπει μπροστά στο ξήλωμα μιας εργατικής κατάκτησης, ώστε να τον ακολουθήσουν κι άλλοι. Τελευταίο παράδειγμα ήταν η περίπτωση των "Praktiker", που αποφάσισαν τη λειτουργία των καταστημάτων στις 2 Γενάρη, ανοίγοντας το δρόμο στην παραπέρα κατάργηση αυτής της μέρας ως αργίας. Τη σκυτάλη παίρνουν τα "Jumbo", "παίρνοντας πάνω τους" τη συνέχιση του χτυπήματος στην αργία της Κυριακής».

«Τους το ξεκαθαρίζουμε πως για τους εργαζόμενους οι Κυριακές δεν είναι "περασμένα ξεχασμένα"! Θα δώσουμε τη μάχη μέχρι τέλους για τις Κυριακές, τις Συλλογικές Συμβάσεις, τον πλούτο που παράγουμε και μας τον κλέβουν», υπογραμμίζει το σωματείο.

Στο μεταξύ, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας προχώρησε την περασμένη Παρασκευή σε παρέμβαση στην εταιρεία «Jumbo», τηλεφωνικά αλλά και στο κατάστημά της στον Αλιμο, για μια σειρά ζητήματα. Οσον αφορά το ωράριο, η εργοδοσία εδώ και ένα χρόνο έχει φέρει τροποποιητικές συμβάσεις που αντικαθιστούν την 5ήμερη με 6ήμερη εργασία. Τώρα σε ορισμένα καταστήματα, συμπεριλαμβανομένου αυτού στον Αλιμο, οι εργαζόμενοι δουλεύουν και σε νυχτερινές βάρδιες για την προετοιμασία των καταστημάτων. Εργαζόμενοι έχουν επίσης καταγγείλει στο σωματείο τις «επιπλήξεις» που δέχονται από την εργοδοσία για «πλημμελή άσκηση» των καθηκόντων τους, αλλά και τις απολύσεις στις οποίες προχωρά.

Με τη σφραγίδα των νόμων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Το «παραθυράκι» για άνοιγμα των καταστημάτων ακόμα και όλες τις Κυριακές του έτους προσφέρει το νομοθετικό πλαίσιο (ν. 4177/2013 και ν. 4472/2017) που φέρει τη σφραγίδα τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο επιτρέπει «με αιτιολογημένη απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη» να ρυθμίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων για περισσότερες Κυριακές από αυτές που ήδη ισχύουν.

Υπενθυμίζεται ότι οι εμποροϋπάλληλοι δουλεύουν ήδη οκτώ Κυριακές το έτος σε όλη τη χώρα. Μία από αυτές μάλιστα είναι και η ερχόμενη Κυριακή, με αφορμή την έναρξη της εκπτωτικής περιόδου. Σε μεγάλες περιοχές, μεταξύ των οποίων τα κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε μια σειρά δήμους στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, έχει νομοθετηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ το άνοιγμα των καταστημάτων για όλες τις Κυριακές από τον Μάη έως τα τέλη Οκτώβρη.

Μια σειρά επιχειρήσεις του κλάδου δεν αρκούνται στα παραπάνω, αλλά λειτουργούν τα καταστήματά τους επτά μέρες τη βδομάδα. Για παράδειγμα, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας έχει καταγγείλει την κυριακάτικη λειτουργία του καταστήματος της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Market In» στον Λαιμό Βουλιαγμένης, παρότι δεν περιλαμβάνεται στις περιοχές που προβλέπει ο νόμος, αλλά και το άνοιγμα του καταστήματος της εταιρείας «PerfecToys» την Κυριακή 12 Γενάρη καθώς και ανήμερα την Πρωτοχρονιά.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων του ΟΤΕ

Την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων στον όμιλο ΟΤΕ απαιτεί το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Εργασίας ο βουλευτής του Κόμματος Λεωνίδας Στολτίδης, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τη στάση της εργοδοσίας απέναντι στην πολυήμερη απεργία που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση, η συζήτηση της οποίας είναι προγραμματισμένη για αύριο Πέμπτη, καταγγέλλεται η προκλητική στάση της εργοδοσίας, που ζητά από τους εργαζόμενους «στήριξη της στρατηγικής της διεύρυνσης της κερδοφορίας του ομίλου», δηλαδή τεράστια κέρδη για τους μετόχους και τσακισμένα δικαιώματα για τους εργαζόμενους. Στην ίδια κατεύθυνση, τονίζει, η εργοδοσία επιδιώκει «παραπέρα χτύπημα των εργασιακών σχέσεων στον όμιλο ΟΤΕ (απόσχιση έργου, δημιουργία θυγατρικών, απολύσεις κ.λπ.) (...) αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση για υπογραφή ΣΣΕ στις θυγατρικές, προέβη σε απόλυση των φυλάκων εν μέσω απεργίας, που δεν έχουν υπογράψει την απόλυσή τους (...) στις 12/12/19, απροειδοποίητα, έκλεισε την "OTE Academy" στη Θεσσαλονίκη απολύοντας 3 εργαζόμενες».

Σημειώνεται ακόμα ότι η εργοδοσία στις 7 Γενάρη, «αποθρασυμένη από την κυβερνητική κάλυψη και τη σιωπή της πλειοψηφίας των ΜΜΕ, αλλά και εξοργισμένη από την αποτυχία της προσπάθειας "κοινωνικού αυτοματισμού" και τρομοκράτησης των εργαζομένων, πέρασε σε απροκάλυπτη επίθεση απέναντι στους εργαζόμενους, που περιφρουρούσαν τον απεργιακό τους αγώνα πανελλαδικά. Εξαπέλυσε όλους τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς (εργασία από το σπίτι, εκβιασμό των απεργών ασφαλείας, συνεργασία με αποθήκες τρίτων, πρόσληψη εργολάβων κατά τη διάρκεια της απεργίας, εναλλαγή κτιρίων, χρήση κτιρίων άλλων επιχειρήσεων), επιτέθηκε ενάντια στους απεργούς με την αποφασιστική παρέμβαση της καταστολής του κρατικού μηχανισμού, της αστυνομίας, προέβη σε μηνύσεις και συλλήψεις απεργών».

Το ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση να προβεί σε άμεσες ενέργειες ώστε: Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος απεργός, όπως ορίζει και η εργατική νομοθεσία, και να παρέμβει η Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να ακυρώσει τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς της εργοδοσίας, οι οποίοι είναι παράνομοι. Να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.

ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Ζητά τριμερή για τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ «Δήμητρα»

Σε ετοιμότητα να υπερασπιστούν τις θέσεις και τα δικαιώματά τους καλεί τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ «Δήμητρα» ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Με αφορμή δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για εξαγορά της αλυσίδας σούπερ μάρκετ στο νησί από τον συνεταιρισμό SYNKA, ο Σύνδεσμος ζήτησε τριμερή συνάντηση. Ωστόσο η εργοδοσία δεν προσήλθε στη συνάντηση, επιτείνοντας την αγωνία των εργαζομένων.

«Προειδοποιούμε την εργοδοσία, παλιά ή νέα, να μη διανοηθεί να απολύσει κανένα συνάδελφο, να μην επιχειρήσει να τροποποιήσει προς το χειρότερο τη σύμβαση κανενός συναδέλφου, να μην προβεί σε βλαπτικές μεταβολές που θα δυσχεράνουν τη ζωή των εργαζομένων. Θα μας βρουν μπροστά τους!», τονίζει ο Σύνδεσμος στην ανακοίνωσή του. «Με όποιον τρόπο και αν περάσει η επιχείρηση σε νέα χέρια, πρόκειται για διάδοχη κατάσταση, πράγμα που σημαίνει ότι η νέα εργοδοσία είναι υποχρεωμένη να διατηρήσει στο ακέραιο τις θέσεις εργασίας, τα δικαιώματα και τους μισθούς των συναδέλφων τουλάχιστον στα προηγούμενα επίπεδα», ξεκαθαρίζει. Παράλληλα, καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στις γραμμές του και να περάσουν στην αντεπίθεση διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ «ΑΡΩΓΗ» ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Στάσεις εργασίας για τα δεδουλευμένα τους

Σε στάσεις εργασίας (9 π.μ. έως 1 μ.μ.) αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή 17/1 προχωρά το Σωματείο Εργαζομένων Κέντρου Αποκατάστασης «Αρωγή» Καρδίτσας, διεκδικώντας την άμεση καταβολή της οφειλόμενης μισθοδοσίας, από 6 έως 9 μήνες, για τους 40 εργαζόμενους του Κέντρου στην Καρδίτσα. Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν άλλοι 80 εργαζόμενοι στο Κέντρο στη Λάρισα.

Στην ανακοίνωσή του το Σωματείο αναφέρει ότι το προσωπικό φιλότιμα πασχίζει και κρατά το Κέντρο σε λειτουργία, δίνοντας στους ασθενείς την κατάλληλη προσοχή και φροντίδα, όντας απλήρωτοι για αρκετούς μήνες. «Η υπομονή και η αντοχή μας είναι πλέον περιορισμένες», επισημαίνει. «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε τόσο εμείς όσο και οι οικογένειές μας δεν έχουν τέλος. Απαιτούμε οι υποσχέσεις να γίνουν πράξεις, απαιτούμε το δικαίωμα στην εργασία».

Στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκονται ταξικά σωματεία της Καρδίτσας, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον δίκαιο αγώνα και στις διεκδικήσεις τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ