ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Στη Βουλή το νομοσχέδιο που χτυπά το δικαίωμα στο άσυλο

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο για το άσυλο, με τίτλο «Περί διεθνούς προστασίας και άλλες διατάξεις». Το σχέδιο νόμου προχωρά στον περιορισμό των δικαιωμάτων των αιτούντων και δικαιούχων διεθνούς προστασίας στις ελάχιστες προδιαγραφές που προβλέπει ακόμα και αυτό το Δίκαιο της ΕΕ. Οι διατάξεις που προτείνονται θα οδηγήσουν στις επιστροφές αιτούντων άσυλο χωρίς διαδικαστικές εγγυήσεις σε μη ασφαλείς τρίτες χώρες. Πολλοί ξεριζωμένοι θα οδηγηθούν να ζουν σε «γκρίζα» ζώνη, χωρίς χαρτιά και δικαιώματα. Το σχέδιο νόμου τέθηκε σε διαβούλευση για πέντε μόνο μέρες, αποδεικνύοντας τον προσχηματικό χαρακτήρα της διαβούλευσης από την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, εισάγεται διάταξη για την κατάρτιση καταλόγου «ασφαλών τρίτων χωρών», που επιφέρει κίνδυνο αυτόματης εφαρμογής της έννοιας, χωρίς αξιολόγηση των ατομικών συνθηκών του κάθε αιτούντα. Επιβάλλονται πολλές ταχύρρυθμες διαδικασίες και ειδικότερα όσον αφορά το δικαίωμα στην προσφυγή, στο άρθρο 93 περί υποχρέωσης υποβολής δικογράφου, με δεδομένα τα σημαντικά κενά που παραμένουν στην παροχή αποτελεσματικής νομικής συνδρομής και τις εξαιρετικά σύντομες προθεσμίες κατάθεσης προσφυγών σε ορισμένες διαδικασίες. Επίσης, επιβάλλει εξαιρετικά σύντομη προθεσμία για την κατάθεση προσφυγών στην κατ' εξαίρεση διαδικασία στα σύνορα.

Σχετικά με τη σύνθεση των επιτροπών προσφυγών, ο τρόπος επιλογής και διορισμού των μελών τους, ο ρόλος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στην αύξηση ή μείωση των επιτροπών, καθώς και η διάρκεια της θητείας και η δυνατότητα παραίτησης των μελών των επιτροπών, θέτουν σοβαρά ζητήματα για τη μέχρι σήμερα λειτουργία τους. Οι τροποποιήσεις του άρθρου 46 του νομοσχεδίου επιτείνουν τον κίνδυνο γενίκευσης της διοικητικής κράτησης, κατά παράβαση της υποχρέωσης αποφυγής μέτρων στέρησης της ελευθερίας των αιτούντων άσυλο. Επιπλέον, για την καλύτερη υλοποίηση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας, γενικεύεται ο γεωγραφικός περιορισμός όσων αιτούνται άσυλο. Αυτό γίνεται χωρίς την εξατομικευμένη κρίση ως προς τη δυνατότητα επιβολής του μέτρου και χωρίς να παρέχεται δυνατότητα δικαστικής εξέτασης. Οσον αφορά τη συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, καλούνται να συμμορφώνονται σε αυτήν, με ποινή την απόρριψη των αιτήσεων ασύλου που υποβάλλουν, όταν είναι γνωστές οι δυσλειτουργίες του συστήματος χορήγησης ασύλου και της ελληνικής διοίκησης.

Δείγμα προθέσεων

Δείγμα των κυβερνητικών προθέσεων στο Προσφυγικό ήταν η ενημέρωση που έκανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης την περασμένη βδομάδα προς τους βουλευτές της ΝΔ για τις διατάξεις του νομοσχεδίου, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στρατόπεδα, ενώ υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο θα έχει ψηφιστεί έως τις 31/10.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο υπουργός παρατήρησε πως η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να δέχεται τους Σύρους στη διαδικασία εξέτασης ασύλου, καθώς η πρώτη ασφαλής χώρα που συναντούν είναι η Τουρκία και θα έπρεπε εκεί να εξετάζονται τα σχετικά αιτήματα. Ενημέρωσε δε τους βουλευτές πως όλοι οι δήμοι της ηπειρωτικής χώρας θα κληθούν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Ο υπουργός έθεσε ως στόχο μέχρι το τέλος του 2019 να έχει μειωθεί ο πληθυσμός από τα νησιά κατά 20.000. Παράλληλα, φέρεται να είπε πως η φιλοξενία τους στην ηπειρωτική Ελλάδα θα γίνει σε δύο βασικές δομές: Οι 10.000 θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία ανά την ηπειρωτική επικράτεια. Οι άλλοι 10.000 θα φιλοξενηθούν σε βιομηχανικές ζώνες, καθώς εκεί υπάρχουν υποδομές για ύδρευση, αποχέτευση και ηλεκτρικό ρεύμα.

Ρυθμίσεις του νομοσχεδίου

Με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, σύμφωνα με την κυβέρνηση επιταχύνεται η διαδικασία χορήγησης της αίτησης ασύλου, με μείωση των βημάτων για την εξέταση των αιτήσεων, κατάργηση του τέταρτου βαθμού κρίσης και μεταφορά της εκδίκασης των υποθέσεων στα Πρωτοδικεία με ακυρωτικό έλεγχο. Το σχέδιο νόμου προβλέπει ρητές προθεσμίες για την εξέταση των αιτήσεων, αυτοπρόσωπη παράσταση των αιτούντων σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, καθώς και διαδικασίες επιστροφής όσων δεν συμμορφώνονται με τις αποφάσεις μεταφοράς τους.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται για πρώτη φορά ότι σε περίπτωση που οι αλλοδαποί κατά την υποδοχή δεν συμμορφώνονται προς τις αποφάσεις μεταφοράς τους σε άλλες δομές, τεκμαίρεται ότι δεν επιθυμούν την προστασία και παραπέμπονται σε διαδικασίες επιστροφής. Μετά την καταγραφή, εφόσον οι αιτούντες τελικά παραμένουν στο σύστημα αλλά δεν συμμορφώνονται προς τις αποφάσεις μεταφοράς, τότε η αίτησή τους εξετάζεται με ταχύρρυθμη εξέταση εντός τριών ημερών. Και αυτό διότι συνάγεται ότι έχουν υποβάλει την αίτηση μόνο για να καθυστερήσουν την απομάκρυνσή τους. Σε κάθε περίπτωση, παραβιάζουν το καθήκον συνεργασίας τους και αυτό επιφέρει αρνητικές συνέπειες.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει επίσης ότι η παραβίαση των όρων και κανονισμών λειτουργίας των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης έχει ως συνέπεια τη διακοπή της στέγασης και ουσιαστικά την αποπομπή των αιτούντων από αυτά, ενώ αυστηροποιεί την έννοια της ευαλωτότητας και απαλείφει το μετατραυματικό στρες ως λόγο ένταξης στο καθεστώς.

Συνεχίζεται η μετακίνηση προσφύγων

Eurokinissi

Συνεχίζεται η μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών από δομή σε δομή, στο πλαίσιο της διαχείρισης των προβλημάτων που δημιουργεί ο εγκλωβισμός τους στη χώρα, όπως προβλέπει η Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας.

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε χτες το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας», μεταφέροντας 156 αιτούντες άσυλο από τη Μυτιλήνη. Θα επιβιβάζονταν σε πούλμαν με προορισμό δομές φιλοξενίας της ηπειρωτικής χώρας.

Επίσης, στο λιμάνι της Ελευσίνας έδεσε και το επιβατηγό οχηματαγωγό καταμαράν «Paros Jet», μεταφέροντας 693 αιτούντες άσυλο από τη Σάμο. Οι μετανάστες και πρόσφυγες αιτούντες άσυλο αναμενόταν στη συνέχεια να επιβιβαστούν σε πούλμαν με προορισμό δομές φιλοξενίας.

Συνολικά 1.908 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν στα νησιά του βόρειου Αιγαίου από τα μεσάνυχτα Κυριακής 13 προς Δευτέρα 14 Οκτώβρη μέχρι τα μεσάνυχτα Κυριακής 20 προς Δευτέρα 21 Οκτώβρη. Στη Λέσβο πέρασαν 820 άτομα, στη Χίο 464 και στη Σάμο 624. Τη Δευτέρα, μέχρι τις 2 μ.μ., στη Λέσβο πέρασαν 80 άτομα, στη Χίο 42 και στη Σάμο 195.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΗΜΑΘΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανακοίνωση με αφορμή την ένταση μεταξύ προσφύγων και Ρομά

Μετά την ένταση που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής μεταξύ προσφύγων και Ρομά στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, αποπειράθηκε αποτυχημένα η αξιοποίηση του περιστατικού με στόχο τη μόχλευση κλίματος ρατσισμού και ξενοφοβίας στους κατοίκους της περιοχής.

Σε ανακοίνωσή της η ΤΟ Ημαθίας του ΚΚΕ σημειώνει πως «η μεταφορά κάποιων προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα, χωρίς να έχουν δημιουργηθεί οι απαραίτητες δομές, θα δημιουργήσουν ασφυκτική κατάσταση στις ήδη επιβαρυμένες δομές, όπως αυτών της Αλεξάνδρειας και της Αγ. Βαρβάρας». Συνδυάζοντας το ενδεχόμενο νέων προσφυγικών κυμάτων, που αναμένεται να δημιουργήσει η ιμπεριαλιστική επίθεση που ξεκίνησε η Τουρκία στη Συρία με τις πλάτες των ΗΠΑ, τονίζεται πως υπάρχει κίνδυνος να συμβούν ανάλογα παραβατικά φαινόμενα στο μέλλον.

«Οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ είναι τεράστιες», συνεχίζει η ανακοίνωση, «γιατί συνεχίζει να εφαρμόζει την απαράδεκτη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, η οποία φέρει την υπογραφή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και εγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα μας. Επιπλέον, τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση πριν από λίγες μέρες είναι απαράδεκτα και αντιδραστικά (...)Ευθύνες έχουν και οι δημοτικές αρχές που στηρίζουν την πολιτική των κυβερνήσεων, ΕΕ, ΝΑΤΟ, που γεννά τη φτώχεια, τους πολέμους και την προσφυγιά».

Και καταλήγει: «Ο αγώνας των κατοίκων, συνολικά των εργαζομένων στην πόλη και τα χωριά, πρέπει να προσανατολιστεί στη σύγκρουση με τις διαχρονικές πολιτικές όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, συνολικά την πολιτική της ΕΕ, την κατάπτυστη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας», διεκδικώντας εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών για τους πρόσφυγες που δεν θα επιτρέπουν (όσο αυτό είναι δυνατό μέσα σε αυτό το σύστημα) την εμφάνιση φαινομένων παραβατικότητας, προώθηση προσφύγων και μεταναστών στις χώρες πραγματικού προορισμού τους, άμεσα μέτρα για να προχωρήσουν οι οικογενειακές επανενώσεις, αλλά και να αποζημιωθούν στο 100% όσοι κάτοικοι των νησιών καθώς και της περιοχής έχουν υποστεί ζημιές από το διπλό εγκλωβισμό.

ΛΑΡΙΣΑ
Κλείνει για οκτώ μήνες η γέφυρα του Πηνειού στα Τέμπη

Κλειστή θα παραμείνει για οκτώ μήνες - δηλαδή έως και τέλη Ιούνη 2020 - η γέφυρα του Πηνειού στα Τέμπη στην Παλαιά Εθνική Οδό, λόγω εργασιών για την ενίσχυσή της.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας, απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην περιοχή της υφιστάμενης γέφυρας του Πηνειού και η κίνηση των οχημάτων στην ευρύτερη περιοχή θα αποκατασταθεί ως εξής:

Ανισόπεδος Κόμβος Ευαγγελισμού - παράκαμψης και κυκλικού κόμβου: Η κίνηση προς Κατερίνη θα αποκατασταθεί με τη διοχέτευση των οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο, μέσω του κλάδου εισόδου προς Κατερίνη του Ανισόπεδου Κόμβου Ευαγγελισμού.

Ισόπεδος Κόμβος Τεμπών: Η κίνηση προς Κατερίνη θα αποκατασταθεί με τη διοχέτευση των οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο μέσω του κλάδου εισόδου προς Κατερίνη του Ανισόπεδου Κόμβου Ευαγγελισμού και τη δημιουργία παράκαμψης στην περιοχή αναστροφής των οχημάτων του υφιστάμενου ισόπεδου κόμβου.

Ισόπεδος Κόμβος Ομολίου - οικισμού Περαταριάς: Η κίνηση προς Κατερίνη θα αποκατασταθεί με τη διοχέτευση των οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο μέσω του κλάδου εισόδου προς Κατερίνη του Ανισόπεδου Κόμβου Ευαγγελισμού, ενώ προβλέπεται και ο αποκλεισμός της κυκλοφορίας στην περιοχή της γέφυρας Πηνειού με υποχρεωτική έξοδο των οχημάτων από την Π.Ε.Ο. μέσω του υφιστάμενου ισόπεδου κόμβου Ομολίου. Αντίστοιχα, η κίνηση προς Λάρισα θα αποκατασταθεί με τη διοχέτευση των οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο μέσω του κλάδου εισόδου προς Λάρισα του Ημικόμβου Ραψάνης.

Ισόπεδος Κόμβος Πυργετού - Ημικόμβος Ραψάνης: Η κίνηση προς Λάρισα θα αποκατασταθεί με τη διοχέτευση των οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο μέσω του κλάδου εισόδου προς Λάρισα του Ημικόμβου Ραψάνης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ