Eurokinissi |
Από τις συνεδριάσεις της Επιτροπής |
Με τα 213 άρθρα του, στο όνομα της «προσέλκυσης επενδύσεων», η κυβέρνηση θυσιάζει στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων εργασιακά, ασφαλιστικά, συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, το ίδιο το δικαίωμα στη συλλογική οργάνωση και δράση, μέχρι και δασικές εκτάσεις, αρχαιολογικούς χώρους. Παράλληλα τους προσφέρει απλόχερα κάθε είδους προνόμια, επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις, φοροαπαλλαγές και πάει λέγοντας, στέλνοντας το λογαριασμό - όπως πάντα - στην εργατική τάξη και στα λαϊκά στρώματα.
Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση των αρμόδιων Επιτροπών επί των άρθρων, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε πως «είναι απολύτως προφανές ότι το νομοσχέδιο έχει φτιαχτεί για να κάνει τη ζωή των επενδυτών ευκολότερη και καλύτερη» και πως «ο κόσμος που θα ξεκινάει επιχειρηματική δράση στην Ελλάδα θα βρίσκει ένα περιβάλλον και ένα κράτος φιλικό προς αυτόν, και όχι απέναντι, όπως μέχρι τώρα». Δεν παρέλειψε ούτε αυτή τη φορά να χαρακτηρίσει το νομοσχέδιο «φιλεργατικό», προκαλώντας τους εργαζόμενους.
Η κριτική που άσκησαν τα άλλα αστικά κόμματα, τα οποία καταψήφισαν (με εξαίρεση το κόμμα Βελόπουλου που επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια), ήταν ξεκάθαρα από τη σκοπιά των συμφερόντων του κεφαλαίου.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Παππάς, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε τα θεμέλια για να χτίσει τώρα η ΝΔ, εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι «σας παραδώσαμε έτοιμα εργαλεία, όπως η Αναπτυξιακή Τράπεζα, που έχουν μπει στην άκρη, τα οποία μπορούν να αντιμετωπίσουν το βασικό πρόβλημα των επιχειρήσεων που είναι η χρηματοδότηση» και ότι «ο αυτοχαρακτηρισμός περί φιλικής επενδυτικής πρωτοβουλίας» όσον αφορά το νομοσχέδιο «δεν μπορεί να κρύψει την ένδεια του έργου σας».
Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Μ. Κατρίνης παρατήρησε ότι το νομοσχέδιο «δεν διευκολύνει, δεν φέρνει εκείνες τις ριζικές αλλαγές που έχουν ανάγκη οι επενδύσεις». Από την Ελληνική Λύση ο Β. Βιλιάρδος εξέφρασε την ελπίδα «να έρθουν ξένες επενδύσεις στη χώρα, που ευελπιστώ ότι αυτό είναι ο στόχος της κυβέρνησης», ενώ από το ΜέΡΑ25 ο Κρ. Αρσένης πρότεινε ξανά την ενίσχυση της «πράσινης ανάπτυξης», πίσω από την οποία βρίσκονται άλλοι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.
Ο ειδικός αγορητής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, αναδεικνύοντας πόσο βαθιά ταξική είναι η πολιτική και της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως πριν του ΣΥΡΙΖΑ, διερωτήθηκε: «Πώς εξηγείται όλες οι κυβερνήσεις να υλοποιούν χωρίς αντίρρηση όλα τα αιτήματα των εργοδοτών, ενώ τα αιτήματα των εργαζόμενων να μην μπορούν, να τα χαρακτηρίζουν "μαξιμαλιστικά", να λένε "δεν αντέχει η οικονομία"; (...) Πώς γίνεται να "αντέχει η οικονομία" όταν μειώνετε τη φορολογία για τους επιχειρηματικούς ομίλους, ή πώς αντέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία όταν μειώνετε τις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών, όταν διευρύνονται οι ελαστικές μορφές απασχόλησης;».
Ανέφερε ότι τα όσα φέρνει η ΝΔ στηρίζονται στο οικοδόμημα που έχει στήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, «γι' αυτό και η αμηχανία» του στην κριτική του, με τις αντιπαραθέσεις τους να αφορούν το «ποιος είναι ο καλύτερος διαχειριστής μιας βαθιά ταξικής και αντιλαϊκής πολιτικής».
Παρέθεσε επιγραμματικά τις «αναπτυξιακές» ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, όπως π.χ. ότι διευκολύνει να ενταχθούν στις στρατηγικές επενδύσεις οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, «με αποτέλεσμα τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων να "δένονται" όλο και περισσότερο με δομές κρατικές, είτε το κεντρικό κράτος, τα υπουργεία του και τις κεντρικές υπηρεσίες, είτε περιφερειακούς θεσμούς του κράτους, δηλαδή Περιφέρειες και δήμους. Ετσι, όχι μόνο ιδιωτικοποιούνται πλευρές, αλλά και εμπορευματοποιούνται, καθιστώντας πολύ πιο δύσκολη την ικανοποίηση μιας σειράς κοινωνικών αναγκών».
Ενώ για τις λεγόμενες «στρατηγικές επενδύσεις» σημείωσε ότι το νομοσχέδιο παρακάμπτει και τους όποιους χωροταξικούς, περιβαλλοντικούς, ακόμα και αρχαιολογικούς όρους, γι' αυτό άλλωστε υπήρξε και αντίδραση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. Ταυτόχρονα υποθηκεύει για χρόνια το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στους σχεδιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων, εξαλείφοντας κάθε πιθανότητα για έργα που να ικανοποιούν λαϊκές ανάγκες.
Σχετικά με τα εργασιακά δικαιώματα, ο Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι με αυτά που προωθεί η κυβέρνηση, όπως το συντριπτικό πλήγμα στις κλαδικές ΣΣΕ, η υπερίσχυση επιχειρησιακών συμβάσεων σε περίπτωση πτώχευσης επιχείρησης, η ηλεκτρονική ψηφοφορία για αποφάσεις συνελεύσεων συνδικάτων, το ηλεκτρονικό φακέλωμα κ.ο.κ., «στρώνει το έδαφος στην ακόμα μεγαλύτερη υποταγή των εργαζομένων στις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων. Και μάλιστα με μια λογική που λέει ότι όταν μία επιχείρηση έχει οικονομικές δυσκολίες θα πρέπει οι εργαζόμενοι να αποδέχονται εθελοντικά τη συρρίκνωση των δικαιωμάτων τους».
Το υπερώριμο λαϊκό αίτημα για την κατάργηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών ανέδειξε το ΚΚΕ στην Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος της Βουλής, η οποία χτες συνεδρίασε για να εξετάσει τα άρθρα 86 και 68 για τη βουλευτική ασυλία, ώστε να σταματήσει η διακριτική μεταχείριση ενός υπουργού ή πρώην υπουργού ως προς την ποινική του μεταχείριση σε σχέση με τους απλούς πολίτες.
Σε αντίθεση με το αίτημα αυτό, η ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ περιόρισαν το όλο θέμα για την αναθεώρηση του άρθρου 86 κυρίως στη σύντομη αποσβεστική προθεσμία που ισχύει τώρα, δηλαδή την προθεσμία παραγραφής από τη Βουλή της τέλεσης του αδικήματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ στην προηγούμενη (προτείνουσα) Βουλή είχε προτείνει και επανέφερε και τώρα, η αποσβεστική προθεσμία να ισούται με τον χρόνο παραγραφής που ισχύει για όλους τους πολίτες, ενώ με μία ερμηνευτική του δήλωση, που κατέθεσε στη συνέχεια, διευκολύνεται η παραπομπή ορισμένων αδικημάτων των υπουργών στη Δικαιοσύνη, όπως, για παράδειγμα, για δωροληψία. Χτες η ΝΔ αντιπρότεινε να είναι στα 10 χρόνια. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ευρ. Στυλιανίδης, κάλεσε τους βουλευτές των αστικών κομμάτων στην επόμενη συνεδρίαση να φέρουν μία κοινή πρόταση ως προς την αποσβεστική προθεσμία.
Ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, επισήμανε ότι οι προτάσεις που γίνονται απέχουν «ακόμη πολύ από το αίτημα που υπήρχε αυτά τα χρόνια, ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει ανισοτιμία απέναντι σ' έναν υπουργό, σ' έναν πρώην υπουργό και έναν απλό πολίτη σε ό,τι αφορά την ποινική τους μεταχείριση».
Η ανισότιμη μεταχείριση, όπως τόνισε, δεν αφορά μόνο την αποσβεστική προθεσμία που πράγματι είναι απαράδεκτη. «Η ανισότιμη μεταχείριση στηρίζεται και σ' έναν ακόμη βασικό πυλώνα, στον ρόλο της Βουλής που έχει αρμοδιότητα δικαιοδοτική, δηλαδή αρμοδιότητα ουσιαστικά δικαστική να διεξάγει προκαταρκτική εξέταση, να ασκεί την ποινική δίωξη, ακόμη και να ανακαλεί την ποινική δίωξη. Και όταν μιλάμε για απόφαση της Βουλής, εννοούμε προφανώς την απόφαση της εκάστοτε κοινοβουλευτικής και κυβερνητικής πλειοψηφίας. Αυτός ο ρόλος της Βουλής παραμένει, διατηρείται και με την πρόταση που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και με την πρόταση, την πιο περιορισμένη που κάνει η ΝΔ. Αυτός είναι σε τελική ανάλυση ο βασικός πυρήνας του άρθρου 86».
Οσον αφορά την ερμηνευτική δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι στην αρμοδιότητα της Βουλής θα παραμείνουν πολλά άλλα σοβαρά αδικήματα, όπως απιστία, παράβαση καθήκοντος, κατάχρηση εξουσίας κ.ο.κ.
Πρόκειται συνολικά - σημείωσε - «για ημίμετρα, μεσοβέζικες λύσεις, στο όνομα της μη ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής. Ομως, η εμπλοκή της Βουλής που θα υπάρχει, θα οδηγεί εκ των πραγμάτων σε αυτό που υποτίθεται ότι θέλετε να αποφύγετε. Ποιο; Να παίζονται τα διάφορα πολιτικά παιχνίδια για τα ζητήματα των σκανδάλων, της σκανδαλολογίας κ.ο.κ.» .
Στην ουσία, επισήμανε ο Γ. Γκιόκας, «ο στόχος της όλης συζήτησης δεν είναι άλλος από το να κάνετε ένα μακιγιάζ - να το πω έτσι - πολιτικό και συνταγματικό, για να αναστηλώσετε το κύρος του αστικού πολιτικού συστήματος, το οποίο κλονίστηκε ιδιαίτερα τα χρόνια της κρίσης λόγω των μνημονίων, λόγω των αντιλαϊκών πολιτικών, αλλά και λόγω της ασυνέπειας λόγων και έργων».
Εκανε, τέλος, σαφές ότι το ΚΚΕ «στην προηγούμενη προτείνουσα Βουλή, ψηφίσαμε και την κατάργηση της διάταξης 86 παράγραφος 3, ψηφίσαμε και την ερμηνευτική δήλωση, για να δώσουμε ένα μήνυμα ότι πρέπει να υπάρχει ώθηση σε αυτή την κατεύθυνση. Ομως, ξεκαθαρίσαμε σε όλους τους τόνους ότι σε αυτήν εδώ τη Βουλή θα ψηφίσουμε μόνο για την κατάργηση συνολικά του νόμου περί ευθύνης υπουργών ή, τουλάχιστον, το να μην εξαρτάται αυτή η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από την εκάστοτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία».
Στις Βρυξέλλες βρέθηκαν, για τη λεγόμενη προσύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ - PES), και οι Αλ. Τσίπρας και Φώφη Γεννηματά, διεκδικώντας ο καθένας για το χώρο του το ρόλο του βασικού εκπροσώπου της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας.
«Χτίζουμε γέφυρες με τις προοδευτικές ευρωπαϊκές δυνάμεις για κοινό μέτωπο απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας», έγραψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο, αναφορικά με τις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες. Ειδικότερα, είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ - Μαρία Σασόλι, και με τους προέδρους των ευρωομάδων της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και των Πρασίνων. Σύμφωνα, εξάλλου, με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, είχε και ολιγόλεπτη συνάντηση με τον επικεφαλής του PES, Σεργκέι Στάνιτσεφ, και τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ. Καθώς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, εξετάζει και την ευρωενωσιακή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν τα συγχαρητήρια των επιτελείων της ΕΕ για την ευρωατλαντική Συμφωνία των Πρεσπών.
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, σε παρεμβάσεις της στην προσύνοδο ζήτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αποφασίσει και να υλοποιήσει συγκεκριμένες κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας «ξεκινώντας από την καθαρή απόφαση για εμπάργκο όπλων», ενώ για το Προσφυγικό ζήτησε «άμεση ενίσχυση της συνοριοφυλακής», αλλά και να αλλάξει η Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας ώστε οι «επιστροφές» των μεταναστών να ισχύουν και για όσους μεταφέρονται στην ενδοχώρα.
Τέσσερις εμπλοκές και δύο υπερπτήσεις από τουρκικά μαχητικά καταγράφηκαν χτες στο Αιγαίο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, 6 τουρκικά «F-16», τα 4 οπλισμένα, προχώρησαν σε 17 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, δύο εκ των οποίων ήταν υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά Παναγιά και Οινούσσες. Ακολούθησαν οι 4 εμπλοκές με τα ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.