ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Παζάρια γύρω από την «αποδοτικότητα» των αντιλαϊκών μέτρων

Eurokinissi

Στο περιθώριο της χτεσινής συνεδρίασης του συμβουλίου Γιούρογκρουπ στο Λουξεμβούργο καθώς και της σημερινής συνεδρίασης του Ecofin (υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ), συνεχίζονται τα παζάρια κυβέρνησης και ευρωπαϊκών «θεσμών» αναφορικά με το κλείσιμο των μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020.

Με φόντο το «αναμορφωμένο» σχέδιο προϋπολογισμού που θα αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την επόμενη βδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας θα συναντηθεί σήμερα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλ. Ρέγκλινγκ, τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Β. Ντομπρόβσκις, καθώς και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Β. Χόγιερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η «συζήτηση» συνεχίζεται γύρω από το ύψος και βέβαια την κάλυψη των λεγόμενων δημοσιονομικών κενών με βάση και τις διαφορετικές «προσεγγίσεις» σχετικά με το βαθμό απόδοσης των ισοδύναμων αντιλαϊκών μέτρων. Κρίσιμη παράμετρος, αναφορικά με την «αποδοτικότητα» των αντιλαϊκών μέτρων στον νέο προϋπολογισμό, είναι ο ρυθμός ανάκαμψης του ΑΕΠ για το 2020, ενώ η «ποσοτικοποίηση» των τελικών αντιλαϊκών μεγεθών (π.χ. «πλεονάσματα», φόροι κ.ά.) θα έρθει να «κουμπώσει» με τις «Φθινοπωρινές Προβλέψεις» της Κομισιόν, που θα δημοσιοποιηθούν στις αρχές Νοέμβρη. Το συνολικό αντιλαϊκό πακέτο μαζί με τα προαπαιτούμενα της τρέχουσας μεταμνημονιακής «αξιολόγησης» αναμένεται να κλειδώσει στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 4 Δεκέμβρη, με βάση τη νέα «έκθεση αξιολόγησης» που αναμένεται να δημοσιοποιήσει λίγες μέρες νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αρνητικές αποδόσεις στα έντοκα γραμμάτια

Σε οριακά αρνητικό επίπεδο (-0,02%) διαμορφώθηκαν οι αποδόσεις των τρίμηνων εντόκων γραμματίων, στο πλαίσιο δημοπρασίας που διενεργήθηκε χτες από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να συνδέεται και με τις επικείμενες ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την έγκριση του σχεδίου για το νέο πακέτο κρατικών εγγυήσεων στους εγχώριους τραπεζικούς ομίλους καθώς και από τη γενικότερη εικόνα που επικρατεί στις διεθνείς χρηματαγορές. Να σημειωθεί πως εδώ και αρκετό διάστημα σε αρνητικό έδαφος έχουν περάσει ακόμη και 10ετή μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα, όπως για παράδειγμα της Γερμανίας, ενώ από τον επόμενο μήνα ξεκινά και το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Την ίδια ώρα, και ενώ σήμερα Πέμπτη αναμένονται οι ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις κρατικές εγγυήσεις στις τράπεζες, η επίτροπος αρμόδια για την Πολιτική Ανταγωνισμού, Μ. Βεστάγκερ, θα επισκεφθεί την Αθήνα, όπου αύριο Παρασκευή θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και άλλους κυβερνητικούς παράγοντες.

Ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ

Στο μεταξύ, οι εκκρεμότητες αναφορικά με τη διαμόρφωση του «δημοσιονομικού μέσου σύγκλισης και ανταγωνιστικότητας» βρέθηκαν στο επίκεντρο της χτεσινής συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ σε «διευρυμένη σύνθεση» (με τη συμμετοχή των 27 υπουργών Οικονομικών της ΕΕ). Ουσιαστικά πρόκειται για ένα νέο εργαλείο χρηματοδότησης - μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ - για τη διοχέτευση φρέσκων κεφαλαίων προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, με προϋπόθεση την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στην ΕΕ.

Η συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ βρισκόταν σε εξέλιξη το βράδυ χτες, με φόντο τους ενδοαστικούς ανταγωνισμούς και τις διαιρέσεις που εκδηλώνονται γύρω από το ζήτημα.

Την ίδια ώρα, ο προϋπολογισμός της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 βρίσκεται στην ατζέντα της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17 και 18 Οκτώβρη. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε χτεσινή ανακοίνωση τονίζει μεταξύ άλλων την «ανάγκη για νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για έναν δίκαιο, ισορροπημένο και σύγχρονο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ 27 πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους».

«ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ» ΤΕΕ
Υπουργικές διαβεβαιώσεις στους ομίλους για «ασφαλείς» επενδύσεις

Διαβεβαιώσεις προς κάθε ενδιαφερόμενο επενδυτή, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσει και να ενισχύσει τα κέρδη του, παρείχαν οι υπουργοί Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ανάπτυξης από το βήμα του συνεδρίου που διοργάνωσε χτες το Τεχνικό Επιμελητήριο με τίτλο «Η Ελληνική Οικονομία στη Νέα Εποχή των Επενδύσεων και της Ανάπτυξης».

Στην «απλοποίηση» των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων και το «εύκολο επενδυτικό περιβάλλον» που διαμορφώνει η κυβέρνηση, αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης, ξεκαθαρίζοντας ότι στόχος είναι «να πείσουμε ότι θα σεβαστούμε το χρόνο και τα χρήματα των επενδυτών, γιατί οι επενδυτές θα έρθουν εδώ επειδή θα πειστούν ότι ερχόμενοι εδώ θα κερδίσουν χρήματα». Στη συνέχεια της ομιλίας του, υποστήριξε ότι ο ελληνικός λαός μετά την «εμπειρία Τσίπρα» υποστηρίζει τις αλλαγές που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση της ΝΔ και απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των επιχειρηματικών ομίλων που συμμετείχαν στο συνέδριο, υποσχέθηκε ότι «εμείς θα είμαστε εκεί για να κάνουμε τη δουλειά σας ευκολότερη...».

Σε ανάλογο ύφος κινήθηκε η ομιλία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλή, που κατηγόρησε τον προκάτοχό του στην κυβέρνηση ότι «παραμέλησε την ανάπτυξη των υποδομών και την παραγωγή έργων» αναφερόμενος ενδεικτικά στον αυτοκινητόδρομο Πάτρα - Πύργος, τον Βόρειο Οδικό Αξονα Κρήτης και στο Μετρό Θεσσαλονίκης και τονίζοντας ότι τα έργα αυτά θα υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατό. Είπε ότι θα ανακοινωθεί νέο πρόγραμμα υποδομών, στο οποίο κεντρική θέση έχουν τα έργα που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της «κλιματικής αλλαγής». Παρά τις τυπικές επιθέσεις προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Υποδομών είπε ότι θα διατηρηθούν οι δικοί της νόμοι 4412 και 4413/2016 που ρυθμίζουν το καθεστώς των δημόσιων συμβάσεων και προμηθειών, αλλά η νέα κυβέρνηση της ΝΔ «θα τους κάνει καλύτερους».

Φυσικά σε ό,τι αφορά τη στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου για μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο μεταφορών, υπάρχει πλήρης συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ και με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, επαναλαμβάνοντας την πολιτική βούληση να γίνουν ο Πειραιάς και η Θεσσαλονίκη πύλες εισόδου εμπορευμάτων, παράλληλα με την ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου ώστε να «επεκταθεί ο θαλάσσιος διάδρομος που ενώνει τις ασιατικές αγορές με τον Πειραιά, σε έναν χερσαίο διάδρομο μεταφοράς προϊόντων στην Κεντρική Ευρώπη».

Ξανά στο σχέδιο «διάσωσης» της ΔΕΗ αναφέρθηκε στην ομιλία του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης, λέγοντας ότι μετά την αντιμετώπιση του προβλήματος ρευστότητας της επιχείρησης, δηλαδή τις αυξήσεις που επιβλήθηκαν στα τιμολόγια ηλεκτρισμού που πλήττουν κυρίως τα λαϊκά νοικοκυριά, θα ακολουθήσουν τα «διαρθρωτικά μέτρα» που περιλαμβάνουν την «απολιγνιτοποίηση», τη «μερική ιδιωτικοποίηση» του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) και την περαιτέρω ενίσχυση της αγοράς των ΑΠΕ. Ως δεύτερη προτεραιότητα έθεσε την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, που μπορεί να φτάσει έως το 100% της συμμετοχής του Δημοσίου, τόσο στα δίκτυα όσο και στην εμπορία και τη μείωση του μεριδίου του κράτους στα ΕΛΠΕ, όπου θα συνεχιστεί η πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης στη βάση των μνημονιακών δεσμεύσεων.

Τέλος, ο υπουργός Περιβάλλοντος προανήγγειλε παρεμβάσεις «ευρείας κλίμακας» στα ζητήματα των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, των χρήσεων γης και των χωρικών σχεδίων, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «λέμε "ναι" στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά δεν θα γίνουμε δέσμιοι προκαταλήψεων που εμποδίζουν τη χώρα να ακολουθήσει το δρόμο πιο προηγμένων ευρωπαϊκών κρατών», προϊδεάζοντας για το τι θα ακολουθήσει το αμέσως επόμενο διάστημα...

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Σε αγωνιστική επαγρύπνηση για την προστασία των δικαιωμάτων τους

Eurokinissi

Με νέα μαζική συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Ναυτιλίας στο πλαίσιο παύσης εργασιών, οι εργαζόμενοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης διαδήλωσαν χτες το μεσημέρι την απόφασή τους να υπερασπιστούν τις θέσεις εργασίας και τα εργασιακά τους δικαιώματα από τους αντεργατικούς σχεδιασμούς των μονοπωλίων και τους ανταγωνισμούς τους που «τρέχουν» στο λιμάνι και τους οποίους πυροδοτεί η αντιλαϊκή πολιτική και της κυβέρνησης της ΝΔ.

Αφορμή για τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων έχει δώσει και το master plan της COSCO, το οποίο, ανάμεσα στα άλλα που επιβαρύνουν το περιβάλλον και τη ζωή του λαού της πειραιώτικης περιφέρειας, αλλάζει τη χρήση και των χερσαίων χώρων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης.

Την κινητοποίηση οργάνωσαν το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, καθώς χτες είχε προγραμματιστεί και πάλι συνεδρίαση της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) για να επικυρώσει το master plan των μονοπωλίων, η οποία να σημειωθεί ότι κάτω από τις αντιδράσεις των εργαζομένων έχει αναβληθεί δύο φορές.

Οι εργαζόμενοι απέκλεισαν συμβολικά για λίγη ώρα την πύλη του υπουργείου Ναυτιλίας, έχοντας προμετωπίδα το πανό τους, με τη φράση «Οχι στο κλείσιμο της Ζώνης. Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην εργασία» να δίνει το στίγμα.

Κάτω από το βάρος των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, από το υπουργείο Ναυτιλίας σε μια κίνηση ελιγμού δόθηκε η διαβεβαίωση ότι στην παρούσα φάση οι σχεδιασμοί για μετατροπή των μόλων της ΔΕΗ στο Κερατσίνι και της Δραπετσώνας σε car terminal, από ναυπηγοεπισκευαστικούς, δεν θα προχωρήσουν.

Ωστόσο τα Σωματεία της Ζώνης έκαναν καθαρό ότι από κοινού με όλους τους εργαζόμενους στο λιμάνι θα βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση για την υλοποίηση της σχετικής δέσμευσης, καθώς και για την απόκρουση ενδεχόμενης επίθεσης σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

ΚΟ ΔΑΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Αλήθειες και ψέματα για την πράσινη ανάπτυξη και το κλίμα»

Πολιτική εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Αλήθειες και ψέματα για την πράσινη ανάπτυξη και το κλίμα» διοργανώνει η ΚΟ Δανίας του ΚΚΕ, το Σάββατο 12 Οκτώβρη, στις 2.30 μ.μ., στο «Blue Bike Cafe» (Sοlgade 36). Θα μιλήσει ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής.

ΚΟ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ - ΕΥΟΣΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Διήμερο δράσης ενάντια στη ρύπανση και τη δυσοσμία

Διήμερο δράσης και ενημέρωσης ενάντια στην ατμοσφαιρική ρύπανση και τη δυσοσμία που προκαλείται από τη βιομηχανική δραστηριότητα των ΕΛΠΕ, προγραμματίζουν οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις Βάσεις της ΚΝΕ στο δήμο Κορδελιού - Ευόσμου, στη Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο του διημέρου, αύριο Παρασκευή 11 Οκτώβρη, το πρωί, θα πραγματοποιήσουν εξορμήσεις σε σχολεία της περιοχής.

Το Σάββατο 12 Οκτώβρη, στις 11.30 π.μ., θα πραγματοποιηθούν περιοδεία με τον Γιάννη Δελή, βουλευτή του ΚΚΕ, και δημοτικούς συμβούλους, στον πεζόδρομο του Κορδελιού και στις 12.30 μ., περιοδεία στην πλατεία Ευόσμου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ