Eurokinissi |
Πάνω από 50 αντιλαϊκές παρεμβάσεις βρέθηκαν στην «ατζέντα» των συναντήσεων με τους «θεσμούς» |
Τα ζητήματα αυτά βρέθηκαν ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων που είχαν αυτήν τη βδομάδα στην Αθήνα τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των «θεσμών» με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, συζητώντας για την υλοποίηση των αντιλαϊκών «προαπαιτούμενων» της 4ης «αξιολόγησης» και τα «πάνω από 50» θέματα που βρίσκονται στην... ατέλειωτη λίστα των αντιλαϊκών παρεμβάσεων.
Σε αυτό το φόντο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, με βάση τη συμφωνία για τη μάζα των «πλεονασμάτων», οι «θεσμοί» εντοπίζουν «δημοσιονομικό κενό» ύψους 1 δισ. ευρώ για το 2020, που ανεξάρτητα από την τελική «ποσοτικοποίηση» θα φορτωθεί και πάλι στις λαϊκές πλάτες.
Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, προβάλλει ως δυνατό αντιλαϊκό «ατού» το μπαράζ των αντιλαϊκών παρεμβάσεων που αφορούν στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων. Σε αυτές περιλαμβάνονται το «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο με τα νέα απίθανα προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους και την προσπάθεια να χτυπηθούν παραπέρα οι Συλλογικές Συμβάσεις και η συνδικαλιστική οργάνωση, το νέο πακέτο κρατικών εγγυήσεων στις τράπεζες για την απαλλαγή τους από τα βαρίδια των «κόκκινων» δανείων και βέβαια το νέο πακέτο με τις φοροελαφρύνσεις προς τις ισχυρές επιχειρήσεις, που περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο.
Την ίδια ώρα, μετά το όργιο φοροληστείας απέναντι στο λαϊκό εισόδημα, η κυβέρνηση της ΝΔ στο ίδιο νομοσχέδιο θα ενσωματώσει τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή, από το 22% στο 9%, για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, για την οποία ήδη στις επαφές με τους «θεσμούς» αναζητούνται «αντίμετρα», τα οποία θα πληρώσει «από την άλλη τσέπη» και από το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής ο λαός.
Μεταξύ αυτών αναμένεται να περιλαμβάνονται ή εξετάζονται:
-- Η αναπροσαρμογή των «αντικειμενικών τιμών» των ακινήτων, συμπαρασύροντας προς τα πάνω τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ της επόμενης χρονιάς.
-- Διατάξεις στο φορολογικό νομοσχέδιο για να μεγαλώσει η μάζα των αντιλαϊκών φόρων, όπως η τόνωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, μεταξύ άλλων με την αύξηση του ελάχιστου ποσοστού της ετήσιας δαπάνης για κατανάλωση με «πλαστικό χρήμα», προκειμένου να κατοχυρωθεί το αφορολόγητο για μισθωτούς, συνταξιούχους, ενώ το ακάλυπτο ποσό θα χαρατσώνεται με τον συντελεστή του πρώτου κλιμακίου της φορολογίας εισοδήματος.
-- Η αύξηση των δόσεων της πάγιας ρύθμισης που αφορά στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό κι ενώ η φοροληστεία έχει οδηγήσει πάνω από 4 εκατομμύρια να έχουν κάποιου είδους «οφειλή» που αδυνατούν να πληρώσουν.
-- Παρεμβάσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφορικά με την περαιτέρω συμπίεση «δαπανών» πετσοκόβοντας παραπέρα ακόμα και για στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες, με την εκτίμηση ότι θα προκύψει πρόσθετος «δημοσιονομικός χώρος» 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, για την κάλυψη του «κενού».
Επιπλέον, στα σκαριά βρίσκεται η πλήρης «ανάπτυξη» του αντιλαϊκού νομικού πλαισίου για την κλιμάκωση των εκβιασμών και πλειστηριασμών απέναντι στη λαϊκή στέγη, ενώ δρομολογούνται και παραπέρα παρεμβάσεις με στόχο την απαλλαγή των τραπεζών από τα «βαρίδια» των «κόκκινων» δανείων.
Σε αυτό το πλαίσιο:
Η διαδικασία προβλέπει την απευθείας πρόσβαση των τραπεζών (μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας) στα φορολογικά στοιχεία που τηρούνται στο Taxis, προκειμένου να διαπιστώνουν κατά πόσο τηρούνται τα παραπάνω από αυστηρά έτσι κι αλλιώς εισοδηματικά και άλλα κριτήρια «προστασίας», που ενδέχεται να έχουν μεταβληθεί στη συνέχεια (π.χ. λόγω οριακής αύξησης των εισοδημάτων του λαϊκού νοικοκυριού). Βέβαια, οι τράπεζες με συνοπτικές διαδικασίες θα μπορούν να προσκομίζουν στα δικαστήρια τα στοιχεία που αντλούν μέσω της πλατφόρμας.
Το νέο εργαλείο στήριξης των τραπεζών και των επιχειρηματικών ομίλων θα φέρει την κωδική ονομασία «Ηρακλής». Λόγος γίνεται για παροχή κρατικών εγγυήσεων της τάξης των 9 δισ. ευρώ, ενώ οι τράπεζες, από την πλευρά τους, θα τιτλοποιήσουν και στη συνέχεια θα μεταβιβάζουν σε επενδυτές προβληματικά δάνεια ύψους μέχρι 30 δισ. ευρώ.
«Οι πρόσφατες προτάσεις της κυβέρνησης για την αγορά εργασίας είναι άξιες στήριξης, αν και χρειάζονται παραπάνω προσπάθειες για τη στήριξη της υψηλότερης απασχόλησης, της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας».
Αυτό επισημαίνεται στη «δήλωση συμπερασμάτων» της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα, το οποίο σε ρόλο «λαγού» αξιώνει μεταξύ άλλων τη μείωση των συντάξεων, του αφορολόγητου ορίου και βέβαια την κλιμάκωση των αντιλαϊκών παρεμβάσεων «σε όλους τους τομείς πολιτικής»!
Οι προτάσεις και οι «παρατηρήσεις» του ιμπεριαλιστικού οργανισμού είναι αποκαλυπτικές για το τι έχει να περιμένει ο λαός από την καπιταλιστική ανάπτυξη.
Συγκεκριμένα:
-- «Τα σχέδια αναφορικά με την εισαγωγή ενός μηχανισμού εξαίρεσης από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά θα έπρεπε να στοχεύουν στην πλήρη αποκατάσταση των μεταρρυθμίσεων - ορόσημο που εισήχθησαν κατά την περίοδο 2011-2013». Τονίζεται ακόμη ότι «η μείωση του μη μισθολογικού κόστους, η διασύνδεση της προσαρμογής των κατώτατων μισθών με το επίπεδο παραγωγικότητας, η ενίσχυση των ενεργών πολιτικών απασχόλησης (...) στην αγορά εργασίας θα είναι καίριας σημασίας».
-- Αξιώνουν τη διάλυση του αφορολόγητου ορίου και, όπως λένε, η Ελλάδα βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο της ΕΕ αναφορικά με το ποσοστό των εργαζομένων που πληρώνουν φόρο εισοδήματος!
-- Τονίζουν ότι σε σύγκριση με την ΕΕ, «πολύ μεγάλο ποσοστό της δημόσιας δαπάνης κατευθύνεται σε συντάξεις και μισθολογικές δαπάνες του Δημοσίουκαι πολύ μικρό ποσοστό σε άλλες κοινωνικές δαπάνες» και στο «διά ταύτα» τονίζουν: «Για την απελευθέρωση δημοσιονομικού χώρου, οι συνταξιοδοτικές παροχές των σημερινών συνταξιούχων θα πρέπει να υπολογίζονται σύμφωνα με τον νέο τρόπο υπολογισμού(και η πρόσφατη αποκατάσταση των δώρων που χορηγούνταν πριν από την κρίση θα πρέπει να ανατραπεί)».
-- «Η προστασία των στεγαστικών δανείων και τα έκτακτα καθεστώτα ρύθμισης για φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές έχουν παρεμποδίσει την ουσιαστική αναδιάρθρωση του χρέους, έχουν υπονομεύσει τη νοοτροπία πληρωμών και θα πρέπει να εκλείψουν μόνιμα» (...).
-- Αναφορικά με το τραπεζικό σύστημα επισημαίνεται ότι το προτεινόμενο σχήμα κρατικών εγγυήσεων στις τράπεζες «θα μπορούσε να παρέχει σημαντική υποστήριξη».
Παράλληλα, το ΔΝΤ προβλέπει τον μακροπρόθεσμο ρυθμό ανάκαμψης μόλις στο 0,9%, διαπιστώνοντας ότι «θα χρειαστούν 15 χρόνια ακόμη μέχρι να φτάσει το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα στα προ κρίσης επίπεδα». Τέλος, προτείνει τη μείωση του στόχου για τα «πλεονάσματα», προκειμένου βέβαια να απελευθερωθεί χώρος για παρεμβάσεις τόνωσης της ανταγωνιστικότητας.
Τον ξαναθυμήθηκα τώρα που εφτά στους δέκα Ελληνες εμφανίζονται πασιχαρείς από τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη, στις δημοσκοπήσεις. Και παρακολουθούν άναυδοι, εξ αδιαφορίας βεβαίως βεβαίως, την αντικομμουνιστική ψηφισμένη υστερία του 21ου αιώνα που εκπορεύεται από τους «οικοδομητές» καπιτάλες των Βρυξελλών. Εκεί λοιπόν στην καρδιά της Ευρώπης, που χτυπάει μια χαρά αφού ξερίζωσε τις καρδιές μυριάδων θυμάτων του ευρωπαϊκού αποικιοκρατικού ιμπεριαλισμού, σήμερα πρέπει να διδαχθούμε αντί για τις περιπέτειες του Τομ Σόγερ, τις περιπέτειες του χρυσαυγίτη υπόδικου τραμπούκου Λαγού, που στρογγυλοκάθισε στο Ευρωκοινοβούλιο και με ψήφο και με δικαστική άδεια.
Αν σκεφτεί κανείς ότι ο χρυσαυγίτης ψήφισε λευκό ακριβώς για να μπορεί να ζητάει την απάλειψη του ονόματος του Στάλιν, ακόμα κι απ' τον κόσμο των φαντασμάτων, αφού τον κυνηγάνε στον μαύρο ύπνο του απ' την εποχή του κομμουνιστικού μανιφέστου, τότε ξέρει τι σημαίνει η λαϊκή ρήση «άρχισαν τα όργανα». Τα ναζιστοφασιστικά, τα νομιμοποιημένα στα πλαίσια των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών.
Οχι, δεν είναι λογοπαίγνιο. Το ξίφος είναι πραγματικό ασημένιο σπαθί, με χρυσή λαβή, διακοσμημένο με πολύτιμους λίθους. Πάνω του γράφει στα Αγγλικά και στα Ρώσικα: Στους πολίτες του Στάλινγκραντ με τις ατσάλινες καρδιές - δώρο του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ', ως δείγμα της ευγνωμοσύνης του βρετανικού λαού. Το πρόσφερε ο Τσόρτσιλ στον Στάλιν, παρόντος του Ρούσβελτ, στη διάσκεψη της Τεχεράνης, 29 του Νοέμβρη του 1943!... (φωτ. βρίσκει κανείς στο διαδίκτυο από την τελετή). Ας σημειωθεί ότι το θηκάρι ήταν από επεξεργασμένο δέρμα περσικού αρνιού σε ωραίο βαθύ κόκκινο χρώμα.
Λαγός τη φτέρη έσειε κακό της κεφαλής του...