Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 2019 - Κυριακή 29 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με «λαγό» το ΔΝΤ

«Οι πρόσφατες προτάσεις της κυβέρνησης για την αγορά εργασίας είναι άξιες στήριξης, αν και χρειάζονται παραπάνω προσπάθειες για τη στήριξη της υψηλότερης απασχόλησης, της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας».

Αυτό επισημαίνεται στη «δήλωση συμπερασμάτων» της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα, το οποίο σε ρόλο «λαγού» αξιώνει μεταξύ άλλων τη μείωση των συντάξεων, του αφορολόγητου ορίου και βέβαια την κλιμάκωση των αντιλαϊκών παρεμβάσεων «σε όλους τους τομείς πολιτικής»!

Οι προτάσεις και οι «παρατηρήσεις» του ιμπεριαλιστικού οργανισμού είναι αποκαλυπτικές για το τι έχει να περιμένει ο λαός από την καπιταλιστική ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα:

-- «Τα σχέδια αναφορικά με την εισαγωγή ενός μηχανισμού εξαίρεσης από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά θα έπρεπε να στοχεύουν στην πλήρη αποκατάσταση των μεταρρυθμίσεων - ορόσημο που εισήχθησαν κατά την περίοδο 2011-2013». Τονίζεται ακόμη ότι «η μείωση του μη μισθολογικού κόστους, η διασύνδεση της προσαρμογής των κατώτατων μισθών με το επίπεδο παραγωγικότητας, η ενίσχυση των ενεργών πολιτικών απασχόλησης (...) στην αγορά εργασίας θα είναι καίριας σημασίας».

-- Αξιώνουν τη διάλυση του αφορολόγητου ορίου και, όπως λένε, η Ελλάδα βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο της ΕΕ αναφορικά με το ποσοστό των εργαζομένων που πληρώνουν φόρο εισοδήματος!

-- Τονίζουν ότι σε σύγκριση με την ΕΕ, «πολύ μεγάλο ποσοστό της δημόσιας δαπάνης κατευθύνεται σε συντάξεις και μισθολογικές δαπάνες του Δημοσίουκαι πολύ μικρό ποσοστό σε άλλες κοινωνικές δαπάνες» και στο «διά ταύτα» τονίζουν: «Για την απελευθέρωση δημοσιονομικού χώρου, οι συνταξιοδοτικές παροχές των σημερινών συνταξιούχων θα πρέπει να υπολογίζονται σύμφωνα με τον νέο τρόπο υπολογισμού(και η πρόσφατη αποκατάσταση των δώρων που χορηγούνταν πριν από την κρίση θα πρέπει να ανατραπεί)».

-- «Η προστασία των στεγαστικών δανείων και τα έκτακτα καθεστώτα ρύθμισης για φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές έχουν παρεμποδίσει την ουσιαστική αναδιάρθρωση του χρέους, έχουν υπονομεύσει τη νοοτροπία πληρωμών και θα πρέπει να εκλείψουν μόνιμα» (...).

-- Αναφορικά με το τραπεζικό σύστημα επισημαίνεται ότι το προτεινόμενο σχήμα κρατικών εγγυήσεων στις τράπεζες «θα μπορούσε να παρέχει σημαντική υποστήριξη».

Παράλληλα, το ΔΝΤ προβλέπει τον μακροπρόθεσμο ρυθμό ανάκαμψης μόλις στο 0,9%, διαπιστώνοντας ότι «θα χρειαστούν 15 χρόνια ακόμη μέχρι να φτάσει το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα στα προ κρίσης επίπεδα». Τέλος, προτείνει τη μείωση του στόχου για τα «πλεονάσματα», προκειμένου βέβαια να απελευθερωθεί χώρος για παρεμβάσεις τόνωσης της ανταγωνιστικότητας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ