ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΟΡΙΑ - ΛΕΣΒΟΣ
Τραγικός θάνατος πεντάχρονου προσφυγόπουλου

Την ώρα που η κυβέρνηση κλιμακώνει την πολιτική της καταστολής και του διπλού εγκλωβισμού

Σε άθλιες συνθήκες διαμένουν χιλιάδες εγκλωβισμένοι
Σε άθλιες συνθήκες διαμένουν χιλιάδες εγκλωβισμένοι
Τραγωδία χτες στη Μόρια στη Λέσβο. Ενα πεντάχρονο προσφυγόπουλο έχασε τη ζωή του μετά από δυστύχημα με φορτηγό αυτοκίνητο, το οποίο συνέθλιψε το αγοράκι ενώ αυτό έπαιζε σε χαρτόκουτα. Το τραγικό περιστατικό έρχεται να προσθέσει ένα ακόμα θύμα στον μοιραίο κατάλογο - αποτέλεσμα της απάνθρωπης κατάστασης που επικρατεί στους καταυλισμούς, όπου χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι σε συνθήκες συνωστισμού και έλλειψης των στοιχειωδών υποδομών.

Το αγοράκι από το Αφγανιστάν έχασε τη ζωή του όταν, ευρισκόμενο μέσα σε χαρτόκουτα, το πάτησε φορτηγό στην αυλή ενός κτιρίου που χρησιμοποιείται από μια επιχείρηση αλλά και από ΜΚΟ που διένειμε είδη πρώτης ανάγκης στον καταυλισμό. Το φορτηγό, που βρισκόταν εκεί για δουλειά της επιχείρησης, παρέσυρε κάνοντας όπισθεν τη χαρτόκουτα, με αποτέλεσμα το παιδί να χάσει τη ζωή του. Την ώρα εκείνη, πρόσφυγες βρίσκονταν στο σημείο, περιμένοντας να πάρουν ρούχα. Η αστυνομία διερευνά τις συνθήκες του δυστυχήματος και έχει προσαγάγει τον οδηγό του φορτηγού.

Τις συνθήκες κόλασης που επικρατούν στα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης των «Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης» (ΚΥΤ) στα νησιά επιβεβαιώνουν τα αριθμητικά στοιχεία των διαμενόντων: Στη Μόρια «ζουν» 12.022 άνθρωποι, με χωρητικότητα 3.000! Από αυτούς περίπου 5.000 μένουν στον περίκλειστο χώρο του, ενώ οι υπόλοιποι σε χωράφια γύρω από τον καταυλισμό. Σε όλο το νησί διαμένουν 14.277 ξεριζωμένοι. Στη Χίο ζουν 3.853 άνθρωποι, από τους οποίους οι 3.544 στο τοπικό ΚΥΤ, το οποίο έχει χωρητικότητα 1.014. Στη Σάμο ζουν 5.527, από τους οποίους η συντριπτική πλειοψηφία (5.251) ζουν έξω από το ΚΥΤ, το οποίο χωράει 648 άτομα. Στη Λέρο ζουν 1.582 άτομα, τα 1.351 στο τοπικό ΚΥΤ, που χωράει 860. Στην Κω ζουν 3.499, οι 2.999 στο τοπικό ΚΥΤ, που χωρά 816 άτομα. Συνολικά, 28.829 πρόσφυγες και μετανάστες ζουν εγκλωβισμένοι στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

«Σφίγγει τα λουριά» στη βάση της απαράδεκτης συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας

Στο μεταξύ, την κλιμάκωση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ σηματοδοτούν οι δηλώσεις του υπουργού Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να «σφίξει τα λουριά» στα σύνορα, με στόχο την αποτροπή. Οπως είπε ο υπουργός, αναφερόμενος στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο υπό τον πρωθυπουργό, «αποφασίστηκε η ενίσχυση της επιτήρησης των συνόρων, τόσο των θαλάσσιων όσο και των χερσαίων». Πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «οσονούπω δεν θα περνάει κανείς από τον Εβρο, γιατί θα σφραγιστεί», όσο δε για τα νησιά, αν και δεν μπορούν να σφραγιστούν, «θα κάνουμε ό,τι πιο κοντινό υπάρχει σε αυτό». Προς αυτήν την κατεύθυνση ανήγγειλε την αύξηση των μέσων επιτήρησης «σε όλο το μήκος και πλάτος των συνόρων, χερσαίων και θαλασσίων», τονίζοντας βέβαια ότι η «αυστηρότερη επιτήρηση» δεν εξασφαλίζει και την πλήρη αποτροπή... Οσο για το τι εννοεί «σφράγισμα» του Εβρου, έκανε λόγο για περισσότερα παρατηρητήρια και μέσα περιπολίας, μέτρα που θα εκπέμπουν «αυστηρότερο σήμα». Πρόσθεσε μάλιστα ότι τα παρατηρητήρια είναι του στρατού, αλλά επειδή «δεν μπορούμε αυτήν τη στιγμή να εμπλέξουμε το στρατό κανονικά σε αυτήν την υπόθεση, θα βοηθά με μέσα κυρίως να ελέγξει την κατάσταση όσο μπορεί».

Είναι χαρακτηριστικό ότι αναφερόμενος στις ενέργειες του αρμόδιου υπουργού για τη Μετανάστευση, Γ. Κουμουτσάκου, είπε ότι «πιέζει» για ισχυρότερη παρουσία από τη Frontex και περισσότερα ΝΑΤΟικά πλοία, όμως το ΝATO «δεν ιδρώνει» για το ζήτημα, αποδεικνύοντας ότι το Προσφυγικό ήταν η πρόφαση της προηγούμενης και της σημερινής κυβέρνησης για να μονιμοποιηθεί η παρουσία της λυκοσυμμαχίας στο Αιγαίο.

Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στη δράση των ΜΚΟ και, επιβεβαιώνοντας ότι λειτουργούν ως κράτος εν κράτει, είπε ότι διαχειρίζονται στρατόπεδα και ότι «αν ζητήσω να ρωτήσω τι γίνεται μέσα, θα μου πουν "δεν σε αφορά"».

Την ίδια ώρα, οι υπουργοί Εσωτερικών Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Μάλτας, παρουσία του Ευρωπαίου επιτρόπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου και της φινλανδικής προεδρίας της ΕΕ, σε ένα μέτρο - «ασπιρίνη», συμφώνησαν ότι όσοι διασώζονται στη Μεσόγειο θα αποβιβάζονται σε λιμάνια της Ιταλίας, της Μάλτας και, αν παραστεί ανάγκη, και της Γαλλίας. Αυτή η «κατανομή» θα έχει ισχύ για ένα εξάμηνο και κάθε χώρα που συμμετέχει θα μπορεί να αποσυρθεί όποτε το επιθυμεί. Οπως δήλωσε δε η εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδια για ζητήματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, η Επιτροπή στο πλαίσιο της «υποστήριξης» των ελληνικών αρχών είναι έτοιμη να κινητοποιήσει ό,τι μέσα διαθέτει: Την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου, την Europol, την Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή κ.λπ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - «ΘΕΣΜΟΙ»
«Κόβουν» και «ράβουν» για την ανάκαμψη του κεφαλαίου

Με ορόσημο τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 4 Δεκέμβρη συνεχίζονται οι αντιλαϊκές διεργασίες γύρω από το κλείσιμο του 4ου κύκλου της «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης», ενώ οι χτεσινές συνεννοήσεις της κυβέρνησης με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των ευρωπαϊκών «θεσμών» στην Αθήνα επικεντρώθηκαν στον κρατικό προϋπολογισμό του 2020, στις «εκκρεμότητες» του τραπεζικού συστήματος, στα Εργασιακά και σε θέματα του προϋπολογισμού στον τομέα Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, τα πρωτογενή πλεονάσματα στο φετινό προϋπολογισμό κλειδώνουν πάνω από το στόχο (3,5% του ΑΕΠ), ενώ οι επεξεργασίες συνεχίζονται γύρω από τους τρόπους κάλυψης των «δημοσιονομικών κενών» για το 2020.

Ειδικότερα, το σύνολο των πρωθυπουργικών εξαγγελιών στο πλαίσιο της φετινής ΔΕΘ θα ενσωματωθεί στον νέο κρατικό προϋπολογισμό, διαβεβαιώνει η κυβέρνηση αναφορικά με τις νέες μειώσεις στη φορολογία επί των επιχειρηματικών κερδών και τις άλλες παρεμβάσεις για τη στήριξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, ενώ την ίδια ώρα αναζητούνται «αντίμετρα» στην προωθούμενη ρύθμιση για τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή στη φορολογική κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων (9% από 22%). Πρόκειται για παρεμβάσεις που θα περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο, όπως για παράδειγμα η τόνωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, από τις οποίες αναμένεται ότι θα υπάρχει σημαντικό εισπρακτικό αποτέλεσμα. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και διατάξεις για το «πλαστικό χρήμα» και την πάγια ρύθμιση που αφορά την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Σε αυτό το πλαίσιο, συζητείται η αύξηση του ελάχιστου ποσοστού της ετήσιας δαπάνης για κατανάλωση με «πλαστικό χρήμα», προκειμένου να κατοχυρωθεί το αφορολόγητο.

Οι επαφές στην Αθήνα με τους ευρωπαϊκούς «θεσμούς» ολοκληρώνονται σήμερα με ατζέντα τα ζητήματα της Ενέργειας, τις ιδιωτικοποιήσεις, τη δημόσια διοίκηση και την ψηφιακή διακυβέρνηση. Την Παρασκευή θα υπάρξει μια τελική συνάντηση με το κλιμάκιο του ΔΝΤ, το οποίο θα παραμείνει για δύο ακόμα μέρες στην Αθήνα, δείχνοντας «ειδικό ενδιαφέρον», όπως αναφέρθηκε, για θέματα τραπεζών, για τα Εργασιακά και για τα Δημοσιονομικά.

«Θηλιές» πλειστηριασμών στη λαϊκή κατοικία

Την ίδια ώρα, στα σκαριά βρίσκονται η πλήρης ανάπτυξη και η ενεργοποίηση του αντιλαϊκού νομικού πλαισίου σε ό,τι αφορά την κλιμάκωση των πλειστηριασμών απέναντι στη λαϊκή στέγη και την πρώτη κατοικία, ενώ δρομολογούνται και παραπέρα παρεμβάσεις με στόχο την απαλλαγή των τραπεζών από τα «βαρίδια» των «κόκκινων» δανείων.

Τα ζητήματα αυτά τέθηκαν επί τάπητος σε ξεχωριστές συναντήσεις που είχαν χτες τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των ευρωπαϊκών «θεσμών» με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς και με τις διοικήσεις των εγχώριων τραπεζικών ομίλων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε αυτήν τη φάση οι «θεσμοί» εστιάζουν στην τόνωση της ανάπτυξης και βέβαια στο ρόλο που έχουν να διαδραματίσουν οι τράπεζες σε αυτή την κατεύθυνση με την αποκατάσταση της ομαλής χρηματοδότησης προς τις ισχυρές επιχειρήσεις. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται για τη διαχείριση των «μη εξυπηρετούμενων» δανείων, ήδη υπάρχουν τα κατάλληλα «εργαλεία».

Σε αυτό το πλαίσιο:

  • Θέμα λίγου χρόνου είναι η πλήρης λειτουργία της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, για τον έλεγχο τόσο των υποθέσεων που ήδη έχουν ενταχθεί σε καθεστώς «προστασίας», όσο και αυτών που εκκρεμούν στα δικαστήρια.

Η διαδικασία προβλέπει την απευθείας πρόσβαση των τραπεζών (μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας) στα φορολογικά στοιχεία που τηρούνται στο Taxis, προκειμένου να διαπιστώνουν κατά πόσο τηρούνται τα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια «προστασίας», που ενδέχεται να έχουν μεταβληθεί στη συνέχεια (π.χ. λόγω οριακής αύξησης των εισοδημάτων του λαϊκού νοικοκυριού). Βέβαια, οι τράπεζες με συνοπτικές διαδικασίες θα μπορούν να προσκομίζουν στα δικαστήρια τα στοιχεία που αντλούν μέσω της πλατφόρμας.

  • Προωθείται το νομοσχέδιο αναφορικά με την παροχή και νέας δέσμης κρατικών εγγυήσεων, που θα ενεργοποιηθούν σε περίπτωση που οι τράπεζες και άλλοι εμπλεκόμενοι «επενδυτές» εμφανίσουν χασούρα στο πλαίσιο της διαχείρισης των κάθε είδους προβληματικών δανείων.

Πρόκειται για το νέο εργαλείο στήριξης των τραπεζών και των επιχειρηματικών ομίλων, που θα φέρει την «κωδική» ονομασία «Ηρακλής». Λόγος γίνεται για παροχή κρατικών εγγυήσεων της τάξης των 9 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, θα τιτλοποιήσουν και στη συνέχεια θα μεταβιβάζουν σε επενδυτές προβληματικά δάνεια ύψους μέχρι 30 δισ. ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, το ελληνικό κράτος αναμένεται να δώσει εγγυήσεις για το τμήμα των προβληματικών δανείων που έχουν ισχυρές διασφαλίσεις, όπως για παράδειγμα η ύπαρξη υποθήκης στην πρώτη κατοικία ή άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εγχώριοι τραπεζικοί όμιλοι σχεδιάζουν να προχωρήσουν από το 2020 σε νέες αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, ευελπιστώντας στο «ενδιαφέρον» ιδιωτών επενδυτών.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Προαναγγελθείσα η τραγωδία στη Μόρια

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για το θάνατο του 5χρονου παιδιού στη Μόρια:

«Η σημερινή τραγωδία με το 5χρονο παιδί στο σύγχρονο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Μόριας είναι το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου.

Οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, ο συνωστισμός, η έλλειψη στοιχειωδών υποδομών, ειδικά για τα παιδιά, είναι οι πραγματικές αιτίες της σημερινής τραγωδίας. Είναι το αποτέλεσμα του διπλού εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών και της αντιδραστικής συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει η σημερινή της ΝΔ.

Εδώ και τώρα πρέπει να κλείσουν όλα τα hot spots στα νησιά και τον Εβρο και να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες σε αξιοπρεπή κέντρα φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου θα εξετάζονται τα αιτήματά τους και θα πηγαίνουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους. Να προχωρήσουν άμεσα όλες οι οικογενειακές επανενώσεις και κανένας ανήλικος να μη ζει σε ακατάλληλες συνθήκες, απροστάτευτος, άστεγος ή φυλακισμένος.

Διαφορετικά το επόμενο διάστημα θα γίνουμε μάρτυρες κι άλλων τραγικών περιστατικών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ