ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 23 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
74η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
Στο επίκεντρο ευχολόγια σε σχέση με την κλιματική αλλαγή και περί «βιώσιμης ανάπτυξης»

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Με τη συμμετοχή δεκάδων ηγετών και εκατοντάδων κυβερνητικών και διπλωματικών αξιωματούχων ξεκινά σήμερα στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη η 74η Σύνοδος Κορυφής της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής θα κυριαρχήσουν οι υποκριτικές συζητήσεις για την ανάληψη δράσεων με στόχο την «αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» αλλά και την «παροχή βασικών υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής κάλυψης για όλους μέχρι το 2030». Οι αποφάσεις αυτές θα παρθούν από εκπροσώπους κυρίως αστικών κυβερνήσεων, που στηρίζουν την καπιταλιστική ανάπτυξη, η οποία ευθύνεται για την καταστροφή του περιβάλλοντος. Οσο για τη δήθεν ευαισθησία για «πράσινη ανάπτυξη», αυτή και πάλι αφορά τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων και όχι την προστασία του πλανήτη.

Στις 24 και 25 Σεπτέμβρη η Σύνοδος Κορυφής θα ασχοληθεί με τα ευχολόγια περί υλοποίησης των στόχων της «βιώσιμης ανάπτυξης» και στις 26 Σεπτέμβρη με τη χρηματοδότηση των πόρων. Θα πραγματοποιηθεί επίσης συζήτηση μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων, υποτίθεται για την «πλήρη κατάργηση των πυρηνικών όπλων».

Επιπλέον, την ερχόμενη Παρασκευή, 27 Σεπτέμβρη, θα συγκληθεί άλλη διεθνής συνδιάσκεψη (γνωστή ως διαδικασία SΑΜΟΑ) για τις «περιβαλλοντικές προκλήσεις» σε νησιωτικά κρατίδια του Ειρηνικού.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται αυτή τη βδομάδα οι ομιλίες ηγετών και υπουργών Εξωτερικών δεκάδων από τις 193 χώρες - μέλη του ΟΗΕ, μεταξύ τους του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, του Ιρανού Προέδρου Χασάν Ροχανί και του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Το φως της δημοσιότητας αναμένεται να προσελκύσουν και οι εκατοντάδες συναντήσεις μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Απειλεί ξανά με χερσαία επέμβαση στη Συρία

Τα τουρκικά στρατεύματα πάντα σε ετοιμότητα στη μεθόριο με τη Συρία

Copyright 2019 The Associated

Τα τουρκικά στρατεύματα πάντα σε ετοιμότητα στη μεθόριο με τη Συρία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Τις γνωστές απειλές για την έναρξη νέας χερσαίας επέμβασης στο συριακό έδαφος, ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, επανέλαβε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, όπου θα συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη. Προειδοποίησε ότι θα μπορούσε ο τουρκικός στρατός να αναλάβει «μονομερή» βήματα εάν οι ΗΠΑ δεν δημιουργήσουν τη «ζώνη ασφαλείας» στη βορειοανατολική Συρία έως το τέλος του μήνα. Πρόσθεσε με νόημα πως η Τουρκία είναι «μαζί με τις ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ» και συνεχίζει «τη στρατηγική σχέση μαζί τους εδώ και πολλά χρόνια» αλλά όταν οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μία περιοχή όπου δεν έχουν προσκληθεί (τη Συρία), «δεν μπορούμε να αγνοούμε την υποστήριξη που δίνουν σε τρομοκρατικές δυνάμεις όπως το ΥPG και το PKK». Παρ' όλα αυτά κατέληξε πως «δεν έχουμε καμία επιθυμία να έρθουμε αντιμέτωποι με τις ΗΠΑ».

Το Σάββατο, Σύροι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως κατέρριψαν ένα οπλισμένο (πιθανώς ισραηλινό) μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην επαρχία Κουνέιτρα, κοντά στα σύνορα με τα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν. Οι Σύροι αξιωματούχοι πρόσθεσαν πως ανέλαβαν την αποσυναρμολόγησή του ειδικές ομάδες του στρατού που διαπίστωσαν πως το τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος έφερε βόμβες διασποράς.

Αλλο ένα παρόμοιο τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος κατέρριψε ο συριακός στρατός την περασμένη Πέμπτη κοντά στο χωριό Ακραμπα, νότιας της πρωτεύουσας, Δαμασκού.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Δημοσκοπήσεις ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην Ισπανία, στις 10 Νοέμβρη, εμφανίζουν πρώτο το Σοσιαλιστικό Κόμμα με επιπλέον 11 έδρες να φτάνει τις 132 στο 350μελές κοινοβούλιο, με 30,3% (στις εκλογές του φετινού Απρίλη 123 έδρες), μακριά και πάλι από την αυτοδυναμία των 176. Το Λαϊκό Κόμμα παίρνει 23,5% και 94 έδρες (επιπλέον 28 έδρες), ενώ το σοσιαλδημοκρατικό συνονθύλευμα Unidas Podemos παίρνει 38 έδρες (-6), το νεοφιλελεύθερο Ciudadanos 34 έδρες (-23) και το ακροδεξιό Vox 18 έδρες (-6). Αλλα κόμματα από τις επαρχίες κυρίως συγκεντρώνουν 38 έδρες (-4).

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Σταματά τη διάθεση νικοτίνης για ηλεκτρονικά τσιγάρα η αλυσίδα καταστημάτων «Walmart» στις ΗΠΑ, καθώς θεωρούνται πως ωθούν τους νέους στο άτμισμα με κίνδυνο να εθιστούν στην ουσία αυτή. Στις 11 Σεπτέμβρη η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε ότι ανάλογο μέτρο θα υιοθετηθεί τους επόμενους μήνες σε ομοσπονδιακό επίπεδο, καθώς τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θεωρούνται βασική αιτία για πρόσφατη επιδημία πνευμονικής ασθένειας στις ΗΠΑ που έχει προσβάλει εκατοντάδες άτομα προκαλώντας και το θάνατο τουλάχιστον επτά από την αρχή του χρόνου.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Τον τραυματισμό περίπου 110 ανθρώπων και ζημιές σε εκατοντάδες κτίρια στην Αλβανία προκάλεσε το Σάββατο σεισμός μεγέθους 5,8 Ρίχτερ με επίκεντρο θαλάσσιο χώρο στην Αδριατική Θάλασσα, 34 χιλιόμετρα δυτικά των Τιράνων. Το εστιακό του βάθος υπολογίζεται στα 10 χλμ. και προκάλεσε στη συνέχεια εκατοντάδες μετασεισμούς.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Ρεπορτάζ για αύξηση του αριθμού των Αμερικανών στρατιωτικών εκπαιδευτών στη Σομαλία, στο πλαίσιο εκπαίδευσης του σομαλικού στρατού κατά των τζιχαντιστών της Αλ Σαμπάμπ, μετέδωσε χτες το αραβικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, δίχως να προσδιορίζει τον αριθμό των Αμερικανών στο Κέρας της Αφρικής.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Το «Ισλαμικό Κράτος» ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση σε λεωφορείο που σημειώθηκε στην Καρμπάλα, την ιερή πόλη των Σιιτών, την Παρασκευή, με αποτέλεσμα το θάνατο 12 ατόμων.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Σεισμός 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην ανατολική επαρχία της Ινδονησίας Μαλούκου, 165 χλμ. βορειοδυτικά της επαρχίας Μαλούκου Τενγκάρα Μπαράτ, και με εστιακό βάθος 11 χλμ. Δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 16 τραυματίστηκαν, όταν ένα φορτηγό έπεσε πάνω στο πλήθος, σε μια αγορά της πόλης Χουασί, στη νότια κινεζική επαρχία Χουνάν. Ο οδηγός συνελήφθη και ξεκίνησε έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ενας άνδρας έριξε σκόπιμα το αυτοκίνητό του χτες το βράδυ στην είσοδο του Μεγάλου Τεμένους του Κολμάρ, στην ανατολική Γαλλία, για άγνωστους μέχρι και χτες λόγους. Ο δράστης συνελήφθη επί τόπου, ενώ εκτός από τον ίδιο δεν υπήρξε άλλος τραυματίας.

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ.-- Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, με την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων ξανά για να «αντιμετωπίσει» όσους συμμετείχαν.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Εκτεθειμένοι σε ξένες χώρες όπου παραθερίζουν κινδυνεύουν να μείνουν περίπου 600.000 πελάτες του αρχαιότερου ταξιδιωτικού γραφείου της Βρετανίας και του κόσμου «Thomas Cook», καθώς η εταιρεία αναζητά χρηματοδότες για να αποφύγει την κατάρρευση, παρά την πρόσφατη συνεργασία με κινεζική τουριστική εταιρεία. Η στάση της βρετανικής κυβέρνησης σε αίτημα για δάνειο 200 εκατ. λιρών παραμένει άγνωστη. Η «Thomas Cook» απασχολεί 22.000 εργαζομένους σε όλο τον κόσμο και από αυτούς οι 9.000 ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΙΣΡΑΗΛ
Ξεκινούν τα παζάρια για τη νέα κυβέρνηση

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.-- Ο Ισραηλινός Πρόεδρος, Ρέουβεν Ρίβλιν, ξεκίνησε την Κυριακή τις πρώτες διαβουλεύσεις προκειμένου να εξακριβώσει πού θα δώσει για πρώτη φορά εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 17ης Σεπτέμβρη, οι οποίες δεν ανέδειξαν καθαρό νικητή.

Ο επικεφαλής της «Μπλε και Λευκής Συμμαχίας» στρατηγός ε.α. Μπένι Γκαντς φέρεται πως είναι πιθανότερο να αναλάβει πρώτος την εντολή καθώς βγήκε πρώτος παίρνοντας 33 έδρες από τη νέα 120μελή Βουλή. Δεύτερος ήρθε ο απερχόμενος πρωθυπουργός και αρχηγός του δεξιού Κόμματος, «Λικούντ», Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με 31 έδρες.

Η αραβική Κοινή Λίστα του Αϊμαν Οντέχ, που ήρθε τρίτη στις εκλογές εκλέγοντας 13 βουλευτές, επιδιώκει να αναλάβει ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης σε περίπτωση που τα ενδοαστικά παζάρια οδηγήσουν σε «κυβέρνηση ενότητας» ανάμεσα στο εκλογικό μπλοκ του στρατηγού Γκαντς και του απερχόμενου πρωθυπουργού που αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες για τρεις μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς από τον γενικό εισαγγελέα της χώρας. Ο Οντέχ δεν απέρριψε το ενδεχόμενο το κόμμα του (εφόσον αυτό κριθεί μετά από σχετική ψηφοφορία) να υποστηρίξει το να δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης πρώτα στον στρατηγό Γκαντς.

Το ίδιο διάστημα, οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις αποφασίζουν να κατεβάσουν το «διακόπτη» ηλεκτροδότησης εκτενών παλαιστινιακών περιοχών στη Δυτική Οχθη με αφορμή τα χρέη ύψους 485 εκατ. δολαρίων που φέρεται πως έχει δημιουργήσει η Εταιρεία Ηλεκτρισμού Ιερουσαλήμ σε βάρος της Ισραηλινής Εταιρείας Ηλεκτρισμού. Εκπρόσωπος της παλαιστινιακής Εταιρείας Ηλεκτρισμού Ιερουσαλήμ ανακοίνωσε ότι σε πρώτη φάση προβλέπονται δίωρες διακοπές ηλεκτροδότησης καθημερινά μέσα στις επόμενες μέρες. Κατηγόρησε το Ισραήλ για «υπερβολικό φούσκωμα» του χρέους.

Τέλος, νωρίτερα Ισραηλινοί στρατιώτες πραγματοποίησαν έφοδο και κλοπή υπολογιστών και άλλων αντικειμένων στα γραφεία της παλαιστινιακής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Addameer στη Ραμάλα. Η οργάνωση υποστηρίζει τα δικαιώματα των Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Διαδηλώσεις κατά του Προέδρου Σίσι

ΚΑΪΡΟ.--

Περιορισμένης έκτασης συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές σημειώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στο κέντρο του Καΐρου, της Αλεξάνδρειας, του Σουέζ και άλλων μεγάλων αιγυπτιακών πόλεων, στη διάρκεια συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας ενάντια «στη διαφθορά της πολιτικής ελίτ» και στην κυβέρνηση του Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Σίσι.

Πληροφορίες της εφημερίδας «Al Ahram» του Καΐρου αναφέρουν ότι οι κινητοποιήσεις ξέσπασαν μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο με τη μαρτυρία του μεγαλοεργολάβου Μοχάμαντ Αλι, που ζει σήμερα στην Ισπανία, ότι έγινε μάρτυρας διασπάθισης δημόσιου χρήματος κατά την ανάληψη διαφόρων κατασκευαστικών έργων από τον αιγυπτιακό στρατό και άλλους κρατικούς θεσμούς.

Ο Σίσι απέρριψε τις κατηγορίες, κάνοντας λόγο για «σκευωρία» πολιτικών του αντιπάλων. Υποστήριξε μάλιστα ότι η κυβέρνησή του έχει διοχετεύσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για τη στήριξη της αιγυπτιακής οικονομίας και την ανάπτυξη υποδομών.

Συγκέντρωση «κατά της διαφθοράς» στην Αίγυπτο και σε βάρος του Σίσι έγινε το Σάββατο και στη Νέα Υόρκη, κοντά στην έδρα του ΟΗΕ, από μερικές δεκάδες Αιγύπτιους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ