ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Προχωρά ο ευρωΝΑΤΟικός σχεδιασμός

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Δεν υπάρχουν προθεσμίες ως προς την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, κατά την προχτεσινή συνάντησή της με την πρωθυπουργό της Σερβίας, Αννα Μπρνάμπιτς, στο Βερολίνο. Αντίθετα, οι υποψήφιες χώρες είναι σημαντικό να πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης, όπου «η Σερβία τα πάει σχετικά καλά», συμπλήρωσε.

Επαίνεσε τη λεγόμενη «διαδικασία του Βερολίνου», δηλαδή τη γερμανική πρωτοβουλία για «πάνω χέρι» σε πιθανές μελλοντικές διαπραγματεύσεις στα Δυτικά Βαλκάνια, λέγοντας ότι «προσφέρει ευκαιρίες για επίλυση των υφιστάμενων διμερών συγκρούσεων, όπως για παράδειγμα της Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο». Αναφέρθηκε και στις μπίζνες γερμανικών επιχειρήσεων στη Σερβία λέγοντας ότι δραστηριοποιούνται εκεί περίπου 400 γερμανικές εταιρείες δίνοντας δουλειά σε τουλάχιστον 60.000 εργαζόμενους.

Η πρωθυπουργός της Σερβίας, Αννα Μπρνάμπιτς, αναφέρθηκε με τη σειρά της στα «πολύ σημαντικά βήματα» που έχουν γίνει στην περιοχή εξαιτίας της «διαδικασίας του Βερολίνου» και εξέφρασε την εκτίμηση της κυβέρνησής της για τη «στήριξη από τη Γερμανία», ακόμη κι όταν «υπάρχουν διαφωνίες».

Το ίδιο διάστημα ο Μάθιου Πάλμερ, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια, έδωσε το «παρών» στις εξελίξεις εκτιμώντας πως η κυβέρνηση που θα προκύψει στο Κοσσυφοπέδιο μετά τις εκλογές της 6ης Οκτώβρη θα μπορούσε να προχωρήσει «άμεσα» στην άρση των δασμών που επέβαλε τον περασμένο Νοέμβρη ο πρώην πρωθυπουργός, Ράμους Χαραντινάι, σε βάρος της Σερβίας και της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης ώστε να τις αναγκάσει να «αναγνωρίσουν» το προτεκτοράτο. Ο Πάλμερ, μιλώντας στη σερβική υπηρεσία του ραδιοσταθμού «Φωνή της Αμερικής», απαίτησε επίσης να σταματήσει η σερβική διπλωματία την εκστρατεία κατά του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου, που επιδιώκει να ανακαλέσουν όσο περισσότερες χώρες είναι δυνατόν την αναγνώριση της μονομερούς ανεξαρτησίας που κήρυξε το Κοσσυφοπέδιο το Φλεβάρη του 2008 με τις ευλογίες των ΗΠΑ και των περισσότερων χωρών της ΕΕ. Τόνισε επίσης ότι μόνο αν δημιουργηθεί «κλίμα εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας» στις σχέσεις Βελιγραδίου - Πρίστινας θα καταστεί εφικτή μια συμφωνία ομαλοποίησης των μεταξύ τους σχέσεων.

ΙΣΡΑΗΛ
Δύσκολα ενδοαστικά παζάρια

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Ο επικεφαλής της «Μπλε και Λευκής Συμμαχίας», πρώην αρχηγός ΓΕΣ, στρατηγός Μπένι Γκαντς απέρριψε χτες την πρόταση του απερχόμενου πρωθυπουργού (και αρχηγού του δεξιού κόμματος Λικούντ), Μπέντζαμιν Νετανιάχου, να προχωρήσουν στη συγκρότηση «κυβέρνησης ενότητας», δείχνοντας καθαρά ότι επιδιώκει το αξίωμα του πρωθυπουργού σε συνεργασία με άλλα, μικρότερα κόμματα.

Μετά από σύνοδο ανώτερων στελεχών του εκλογικού του μπλοκ, ο Μπένι Γκαντς χαρακτήρισε «ασόβαρη» την πρόταση Νετανιάχου για κυβέρνηση ενότητας, τονίζοντας ότι η «Μπλε και Λευκή Συμμαχία» εξέλεξε τους περισσότερους βουλευτές από όλα τα κόμματα (33 έδρες) σε αντίθεση με τον Νετανιάχου που εκλέγει τελικά 31 βουλευτές. «Ο Νετανιάχου δεν κατάφερε να κερδίσει 61 έδρες για το δικό του μπλοκ. Θα συγκροτήσω μια ευρεία και φιλελεύθερη κυβέρνηση που θα διεκπεραιώσει τη βούληση του λαού. Δεν θα ενδώσω σε εντολές. Εγώ θα ηγηθώ των διαπραγματεύσεων υπεύθυνα και καλόπιστα», είπε χαρακτηριστικά ο Γκαντς.

Ο εταίρος του Γκαντς και αρχηγός του μικρότερου κόμματος «Υπάρχει Μέλλον», Γιαΐρ Λαπίντ, ζήτησε υπομονή, προσθέτοντας ότι η συγκρότηση της νέας κυβέρνησης θα χρειαστεί χρόνο. Τάχθηκε και αυτός ενάντια στην πιθανότητα να ξαναγίνει πρωθυπουργός ο Νετανιάχου, εκτιμώντας ότι η πλειοψηφία των Ισραηλινών ψηφοφόρων αποδοκίμασε την κυβέρνησή του, μιας που διώκεται από τον Γενικό Εισαγγελέα για τρία μεγάλα σκάνδαλα διαφθοράς. Τον κάλεσε, έτσι, να παραιτηθεί, υποστηρίζοντας ότι οι ψηφοφόροι του Λικούντ «αρχίζουν να συνειδητοποιούν την αρχή του τέλους του Νετανιάχου».

Πάντως, νωρίτερα χτες οι ηγέτες όλων των ακροδεξιών κομμάτων Ορθόδοξων Εβραίων υπέγραψαν κοινή ανακοίνωση συνιστώντας τον Νετανιάχου ως κατάλληλο για νέα κυβερνητική θητεία. Δεν σχολίασαν την πρότερη έκκληση του απερχόμενου πρωθυπουργού στον αρχηγό της «Μπλε και Λευκής Συμμαχίας» να συγκροτήσουν μαζί μία «ευρεία κυβέρνηση ενότητας».

Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται τις επόμενες μέρες να κλιμακωθούν τα παζάρια για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης καθώς ο Ισραηλινός Πρόεδρος, Ρέουβεν Ρίβλιν, αναμένεται να δώσει την εντολή στον αρχηγό κόμματος που θεωρεί πως θα έχει τις περισσότερες πιθανότητες να συγκροτήσει «σταθερή κυβέρνηση». Ο πρώτος που θα πάρει την εντολή θα έχει στη διάθεσή του 42 μέρες. Εάν δεν τα καταφέρει, τότε ο Ισραηλινός Πρόεδρος θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον επόμενο πολιτικό αρχηγό, που θα έχει στη διάθεσή του 28 μέρες. Εάν δεν τα καταφέρει ούτε αυτός, τότε θα προκηρυχθούν νέες εκλογές πριν το τέλος τρέχοντος χρόνου... Εάν τα ενδοαστικά παζάρια δεν τελεσφορήσουν τις επόμενες βδομάδες, τότε θα προκηρυχθούν για τρίτη φορά πρόωρες βουλευτικές εκλογές, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέα επίθεση Ταλιμπάν

Η έκρηξη στην Καλάτ προκάλεσε δεκάδες θανάτους

Copyright 2019 The Associated

Η έκρηξη στην Καλάτ προκάλεσε δεκάδες θανάτους
ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Νέα βομβιστική επίθεση σημειώθηκε στο Αφγανιστάν, όταν χτες τα ξημερώματα εξερράγη φορτηγό παγιδευμένο με εκρηκτικά, στην πόλη Καλάτ της νότιας επαρχίας Ζάμπουλ. Αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για πολύ ισχυρή έκρηξη, η οποία σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία κόστισε τη ζωή τουλάχιστον 20 ανθρώπων, αφού καταστράφηκε το περιφερειακό νοσοκομείο. Πολλά θύματα ήταν γιατροί και ασθενείς, όπως μετέδωσε και το BBC. Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν ανέλαβε την ευθύνη, υποστηρίζοντας ότι η επίθεση είχε στόχο την τοπική έδρα των αφγανικών υπηρεσιών πληροφοριών (NDS), πολύ κοντά στην οποία βρισκόταν και το νοσοκομείο.

Είναι η πολλοστή πολύνεκρη επίθεση που εξαπολύουν οι Ταλιμπάν τις τελευταίες βδομάδες, ενώ ελάχιστες μέρες έχουν απομείνει για τις προεδρικές εκλογές της 28ης Σεπτέμβρη και ενώ πριν από μια βδομάδα «ναυάγησαν» - τουλάχιστον προσωρινά - οι συνομιλίες που διεξάγονταν εδώ και καιρό μεταξύ Ταλιμπάν και ΗΠΑ, για την «ειρηνευτική διαδικασία». Οι συνομιλίες αυτές σταμάτησαν την ώρα που εντείνονται ευρύτερες διεργασίες για το ποιος θα διασφαλίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην «ειρήνευση» στο Αφγανιστάν. Εχουν μεγάλο ενδιαφέρον δηλώσεις του Γιανγκ Ζιν, συνεργάτη του Τμήματος Μελετών Ανατολικής Ευρώπης, Ρωσίας και Κεντρικής Ασίας της κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών, στο ρωσικό πρακτορείο «Itar Tass», ότι «μετά την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Ταλιμπάν, αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν συναντήθηκε στη Μόσχα με Ρώσους αξιωματούχους, ενώ και η Κίνα διατηρεί επικοινωνία με σχετικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν. Αυτό αποτελεί απόδειξη ότι Κίνα και Ρωσία συνεισφέρουν στην περιφερειακή ειρήνη, ενώ οι ΗΠΑ αποτυγχάνουν...».


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ενα βελγικό μαχητικό «F-16» συνετρίβη χτες στη δυτική Γαλλία, για λόγους που δεν ήταν γνωστοί μέχρι το απόγευμα. Κυβερνήτης και συγκυβερνήτης διασώθηκαν «αφού κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν τα εκτινασσόμενα καθίσματά τους πριν από τη συντριβή», σύμφωνα με τη νομαρχία του διαμερίσματος Μορμπιάν. Το αεροπλάνο είχε απογειωθεί από την περιοχή Φλορέν του Βελγίου για εκπαιδευτική πτήση με προορισμό την αεροναυτική βάση Λαν - Μπιουέ κοντά στην πόλη Λοριάν.

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.-- Χιλιάδες σχολεία και πολλά αεροδρόμια παρέμειναν κλειστά χτες σε Μαλαισία και Ινδονησία, εξαιτίας του τοξικού νέφους που έχουν προκαλέσει οι δασικές πυρκαγιές στην Ινδονησία, το οποίο εξαπλώνεται σε μεγάλο μέρος της Νοτιοανατολικής Ασίας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-- Δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν μετά από ισχυρή έκρηξη και τεράστια πυρκαγιά που ξέσπασε σε χημικό εργοστάσιο στην Κωνσταντινούπολη, στη βιομηχανική ζώνη της Τούζλα.

ΡΙΑΝΤ.-- Πέθανε χτες σε ηλικία 83 ετών στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, όπου είχε βρει καταφύγιο για να μη δικαστεί και φυλακιστεί, ο πρώην Πρόεδρος της Τυνησίας, Ζιν αλ Αμπιντίν Μπεν Αλι. Ο Μπεν Αλι ανατράπηκε το 2011 στο πλαίσιο ενδοαστικών ανακατατάξεων με τη λεγόμενη «Αραβική Ανοιξη», που αξιοποίησε τη διευρυμένη λαϊκή δυσαρέσκεια. Η σορός του μεταφέρθηκε στη Μέκκα όπου θα γίνει η ταφή από την οικογένειά του.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Ερευνα της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) διαπιστώνει ότι από το 2000 οι παιδικοί θάνατοι έχουν μειωθεί περίπου στο μισό και οι μητρικοί θάνατοι έχουν ελαττωθεί κατά περίπου ένα τρίτο, κυρίως λόγω της ευκολότερης πρόσβασης στις υπηρεσίες Υγείας.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Από βδομάδα η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Με φόντο τις εντεινόμενες ενδοαστικές διαφωνίες, για την πορεία του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) στην ΕΕ, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ολοκλήρωσε χτες την τριήμερη ακροαματική διαδικασία μετά τις προσφυγές εναντίον της πρόσφατης απόφασης του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, να αναστείλει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου έως τις 14 Οκτώβρη.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μπρέντα Χέιλ, ανακοίνωσε ότι η απόφαση θα γνωστοποιηθεί στις αρχές της επόμενης βδομάδας, επισημαίνοντας ότι «δεν είναι καθόλου απλό» το ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι 11 δικαστές.

Χτες, κατά την τελευταία μέρα της ακροαματικής διαδικασίας, οι δικαστές άκουσαν τα επιχειρήματα των δικηγόρων του πρώην πρωθυπουργού Τζον Μέιτζορ, των κυβερνήσεων της Ουαλίας και της Σκοτίας και του Βορειοϊρλανδού Ρέιμοντ ΜακΚορντ. Οι ενάγοντες θεωρούν μη σύννομη την απόφαση του Τζόνσον και τον κατηγορούν ότι έβαλε μπροστά το προσωπικό πολιτικό του συμφέρον, ώστε να μην υπάρχει κοινοβουλευτική δραστηριότητα που θα μπορούσε να αποτρέψει το άτακτο Brexit πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17 και 18 Οκτώβρη.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ ανακοίνωσε πως η βρετανική κυβέρνηση κατέθεσε «κάποιες προτάσεις γραπτώς» για το πώς θέλει να τροποποιηθεί η συμφωνία του Brexit που καθυστερεί. Πρόσθεσε πως εντός τρέχοντος 24ωρου θα ολοκληρωθούν στις Βρυξέλλες «τεχνικές συζητήσεις» για θέματα που αφορούν τα σύνορα, προϊόντα μεταποίησης και υγειονομικούς κανόνες. Επικεφαλής των διαπραγματευτικών ομάδων θα είναι από τη μεριά της ΕΕ ο Μισέλ Μπαρνιέ και από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit, Στίβεν Μπάρκλεϊ.

Τέλος, αίσθηση προκάλεσε στο Λονδίνο η αποκάλυψη του πρώην πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, πως στο δημοψήφισμα του 2014 για την ανεξαρτησία της Σκοτίας από το ΗΒ είχε ζητήσει από την Βασίλισσα Ελισάβετ Β' «να βοηθήσει» το στρατόπεδο υπέρ της παραμονής της Σκοτίας στη χώρα. Η αποκάλυψη του Κάμερον φαίνεται πως προκάλεσε «πολύ έντονη ενόχληση» στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, παρά το γεγονός ότι επισήμως δεν εκδόθηκε ανακοίνωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ