ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Μέτρα για την υλοποίηση των αποφάσεων που ενισχύουν εγκλωβισμό και καταστολή

Το ΚΥΤ στη Μόρια

INTIME NEWS

Το ΚΥΤ στη Μόρια
Με τον αριθμό των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου να αυξάνεται καθημερινά, η κυβέρνηση επιχειρεί να διαχειριστεί την ασφυκτική κατάσταση, με ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής και με διαχειριστικές παρεμβάσεις που δεν μπορούν να δώσουν απαντήσεις στο σύνολο των προβλημάτων. Χτες, έγινε σύσκεψη για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργου Κουμουτσάκου και των αρμόδιων υπουργείων στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κατά την οποία ορίστηκαν πρόσωπα - σύνδεσμοι που θα είναι σε καθημερινή επαφή, ενώ ανακοινώθηκε πως θα διαμορφωθεί κεντρικό σχέδιο (master plan), με πολιτικές και μέτρα που θα καλύπτουν όλες τις πτυχές της διαχείρισης του ζητήματος.

Την ίδια στιγμή, 24.133 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου. Αναλυτικότερα, 11.544 στη Λέσβο (9.448 στο ΚΥΤ της Μόριας που «χωρά» 3.000 άτομα), 3.213 στη Χίο (2.910 στο τοπικό ΚΥΤ με χωρητικότητα 1.014), 4.989 στη Σάμο (4.709 στο τοπικό ΚΥΤ που χωρά... 648 ανθρώπους), 1.427 στη Λέρο και 2.855 στην Κω (2.309 στο τοπικό ΚΥΤ που έχει χωρητικότητα 816 ατόμων). Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι την περίοδο Ιούνη - Αυγούστου 2019, η αύξηση ανήλθε σε 114% σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα πέρσι. Μόνο τον Αύγουστο του 2019, οι αφίξεις από στεριά και θάλασσα ανήλθαν σε 7.055.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, η προετοιμασία των απαραίτητων κινήσεων που θα αναληφθούν το επόμενο διάστημα, όπως η ενίσχυση των δομών στα νησιά με περισσότερους γιατρούς, η επικοινωνία με τις τοπικές κοινωνίες για την ενημέρωσή τους ως προς το Προσφυγικό, η στενότερη συνεργασία με τη Frontex, η ενίσχυση της προστασίας των συνόρων και οι κινήσεις που θα γίνουν σε διπλωματικό επίπεδο. Οπως δήλωσε ο Γ. Κουμουτσάκος, «διαπιστώθηκε ο πολυδιάστατος χαρακτήρας του θέματος», γι' αυτό η κυβέρνηση προχωρά «στη διαμόρφωση ενός κεντρικού σχεδίου», το οποίο θα παρουσιαστεί «σύντομα». Βέβαια, οι όποιες δράσεις, όπως έχει ανακοινωθεί, ενισχύουν την καταστολή εναντίον τους, τόσο με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την παροχή ασύλου, όσο και με ταχύτατες απελάσεις.

Αθλιες συνθήκες

Επιπλέον, περίπου 24.000 άντρες, γυναίκες και παιδιά, που αναζητούν προστασία στην Ευρώπη, είναι εγκλωβισμένοι σε τραγικές συνθήκες διαβίωσης στα ελληνικά νησιά, ενώ οι ελληνικές και οι ευρωπαϊκές αρχές τούς έχουν εγκαταλείψει σκόπιμα, καταγγέλλουν οργανώσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι τουλάχιστον 2.500 άνθρωποι που έχουν αναγνωριστεί επισήμως ως ευάλωτοι παραμένουν στη Λέσβο, παρόλο που δικαιούνται να μεταφερθούν σε κάποιο ασφαλές μέρος για εξειδικευμένη φροντίδα. Σε αυτόν τον αριθμό δεν υπολογίζονται και χιλιάδες πιθανότατα άλλοι, που δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμη ως ευάλωτοι, όπως υπογραμμίζουν.

Παράλληλα, σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι δήμαρχοι Λήμνου, δυτικής Λέσβου, Μυτιλήνης, Χίου, Οινουσσών, δυτικής Σάμου, ανατολικής Σάμου και Ικαρίας και στην οποία «καταγράφηκε η επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται καθημερινά», συγκάλεσε στη Μυτιλήνη ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί «το πρόβλημα της αλματώδους αύξησης των προσφυγικών ροών προς τα νησιά του Βορείου Αιγαίου», οι δήμαρχοι των νησιών που συμμετείχαν σε σύσκεψη (απουσίαζαν οι δήμαρχοι Αγίου Ευστρατίου και Φούρνων) κατέληξαν ανάμεσα σε άλλα στην απόρριψη της δημιουργίας οποιασδήποτε άλλης νέας δομής για μετανάστες στις νήσους της Περιφέρειας, στην άμεση μεταφορά των υφισταμένων δομών εκτός των αστικών ιστών και την οριστική διακοπή λειτουργίας των ΚΥΤ πόλεως Σάμου, Μόριας και ΒΙΑΛ.

Επίσης, δημοσιεύματα επαναφέρουν την υπόθεση των χρημάτων που είχαν προορισμό την καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών στα κέντρα φιλοξενίας και για τα οποία υπεύθυνο ήταν το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Σύμφωνα με αυτά, κάποιοι «φούσκωναν» τον αριθμό των ατόμων που υποτίθεται ότι σιτίζονταν. Για παράδειγμα, ενώ από στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ φαίνεται ότι το πλήθος των προσφύγων που είχαν δεχτεί βοήθεια δεν ξεπερνούσε τους 60 και η γενική εκτίμηση για τον αριθμό τους δεν ήταν πάνω από 120, η διακήρυξη σίτισης για τη δομή όπου φιλοξενούνταν έκανε λόγο για 450 άτομα. Οπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, από το 2017 και μετά, και για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενάμιση χρόνου, συστηματικά διακηρύσσονταν μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού κατά 50% - 100% από τον αριθμό των προσφύγων στο πλαίσιο απευθείας αναθέσεων σε εταιρείες.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για το Προσφυγικό

INTIME NEWS

Παρέμβαση στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE), όπου παρουσιάστηκαν οι αντιλαϊκές προτεραιότητες της φινλανδικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, πραγματοποίησε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Παπαδάκης, ο οποίος εστίασε στον αδιέξοδο εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στα νησιά που επιβάλλει η απαράδεκτη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, θέτοντας στις υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Φινλανδίας, Anna-Maja Henriksson και Maria Ohalo, αντίστοιχα, το ζήτημα της απαράδεκτης κατάργησης της δευτεροβάθμιας εξέτασης ασύλου. Στην τοποθέτησή του, ανέφερε συγκεκριμένα τα εξής:

«Στη Λέσβο αυτήν τη στιγμή η χωρητικότητα είναι για 3.000 άτομα στο "hot spot" και διαμένουν πάνω από 11.000. Στη Σάμο στο "hot spot" χωρητικότητας 700 ατόμων ζουν σχεδόν 5.000. Στα άλλα "hot spots" στοιβάζονται διπλάσιοι και τριπλάσιοι άνθρωποι από τη χωρητικότητα και αυτήν την ώρα που μιλάμε 65.000 μετακινούνται εσωτερικά στην Τουρκία και είναι αρκετά πιθανό κάποιοι από αυτούς να καταλήξουν πάλι στα ελληνικά νησιά. Είναι αδιέξοδος, λοιπόν, ο εγκλωβισμός με βάση την απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, που κάνει αβίωτη την κατάσταση και για τους πρόσφυγες και για τους νησιώτες στην Ελλάδα. Να κλείσουν τώρα τα απαράδεκτα "hot spots", να δημιουργηθούν ανθρώπινες, αξιοπρεπείς υποδομές φιλοξενίας στις χώρες τελικού προορισμού. Θέτουμε ιδιαίτερα το ζήτημα ότι η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί την κατάργηση της δευτεροβάθμιας εξέτασης ασύλου που παραβιάζει τα στοιχειώδη δικαιώματα των προσφύγων και πρέπει άμεσα να παρθεί πίσω».

Η Τουρκία προειδοποιεί ότι θα «ανοίξει τις πύλες»

ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέο γύρο παζαριών με την ΕΕ και όχι μόνο φαίνεται να διεκδικεί η Τουρκία, όπως δείχνουν και οι εξελίξεις στο Μεταναστευτικό, σε μια περίοδο που ζητήματα μένουν ανοιχτά σε πολλά μέτωπα και οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις βαθαίνουν ακόμα και μεταξύ «εταίρων».

Μιλώντας σε στελέχη του κόμματός του από την Τοπική Διοίκηση, ο Πρόεδρος της χώρας και του κυβερνώντος κόμματος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνέδεσε ξανά τις μεταναστευτικές ροές με την πορεία των σχεδιασμών για τη Συρία, συγκεκριμένα τα παζάρια (στα οποία πρωταγωνιστούν και οι ΗΠΑ) για τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» στο βορρά της χώρας. «Αν δεν γίνει η "ζώνη ασφαλείας" θα αναγκαστούμε να ανοίξουμε τις πύλες», ανέφερε, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά ότι η τουρκική αστική τάξη και η κυβέρνηση συνδέονται πολύμορφα με τους μηχανισμούς εκμετάλλευσης εκατομμυρίων κατατρεγμένων που ξεσπιτώνονται από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Απευθυνόμενος στη Δύση και ειδικά στην ΕΕ σημείωσε: «Αν είναι να παράσχετε στήριξη κάντε το, ειδάλλως θα αναγκαστούμε να ανοίξουμε τις πύλες». Και αναρωτήθηκε προκλητικά: «Μόνο εμείς θα υπομείνουμε το βάρος αυτό;».

Επίσης, ισχυρίστηκε ότι «δεν λάβαμε την αναγκαία στήριξη από τον κόσμο και κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ενωση όσον αφορά την κατανομή του βάρους των προσφύγων που φιλοξενούμε». Επανέλαβε ότι «για να την λάβουμε, ίσως αναγκαστούμε να το κάνουμε (να ανοίξουμε τις πύλες)», εκφράζοντας την αποφασιστικότητα του τουρκικού κεφαλαίου να παζαρέψει με κάθε τρόπο. Ανέδειξε δε ότι το Μεταναστευτικό αποτελεί μοχλό επιτάχυνσης σκληρών διαπραγματεύσεων για τις ευρύτερες ισορροπίες σε Μέση Ανατολή (που θα επηρεάσουν εξελίξεις και στο Κουρδικό, τη θέση του Ιράν, της Ρωσίας κ.τ.λ.), προσθέτοντας: «Είμαστε αποφασισμένοι να ξεκινήσουμε εμπράκτως και με τον τρόπο που εμείς επιθυμούμε τη δημιουργία της ασφαλούς ζώνης στα ανατολικά του ποταμού Ευφράτη μέχρι την τελευταία βδομάδα του Σεπτέμβρη». Ανέφερε, τέλος, ότι «στόχος μας είναι να εγκαταστήσουμε τουλάχιστον 1 εκατομμύριο Σύρους αδελφούς μας στην ασφαλή ζώνη που θα δημιουργήσουμε στη συνοριακή γραμμή μήκους 450 χιλιομέτρων».

Εκφράζοντας την πρώτη αντίδραση της ΕΕ στις δηλώσεις Ερντογάν, η αρμόδια εκπρόσωπος της Κομισιόν, Νατάσα Μπερτό, είπε ότι «η ΕΕ έχει ήδη παράσχει βοήθεια ύψους 5,6 δισ. ευρώ στην Τουρκία για την υποστήριξη των προσφύγων και τα εναπομείναντα 400 εκατ. πρόκειται να δοθούν σύντομα». Η εκπρόσωπος της ΕΕ υπογράμμισε ότι «ΕΕ και Τουρκία συνεχίζουν να δεσμεύονται από τη συμφωνία για το Προσφυγικό», ενώ εξέφρασε την προσδοκία ότι υπάρχει «εμπιστοσύνη» ανάμεσα στις δύο πλευρές και η συνεργασία τους θα συνεχιστεί με «καλή πίστη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ