ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Αρχισαν τα «μαγειρέματα» για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής

Συνεδρίασε χτες για πρώτη φορά η επιτροπή που διόρισε η κυβέρνηση για να προωθήσει τις νέες αντιδραστικές αλλαγές

Τα «μαγειρέματα» για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, με την εισαγωγή αμιγώς της «κεφαλαιοποίησης» στη λειτουργία του ΕΤΕΑΕΠ και την εμπλοκή ιδιωτών στη διαχείριση των αποθεματικών του, δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, άρχισε η κυβέρνηση της ΝΔ, με την πρώτη συνεδρίαση χτες της ομάδας εργασίας που έχει διορίσει και η οποία αναμένεται να παρουσιάσει το πόρισμά της στις αρχές Οκτώβρη.

Κατά τη συνεδρίαση της ομάδας, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «ορίστηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές πάνω στις οποίες θα υλοποιηθεί το τελικό σχέδιο για τη μετάβαση στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής ασφάλισης, το οποίο θα εφαρμοσθεί για πρώτη φορά στους νέους που θα εισέλθουν στην αγορά εργασίας από 1/1/2021».

Αν και επίσημα η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το νέο σύστημα θα αφορά τους εργαζόμενους που θα μπούνε στην ασφάλιση από το 2021, εντούτοις, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αναζητά να διευρύνει την «πελατεία» στο νέο ιδιωτικό σύστημα επικούρησης.

Ετσι, ζητήθηκε από τα μέλη της ομάδας να εξετάσουν τη δυνατότητα ώστε στο νέο σύστημα να ενταχθούν και παλιοί ασφαλισμένοι, όπως ελεύθεροι επαγγελματίες ή αγρότες που μέχρι σήμερα δεν είχαν ασφαλιστεί σε κάποιο επικουρικό ασφαλιστικό ταμείο.

Τη μεγέθυνση της πελατείας προς το νέο ιδιωτικό ασφαλιστικό σύστημα έρχεται να υπηρετήσει και η σχεδιαζόμενη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών προς την κύρια σύνταξη από το 20% στο 15%, ώστε αυτό το μέρος να μεταφερθεί στην επικουρική ασφάλιση.

Επιπλέον, σε μια προσπάθεια να εμφανιστεί ο νέος σχεδιασμός ότι παρέχει στους ασφαλισμένους μεγαλύτερη «ελευθερία» επιλογών, θα δίνεται η «δυνατότητα» στον ασφαλισμένο να διαχειρίζονται τις εισφορές του και ιδιωτικοί φορείς ή Επαγγελματικά Ταμεία, αντί του ΕΤΕΑΕΠ, καθώς και να «επιλέγει» την «επενδυτική στρατηγική», αναλαμβάνοντας προσωπικά το αντίστοιχο ρίσκο.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η δυνατότητα να αποσυνδεθεί η μελλοντική επικουρική σύνταξη από την καταβολή της κύριας σύνταξης, όπως και μέρος της να καταβάλλεται εφάπαξ.

Ολες αυτές οι επιμέρους αλλαγές δεν αναιρούν το κύριο που διέπει το νέο Ασφαλιστικό στην επικουρική σύνταξη, που είναι η παράδοση των εισφορών των ασφαλισμένων στις ιδιωτικές εταιρείες, στοιχείο που θα κάνει την επικουρική σύνταξη «φτερό στον άνεμο» του επιχειρηματικού τζόγου, των χρηματιστηρίων και των αγορών, εννοείται χωρίς καμία εγγύηση για τις τελικές απολαβές των ασφαλισμένων.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Η αντικομμουνιστική ΕΕ δεν μπορεί να ξαναγράψει την Ιστορία των λαών

Ανακοίνωση καταγγελίας για τις ανιστόρητες φιέστες εξίσωσης φασισμού - κομμουνισμού

Την ανιστόρητη και επικίνδυνη προπαγάνδα εξίσωσης του φασισμού με τον κομμουνισμό από την ΕΕ καταγγέλλει η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ με αφορμή τις αντικομμουνιστικές δηλώσεις αξιωματούχων της για την 23η Αυγούστου, που έχει καθιερωθεί ως «Ευρωπαϊκή μέρα μνήμης στα θύματα του ολοκληρωτισμού και των αυταρχικών καθεστώτων».

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Οι εκπρόσωποι της ιμπεριαλιστικής ΕΕ επιβεβαιώνουν ότι κυρίαρχη ιδεολογία της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ο αντικομμουνισμός. Με τις αντικομμουνιστικές φιέστες και την ανιστόρητη επιχείρηση να εξισώνουν τον κομμουνισμό με το τέρας του φασισμού - αθωώνοντας το ναζισμό-φασισμό και τα εγκλήματά του - επιδιώκουν να θάψουν την ιστορική αλήθεια πως η ΕΣΣΔ και τα αντιστασιακά κινήματα των λαών με επικεφαλής τα Κομμουνιστικά Κόμματα είναι εκείνοι που τσάκισαν το φασισμό και απελευθέρωσαν τους λαούς από τον εγκληματικό ναζισμό.

Προσπαθούν να ξεχαστεί το γεγονός ότι η ΕΣΣΔ έδωσε στον αγώνα 20 εκατομμύρια νεκρούς και περισσότερους τραυματίες, με ανυπολόγιστες ζημιές και υλικές καταστροφές. Οτι ακόμα και η μικρή Ελλάδα καθώς και άλλες χώρες πλήρωσαν βαρύτατο τίμημα στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. Ενώ ήταν τα μονοπώλια των Αγγλογάλλων και των Αμερικανών ιμπεριαλιστών πουν στήριξαν οικονομικά και πολιτικά την άνοδο του Χίτλερ ακόμα και στη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου...

Γι' αυτό η ιμπεριαλιστική ΕΕ, με στόχο τη μακροημέρευση του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος που ευθύνεται για την άνοδο και τα εγκλήματα του φασισμού - ναζισμού επιχειρεί την αντιστροφή της πραγματικότητας για να συκοφαντήσει το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Να μη μαθαίνει η νεολαία την αλήθεια.

Ματαιοπονούν. Είναι βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν ότι μπορούν να ξαναγράψουν, διαστρεβλώνοντας, την Ιστορία, που γράφτηκε με το αίμα των λαών και σφραγίστηκε με τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Παραμένει άσβεστη και φωτεινή η ιστορική αλήθεια ότι ο σοσιαλισμός και η πρωτοπόρα πάλη της ΕΣΣΔ και του Κόκκινου Στρατού, μαζί με τους λαούς και τα Κομμουνιστικά Κόμματα νίκησαν το φασισμό.

(...) Ως αντιστασιακοί καταδικάζουμε την προσπάθεια αθώωσης του ναζισμού και τις εκδηλώσεις δικαίωσης και απόδοσης τιμής στα ναζιστικά τάγματα των Ες Ες και τους συνεργάτες των ναζί στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε την κλιμάκωση του αντικομμουνισμού, τους νέους αντιδραστικούς νόμους και τις διώξεις σε βάρος του ΚΚ Πολωνίας, του ΚΚ Ουκρανίας και των εφημερίδων τους, την απαγόρευση της δράσης ΚΚ χωρών της ΕΕ, όπως της Βαλτικής, την απαγόρευση χρήσης κομμουνιστικών αντιστασιακών συμβόλων, την καταστροφή ιστορικών μνημείων της Αντιφασιστικής Νίκης.

Εμείς οι αγωνιστές της Αντίστασης, οι απόγονοι και οι φίλοι μας θα συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στην αντικομμουνιστική ιμπεριαλιστική ΕΕ και σε κάθε προσπάθειά τους να παραχαράξουν την Ιστορία και να συκοφαντήσουν την προσφορά του σοσιαλισμού - κομμουνισμού στους λαούς και με το τσάκισμα του ναζισμού, συμβάλλοντας στους λαϊκούς αγώνες ενάντια στο σάπιο καπιταλισμό, για το οριστικό ξερίζωμα των αιτιών που γεννούν και αναπαράγουν το φασισμό και τιμώντας την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών».

Τίμησαν τους εκτελεσμένους του Μπλόκου της Κοκκινιάς

Τους εκτελεσμένους του αιματοβαμμένου Μπλόκου της Κοκκινιάς, του Αυγούστου του 1944, τίμησε χτες με εκδήλωση που πραγματοποίησε στο κοινοτάφιο του Γ' Νεκροταφείου το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων για τα 75 χρόνια από το Μπλόκο, χαιρετισμό απηύθυνε ο Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, πρόεδρος του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στο χρονικό της 17ης Αυγούστου του '44, στη μάχη που έδωσαν το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ, με ψυχή το ΚΚΕ, ενάντια στους ναζί κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Ξεχωριστή αναφορά έκανε στο αντικομμουνιστικό ξεσάλωμα της ΕΕ και στην προπαγάνδα εξίσωσης του κομμουνισμού με το φασισμό μέσα από την ιστορική παραχάραξη, που αποτελεί επίσημη ιδεολογία της. Θύμισε ότι στις 9 Μάη, μέρα της μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, οι ηγέτες της ΕΕ, μεταξύ τους και ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υπέγραψαν τη διακήρυξη του Σιμπίου, ένα ακόμα μνημείο αντικομμουνισμού και δικαίωσης του φασισμού, με την απαράδεκτη αναφορά στο «σιδηρούν παραπέτασμα».

Στην εκδήλωση, που ολοκληρώθηκε με προσκλητήριο νεκρών, στεφάνι κατέθεσε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Βαγγέλης Μάλαμας, μέλος του ΤΓ Πειραιά του Κόμματος, και εκ μέρους της ΚΝΕ η Σωτηρία Αγγελινιάδη, μέλος της ΚΕΟΕ της Οργάνωσης. Παραβρέθηκε επίσης ο Στέλιος Μπενετάτος, περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη, στις 7.30 μ.μ., στη Μάντρα της Κοκκινιάς, με ομιλητή τον Νίκο Αμπατιέλο, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΕΕ
Στο «μενού» Περσικός και Βαλκάνια

Στις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή του Κόλπου, όπου φουντώνει η επιθετικότητα των ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν, ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ήδη δηλώσει «καταρχήν θετική» για συμμετοχή ακόμα και φρεγάτας στη λεγόμενη «διεθνή ναυτική αποστολή» που συγκροτούν οι ΗΠΑ, αλλά και στην «περιφερειακή συνεργασία» στα Βαλκάνια, όπου γίνονται τα επόμενα βήματα της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης», αναμένεται να επικεντρωθούν σύμφωνα με την κυβέρνηση οι συζητήσεις της Ατυπης Συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης («Gymnich»), η οποία ξεκινάει σήμερα στο Ελσίνκι.

Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, ενώ οι εργασίες της συνάντησης θα ξεκινήσουν από το κοινό γεύμα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας με θέμα την αντιμετώπιση των λεγόμενων «υβριδικών απειλών», που αξιοποιούνται τόσο ως πρόσχημα των κάθε λογής ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και σχεδιασμών, όσο και για την ένταση της καταστολής στο εσωτερικό της ΕΕ.

Νέες υπερπτήσεις

Συνεχίστηκαν και χτες οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο. Δύο τουρκικά «F-16» πέταξαν το μεσημέρι πάνω από τα νησιά Παναγιά και Οινούσσες, βορειοανατολικά της Χίου. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

Δίωξη για κακουργήματα

Για τα κακουργήματα της απιστίας, ηθικής αυτουργίας σε αυτή και συνέργεια και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος διώκονται από την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελ. Τουλουπάκη 40 πρώην (και κάποια νυν) στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, μεταξύ των οποίων και ο τραπεζίτης Μιχ. Σάλλας (πρώην πρόεδρος του ΔΣ του Ομίλου).

Υπό κατηγορία βρίσκονται τραπεζικά στελέχη της περιόδου 2015-2016 και η υπόθεση αφορά τη χορήγηση δανείων χωρίς - κατά την κατηγορία - τις απαραίτητες εξασφαλίσεις για τα συμφέροντα της τράπεζας αλλά και τη διαρροή κεφαλαίων στο εξωτερικό, την περίοδο κατά την οποία ίσχυαν μέτρα «capital controls» στη χώρα. Η έρευνα ξεκίνησε μετά από πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η δίωξη προκαλεί αντιδράσεις από την υπεράσπιση των κατηγορουμένων, καθώς απ' τη στιγμή που κλήθηκαν ως ύποπτοι, ισχυρίζονται ότι είχε αφαιρεθεί με την ισχύ του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας από τους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς η αρμοδιότητα να ελέγχουν τράπεζες (δεν ανήκουν στον στενό δημόσιο τομέα). Εισαγγελικές πηγές σχολίαζαν σχετικά πως αυτές οι αρμοδιότητες που τους είχαν αφαιρεθεί επανήλθαν πλήρως στις 8/8 και δημοσιεύθηκαν ήδη στο ΦΕΚ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ