Από παλιότερη κινητοποίηση |
Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, «οι προσλήψεις αναπληρωτών θα διενεργηθούν βάσει των τελευταίων - εγκεκριμένων από το ΑΣΕΠ - πινάκων κατάταξης, ήτοι των πινάκων διδακτικού έτους 2018-2019» των οποίων η ισχύς παρατείνεται. Οι εκπαιδευτικοί από την πλευρά τους έχουν αναδείξει ότι οι προσλήψεις αναπληρωτών με τους πίνακες του 2018 - 2019, όπως αυτοί συγκροτήθηκαν τον Απρίλη του 2018, σημαίνουν πως χιλιάδες θα χάσουν πολλούς μήνες προϋπηρεσίας και πολλοί ακόμα θα μείνουν εκτός των πινάκων. Πρόκειται για όσους δεν είχαν κάνει την προηγούμενη χρονιά αίτηση είτε για λόγους υγείας, είτε για λόγους οικογενειακούς (νέες μητέρες), είτε για άλλους λόγους και όσους αποφοίτησαν από το πανεπιστήμιο ή απέκτησαν τίτλους σπουδών τη φετινή χρονιά. «Ταυτόχρονα, πετιέται στον κάλαθο των αχρήστων όλη η φετινή προϋπηρεσία αλλά και δύο μήνες από την περσινή (Μάιος, Ιούνιος), που για μια χρονιά ακόμα αποκτήθηκε με κόστος οικογενειακό και προσωπικό», αναφέρουν, ζητώντας να ανοίξει άμεσα η εφαρμογή ώστε να επικαιροποιηθούν οι πίνακες.
Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε επίσης το χρονοδιάγραμμα για την πρόσληψη αναπληρωτών ξεκινώντας από την έκδοση Διαπιστωτικής Πράξης παράτασης ισχύος των πινάκων στις 24 Αυγούστου. Θα ακολουθήσουν η έκδοση πρόσκλησης υποβολής προτιμήσεων μέχρι 28 του μήνα, η υποβολή περιοχών προτίμησης, η καταγραφή των λειτουργικών κενών, ενώ η διενέργεια προσλήψεων αναπληρωτών τοποθετείται στο διάστημα 5 με 6 Σεπτέμβρη.
Τα παραπάνω ωστόσο δεν αποτελούν και δέσμευση για κάλυψη όλων των αναγκών της Εκπαίδευσης, οι οποίες, παρά τις παρεμβάσεις και της προηγούμενης κυβέρνησης στην κατεύθυνση των περικοπών, παραμένουν τεράστιες. Για μια ακόμα χρονιά τα σχολεία περιμένουν ελαστικά εργαζόμενους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι και φέτος βρίσκονται τέλη Αυγούστου στην ίδια αβεβαιότητα για το πότε, πού και αν θα δουλέψουν.
Απέναντι στα παραπάνω, η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών και οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη», «Ν. Πλουμπίδης» και «Γ. Σεφέρης» καλούν σε συμμετοχή στην κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας στις 26 Αυγούστου, με αιτήματα: «Κάλυψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των κενών σε μία φάση το Σεπτέμβρη! Να μην αποκλειστεί κανένας συνάδελφος. Να προσμετρηθεί όλη η προϋπηρεσία. Εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με αυτά των μονίμων εκπαιδευτικών. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στην Εκπαίδευση. Καμία απόλυση αναπληρωτή! Τουλάχιστον 33.000 μόνιμοι διορισμοί για να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες των σχολείων».
Στο Καστέλι Κισσάμου, εκδήλωση στις 8 μ.μ. στην πλατεία Τζανακάκη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλία από στέλεχος της ΚΝΕ και προβολή ταινίας.
-- Στην Τσαριτσάνη, στις 9.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία του χωριού. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλία από τον Θοδωρή Κωτσαντή, μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, και λαϊκό μουσικό πρόγραμμα από την ορχήστρα του Βασίλη Μπαλή.
-- Στην Ελάτεια, στο Δασύλλιο, στις 8.30 το βράδυ. Περιλαμβάνει ομιλία από τον Δημήτρη Αλεξόπουλο, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας της ΚΝΕ, και χαιρετισμό από την Λιάνα Καραβασίλη, πρόεδρο του παραρτήματος Βοιωτίας του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών. Θα ακολουθήσει συναυλία με τους Λάκη Παπαδόπουλο, Νίκο Ζιώγαλα και Μανώλη Φάμελλο.
Στην Ιεράπετρα, διήμερες εκδηλώσεις στις 23 και 24 Αυγούστου στην παραλιακή πλατεία. Την πρώτη μέρα οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 7 μ.μ. με παιχνίδι Quizdom ενάντια στα ναρκωτικά, προβολή ταινίας και πάρτι. Το Σάββατο το πρόγραμμα ξεκινά στις 8.30 μ.μ. και περιλαμβάνει αφιέρωμα με τίτλο «Ο πόλεμός τους γεννιέται από την ειρήνη τους, καθώς ο γιος από την μάνα» (Μπ. Μπρεχτ), προβολή ντοκιμαντέρ για τα 20 χρόνια από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, τραγούδια και ποιήματα ενάντια στον πόλεμο, ομιλία από τον Βάγια Βάγια, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, και λαϊκό γλέντι.
Στο πλαίσιο της προφεστιβαλικής δραστηριότητας της Οργάνωσης Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας της ΚΝΕ, στα Γιάννενα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις το Σάββατο 24 Αυγούστου στο Ροδοτόπι και την Κυριακή 25 Αυγούστου στα Σεισμόπληκτα.
Στην Κέρκυρα, στη Λευκίμμη την Κυριακή διοργανώνονται εκδρομή στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και προβολή ταινίας.
Στην Κεφαλονιά, την ίδια μέρα, πραγματοποιείται ιστορικός περίπατος στον Αίνο με θέμα: «Περπατώντας στα χνάρια των μαχητών του Αίνου». Στο Αργοστόλι, διοργανώνεται τουρνουά ποδοσφαίρου στο δημοτικό γήπεδο 5x5 Αργοστολίου, στις 6 μ.μ.
Οπως σημείωσε η Ν. Κεραμέως, στόχος της κυβέρνησης είναι να καταστεί η Ελλάδα εκπαιδευτικό κέντρο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και να προσελκυσθούν φοιτητές από όλο τον κόσμο. Ανέφερε επίσης πως το σχέδιο της κυβέρνησης βασίζεται σε μεγαλύτερη «αυτονομία» σχολείων και πανεπιστημίων, με έμφαση στη διεθνοποίηση της ελληνικής Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Στο πλαίσιο αυτό, δήλωσε, η κυβέρνηση επεξεργάζεται νέα νομοθεσία που θα ενισχύσει τη δυνατότητα για ξενόγλωσσα προγράμματα σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο και θερινά προγράμματα για φοιτητές από το εξωτερικό που θέλουν να συνδυάσουν εκπαίδευση και τουρισμό στην Ελλάδα. Παράλληλα, μίλησε για περισσότερα προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και ενίσχυση διεθνών προγραμμάτων. Περιέγραψε ουσιαστικά μια διεύρυνση της αγοραπωλησίας πτυχίων στην Ανώτατη Εκπαίδευση, τη διαφοροποίηση στη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων και την ώθησή τους προς τις επιχειρήσεις.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε πως ένας από τους στόχους της κυβέρνησης είναι να προσπαθήσει να ενδυναμώσει τη σύνδεση μεταξύ της Εκπαίδευσης και Κατάρτισης από τη μια και των αναγκών της αγοράς εργασίας από την άλλη. Εκανε λόγο μεταξύ άλλων για τη θεσμοθέτηση πρότυπων σχολείων Επαγγελματικής Κατάρτισης που θα συνδέονται με τις δημόσιες και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Οι παραπάνω δεσμεύσεις από πλευράς της κυβέρνησης για ακόμα στενότερη σύνδεση της Εκπαίδευσης με την αγορά, ενάντια στις σύγχρονες πραγματικές διευρυμένες ανάγκες των νέων που σπουδάζουν και του λαού συνολικά, βρήκαν ένθερμη υποδοχή από την πρεσβεία των ΗΠΑ. «Καλωσορίζουμε την ατζέντα της υπουργού Παιδείας για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος», δήλωσε ο πρέσβης σε ανάρτησή του στο «Twitter» αναφερόμενος στη συνέντευξη της υπουργού, συνδέοντας τις δηλώσεις της με τον «Στρατηγικό Διάλογο» μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας. «Είναι μια σπουδαία αρχή προς τη σφυρηλάτηση δυνατότερων δεσμών μεταξύ των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ΗΠΑ και Ελλάδας μέσα από τον επερχόμενο Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ - Ελλάδας», σημείωσε...