ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Να αξιοποιηθούν «τα επιτεύγματα της μνημονιακής περιόδου»!

Αφοπλιστικές δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, που αναγνωρίζουν το «έργο» του ΣΥΡΙΖΑ και δείχνουν στην κατεύθυνση της συνέχισης και επιτάχυνσης από τη ΝΔ

«Είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν τα επιτεύγματα αυτά (της μνημονιακής περιόδου) και να συνεχιστεί η πορεία εφαρμογής υπεύθυνων δημοσιονομικών πολιτικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αποσκοπούν στην ενίσχυση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα».

Αυτό υπογραμμίζει σε χτεσινή δήλωσή του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Β. Ντομπρόβσκις, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την «έξοδο» από τα μνημόνια και τις συνοδευτικές με αυτά δανειακές συμβάσεις για τη χρηματοπιστωτική στήριξη του ελληνικού κράτους.

Και ενώ, βέβαια, οι άξονες της αντιλαϊκής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια, με «κορσέ» το «μεταμνημονιακό» πρόγραμμα της «ενισχυμένης εποπτείας» προδιαγράφονται «με το νι και με το σίγμα» στις συμφωνίες σε επίπεδο Γιούρογκρουπ, ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, συμπλήρωσε:

«Οι προκλήσεις παραμένουν και η προθυμία εκ μέρους της Ελλάδας να συμμετάσχει ενεργά στη διαδικασία ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων - και να συνεργαστεί στενά με τους Ευρωπαίους εταίρους - θα είναι ουσιαστικής σημασίας για τη στήριξη της σταθερότητας, της ανάπτυξης, της δημιουργίας θέσεων εργασίας και ενός "βελτιωμένου" συστήματος Κοινωνικής Πρόνοιας κατά τους προσεχείς μήνες και τα επόμενα έτη».

Οι χτεσινές δηλώσεις από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την «ενίσχυση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα» έρχονται να «θυμίσουν» τις «δεσμεύσεις» της αντιλαϊκής συμφωνίας που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση της ΝΔ, με στόχο και προοπτική την ανάκαμψη των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων.

Φοροελαφρύνσεις και «κίνητρα»

Σε αυτό το έδαφος ξετυλίγονται οι αντιλαϊκές παρεμβάσεις της επόμενης 4ετίας, σε συνέχεια της ομοβροντίας των νομοθετικών μέτρων που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Απ' αυτές ξεχωρίζουν οι παραπέρα φοροελαφρύνσεις και κίνητρα στους επιχειρηματικούς ομίλους, που ετοιμάζεται να νομοθετήσει άμεσα η κυβέρνηση της ΝΔ, με τους βιομηχάνους και τους άλλους επιχειρηματίες να αναμένουν παρεμβάσεις γύρω από τον «αναπτυξιακό νόμο», που προγραμματίζεται να κατατεθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Στόχος είναι η παροχή επιπλέον κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων με το σχετικό νομοσχέδιο που αναμένεται να δοθεί σε διαδικασία «δημόσιας διαβούλευσης», ενώ οι διατάξεις του έρχονται να συμπληρώσουν το μπαράζ των κάθε είδους διευκολύνσεων που νομοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται ότι στο ίδιο πλαίσιο, ελάφρυνσης των επιχειρηματικών ομίλων, η κυβέρνηση προωθεί την περαιτέρω μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από 28% σε 20% σε δύο χρόνια, κάτι που σε ένα τμήμα του ήδη έχει προνομοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ως πρώτη δόση (από το 2020) προωθείται η μείωση του συντελεστή επί των επιχειρηματικών κερδών στο 24%. Παράλληλα, προωθείται η μείωση του φόρου επί των μερισμάτων (από 10% σε 5%), ενώ σχεδιάζονται και ειδικά κίνητρα για προσέλκυση επενδύσεων με διπλασιασμό του χρόνου για συμψηφισμό ζημιών και δυνατότητα υπεραποσβέσεων στο 200%.

Στο φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται ακόμα να ενσωματωθούν τα φορολογικά επενδυτικά κίνητρα που υπάρχουν διάσπαρτα στη νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένων των κινήτρων για την αγορά ακινήτων και την αναθέρμανση των επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια στιγμή που παραμένει ανοιχτός ο εντοπισμός του λεγόμενου «δημοσιονομικού κενού» για την επόμενη χρονιά, που θα φορτωθεί στις πλάτες των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, οι φοροελαφρύνσεις για τα μονοπώλια θεωρούνται ήδη κλειδωμένες για τον προϋπολογισμό του 2020.

Αύριο συνάντηση Μητσοτάκη - Μακρόν

Στο μεταξύ, με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμ. Μακρόν, συναντάται αύριο το απόγευμα ο Κυρ. Μητσοτάκης, κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Παρίσι. Αντίστοιχο ταξίδι θα κάνει την Πέμπτη 29/8 στη Γερμανία, όπου θα συναντήσει την Αγκ. Μέρκελ. Ακολουθεί στις αρχές Σεπτέμβρη η επίσημη επίσκεψή του στην Ολλανδία.

Νέα φουρνιά κρατικών πακέτων στις τράπεζες

Παράλληλα με την ένταση εκβιασμών και πλειστηριασμών, κυβέρνηση και ευρωπαϊκοί «θεσμοί» σχεδιάζουν την ενεργοποίηση νέας φουρνιάς κρατικών εγγυήσεων, προκειμένου να στηρίξουν τις τράπεζες στην προσπάθεια απαλλαγής τους από τα βαρίδια των «κόκκινων» δανείων.

Σε αυτό το πλαίσιο:

  • Το σχέδιο αφορά τη μεταβίβαση προβληματικών δανείων από τις τράπεζες σε νέα εταιρεία, με την παράλληλη έκδοση ομολόγων, που μάλιστα θα έχουν την εγγύηση του Δημοσίου, έτσι ώστε να διασφαλίζονται οι «επενδυτές» και οι «παίκτες» που μυρίζονται κέρδη από τη δευτερογενή αγορά των «κόκκινων» δανείων. Ουσιαστικά πρόκειται για την υιοθέτηση της πρότασης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως αυτή διαμορφώθηκε στο πλαίσιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και που αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει αυτή της ΝΔ. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης «ευελπιστεί» ότι μέσα στο φθινόπωρο θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ, προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή η σχετική νομοθετική ρύθμιση.
  • Τα νέα κρατικά πακέτα στήριξης των τραπεζικών ομίλων θα έχουν και συνέχεια, με την υιοθέτηση και της πρότασης που έχει υποβάλει η Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει τη «μεταβίβαση σε Εταιρείες Ειδικού Σκοπού σημαντικού μέρους των μη εξυπηρετούμενων δανείων μαζί με μέρος της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης που είναι εγγεγραμμένη στους ισολογισμούς των τραπεζών».

Να σημειωθεί ότι ο «αναβαλλόμενος φόρος» συνιστά το ήδη κατοχυρωμένο δικαίωμα των τραπεζών στην πλήρη φοροασυλία (μηδενικές καταβολές φόρου) μέχρις ότου αναπληρώσουν τη χασούρα τους από το «κούρεμα» των ελληνικών κρατικών ομολόγων το 2012. Το «δικαίωμα» αυτό θα μεταβιβάζεται στην εταιρεία «ειδικού σκοπού», ουσιαστικά με τη μορφή κρατικής εγγύησης και ως ένα ακόμα κίνητρο για τη διαμόρφωση «δευτερογενούς αγοράς» προβληματικών δανείων.

Βέβαια, η ενεργοποίηση της σχετικής πρότασης επίσης προϋποθέτει νομοθετική ρύθμιση. Αυτή με τη σειρά της, όπως έχει υπογραμμίσει η Τράπεζα της Ελλάδας, θα ορίζει ότι η «μεταβιβαζόμενη φορολογική απαίτηση θα καταστεί αμετάκλητη απαίτηση της εταιρείας ειδικού σκοπού έναντι του ελληνικού Δημοσίου με προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα».

Με απλά λόγια, τα διάφορα funds μαζί με τα «κόκκινα» δάνεια θα αγοράσουν από τις τράπεζες και το δικαίωμά τους για πλήρη φοροαπαλλαγή σε βάθος χρόνου.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τον «ιδιοκτήτη» των «κόκκινων» δανείων (τράπεζες, funds και άλλα κοράκια), «κλειδωμένο» από τη συμφωνία με τους «θεσμούς» είναι το ζήτημα της κλιμάκωσης των πλειστηριασμών, συμπεριλαμβανομένης βέβαια της πρώτης κατοικίας.

Σήμερα η εκδήλωση στη μνήμη του σ. Νίκου Πλουμπίδη

Σήμερα, Τετάρτη 21 Αυγούστου, στις 10 π.μ., η ΤΟ Περιστερίου - Νοτιοδυτικών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει εκδήλωση στη μνήμη του σ. Νίκου Πλουμπίδη (μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ) στο μνημείο που έχει στηθεί στον τόπο που εκτελέστηκε στις 14 Αυγούστου 1954, στη θέση Αγία Μαρίνα στο Δαφνί (πίσω από τη Μονή Δαφνίου).

Για τα 75 χρόνια από το Μπλόκο της Κοκκινιάς

Εβδομήντα πέντε χρόνια συμπληρώθηκαν το Σάββατο 17 Αυγούστου από το αιματοβαμμένο Μπλόκο της Κοκκινιάς του 1944 και το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ με τις ΚΟ Νίκαιας - Ρέντη του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους αγωνιστές που εκτελέστηκαν απ' τους ναζί κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

Την Τετάρτη 28 Αυγούστου, στις 6 μ.μ., στο κοινοτάφιο του Γ' Νεκροταφείου, θα γίνουν κατάθεση στεφάνων και χαιρετισμός από εκπρόσωπο του Παραρτήματος Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη, με την κεντρική εκδήλωση στο χώρο της ιστορικής μάντρας του Μπλόκου.

ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ
Τιμή στους εκτελεσμένους από το Ποιμενικό Εβρου

Τη μνήμη των 7 νέων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης από το Ποιμενικό του Εβρου, που εκτελέστηκαν στις 23 Αυγούστου του 1944 από τους ναζί, θα τιμήσει το Παράρτημα Διδυμοτείχου - Ορεστιάδας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, το απόγευμα του Σαββάτου 24 Αυγούστου. Αρχικά θα αποθέσει λουλούδια στον τόπο εκτέλεσής τους, που βρίσκεται έξω από τα κοιμητήρια του Διδυμοτείχου και στη συνέχεια στον ομαδικό τους τάφο που βρίσκεται στα κοιμητήρια του χωριού τους, όπου μεταφέρθηκαν τα οστά τους με πρωτοβουλία του Παραρτήματος Διδυμοτείχου - Ορεστιάδας και των συγγενών τους το 1983.

Για την Ιστορία, οι 7 εκτελεσμένοι αγωνιστές ήταν: Ευαγγελούδης Ευάγγελος, Θυμιούδης Πασχάλης, Κατσαγώνας Αθανάσιος, Παναγιωτούδης Απόστολος, Παναγιωτούδης Παναγιώτης, Πασχαλίδης Γεώργιος, Πασχαλίδης Δρόσος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ