ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Απαραίτητος ο διάλογος ΕΕ - Ρωσίας εκτιμούν Μακρόν και Πούτιν

Ιδιαίτερα σε έναν κόσμο όπου «η δυτική ηγεμονία αμφισβητείται συνεχώς»

Από την προχτεσινή γαλλορωσική συνάντηση στη νότια Γαλλία

Copyright 2019 The Associated

Από την προχτεσινή γαλλορωσική συνάντηση στη νότια Γαλλία
ΠΑΡΙΣΙ - ΜΟΣΧΑ.--

Την πρόθεση και επιδίωξη της Γαλλίας να έρθει η Ρωσία «πιο κοντά» στην Ευρώπη καθώς «ανήκει» στην Ευρώπη εξέφρασε με σαφήνεια ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, κατά την προχτεσινή συνάντηση και συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη νότια Γαλλία.

Παρά τις διαφωνίες, Γαλλία - ΕΕ και Ρωσία «πρέπει να υπερβούν τις προσωρινές διαφωνίες, τις καταστάσεις και τις κρίσεις, προκειμένου να αναπτύξουμε μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας και εμπιστοσύνης», είπε ο Εμ. Μακρόν, ο οποίος μάλιστα υιοθέτησε τα λόγια του Βλ. Πούτιν, επισημαίνοντας: «Πιστεύουμε σε μια Ευρώπη που εκτείνεται από τη Λισαβόνα ως το Βλαδιβοστόκ, με άλλα λόγια είναι απαραίτητο η Ρωσία να γίνει μέρος του ευρωπαϊκού κόσμου». Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Γαλλία έκανε ό,τι μπορούσε ώστε η Ρωσία να επιστρέψει στο Συμβούλιο της Ευρώπης, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αποπομπή της Ρωσίας από το G8, ο Εμ. Μακρόν σημείωσε ότι η επιστροφή της Ρωσίας εξαρτάται από τη «διευθέτηση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία». Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι οι μορφές και τα σχήματα διαλόγου εξελίσσονται «επειδή ο κόσμος αλλάζει διαρκώς». «Αυτό αφορά και τις σχέσεις Ρωσίας - ΕΕ. Θα ήθελα αυτές οι σχέσεις όχι μόνο να εξομαλυνθούν, αλλά και να αναθεωρηθούν πλήρως», κατέληξε.

«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η Ρωσία εκτείνεται έως τον Ειρηνικό Ωκεανό», είπε από την πλευρά του ο Βλ. Πούτιν, τονίζοντας παράλληλα ότι «αυτό που σήμερα φαίνεται αδύνατον μπορεί αύριο να γίνει αναπόφευκτο». Με σαφείς αν και έμμεσες αναφορές στον ανταγωνισμό με την Κίνα και τις ΗΠΑ, ο Πούτιν συνέχισε λέγοντας πως «αν θέσουμε τέτοιους στόχους σήμερα, οι οποίοι είναι πολύ σημαντικοί για την Ευρώπη σε στρατηγικό μακροπρόθεσμο πλαίσιο - αν θέλει να διατηρηθεί ως κέντρο πολιτισμού - και για τη Ρωσία, και εργαστούμε μαζί γι' αυτούς, τότε αργά ή γρήγορα θα το πετύχουμε».

Ο Γάλλος Πρόεδρος εκτίμησε ότι οι συνομιλίες Ρωσίας - ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας στην επιδίωξη της ΕΕ να γίνει «παγκόσμια ηγετική δύναμη»: «Η Ευρώπη πρέπει απλώς να αναθεωρήσει την έννοια της κυριαρχίας της. Εχει συμμάχους και πρέπει να διαδραματίσει το ρόλο της σε έναν κόσμο, όπου η δυτική ηγεμονία συνεχώς αμφισβητείται. Γι' αυτό το λόγο ο διάλογος μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας είναι απολύτως απαραίτητος για να ανακτήσει ξανά η ΕΕ το "βάρος" της και να αναλάβει τον (παγκόσμιο) ρόλο της». Προς αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκαν και οι προχτεσινές συνομιλίες, σύμφωνα με τον Μακρόν.


ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Δεν προγραμματίζεται συνάντηση Πούτιν - Ζελένσκι

ΜΟΣΧΑ - ΚΙΕΒΟ.--

Να σημειωθεί πρόοδος στην εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ ως προϋπόθεση για μια Σύνοδο Κορυφής των ηγετών του σχήματος της Νορμανδίας (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία) ζήτησε για ακόμη μια φορά ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, παραπέμποντας και στην προχτεσινή συνάντηση Πούτιν - Μακρόν στη νότια Γαλλία.

«Αυτές οι συμφωνίες υπονομεύτηκαν από το καθεστώς (του πρώην Ουκρανού Προέδρου) Ποροσένκο, αλλά τώρα η Ομάδα Επαφής φαίνεται ότι σημειώνει πρόοδο στην απόσυρση στρατιωτικών δυνάμεων στη Στάνιτσα Λουγκάνσκαγια», είπε ο Λαβρόφ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε πως μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί συνάντηση του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Σχετικά με πιθανές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο προέδρων, υπάρχουν «περισσότερες ερωτήσεις παρά απαντήσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ.

Πάντως, μια συνάντηση σε επίπεδο συμβούλων των Προέδρων προετοιμάζεται για το εγγύς μέλλον, ενώ τα παρασκηνιακά παζάρια είναι σε πλήρη εξέλιξη τους τελευταίους μήνες.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι ένοπλες συγκρούσεις στην περιοχή του Ντονμπάς. Χτες η αυτοαποκαλούμενη «Λαϊκή Δημοκρατία» του Ντονέτσκ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να παρέμβει άμεσα και να λάβει μέτρα για να σταματήσει την τρομοκρατία που εξαπολύουν τα ουκρανικά στρατεύματα στο Ντονμπάς». Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι ο στρατός του Κιέβου είχε ξεκινήσει μαζικά χτυπήματα στο Ντονέτσκ και τα προάστιά του. Μάλιστα η επίθεση, σημειώνεται, γίνεται προκλητικά μια μέρα πριν τη σημερινή (21 Αυγούστου) συνάντηση της Ομάδας Επαφής για την «ειρηνική» διευθέτηση της σύγκρουσης.


ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ
Διαγράφηκαν λογαριασμοί και σελίδες που δυσφήμιζαν τις διαδηλώσεις

ΧΟΝΓΚ - ΚΟΝΓΚ.--

Τη διαγραφή λογαριασμών, σελίδων και ομάδων που δυσφήμιζαν τους διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσαν τη Δευτέρα το βράδυ οι δύο αμερικανικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, «Twitter» και «Facebook». Πρόκειται για ένα βήμα κλιμάκωσης στη σύνθετη αντιπαράθεση της Κίνας με τις ΗΠΑ και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, η οποία εκφράζεται και στις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ.

Το «Twitter» διέγραψε 986 λογαριασμούς που «συντονίζονταν στο πλαίσιο μιας επιχείρησης υποστηριζόμενης από το (κινεζικό) κράτος» για να «υπονομεύσουν τη νομιμότητα και τις πολιτικές απόψεις» των διαδηλωτών, ανέφερε η εταιρεία. Το «Facebook», που ενημερώθηκε για το θέμα από το «Twitter», ανέφερε από την πλευρά του ότι διέγραψε για τους ίδιους λόγους επτά σελίδες, πέντε λογαριασμούς και τρεις ομάδες που «συνδέονταν με πρόσωπα τα οποία σχετίζονται με την κυβέρνηση του Πεκίνου».

Στο μεταξύ, το βρετανικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε χτες ότι προσπαθεί να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες μετά τα δημοσιεύματα κατά τα οποία ένα στέλεχος του προσωπικού του προξενείου του Ηνωμένου Βασιλείου στο Χονγκ Κονγκ τέθηκε υπό κράτηση στην ηπειρωτική Κίνα. «Μας προξενούν ανησυχία τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία μέλος της ομάδας μας τέθηκε υπό κράτηση καθώς επέστρεφε στο Χονγκ Κονγκ από τη Σεντζέν», σημείωσε εκπρόσωπος της αποστολής του Φόρεϊν Οφις στο Πεκίνο.

Σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης και διαπραγμάτευσης, η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, εξέφρασε την επιθυμία για «διάλογο» ανακοινώνοντας «μια πλατφόρμα για διάλογο με τους πολίτες από όλα τα κοινωνικά στρώματα». Εκτίμησε ότι οι συνομιλίες με τους ειρηνικούς διαδηλωτές θα οδηγήσουν σε «έξοδο από την κρίση». Οι αρχές, είπε, «θέλουν να απευθυνθούν στην κοινότητα το συντομότερο δυνατόν» και δεσμεύτηκε ότι θα ερευνηθούν οι καταγγελίες για αστυνομική βία.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΟΦΙΑ.-- Επτά κοινοπραξίες διεθνών μονοπωλίων διεκδικούν την ανέγερση του δεύτερου πυρηνικού σταθμού στο Μπελέν της Βουλγαρίας (κόστους περίπου 10 δισ. ευρώ και δυνατότητας παραγωγής ρεύματος 2.000 μεγκαβάτ) ανακοίνωσε χτες η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Τεμενούτζκα Πέτκοβα, τονίζοντας ότι ανάμεσά τους είναι η ρωσική «Rosatom», η κινεζική κατασκευαστική CNNC, η κορεατική «Hydro&Νuclear Power Co» και η αμερικανική «General Electric».

ΝΤΟΥΜΠΑΪ.-- Αραβικά δίκτυα επανέφεραν στο προσκήνιο πληροφορίες πως η Τουρκία σχεδιάζει το φθινόπωρο τα εγκαίνια και δεύτερης στρατιωτικής βάσης στο Κατάρ, πέρα από την πρώτη που ονομάζεται Tariq bin Ziyad και λειτουργεί από το 2015 ο τουρκικός στρατός στο εμιράτο.

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-- Η τριμερής προεδρία στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη δεν κατάφερε ούτε χτες (όπως συμβαίνει τους τελευταίους 10 μήνες) να συμφωνήσει στη συγκρότηση μίας νέας κυβέρνησης, εξαιτίας των προσπαθειών του προέδρου των Βόσνιων Μουσουλμάνων, Σεφίκ Τζαφέροβιτς, και του προέδρου των Κροατών Ζέλικο Κόμσιτς να προωθήσουν σχέδιο για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Το σχέδιο προκαλεί την έντονη αντίδραση του προέδρου των Σέρβων στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ, που έχει ταχθεί από την αρχή κατά της ένταξης της χώρας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, καθώς προτιμά πιο στενές σχέσεις με τη Ρωσία.

ΚΑΪΡΟ.-- Νέα έκθεση της «Morgan Stanley» συμπεριλαμβάνει την Αίγυπτο στη λίστα των χωρών με τις «καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των αναδυόμενων αγορών», θεωρώντας ότι αποτελεί υπόδειγμα ως προς την υλοποίηση «μαζικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων» μέσα στην τελευταία τριετία.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Την επαναφορά μεσαιωνικών αντιλήψεων Ορθόδοξων Εβραίων σε βάρος γυναικών ενθαρρύνει ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 17ης Σεπτέμβρη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει ψήφους. Χτες αποκαλύφθηκε ότι ο υπουργός Θρησκευτικών Υποθέσεων, που είναι ο ακραίος Ορθόδοξος Εβραίος Ισαάκ Βανκίν, ανέθεσε σε κρατική διαφημιστική εταιρεία την παραγωγή βίντεο για την τηλεόραση και τις ψηφιακές πλατφόρμες επιδιώκοντας... να «καταστήσει πιο ελκυστική την αντίληψη για τις ιεροτελεστίες καθαρμού» γυναικών μετά την έμμηνο ρύση.

ΣΑΝΑΑ.-- Αεροπορικές επιδρομές σε κατοικημένες περιοχές της πρωτεύουσας της Υεμένης Σαναά και στην περιφέρεια σε περιοχές υπό τον έλεγχο Σιιτών αντικαθεστωτικών Χούτι πραγματοποίησαν το τελευταίο 48ωρο μαχητικά της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της, σε αντίποινα για την πρόσφατη επίθεση των τελευταίων με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της νοτιοανατολικής Σαουδικής Αραβίας.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Αεροπορική επιδρομή σε βάρος διοικητή της οργάνωσης Σομαλών τζιχαντιστών Αλ Σαμπάμπ παραδέχθηκε χτες ο αμερικανικός στρατός πως πραγματοποίησε αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην περιοχή Ουνιο Μπάροου, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός ύποπτου τζιχαντιστή.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Ισχυρή έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών σημειώθηκε αργά χτες το απόγευμα σε περιοχή βορείως της Βαγδάτης, όπου φυλάσσουν πολεμικό υλικό πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται κυρίως από το Ιράν. Το συμβάν είναι το πιο πρόσφατο από μία σειρά «μυστηριωδών» εκρήξεων σε αποθήκες πυρομαχικών που βρίσκονται κοντά σε θέσεις πολιτοφυλακών που στηρίζονται από το Ιράν. Τον περασμένο μήνα διεθνή πρακτορεία είχαν αναφέρει πως ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη είχαν εξαπολύσει επιθέσεις κοντά στην ιρακινή πρωτεύουσα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ