Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ
Διαγράφηκαν λογαριασμοί και σελίδες που δυσφήμιζαν τις διαδηλώσεις

ΧΟΝΓΚ - ΚΟΝΓΚ.--

Τη διαγραφή λογαριασμών, σελίδων και ομάδων που δυσφήμιζαν τους διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσαν τη Δευτέρα το βράδυ οι δύο αμερικανικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, «Twitter» και «Facebook». Πρόκειται για ένα βήμα κλιμάκωσης στη σύνθετη αντιπαράθεση της Κίνας με τις ΗΠΑ και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, η οποία εκφράζεται και στις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ.

Το «Twitter» διέγραψε 986 λογαριασμούς που «συντονίζονταν στο πλαίσιο μιας επιχείρησης υποστηριζόμενης από το (κινεζικό) κράτος» για να «υπονομεύσουν τη νομιμότητα και τις πολιτικές απόψεις» των διαδηλωτών, ανέφερε η εταιρεία. Το «Facebook», που ενημερώθηκε για το θέμα από το «Twitter», ανέφερε από την πλευρά του ότι διέγραψε για τους ίδιους λόγους επτά σελίδες, πέντε λογαριασμούς και τρεις ομάδες που «συνδέονταν με πρόσωπα τα οποία σχετίζονται με την κυβέρνηση του Πεκίνου».

Στο μεταξύ, το βρετανικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε χτες ότι προσπαθεί να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες μετά τα δημοσιεύματα κατά τα οποία ένα στέλεχος του προσωπικού του προξενείου του Ηνωμένου Βασιλείου στο Χονγκ Κονγκ τέθηκε υπό κράτηση στην ηπειρωτική Κίνα. «Μας προξενούν ανησυχία τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία μέλος της ομάδας μας τέθηκε υπό κράτηση καθώς επέστρεφε στο Χονγκ Κονγκ από τη Σεντζέν», σημείωσε εκπρόσωπος της αποστολής του Φόρεϊν Οφις στο Πεκίνο.

Σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης και διαπραγμάτευσης, η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, εξέφρασε την επιθυμία για «διάλογο» ανακοινώνοντας «μια πλατφόρμα για διάλογο με τους πολίτες από όλα τα κοινωνικά στρώματα». Εκτίμησε ότι οι συνομιλίες με τους ειρηνικούς διαδηλωτές θα οδηγήσουν σε «έξοδο από την κρίση». Οι αρχές, είπε, «θέλουν να απευθυνθούν στην κοινότητα το συντομότερο δυνατόν» και δεσμεύτηκε ότι θα ερευνηθούν οι καταγγελίες για αστυνομική βία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ