Ανακοίνωση με αφορμή την αντεργατική τροπολογία που πέρασε άρον άρον η κυβέρνηση από τη Βουλή
Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην επιχείρηση «Αφοί Βλάχου» |
Θυμίζουμε ότι η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη. Μ' αυτήν επανέρχονται διατάξεις που είχε τροποποιήσει τον περασμένο Μάη ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σε όλη του την κυβερνητική θητεία διατήρησε άθικτο το καθεστώς των εργολαβιών και ενίσχυσε μάλιστα το ρόλο των δουλεμπορικών γραφείων, με βάση Οδηγίες της ΕΕ.
Το Εργατικό Κέντρο υπενθυμίζει ότι πριν από δυο βδομάδες η Διοίκησή του είχε συνάντηση με την γενική γραμματέα του υπουργείου, στο πλαίσιο του αγώνα που δόθηκε ενάντια στην εκδικητική απόλυση του Δαμασκηνού Μέντη, προέδρου της δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης και εργολαβικού εργαζόμενου στο εργοστάσιο βαθυτυπίας «Αφοί Βλάχου». Στη συνάντηση το Εργατικό Κέντρο τόνισε την ανάγκη «να υπάρχει προστασία της συνδικαλιστικής δράσης και σε αυτό το κομμάτι της εργατικής τάξης, που ούτως ή άλλως εργάζεται με απαράδεκτους όρους».
«Δυο βδομάδες λοιπόν αργότερα, ο υπουργός Εργασίας "έτρεξε" να προλάβει, μεταξύ άλλων απαράδεκτων τροπολογιών, με τροπολογία "εξπρές" να απαλλάξει από την ευθύνη για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας τον έμμεσο εργοδότη, αναθέτοντάς την αποκλειστικά στον εργολάβο. Στο εξής, δηλαδή, όσοι απασχολούν εργαζόμενους μέσα από δουλεμπορικά συνεργεία δεν θα έχουν υποχρέωση τήρησης της εργατικής νομοθεσίας, ενώ αυτή θα αναζητείται πλέον σε εργολάβους, που συστήνουν, μεταφέρουν και διαλύουν τις επιχειρήσεις τους μέσα σε μια νύχτα!», τονίζει το Εργατικό Κέντρο.
Στο φόντο αυτό, στέλνει μήνυμα σε υπουργείο και κυβέρνηση πως «το δουλεμπόριο τον 21ο αιώνα δεν θα περάσει, οι εργαζόμενοι με μπροστάρη το ταξικό κίνημα αργά ή γρήγορα θα επιβάλουν το δίκιο τους, θα επιβάλουν τη ζωή με δικαιώματα που στο επίκεντρό της θα έχει τις ανάγκες των εργαζομένων και όχι τα κέρδη των αφεντικών».
Καταγγελία για τραυματισμό εργαζόμενου και στην «Ανακύκλωση» Ηρακλείου
Τη ζωή του έχασε ένας εργάτης αλβανικής καταγωγής το περασμένο Σάββατο, ενώ εκτελούσε εργασίες σε φρεάτιο, στο Ρίο Αχαΐας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εργάτης λιποθύμησε λόγω των αναθυμιάσεων, με αποτέλεσμα να πέσει μέσα στο φρεάτιο και να χάσει τη ζωή του. Από το φρεάτιο ανασύρθηκε και ο γιος του, που προσπάθησε να τον βοηθήσει και τραυματίστηκε σοβαρά.
Στο μεταξύ, τον τραυματισμό ενός εργαζόμενου στο ΚΔΑΥ Ηρακλείου (Ανακύκλωση), το περασμένο Σάββατο, καταγγέλλει η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου. Ο εργαζόμενος, με καταγωγή από το Πακιστάν, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο όταν σακούλα με άγνωστο περιεχόμενο «έσκασε» στα χέρια του, την ώρα που εκτελούσε εργασίες διαλογής στο χώρο του ΚΔΑΥ. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι το δεύτερο «ατύχημα» που καταγράφεται μέσα σε λίγες μέρες στον ίδιο χώρο δουλειάς, καθώς τις προηγούμενες μέρες εργαζόμενος είχε τραυματιστεί στο χέρι.
Η Ενωση υπενθυμίζει τις καταγγελίες που έχει κάνει γύρω από την έλλειψη μέτρων ασφαλείας. Οπως υπογραμμίζει, οι καταγγελίες επιβεβαιώθηκαν, «καθώς σε επιτόπιο έλεγχο που πραγματοποίησε το Σώμα Τεχνικής Επιθεώρησης Ηρακλείου διαπιστώθηκε ότι 10 από τα 14 μπουτόν ασφαλείας του εργοστασίου δεν λειτουργούσαν». Μάλιστα, «μία μέρα μετά τον έλεγχο της Επιθεώρησης η εταιρεία ανακοίνωσε εκδικητικά στους εργαζόμενους ότι δεν θα πληρωθούν το μισθό τους κανονικά, αλλά σε δόσεις μέσα στο μήνα».
Οταν μέλος της Σωματειακής Επιτροπής αντέδρασε και ζήτησε την άμεση πληρωμή των συναδέλφων, η Ενωση καταγγέλλει πως «η απάντηση του προϊστάμενου της εταιρείας ήταν "οι πληρωμές θα γίνουν σε δόσεις, σε όποιον αρέσει, αν δεν σου αρέσει φύγε!", όπως επίσης και "είναι μετρημένες οι μέρες σου στο εργοστάσιο, σύντομα έρχεται η ώρα του ξεκαθαρίσματος"».
«Η στάση αυτή της εταιρείας δεν είναι τυχαία. Κυβέρνηση, δήμος Ηρακλείου και ΕΕΑΑ τής έχουν δώσει αέρα στα πανιά», σημειώνει το σωματείο και ξεκαθαρίζει πως οι εργαζόμενοι δεν θα κάνουν πίσω από το δικαίωμά τους να εργάζονται με αξιοπρεπείς συνθήκες και να επιστρέφουν στο σπίτι τους σώοι μετά το μεροκάματο.
Απλήρωτοι και αντιμέτωποι με την απειλή της ανεργίας βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην εταιρεία πληροφορικής «Altec». Οι εργαζόμενοι πληρώνουν το μάρμαρο των χρεών και των δανείων της εταιρείας, η οποία υλοποιεί έργα πληροφορικής για λογαριασμό του Δημοσίου. Επικαλούμενη τη δέσμευση τραπεζικών της λογαριασμών από πιστώτριες τράπεζες, η εταιρεία έχει ήδη αφήσει απλήρωτο το προσωπικό της.
Την εργοδοσία «που μεθοδευμένα οδηγεί τους δεκάδες εργαζόμενους της εταιρείας στην ανασφάλεια και στην αβεβαιότητα» ενώ τους ζητά να κάνουν «υπομονή» καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ). «Τους δηλώνουμε ξεκάθαρα πως οι θέσεις εργασίας δεν είναι παιχνιδάκι στα χέρια τους για να μας ανακοινώνουν ένα πρωί πως δεν μπορούν να τις διασφαλίσουν, ενώ τόσα χρόνια έβγαζαν υπέρογκα κέρδη από τη δουλειά μας», σημειώνει στην ανακοίνωσή του.
«Εργοδοσία και εργαζόμενοι δεν είμαστε στην ίδια πλευρά», τονίζει το ΣΕΤΗΠ. Οπως υπενθυμίζει, «στις καλές γι' αυτούς περιόδους αυξημένης κερδοφορίας δεν ήμασταν μαζί και δεν μοιραζόμασταν τα κέρδη» ενώ οι εργαζόμενοι «δεχόμασταν και δεχόμαστε πιέσεις για ακόμα πιο εντατική δουλειά, για υπερωρίες, για να "βάλουμε πλάτη"».
Τώρα, «σε μια περίοδο με δυσκολίες ρευστότητας γι' αυτούς, μας ζητάνε να βάλουμε για ακόμα μια φορά πλάτη, να φορτωθούμε εμείς το βάρος για να μη μειωθούν τα κέρδη που βγάζουν τόσα χρόνια. Ψάχνουν με την πρώτη ευκαιρία να ξεφορτωθούν το βάρος που λέγεται στη γλώσσα τους "μισθολογικό κόστος" και είναι οι δικές μας ζωές, για να διασφαλίσουν την επιβίωσή τους».
«Δεν δεχόμαστε να είμαστε αναλώσιμοι, βορά στις ορέξεις της εργοδοσίας, που συνεχώς ψάχνει τρόπους να διασφαλίζει την κερδοφορία της στις πλάτες μας», τονίζει το ΣΕΤΗΠ. Απαιτεί από την εργοδοσία να διασφαλίσει τα δεδουλευμένα και τις θέσεις εργασίας και ξεκαθαρίζει πως δεν θα επιτρέψει να πεταχτούν εργαζόμενοι στην ανεργία ή να εξαναγκαστούν σε παραίτηση. Καλεί, τέλος, τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση, να οργανωθούν στο Συνδικάτο και να μην υπογράψουν απολύσεις ή παραιτήσεις κάτω από πιέσεις και εξαναγκασμούς.
Την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο μήνα στον ΕΦΚΑ, όσον αφορά την ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας μισθωτών - «παράλληλα απασχολούμενων» με «μπλοκάκι», καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συνεργασία» στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ).
Μετά τη λήξη της θεώρησης των βιβλιαρίων που είχε γίνει μέσω ΗΔΙΚΑ έως 30/6/2019, οι ασφαλισμένοι «πρέπει να απευθυνθούν στα πρώην Ταμεία τους υποχρεωτικά (και μόνο) για να την ανανεώσουν, εάν και εφόσον δικαιούνται». Στη διαδικασία αυτή πρέπει «να προσκομίζουν χαρτιά (π.χ. ΑΠΔ, βεβαίωση εργοδότη, γιατί το πληροφοριακό σύστημα δεν παρουσιάζει ολοκληρωμένη εικόνα και τους εμφανίζει ως οφειλέτες), πράγμα που δεν το γνωρίζουν εκ των προτέρων, με αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη ταλαιπωρία τους».
Επιπλέον, η «Αγωνιστική Συνεργασία» ΕΤΑΑ καταγγέλλει την πρακτική, βάσει σχετικής εγκυκλίου του ΕΦΚΑ, να ανανεώνεται η ασφαλιστική ικανότητα ανά μήνα σε ασφαλισμένους για τους οποίους έχει γίνει εκκαθάριση εισφορών για το 2018 και έχουν υπολογιστεί οφειλές σε μηνιαίες δόσεις. «Δηλαδή, θα αντιμετωπίσουν οι ασφαλισμένοι και πάλι ουρές και αναμονή, και πάλι οι ελάχιστοι εναπομείναντες υπάλληλοι θα υπομείνουν τα πάνδεινα για να διορθώσουν τα αδιόρθωτα...», σχολιάζει.
Ολα τα παραπάνω, όπως και η καθυστέρηση στην έκδοση προσωρινών και οριστικών συντάξεων, που φτάνει τα δυόμισι με τρία χρόνια, «αναδεικνύουν για μια ακόμα φορά τον αντιασφαλιστικό χαρακτήρα της "μεταρρύθμισης" της Κοινωνικής Ασφάλισης» ενώ χειροτερεύουν ακόμα περισσότερο τις ήδη άσχημες συνθήκες εργασίας στο ΕΤΑΑ, σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Σε Γενική Συνέλευση προχωρά σήμερα Τρίτη στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας. Η συνέλευση συγκαλείται μετά την εκδικητική απόλυση ενός εργαζόμενου από την εργοδοσία στο ξενοδοχείο «Park», την περασμένη Παρασκευή. Οι εργαζόμενοι στη συγκεκριμένη ξενοδοχειακή μονάδα προχώρησαν τις προηγούμενες μέρες σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας την πληρωμή των δεδουλευμένων τους. Την Παρασκευή, κάτω από την πίεση της κινητοποίησης, η εργοδοσία κατέβαλε μέρος των οφειλόμενων (συγκεκριμένα τη μισθοδοσία του Ιούνη 2019 και ένα από τα επιδόματα που οφείλει για το 2018), παράλληλα όμως προχώρησε στην απόλυση ενός εργαζόμενου, «τιμωρώντας» τον για τη συμμετοχή του στην επίσχεση εργασίας. Ο Σύνδεσμος καλεί τους εργαζόμενους στη συνέλευση προκειμένου να πάρουν αποφάσεις για την απάντηση που θα δώσουν, ξεκαθαρίζοντας ότι «η απόλυση εργαζόμενου για συμμετοχή σε απεργιακό αγώνα δεν είναι υπόθεση μόνο των εργαζομένων του "Park", αλλά των εργαζομένων ολόκληρης της Κέρκυρας».