ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Πλήθος αντιλαϊκών ρυθμίσεων με διαδικασίες «ψεκάστε - σκουπίστε»

Το ΚΚΕ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για την κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από χτες στην Ολομέλεια της Βουλής, με τις απαράδεκτες συνοπτικές διαδικασίες του κατεπείγοντος, η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου «μαμούθ» με τίτλο «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση και άλλα επείγοντα ζητήματα».

Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση συνεχίζει το μπαράζ ρυθμίσεων επιτάχυνσης των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων για τα συμφέροντα του κεφαλαίου σε όλα τα επίπεδα, πατώντας στις στέρεες βάσεις που έχει θέσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και προδιαγράφοντας την ένταση της επίθεσης σε βάρος των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα 119 άρθρα του εν λόγω νομοσχεδίου περιέχουν πλήθος αντιλαϊκών ρυθμίσεων, που περιλαμβάνουν από αλλαγές για την πλήρη λειτουργία των ΟΤΑ ως ανωνύμων εταιρειών και διαχειριστών των επιχειρηματικών συμφερόντων, μέχρι την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Και όλα αυτά κατακαλόκαιρο, για να αποφύγει αντιδράσεις. Δεν παραλείπει βέβαια και η ΝΔ, με το «καλημέρα» της διακυβέρνησής της, να ξεκινήσει τις απευθείας παροχές και τα «δωράκια» στους επιχειρηματικούς ομίλους, αρχίζοντας από τους φαρμακοβιομήχανους και φαρμακέμπορους.

Το ΚΚΕ, για να αναδείξει τον βαθιά αντιλαϊκό και αντιδραστικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου, που σηματοδοτείται και από το άρθρο 64 για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, κατέθεσε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία για το συγκεκριμένο άρθρο, το οποίο απαίτησε να αποσυρθεί. Η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο αναμένεται αργά το βράδυ απόψε.

Στο όνομα των «αναγκών της αγοράς» η επιχείρηση κατάργησης του ασύλου

Τα αντιδραστικά επιχειρήματα της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων σφυροκόπησαν με τις παρεμβάσεις τους οι βουλευτές του ΚΚΕ

Την ώρα της συζήτησης στη Βουλή βρισκόταν σε εξέλιξη στα Προπύλαια η διαμαρτυρία φοιτητών και εργαζομένων

INTIME NEWS

Την ώρα της συζήτησης στη Βουλή βρισκόταν σε εξέλιξη στα Προπύλαια η διαμαρτυρία φοιτητών και εργαζομένων
Ολη η βεντάλια των αντιδραστικών προτάσεων και επιχειρημάτων, με στόχο να επιβληθεί «σιγή νεκροταφείου» στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, για να αναπτυχθεί απρόσκοπτα η επιχειρηματική δράση, «άνοιξε» χτες στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την πρώτη μέρα της συζήτησης για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, που αποτελεί μία από τις πιο εμβληματικές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών.

Η κατάργηση του ασύλου προβλέπεται στο άρθρο 64 του νομοσχεδίου, διάταξη που η υπουργός Παιδείας διαφήμισε προκλητικά ως «εξασφάλιση της ακαδημαϊκής ελευθερίας» και «αναβάθμιση του επιπέδου σπουδών», με στόχο στα πανεπιστήμια, όπως είχε αναφέρει στις επιτροπές, να υπάρξει «αντιστοιχία της εκπαίδευσης με τις ανάγκες της αγοράς».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κάνει ότι «βγαίνει στα κεραμίδια», καταθέτοντας χτες ένσταση αντισυνταγματικότητας και αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία, στο «διά ταύτα» διευκολύνει την κυβέρνηση να περάσει τα σχέδιά της. Χαρακτηριστική ως προς αυτό είναι η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Τζανακόπουλου, ο οποίος είπε: «Το άσυλο, παρά το γεγονός ότι δεν κατοχυρώνεται ρητά στο Σύνταγμα, στην πραγματικότητα αποτελεί έναν από τους βασικούς θεσμικούς αρμούς του αυτοδιοίκητου του πανεπιστημίου. Γι' αυτόν το λόγο, η κάθε κυβέρνηση μπορεί αν θέλει να ορίζει συγκεκριμένους περιορισμούς ή να ορίζει συγκεκριμένους όρους εντός των οποίων θα ρυθμίζεται το πανεπιστημιακό άσυλο».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά δήλωσε ότι «είμαστε θετικοί με την ειδική άδεια επισκέπτη, είμαστε θετικοί για ιδιωτική φύλαξη», δηλαδή για την είσοδο σεκιουριτάδων στα πανεπιστήμια, «είμαστε θετικοί με τις κάρτες εισόδου γι' αυτούς που έχουν σχέση με τα Ιδρύματα». Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης όχι μόνο συμφώνησε με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, αλλά πρότεινε και την κατάργηση των... φοιτητικών παρατάξεων, ενώ ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, δίνοντας «ρέστα», πρότεινε «να δημιουργηθεί σώμα περιφρούρησης πανεπιστημιακής ασυλίας, ένστολο», με «ειδική εκπαίδευση και μέσα»!

Αναβάθμιση των επιχειρηματικών ομίλων στα πανεπιστήμια

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, σχολιάζοντας ότι η κυβέρνηση λανσάρει την κατάργηση του ασύλου ως «προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας», «αναβάθμιση της ποιότητας ακαδημαϊκού ασύλου» κ.ά., σημείωσε ότι είναι τουλάχιστον προκλητικές αυτές οι αναφορές, όταν τα πανεπιστήμια, με τη σταθερή υποχρηματοδότηση, λειτουργούν στα όριά τους, με τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό, και η φοιτητική μέριμνα είναι ανύπαρκτη, εκτοξεύοντας το κόστος σπουδών για τα παιδιά των φτωχών λαϊκών οικογενειών.

«Ενα πάσο πήγατε να δώσετε στους έρμους τους σπουδαστές των τουριστικών σχολών της Ρόδου και της Κρήτης και αυτό το πήρατε πίσω. Το άρθρο 74 της διαβούλευσης δεν υπάρχει σε αυτό το νομοσχέδιο και ένας υπουργός δεν μας απάντησε ακόμα για αυτό», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι είναι πρόκληση να μιλάει η κυβέρνηση για «αναβάθμιση των σπουδών» με την κατηγοριοποίηση και την απαξίωση των πτυχίων, με την υποβάθμιση των προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, την ώρα που τα πανάκριβα μεταπτυχιακά γεμίζουν τα «ράφια» της πανεπιστημιακής αγοράς. «Βλέπετε, φρόντισε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο νόμος Γαβρόγλου γι' αυτό», σχολίασε.

Οπως τόνισε, η μόνη αναβάθμιση που γίνεται είναι αυτή της θέσης των επιχειρηματικών ομίλων στα πανεπιστήμια, καθορίζοντας πια ευθέως τα προγράμματα σπουδών και τον προσανατολισμό των ερευνητικών τους προγραμμάτων, για λογαριασμό της κερδοφορίας τους. Και αναρωτήθηκε: «Σοβαρά μιλάτε; Αυτοί οι επιχειρηματικοί όμιλοι θρονιασμένοι μέσα στα πανεπιστήμια θα επιτρέπουν τις ακαδημαϊκές ελευθερίες και την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών; Ποιοι; Αυτοί που η δημοκρατία τους και η ελευθερία τους σταματάει έξω από τις πύλες των εργοστασίων τους και στα γκέτο τους απαγορεύεται κάθε συνδικαλιστική δράση εκτός από την εργοδοτική; Αυτοί που ζήτησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ να βάλει κι άλλα εμπόδια στο δικαίωμα της απεργίας και αυτός μαζί με τη ΝΔ τούς το έδωσε στο πιάτο;

'Η μήπως η αναβάθμιση αφορά την παρουσία του NATO, που τα πολεμοκάπηλα προγράμματά του μαγαρίζουν τα πανεπιστήμια και μολύνουν τις συνειδήσεις των φοιτητών με τις σάπιες ιμπεριαλιστικές τους αξίες;».

Το κίνημα δεν θα χαρίσει το άσυλο

Οπως επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, οι φωνές ενάντια στο άσυλο δυνάμωσαν από το 1999 και μετά, από τότε δηλαδή που εκδόθηκε η «περιβόητη διακήρυξη της Μπολόνια, μία απόφαση - σταθμός της ΕΕ για την επιχειρηματικότητα των πανεπιστημίων και την ολοκληρωτική τους παράδοση στο μεγάλο κεφάλαιο», την οποία υπηρέτησε με πάθος και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γ. Δελής σημείωσε ότι άλλοθι για την κατάργηση του ασύλου δίνουν χρόνια τώρα παραβατικές πράξεις που καμία σχέση δεν έχουν με το οργανωμένο φοιτητικό και εργατικό - λαϊκό κίνημα, ακόμα και με την ακαδημαϊκή κοινότητα, που αν οι κυβερνήσεις είχαν την πολιτική βούληση, θα μπορούσαν και σήμερα, με το ισχύον πλαίσιο, να αντιμετωπίσουν αυτά τα φαινόμενα, όπως και το οργανωμένο έγκλημα και το εμπόριο ναρκωτικών, που πέρα από τα πανεπιστήμια υπάρχει σε πολλές γειτονιές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης όπου δεν ισχύει το άσυλο.

Εκανε καθαρό ότι το φοιτητικό και εργατικό κίνημα δεν θα χαρίσει αυτήν την κατάκτηση του ασύλου, που κερδήθηκε με αγώνες. Θα αγωνιστεί για την ακύρωσή του και το ΚΚΕ θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις σε αυτήν την κατεύθυνση.

Πρόσχημα το έγκλημα και τα ναρκωτικά

Παίρνοντας το λόγο, η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα πρόσθεσε πως δεν ξενίζει το ότι το άρθρο για το άσυλο επιλέχθηκε από την κυβέρνηση να συζητηθεί Αύγουστο μήνα, καθώς είναι προσφιλής τακτική των αντιλαϊκών κυβερνήσεων να περνάνε τις αλλαγές για την Παιδεία «σαν τον κλέφτη», με τα σχολεία και τις σχολές κλειστά, για να αποφύγουν τις φοιτητικές κινητοποιήσεις.

Σημείωσε ότι το ισχύον πλαίσιο προβλέπει ήδη την αυτεπάγγελτη επέμβαση της αστυνομίας για την αντιμετώπιση κακουργημάτων στα πανεπιστήμια, επομένως είναι προσχηματικές οι αναφορές της κυβέρνησης για την πάταξη της εγκληματικότητας.

Οσο για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, που επικαλείται επίσης η κυβέρνηση, το φαινόμενο ανθεί παντού, με συνένοχους τους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, που καλλιεργούν την ανοχή απέναντι στα ναρκωτικά, άρα και τη διείσδυσή τους στα πανεπιστήμια.

Οπως σημείωσε, όλα αυτά τα κόμματα «ψήφισαν μαζί τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης, που εγκλωβίζουν τον χρήστη, αποτρέπουν την προσπάθεια απεξάρτησης και έχει αποδειχθεί ότι δίπλα τους ξεφυτρώνουν νέες πιάτσες». Επίσης, κέντρα διανομής μεθαδόνης, που αποτελούν μαγνήτη για εμπόρους και διακινητές, λειτουργούν ακόμα και μέσα σε χώρους πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, όπως στη Θεσσαλονίκη, όπου «το κέντρο χορήγησης μεθαδόνης του ΑΧΕΠΑ βρίσκεται κυριολεκτικά μέσα στο χώρο του πανεπιστημίου».

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Η ΝΔ βρήκε στρωμένο έδαφος για νέες προσαρμογές σε βάρος του λαού

Δήμους και Περιφέρειες που θα λειτουργούν ακόμα περισσότερο ως σύγχρονοι μάνατζερ για την καλύτερη διαχείριση των επιχειρηματικών συμφερόντων είναι το ...«μοντέλο» της Τοπικής Διοίκησης που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη θεσμοθέτηση συμπράξεων ανάμεσα στις παρατάξεις με κύριο κορμό την παράταξη του δημάρχου, δίνει την πλειοψηφία της παράταξης του δημάρχου στις Επιτροπές Οικονομικών και Ποιότητας Ζωής, το ρόλο των οποίων αναβαθμίζει, δίνοντάς τους αρμοδιότητες που έχει το εκλεγμένο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως για παράδειγμα ο ετήσιος προγραμματισμός προσλήψεων προσωπικού, ή η προσφυγή ή μη του δήμου σε ένδικα μέσα. Δηλαδή αφαιρεί από τους δήμους το δικαίωμα να αποφασίζουν συμβιβασμό ή και κατάργηση της δίκης σχετικά με τις τρέχουσες μισθολογικές απαιτήσεις των εργαζομένων, ή τη δυνατότητα να διαγραφούν χρέη προς τους δήμους των εργατικών - λαϊκών οικογενειών! Από την άλλη, προβλέπονται διευκολύνσεις που θα μπορούν να παρέχουν οι Επιτροπές σε μεγαλοοφειλέτες που χρωστάνε πάνω από 150.000 ευρώ, η παραχώρηση εγκαταστάσεων και εξοπλισμού του δήμου, η επιβολή αντιτίμου για κάθε είδους δημοτική παροχή κ.ά.

Επιπλέον, όσον αφορά τον προϋπολογισμό, το τεχνικό πρόγραμμα, τα τέλη των δήμων κ.λπ., προβλέπεται μεν η διαφωνία παρατάξεων ή μεμονωμένων συμβούλων, αλλά οι προϋποθέσεις που τίθενται, πρακτικά το ακυρώνουν. Το «όχι» που θα εκφραστεί θα πρέπει να συνοδεύεται από ολοκληρωμένη αντιπρόταση για τον προϋπολογισμό, τους φόρους και τα τέλη, και μάλιστα θα πρέπει αυτή η ολοκληρωμένη αντιπρόταση να έχει και τη σύμφωνη γνώμη της τεχνικής και οικονομικής υπηρεσίας του δήμου, και βεβαίως να συμμορφώνεται προς τις υποδείξεις του υπουργείου Εσωτερικών. Ενα από όλα αυτά να λείπει, η αρνητική ψήφος θεωρείται άκυρη, δεν προσμετράται! «Τέρμα στο "όχι" για το "όχι". Τέρμα σε προσχηματικές αντιπολιτεύσεις», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών παρουσιάζοντας τις σχετικές διατάξεις.

Και ενώ δημιουργείται αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο για να εξασφαλιστούν - όπως γίνεται καθαρό από τις διατάξεις - η λειτουργία των δήμων ως ανωνύμων εταιρειών και η μεγαλύτερη σύμφυσή τους με τους επιχειρηματικούς ομίλους, ο ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτύρεται κυρίως για τον εκλογικό νόμο και για «έλλειψη δημοκρατίας». Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, ανέφερε ότι «συμφωνούμε με τις συμπράξεις» αρκεί να «προβλεφθεί ουσιαστική προδικασία διαλόγου, που θα επιτρέψει συγκλίσεις μέσα από κοστολογημένες προτάσεις επί του τεχνικού προγράμματος και προϋπολογισμού», χαρακτήρισε δε «επαναστατική» την πρότασή της να μεταφερθεί στους ΟΤΑ η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ ως «μεταφορά πόρου». Από την Ελληνική Λύση ο ειδικός αγορητής Κ. Μπούμπας πρότεινε τα Δημοτικά Συμβούλια να απαλλάσσουν από χρέη τους επιχειρηματίες του τουρισμού που «χρησιμοποιούν ελληνικά προϊόντα για το μπρέκφαστ», ενώ ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γ. Βαρουφάκης, έκανε απλά λόγο για υπερεξουσίες του δημάρχου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ «άνοιξε τα μάτια» της ΝΔ

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, σημείωσε ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με τη βελόνα της αντιπαράθεσης να κολλάει στην «ακυβερνησία» από τον έναν και στην έλλειψη «δημοκρατίας» από τον άλλο, επικεντρώνοντας μόνο στο εκλογικό σύστημα, προσπαθούν να συγκαλύψουν τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις. Ομως, συνέχισε, αυτός που «άνοιξε τα μάτια» της ΝΔ για να τα νομοθετήσει αυτά είναι ο ΣΥΡΙΖΑ «με το νόμο του "Κλεισθένη" (...) Την αναλογική, για την οποία φυσικά εμείς ως ΚΚΕ είμαστε σταθερά υπέρ στους δήμους και στις Περιφέρειες, ο ΣΥΡΙΖΑ την έφερε κουτσουρεμένη και κολοβή, αφήνοντας εκτός αναλογικής την εκλογή των δημάρχων και των περιφερειαρχών. Εδώ πατάει η ΝΔ για να φέρει αυτά τα άρθρα. Γι' αυτό, δεν μπορεί σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ να παριστάνει τον κατήγορο δήθεν του δημαρχοκεντρικού μοντέλου».

Τόνισε ότι «αν εξαιρέσουμε το εκλογικό σύστημα, σε όλα τα βασικά του "Κλεισθένη", στα ουσιώδη για το λαό, συμφωνούν όλα τα αστικά κόμματα. Συμφωνούν με το βάθεμα στα επιχειρηματικά χαρακτηριστικά των δήμων που έφερε ο "Κλεισθένης", ωθώντας τους να λειτουργούν είτε ως αυτοτελείς επιχειρήσεις, εμπορευματοποιώντας ακόμα περισσότερο τις υπηρεσίες που παρέχουν στο λαό, είτε με κάθε είδους συμπράξεις, φυσικά με επιχειρηματικούς ομίλους. Συμφωνούν όλα τα αστικά κόμματα με τη βασική επιδίωξη του "Κλεισθένη", τα κύριά τους έσοδα οι δήμοι να τα αντλούν κατευθείαν από τις τσέπες των δημοτών τους, στη λογική της ανταποδοτικότητας, και η κρατική επιχορήγηση να ξεπέφτει σε μια απλή συμπληρωματική ενίσχυση, μόνο και όσο χρειάζεται, μέχρι να εξισορροπούνται οι προϋπολογισμοί των δήμων, να "ισοσκελίζονται", όπως λένε».

Η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα αναφέρθηκε στην αφαίρεση και των ελάχιστων αποφασιστικών αρμοδιοτήτων που είχαν δοθεί στα Κοινοτικά Συμβούλια την οποία προβλέπουν διατάξεις του νομοσχεδίου. Οπως σημείωσε, «σαφώς διαφωνούμε και θα καταψηφίσουμε την αλλαγή αυτή, όμως η επικέντρωση της αντιπαράθεσης σε αυτές μόνο τις κουτσουρεμένες αρμοδιότητες των Κοινοτικών Συμβουλίων συσκοτίζει τον κύριο λόγο που οδήγησε σε μαρασμό τόσο τα χωριά όσο και τις πόλεις των νησιών μας, αλλά και γενικότερα».

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
Εμπαιγμός για τους ασθενείς, «δωράκια» στους φαρμακοβιομήχανους

Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται άρθρα σχετικά με την έγκριση χορήγησης και διάθεσης φαρμάκων. Οπως ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, σχολιάζοντας τις σχετικές διατάξεις, δεν πρόκειται για άρση των εμποδίων διάθεσης αυτών των φαρμάκων, δηλαδή των ειδικών διαδικασιών έγκρισης ή των γνωμοδοτήσεων της ειδικής επιτροπής ή της έγκρισης από το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, που με πρόσχημα την υπερσυνταγογράφηση και την καταπολέμηση της διαφθοράς θεσπίστηκαν, στη λογική του περιορισμού της φαρμακευτικής δαπάνης, διαδοχικά από όλες τις κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίθετα, η προέγκριση και οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, οι απορρίψεις και τα πλαφόν, θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούν τους ασθενείς, όπως τους καρκινοπαθείς και τις οικογένειές τους, οι οποίοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν για μια σειρά από φάρμακα και εξετάσεις που έχουν ανάγκη και τα οποία δεν καλύπτονται, να αντιμετωπίζουν την αδυναμία των μονάδων, λόγω υποστελέχωσης και έλλειψης τεχνολογικού εξοπλισμού, να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ασθενών για εργαστηριακές εξετάσεις, θεραπείες, νοσηλεία, χειρουργεία κ.λπ., εξαναγκάζοντάς τους να απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα, πληρώνοντας επιπλέον ποσά.

Θα συνεχιστούν δηλαδή η συμμετοχή κατά 15% στις εργαστηριακές - διαγνωστικές εξετάσεις, η πληρωμή από 30% έως 50% της τιμής των νοσηλίων στον ιδιωτικό τομέα, όπως και η ξεχωριστή επιπλέον αμοιβή των γιατρών, η συμμετοχή κατά 10% των ασθενών στην πληρωμή για φυσικοθεραπείες, λογοθεραπείες, θα συνεχιστεί επίσης η συμμετοχή στα φάρμακα ακόμα και έως 80%.

Θα συνεχιστεί η μηδενική στην ουσία κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, αφού τα 100 εκατομμύρια που δίνονται για τους ανασφάλιστους τα δύο τελευταία χρόνια δεν φτάνουν ούτε για να εμβολιαστούν για τη γρίπη και για τον πνευμονιόκοκκο ή για τα φάρμακά τους. Θα συνεχιστεί τέλος η επιβολή της εισφοράς στον κλάδο Υγείας, κατά 6% στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, δηλαδή η κατά 770 εκατομμύρια το χρόνο αφαίμαξη των συνταξιούχων.

Οπως τόνισε ο Γ. Λαμπρούλης, όλα αυτά «αποκαλύπτουν πως η εμπορευματοποίηση στην Υγεία, στο Φάρμακο, στην Πρόνοια, θα βαθαίνει, όπως και οι περικοπές, στο όνομα της δημοσιονομικής πειθαρχίας, σε βάρος των πραγματικών αναγκών ασθενών και υγειονομικών. Αυτό εξάλλου επιτάσσει η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Υγεία».

Κι από πάνω, επισήμανε, η κυβέρνηση της ΝΔ με το άρθρο 80 προσφέρει στους φαρμακοβιομήχανους και φαρμακέμπορους έναν ακόμα μποναμά, με την υπαγωγή των χρεών τους στις 120 δόσεις για την εξαετία 2013 - 2018. Να ρυθμίσουν δηλαδή αυτά που έχουν εισπράξει από τους ασθενείς και θα πρέπει να έχουν αποδώσει ήδη στο κράτος (το γνωστό claw back). Αυτό έρχεται να προστεθεί στα 20 εκατ. ευρώ που τους δώρισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από τις επιστροφές αυτές.

Η δικαιολογία της ΝΔ - όπως και του ΣΥΡΙΖΑ πριν - είναι «η διαφύλαξη της απρόσκοπτης πρόσβασης των ασθενών στην φαρμακευτική περίθαλψη». Δηλαδή, τόνισε ο Γ. Λαμπρούλης, όχι μόνο ικανοποιεί αξιώσεις των επιχειρηματιών, αλλά επιπρόσθετα «εκβιάζει το λαό πως αν δεν γίνει η ρύθμιση, ενδεχομένως θα υπάρξει πρόβλημα στην πρόσβασή του σε φάρμακα. Μονά - ζυγά χαμένος ο λαός...».

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Αντιδραστικό από πάνω μέχρι κάτω το πολυνομοσχέδιο

Τοποθετούμενος στην Ολομέλεια εκ μέρους του ΚΚΕ για το σύνολο του νομοσχεδίου, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Νίκος Καραθανασόπουλος ανέφερε ότι η ουσία του «Κλεισθένη», την οποία όλοι προσυπογράφουν, είναι «η μεγαλύτερη σύμφυση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με τους δήμους, η μετατροπή των δήμων σε ανώνυμες εταιρείες, η μεγαλύτερη οικονομική αυτοτέλεια των δήμων, άρα το χαράτσωμα στο λαό, η μεγαλύτερη εποπτεία από μεριάς του κράτους στους δήμους, για να εφαρμόσουν τους νόμους με τα οικονομικά παρατηρητήρια και την αποκεντρωμένη διοίκηση».

Πρόκληση χαρακτήρισε το άρθρο για το άσυλο, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θέλει να επιβληθεί «νόμος και τάξη» μέσα στα πανεπιστήμια, να επικρατήσει σιγή νεκροταφείου, για να συνεχιστεί γρηγορότερα η πολιτική που μετατρέπει τις σχολές σε επιχειρήσεις, που προσφέρει «άσυλο στους επιχειρηματικούς ομίλους μέσα στα πανεπιστήμια». Τόνισε ακόμα ότι σε αυτό η κυβέρνηση έχει συμπαραστάτη και τον Κ. Βελόπουλο, πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, ο οποίος λίγο πριν είχε προτείνει ακόμα και την απαγόρευση παρατάξεων στα πανεπιστήμια.

Εκανε σαφές ότι η διάταξη αυτή «θα αντιμετωπιστεί από το φοιτητικό κίνημα, από τους εργαζόμενους και τους καθηγητές. Δεν θα περάσει και το ξέρετε πάρα πολύ καλά. Σιγή νεκροταφείου δεν θα επιβάλετε». Οσο για την περιβόητη Επιτροπή Ανταγωνισμού, σημείωσε ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος για ανεξαρτησία αυτών των Αρχών όταν τελικά η εκάστοτε κυβέρνηση είναι αυτή που διορίζει τον επικεφαλής και τα μέλη της Επιτροπής, της οποίας άλλωστε το έργο είναι να εφαρμόσει, να στηρίξει και να ενισχύσει την καπιταλιστική οικονομία, κόντρα στα συμφέροντα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Για την «αντισυνταγματικότητα»

Στην αρχή της χτεσινής συνεδρίασης, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου για τα άρθρα που αφορούν την Τοπική Διοίκηση, επικεντρώνοντας τις διαφωνίες του στον εκλογικό νόμο, στο άρθρο 64 για το πανεπιστημιακό άσυλο και στο 101, το οποίο, με τα όσα προβλέπει για τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, «καθαιρεί» την σημερινή πρόεδρο Β. Θάνου.

Ενσταση αντισυνταγματικότητας κατέθεσε και το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ για τα άρθρα που αφορούν τους ΟΤΑ, επικεντρώνοντας σε δευτερεύουσας σημασίας θέματα. Η ένσταση απορρίφθηκε από την κυβέρνηση. Στη συνέχεια, το απόγευμα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε και αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία.

Τοποθετούμενος επί των ενστάσεων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ σχολίασε ότι «πολύ σύντομα βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές, μόνο που άλλαξαν σήμερα οι ρόλοι», συμπληρώνοντας πως αυτό που επιβεβαιώνεται είναι ότι «το αστικό Σύνταγμα, το οποίο υπερασπίζεστε, το κάνετε κουρέλι».

Το ΚΚΕ ψήφισε υπέρ της αντισυνταγματικότητας για τα άρθρα για τους ΟΤΑ (1, 2, 3, 12) και για το άρθρο 64, για το άσυλο, ενώ απείχε από την ψηφοφορία για το άρθρο 101, που αφορά την Επιτροπή Ανταγωνισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ