ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Ανταλλαγή προειδοποιήσεων μετά την κατάργηση της Συνθήκης για τα πυρηνικά

«Δε θα μείνουμε αδρανείς» δηλώνει η Κίνα στις απειλές των ΗΠΑ

ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΕΛΙΝΓΚΤΟΝ.--

«Η Κίνα δεν θα κάτσει αδρανής, απλά να παρακολουθεί να διακυβεύονται τα συμφέροντά μας. Πολύ περισσότερο, δεν θα επιτρέψουμε σε καμία άλλη χώρα να προκαλέσει ταραχές στο κατώφλι μας. Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διαφυλάξουμε την εθνική μας ασφάλεια». Αυτά δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Χούα Τσουνουίνγκ, εκφράζοντας την πρώτη αντίδραση της Κίνας στα σχέδια που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ μετά την αποχώρησή τους στις 2/8 από τη Συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς (INF), ότι επιταχύνουν την ανάπτυξη υπερσύγχρονων πυραύλων, ειδικά στην Ασία.

Η Ουάσιγκτον αποχώρησε κατηγορώντας τη Μόσχα ότι παραβίαζε ήδη τη Συνθήκη για χρόνια, επισημαίνοντας όμως ότι η INF δεν δέσμευε την Κίνα, η οποία από τη δική της πλευρά αναβαθμίζει αποφασιστικά τα τελευταία χρόνια τη στρατιωτική της παρουσία σε Ασία, Ειρηνικό και αλλού (βλέπε νέες υποδομές σε Νότια Κινεζική Θάλασσα, εκσυγχρονισμό οπλικών συστημάτων, αναδιοργάνωση Ενόπλων Δυνάμεών, στρατιωτικές βάσεις στο Τζιμπουτί της ανατολικής Αφρικής, στην πακιστανική Γκουαντάρ κ.λπ.).

«Ελπίζουμε οι ΗΠΑ να επιδείξουν σύνεση και να απέχουν από την κλιμάκωση εντάσεων ή την υπονόμευση της διεθνούς και περιφερειακής ειρήνης», πρόσθεσε η Χούα, υποστηρίζοντας ότι «εμείς δεν αποτελούμε απειλή για καμία χώρα».

Επιχειρηματολογώντας δε για το γεγονός ότι η Κίνα έχει ήδη πυραύλους τόσο μεγάλου βεληνεκούς, ανέφερε ότι «η Κίνα είναι μια μεγάλη χώρα, με μεγάλο πληθυσμό. Χρειαζόμαστε αυτήν την αμυντική ικανότητα, για να αμυνθούμε ενάντια σε κάθε εισβολή και να διαφυλάξουμε την κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα (...) Αν οι ΗΠΑ αναπτύξουν πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς σε Ασία και Ειρηνικό, ειδικά γύρω από την Κίνα, θα το κάνουν με επιθετικούς σκοπούς».

Θυμίζουμε ότι η Κίνα έχει δηλώσει πως δεν προθυμοποιείται να διαπραγματευτεί τη δική της συμμετοχή σε μια Συνθήκη όπως η INF, ζήτημα που για τις δικές τους σκοπιμότητες είχαν θέσει τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία, οι οποίες φυσικά ανησυχούν και οι δύο για τη ραγδαία ανέλιξη της Κίνας, από διαφορετική αφετηρία και με διαφορετικά δεδομένα, αφού η Ρωσία συνεργάζεται στενά μαζί της, μέσα από τους BRICS, αλλά και διμερώς κ.ο.κ.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Μαρκ Εσπερ συνεχίζει την περιοδεία του σε Ασία και Ειρηνικό. Από το Ουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας υπογράμμισε ότι «η εθνική μας στρατηγική για την Αμυνα ξεκαθαρίζει ότι η περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού αποτελεί προτεραιότητά μας και οι ΗΠΑ είναι μακροχρόνια δεσμευμένες σε αυτή...».

Ο Εσπερ αναμένεται να έχει σειρά επαφών και σε Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ιαπωνία.

Νέες εκτοξεύσεις στη Χερσόνησο

Στο μεταξύ, χτες το πρωί η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε άλλους δύο πυραύλους, ενώ το κρατικό πρακτορείο της χώρας KCNA χαρακτήριζε τα επικείμενα γυμνάσια ΗΠΑ - Νότιας Κορέας «κατάφωρη παραβίαση» των όσων είχαν συμφωνηθεί στις Συνόδους ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Μαρκ Εσπερ σχολίασε σχετικά ότι «το κλειδί είναι να κρατάμε την πόρτα ανοιχτή για την διπλωματία (...) Δεν πρόκειται να αντιδράσουμε υπερβολικά σε αυτές τις εκτοξεύσεις, αλλά τις παρακολουθούμε στενά και έχουμε γνώση του τι συμβαίνει».

Αμερικανικές αντιδράσεις για την υποτίμηση του κινεζικού γιουάν

ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στην αρένα των διεθνών χρηματιστηρίων και των συναλλαγματικών ισοτιμιών μεταφέρεται τα τελευταία 24ωρα η όξυνση της αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας, μετά από τη σημαντική υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος έναντι του δολαρίου, με αποτέλεσμα η ισοτιμία να φτάσει κοντά στο ένα γιουάν προς επτά δολάρια, προκαλώντας έντονες αναταράξεις στα διεθνή χρηματιστήρια.

Η Ουάσιγκτον κατηγορεί το Πεκίνο ότι η υποτίμηση αυτή έγινε με την «ανοχή» της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, λίγες μέρες μετά τους νέους δασμούς που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Τραμπ ότι θα τεθούν σε εφαρμογή από 1/9 σε βάρος της Κίνας.

Το γιουάν έχασε πάνω από το 5% της αξίας του σε σχέση με το δολάριο. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν κατηγόρησε την Κίνα για χειραγώγηση του νομίσματός της, θεωρώντας ότι επέλεξε και αυτό το όπλο ώστε να εξουδετερώσει τις μέχρι τώρα συνέπειες των αμερικανικών δασμών σε βάρος εκατοντάδων ειδών κινεζικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας απέρριψε τις αιτιάσεις των ΗΠΑ και τις κατηγόρησε για εμπορικό προστατευτισμό που βλάπτει τη διεθνή οικονομία. «Οι ΗΠΑ παραβλέπουν τα γεγονότα και παράλογα κολλούν στην Κίνα την ταμπέλα της χειραγώγησης της νομισματικής πολιτικής, που είναι σίγουρο πως βλάπτει και την ίδια και τους άλλους», ανέφερε χαρακτηριστική χτεσινή ανακοίνωση της Τράπεζας.

Σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού δικτύου «Bloomberg», η υποτίμηση του γιουάν προκάλεσε συνολικά απώλειες ύψους 117 δισ. δολαρίων στους 21 πλουσιότερους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη, εξαιτίας σημαντικής πτώσης των μετοχών στο αμερικανικό χρηματιστήριο, που έζησε τη χειρότερη έως τώρα μέρα του για το 2019.

Παρά τις εξελίξεις αυτές, ο σύμβουλος για οικονομικά θέματα στον Λευκό Οίκο, Λάρι Κάντλοου, εκτίμησε ότι δεν διακυβεύεται ο νέος γύρος εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας που έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Σεπτέμβρη, μην αποκλείοντας πάντως μέχρι τότε νέα αντίποινα από τον Τραμπ έναντι του Πεκίνου.

Στον Ειρηνικό και ο γγ του ΝΑΤΟ

Από τις δηλώσεις Στόλτενμπεργκ - Αρντερν
Από τις δηλώσεις Στόλτενμπεργκ - Αρντερν
ΟΥΕΛΙΝΓΚΤΟΝ.--

Επαφές στη Νέα Ζηλανδία είχε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε μία περίοδο που οι ισορροπίες σε Ασία - Ειρηνικό αποκτούν κρίσιμο βάρος στο διεθνή συσχετισμό.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρωθυπουργό, Τζασίντα Αρντερν, τόνισε ότι «αν και η περιοχή του Βόρειου Ατλαντικού και του Νότιου Ειρηνικού απέχουν πολύ στο χάρτη, η Νέα Ζηλανδία αποτελεί έναν από τους στενότερους διεθνείς εταίρους του ΝΑΤΟ» (αν και δεν είναι μέλος του). Πρόσθεσε ότι «για πολλά χρόνια, συνεργαστήκαμε για να τερματίσουμε τις αιματηρές διαμάχες στα Βαλκάνια, στην αντιμετώπιση της πειρατείας στο Κέρας της Αφρικής και σε περιπολίες στη Μεσόγειο», ενώ ξεχώρισε και τη συμβολή του Ουέλινγκτον στην ιμπεριαλιστική αποστολή στο Αφγανιστάν. Από τη μεριά της, η Αρντερν εστίασε στη σημασία του ρόλου που το ΝΑΤΟ έχει διαδραματίσει στην «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» και τόνισε ότι «οι διεθνείς απειλές απαιτούν διεθνείς απαντήσεις», εκφράζοντας κάθε ετοιμότητα για στενότερη συνεργασία με το ΝΑΤΟ. Μάλιστα, ανακοίνωσε νέα παράταση της συμμετοχής της Νέας Ζηλανδίας στην αποστολή στο Αφγανιστάν.

Να σημειωθεί ότι, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο Στόλτενμπεργκ διέψευσε ότι η Συμμαχία προετοιμαζόταν για ενδεχόμενη αποχώρηση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ, αναφέροντας ότι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι στις ΗΠΑ στηρίζουν την παραμονή στο ΝΑΤΟ. Νέα δημοσιεύματα επανέφεραν σχετικά σενάρια, υπενθυμίζοντας παλιότερες σχετικές «σκέψεις» του Προέδρου Ντ. Τραμπ.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Κατηγορεί την Ινδία για «προσάρτηση του Κασμίρ»

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ιμράν Καν, κατηγόρησε χτες την Ινδία για πολιτική «προσάρτησης του Κασμίρ», μια μέρα μετά την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος αυτονομίας που έως τώρα προέβλεπε για την πολιτεία Τζαμού - Κασμίρ το άρθρο 370 του ινδικού Συντάγματος.

Ο Καν κατηγόρησε την Ινδία για «ρατσιστική ιδεολογία» και ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση του (ινδουιστή) Ναρέντρα Μόντι απέρριψε συστηματικά το τελευταίο διάστημα τις προτάσεις διαλόγου του Ισλαμαμπάντ. Πρόσθεσε δε ότι «το θέμα του Κασμίρ θα γίνει τώρα "μεγάλο ζήτημα"» και τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα στηρίξει «την αντίσταση του λαού του Κασμίρ», κατηγορώντας το Νέο Δελχί ότι ετοιμάζει μαζικές εκκαθαρίσεις μουσουλμάνων στη διαφιλονικούμενη περιοχή. Μεταξύ άλλων ο Καν είπε ότι θα ξεκινήσει νέο γύρο επαφών στη διεθνή κοινότητα για να αναδείξει «τι αληθινά συμβαίνει στο Κασμίρ» και θα ζητήσει παρέμβαση και του ΟΗΕ.

Ανησυχία για τις εξελίξεις στο Κασμίρ μετά την αναστολή της αυτονομίας του ινδικού τμήματος εξέφρασε όμως και η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Κίνας, Χούα Τσουνουίνγκ, που θύμισε ότι η χώρα της έχει κι αυτή εδαφικές διαφορές με την Ινδία για το Κασμίρ. Κατηγόρησε την Ινδία ότι «συνεχίζει να υπονομεύει την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας αλλάζοντας μονομερώς» το νόμο (για το Κασμίρ) και κάλεσε το Νέο Δελχί να επιδείξει σύνεση «στα λόγια και στις πράξεις του».

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Νέες πιέσεις ΗΠΑ για «δημοκρατική μετάβαση»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εντείνει τις πιέσεις κατά της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, μετά και το νέο διάταγμα που υπέγραψε ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, «παγώνοντας» πόρους της κυβέρνησης της Βενεζουέλας που βρίσκονται στην αμερικανική επικράτεια.

Συγκεκριμένα, με το νέο διάταγμα, «όλα τα περιουσιακά στοιχεία και ιδιοκτησιακά συμφέροντα της κυβέρνησης της Βενεζουέλας που βρίσκονται στις ΗΠΑ (...) δεσμεύονται και δεν μπορούν να μεταφερθούν, να διατεθούν εμπορικά, να εξαχθούν, να αποσυρθούν ή να τύχουν οποιασδήποτε άλλης συναλλαγής».

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, σε δηλώσεις του από το Περού είπε: «Τώρα είναι η ώρα για δράση. Οι ΗΠΑ δρουν ενεργητικά για να κόψουμε τη χρηματοδότηση του Μαδούρο και να επιταχύνουμε μια ειρηνική δημοκρατική μετάβαση (...) Στέλνουμε μήνυμα σε τρίτες χώρες που θέλουν να συνεργάζονται με το καθεστώς Μαδούρο: Συνεχίστε μπροστά προσέχοντας τις επιλογές σας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ