Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Ανταλλαγή προειδοποιήσεων μετά την κατάργηση της Συνθήκης για τα πυρηνικά

«Δε θα μείνουμε αδρανείς» δηλώνει η Κίνα στις απειλές των ΗΠΑ

ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΕΛΙΝΓΚΤΟΝ.--

«Η Κίνα δεν θα κάτσει αδρανής, απλά να παρακολουθεί να διακυβεύονται τα συμφέροντά μας. Πολύ περισσότερο, δεν θα επιτρέψουμε σε καμία άλλη χώρα να προκαλέσει ταραχές στο κατώφλι μας. Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διαφυλάξουμε την εθνική μας ασφάλεια». Αυτά δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Χούα Τσουνουίνγκ, εκφράζοντας την πρώτη αντίδραση της Κίνας στα σχέδια που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ μετά την αποχώρησή τους στις 2/8 από τη Συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς (INF), ότι επιταχύνουν την ανάπτυξη υπερσύγχρονων πυραύλων, ειδικά στην Ασία.

Η Ουάσιγκτον αποχώρησε κατηγορώντας τη Μόσχα ότι παραβίαζε ήδη τη Συνθήκη για χρόνια, επισημαίνοντας όμως ότι η INF δεν δέσμευε την Κίνα, η οποία από τη δική της πλευρά αναβαθμίζει αποφασιστικά τα τελευταία χρόνια τη στρατιωτική της παρουσία σε Ασία, Ειρηνικό και αλλού (βλέπε νέες υποδομές σε Νότια Κινεζική Θάλασσα, εκσυγχρονισμό οπλικών συστημάτων, αναδιοργάνωση Ενόπλων Δυνάμεών, στρατιωτικές βάσεις στο Τζιμπουτί της ανατολικής Αφρικής, στην πακιστανική Γκουαντάρ κ.λπ.).

«Ελπίζουμε οι ΗΠΑ να επιδείξουν σύνεση και να απέχουν από την κλιμάκωση εντάσεων ή την υπονόμευση της διεθνούς και περιφερειακής ειρήνης», πρόσθεσε η Χούα, υποστηρίζοντας ότι «εμείς δεν αποτελούμε απειλή για καμία χώρα».

Επιχειρηματολογώντας δε για το γεγονός ότι η Κίνα έχει ήδη πυραύλους τόσο μεγάλου βεληνεκούς, ανέφερε ότι «η Κίνα είναι μια μεγάλη χώρα, με μεγάλο πληθυσμό. Χρειαζόμαστε αυτήν την αμυντική ικανότητα, για να αμυνθούμε ενάντια σε κάθε εισβολή και να διαφυλάξουμε την κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα (...) Αν οι ΗΠΑ αναπτύξουν πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς σε Ασία και Ειρηνικό, ειδικά γύρω από την Κίνα, θα το κάνουν με επιθετικούς σκοπούς».

Θυμίζουμε ότι η Κίνα έχει δηλώσει πως δεν προθυμοποιείται να διαπραγματευτεί τη δική της συμμετοχή σε μια Συνθήκη όπως η INF, ζήτημα που για τις δικές τους σκοπιμότητες είχαν θέσει τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία, οι οποίες φυσικά ανησυχούν και οι δύο για τη ραγδαία ανέλιξη της Κίνας, από διαφορετική αφετηρία και με διαφορετικά δεδομένα, αφού η Ρωσία συνεργάζεται στενά μαζί της, μέσα από τους BRICS, αλλά και διμερώς κ.ο.κ.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Μαρκ Εσπερ συνεχίζει την περιοδεία του σε Ασία και Ειρηνικό. Από το Ουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας υπογράμμισε ότι «η εθνική μας στρατηγική για την Αμυνα ξεκαθαρίζει ότι η περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού αποτελεί προτεραιότητά μας και οι ΗΠΑ είναι μακροχρόνια δεσμευμένες σε αυτή...».

Ο Εσπερ αναμένεται να έχει σειρά επαφών και σε Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ιαπωνία.

Νέες εκτοξεύσεις στη Χερσόνησο

Στο μεταξύ, χτες το πρωί η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε άλλους δύο πυραύλους, ενώ το κρατικό πρακτορείο της χώρας KCNA χαρακτήριζε τα επικείμενα γυμνάσια ΗΠΑ - Νότιας Κορέας «κατάφωρη παραβίαση» των όσων είχαν συμφωνηθεί στις Συνόδους ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Μαρκ Εσπερ σχολίασε σχετικά ότι «το κλειδί είναι να κρατάμε την πόρτα ανοιχτή για την διπλωματία (...) Δεν πρόκειται να αντιδράσουμε υπερβολικά σε αυτές τις εκτοξεύσεις, αλλά τις παρακολουθούμε στενά και έχουμε γνώση του τι συμβαίνει».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρατείνονται οι ασκήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή(2022-11-04 00:00:00.0)
ΗΠΑ και Κίνα εντείνουν ανταγωνιστικές προσπάθειες ενίσχυσης συμμαχιών(2021-09-16 00:00:00.0)
Οξυνση των αντιθέσεων και στο βάθος ...Κίνα(2019-08-24 00:00:00.0)
Οξύνεται η αντιπαράθεση μετά το τελεσίγραφο των ΗΠΑ(2018-12-06 00:00:00.0)
Νέες βαλλιστικές δοκιμές από τη ΛΔ Κορέας(2017-08-29 00:00:00.0)
Ανακοίνωσε βαλλιστική δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου(2017-07-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ