Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
Αμερικανικές αντιδράσεις για την υποτίμηση του κινεζικού γιουάν

ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στην αρένα των διεθνών χρηματιστηρίων και των συναλλαγματικών ισοτιμιών μεταφέρεται τα τελευταία 24ωρα η όξυνση της αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας, μετά από τη σημαντική υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος έναντι του δολαρίου, με αποτέλεσμα η ισοτιμία να φτάσει κοντά στο ένα γιουάν προς επτά δολάρια, προκαλώντας έντονες αναταράξεις στα διεθνή χρηματιστήρια.

Η Ουάσιγκτον κατηγορεί το Πεκίνο ότι η υποτίμηση αυτή έγινε με την «ανοχή» της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, λίγες μέρες μετά τους νέους δασμούς που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Τραμπ ότι θα τεθούν σε εφαρμογή από 1/9 σε βάρος της Κίνας.

Το γιουάν έχασε πάνω από το 5% της αξίας του σε σχέση με το δολάριο. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν κατηγόρησε την Κίνα για χειραγώγηση του νομίσματός της, θεωρώντας ότι επέλεξε και αυτό το όπλο ώστε να εξουδετερώσει τις μέχρι τώρα συνέπειες των αμερικανικών δασμών σε βάρος εκατοντάδων ειδών κινεζικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας απέρριψε τις αιτιάσεις των ΗΠΑ και τις κατηγόρησε για εμπορικό προστατευτισμό που βλάπτει τη διεθνή οικονομία. «Οι ΗΠΑ παραβλέπουν τα γεγονότα και παράλογα κολλούν στην Κίνα την ταμπέλα της χειραγώγησης της νομισματικής πολιτικής, που είναι σίγουρο πως βλάπτει και την ίδια και τους άλλους», ανέφερε χαρακτηριστική χτεσινή ανακοίνωση της Τράπεζας.

Σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού δικτύου «Bloomberg», η υποτίμηση του γιουάν προκάλεσε συνολικά απώλειες ύψους 117 δισ. δολαρίων στους 21 πλουσιότερους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη, εξαιτίας σημαντικής πτώσης των μετοχών στο αμερικανικό χρηματιστήριο, που έζησε τη χειρότερη έως τώρα μέρα του για το 2019.

Παρά τις εξελίξεις αυτές, ο σύμβουλος για οικονομικά θέματα στον Λευκό Οίκο, Λάρι Κάντλοου, εκτίμησε ότι δεν διακυβεύεται ο νέος γύρος εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας που έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Σεπτέμβρη, μην αποκλείοντας πάντως μέχρι τότε νέα αντίποινα από τον Τραμπ έναντι του Πεκίνου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ