Eurokinissi |
Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ αναφέρει τα εξής:
«Η πρόσφατη κυβερνητική εναλλαγή, με την παράδοση της αντιλαϊκής διαχείρισης από τον ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ, πρέπει να βρει το σύνολο των εργαζομένων στην ΕΡΤ (δημοσιογράφων, διοικητικών, τεχνικού και καλλιτεχνικού προσωπικού) σε αγωνιστική ετοιμότητα.
Το νέο δεν αφορά την αναδιάταξη της κυβερνητικής πυραμίδας και την υπαγωγή της ΕΡΤ σε πιο στενή εποπτεία από το πρωθυπουργικό περιβάλλον.
Είναι πασιφανές ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση από την ίδρυσή της υπηρέτησε τα συλλογικά συμφέροντα της αστικής τάξης, προπαγανδίζοντας τον καπιταλισμό ως μονόδρομο, στηρίζοντας τον ευρωατλαντικό προσανατολισμό όλων των κυβερνήσεων, αλλοιώνοντας και παραχαράσσοντας την αλήθεια στα κομβικά σημεία της ελληνικής και παγκόσμιας Ιστορίας, λοιδορώντας τη δράση του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Προφανώς κάθε κυβερνητικό κόμμα αξιοποιούσε τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα για την εξυπηρέτηση των κάθε φορά ιδιαίτερων συμφερόντων του. Αυτά ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά και στην τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ, αυτήν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση παρέδωσε στην κυβέρνηση της ΝΔ.
Ομως τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων ήταν, είναι και παραμένουν εδώ:
Σε αυτά και άλλα ζητήματα, όπως αυτά του περιεχομένου της ψυχαγωγίας και της ενημέρωσης, είναι ανάγκη να αντιπαρατεθεί ενιαία το κίνημα των εργαζόμενων στην ΕΡΤ.
Σε αυτή την αντεργατική - αντιλαϊκή "κληρονομιά" θα πατήσει η κυβέρνηση της ΝΔ για να επιταχύνει τις εξελίξεις στην ίδια στρατηγική επιλογή, "λιγότερο, φτηνότερο Δημόσιο", που σημαίνει για τους εργαζόμενους λιγότερες, "ευέλικτες" και κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας, με μειωμένα δικαιώματα.
Για όλα τα παραπάνω προβλήματα, η ΠΟΣΠΕΡΤ και όλα τα σωματεία - μέλη της (και η ΕΣΗΕΑ εκπροσωπώντας τους εργαζόμενους δημοσιογράφους) θα έπρεπε να συνεργάζονται αρμονικά, να επεξεργάζονται από κοινού λύσεις, να ενημερώνουν μέσα στο χώρο δουλειάς, να καλούν σε Γενικές Συνελεύσεις, ώστε να αποφασίζουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ενιαία για τις διεκδικήσεις τους.
Αντί για αυτό, παρακολουθούμε με αγανάκτηση έναν αποπροσανατολιστικό καβγά που με το πρόσχημα ποιος υπογράφει ΣΣΕ εμφανίζεται ως αντίθεση και ανταγωνισμός ανάμεσα στην ΠΟΣΠΕΡΤ και στα σωματεία, αλλά ουσιαστικά είναι αντίθεση και ανταγωνισμός με διακύβευμα ποιος θα έχει το πάνω χέρι στις συνδιαλλαγές με την κυβέρνηση και τη διοίκηση που θα διοριστεί, ποιος περνά καλύτερα την κυβερνητική γραμμή μέσα στους εργαζόμενους. Και οι δύο πλευρές στην ουσία υπονομεύουν την ανάγκη οργάνωσης διεκδικητικού αγώνα για τα πραγματικά μας προβλήματα.
Σήμερα, μετά την έκδοση της διαιτητικής απόφασης, οι μεν επιχαίρουν για τη "δικαίωσή" τους, οι δε καταγγέλλουν "δικαστικό πραξικόπημα". Μόνο που αυτή η εξέλιξη βάζει "φουρνέλο" στην ανάγκη για ενότητα δράσης όλων των εργαζομένων, όλων των κλάδων της ΕΡΤ, για αγωνιστικές δράσεις στην κατεύθυνση της ικανοποίησης των αναγκών τους.
Αυτό μόνο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μπορούν να το αλλάξουν σε όφελος των πραγματικών τους συμφερόντων.
Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ υποστηρίζει ότι τώρα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ να θυμηθούμε ότι την ΕΡΤ τον Ιούνη του 2015 δεν την "άνοιξε" η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά η σκληρή, ενιαία, δίχρονη πάλη των ίδιων των εργαζομένων της, σε συμμαχία με άλλους κλάδους εργαζομένων, με την πρωτοπόρα δράση αλληλεγγύης των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ, που σε αυτό το δίχρονο δεν έλειψαν ούτε στιγμή από την πρώτη γραμμή του αγώνα.
Σε αυτόν το δρόμο είναι ανάγκη να επανέλθουν όλοι, χωρίς εξαίρεση, οι πραγματικοί εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, που πρέπει να διεκδικήσουν ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και άλλα εργασιακά δικαιώματα, να αγωνιστούν για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, καλύτερη ζωή για αυτούς και τις οικογένειές τους, δημόσια ραδιοτηλεόραση που να προβάλλει τα προβλήματα και τους αγώνες των εργαζομένων, να παρέχει ισότιμη προβολή όλων των πολιτικών θέσεων εκτός των φασιστικών - ναζιστικών, στην προοπτική να εκπληρώσει αυτό που πρέπει να έχει ως πραγματική της αποστολή, να είναι δηλαδή στην υπηρεσία των συμφερόντων του λαού και των εργαζομένων.
Σε αυτόν τον αγώνα οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, μέσα και έξω από την ΕΡΤ, θα βρεθούν για άλλη μια φορά πρωτοπόρες. Καλούμε κάθε τίμιο εργαζόμενο στην ΕΡΤ να πάρει θέση τώρα!».
Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της «ΣΙΔΕΝΟΡ» |
Οι βουλευτές του ΚΚΕ καλούν την κυβέρνηση να απαντήσει «σε ποιες ενέργειες θα προβεί για να σταματήσει η αδιαλλαξία της επιχείρησης που αρνείται κατηγορηματικά ακόμη και να συζητήσει για υπογραφή ΣΣΕ με βάση τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων».
Καλούν επίσης «να διασφαλιστεί η ανεμπόδιστη άσκηση του δικαιώματος των εργαζομένων της "ΣΙΔΕΝΟΡ" στις κινητοποιήσεις που σκοπό έχουν την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ, να καταργηθεί το σκλαβοπάζαρο των εργολαβικών εργαζομένων και να αντικατασταθεί από εργαζόμενους με μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα».
Στην Ερώτηση, μαζί με τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, περιγράφεται το ιστορικό των αλλεπάλληλων μειώσεων που υπέστησαν από το 2009, καθώς και των κάλπικων υποσχέσεων της εργοδοσίας ότι οι απώλειες θα αποκαθίστανταν τάχα με την ανάκαμψη των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας. Στηλιτεύονται επίσης τα εκδικητικά μέτρα της εργοδοσίας απέναντι στους εργαζόμενους και το σωματείο τους (με εξώδικα, διαθεσιμότητες), καθώς και η αγαστή συνεργασία με το «Συνδικαλιστικό της Ασφάλειας», που όπως καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΚΚΕ «πηγαινοερχόταν εντός και εκτός των χώρων του εργοστασίου».
Και η Ερώτηση του ΚΚΕ καταλήγει: «Η εργοδοσία της "ΣΙΔΕΝΟΡ" αξιοποιεί όλο το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο που ψηφίστηκε την τελευταία δεκαετία από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ που προέβλεπαν το τσάκισμα των ΣΣΕ, τη μείωση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση των τριετιών, όπως και τον περιορισμό της άσκησης του δικαιώματος στην απεργία. Αυτή είναι από ό,τι φαίνεται στην πράξη η "βιώσιμη ανάπτυξη" που επαγγέλλεται η ΝΔ, η "υγιής επιχειρηματικότητα" του ΣΥΡΙΖΑ, εντέλει η "κανονικότητα" όλων των αστικών πολιτικών κομμάτων που πίνουν νερό στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και σε πλήρη συνεργασία μαζί της επέβαλαν και επιβάλλουν το παλιό και νέο αντεργατικό νομικό πλαίσιο, πραγματικό οπλοστάσιο για τους επιχειρηματικούς ομίλους».
Στο μεταξύ, η απόφαση του Δικαστηρίου για την αγωγή που κατέθεσε η εργοδοσία, έκρινε παράνομες, αλλά όχι και καταχρηστικές τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων.
Υπενθυμίζεται ότι η εργοδοσία αξίωνε μεταξύ άλλων να της επιδικαστεί αποζημίωση 5.000 ευρώ για κάθε νέα στάση εργασίας. Οι εργοδοτικοί ισχυρισμοί κατέρρευσαν στην ακροαματική διαδικασία, ενώ το Σωματείο Εργαζομένων της «ΣΙΔΕΝΟΡ», σχολιάζοντας τη δικαστική απόφαση, υπογράμμισε: «Συνεχίζουμε μέχρι τη δικαίωση».