ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Ιούλη 2019
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Διαφωνίες ΗΠΑ και άλλων «εταίρων» για το ζήτημα των κυρώσεων στο Ιράν

Από την έκτακτη συνάντηση στη Βιέννη

Copyright 2019 The Associated

Από την έκτακτη συνάντηση στη Βιέννη
ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΙΕΝΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Εντείνονται, όσο περνά ο καιρός, οι αντιδράσεις (τουλάχιστον σε λεκτικό επίπεδο) των χωρών που είχαν υπογράψει το 2015 τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (τέσσερα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Γερμανία), απέναντι στις ΗΠΑ που αποχώρησαν μονομερώς το 2018. Σε έκτακτη σύνοδο των υφυπουργών Εξωτερικών και πολιτικών διευθυντών των υπουργείων Εξωτερικών των χωρών που υπέγραψαν τη διεθνή συμφωνία (γνωστή ως JCPOA) και η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη Βιέννη, μετά από γαλλογερμανικό αίτημα, επιβεβαίωσαν τη «σθεναρή υποστήριξή» τους και τη «συλλογική ευθύνη» στη διατήρηση της συμφωνίας.

Σε ανακοίνωση εκπροσώπου της ΕΕ αναφέρεται ότι οι αξιωματούχοι, στη διάρκεια της συνόδου στη Βιέννη, τόνισαν ότι η τήρηση των δεσμεύσεων, αλλά και η άρση των κυρώσεων που συνοδεύουν τη συμφωνία είναι «απαραίτητα τμήματά της», ζητώντας ουσιαστικά από τις ΗΠΑ να άρουν τις κυρώσεις. Συμφώνησαν επίσης να ξανασυζητήσουν «σύντομα» τα όποια νέα δεδομένα προκύψουν.

Στο Πεκίνο, από την άλλη, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσανγίν, δήλωσε πως ουσιαστικά η αντιμετώπιση των αμερικανικών πιέσεων σε βάρος του Ιράν, μπορεί να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή. «Οι χώρες που παραμένουν αφοσιωμένες στη διεθνή συμφωνία είναι ενήμερες για τα προβλήματα που προκάλεσαν οι αμερικανικές κυρώσεις», τόνισε, προσθέτοντας πως κάλεσαν τις ΗΠΑ «να μη δημιουργήσουν νέα εμπόδια» και να σταματήσουν την τακτική υπέρτατης πίεσης σε βάρος του Ιράν.

Στην Τεχεράνη, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί σχολίασε ότι παρά τις διαφωνίες, οι συνομιλίες στη Βιέννη ήταν «ειλικρινείς και συμπερασματικές» και επέτρεψαν να «διευκρινιστούν πράγματα για τη συνέχεια της διαδικασίας». Δεν παρέλειψε ωστόσο να επισημάνει πως το Ιράν διαμαρτυρήθηκε «έντονα για τη στάση και την απραξία (των Ευρωπαίων), τη σύλληψη Ιρανών στην Ευρώπη «με παρακίνηση της Αμερικής» και την κατάληψη δεξαμενόπλοιου που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο, ανοικτά του Γιβραλτάρ στις αρχές Ιούνη.

Επιπλέον, ο Μουσαβί αποκάλυψε πως πριν λίγες βδομάδες, όταν μετέβη στη Ν. Υόρκη για να συμμετάσχει σε σύνοδο του ΟΗΕ, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ πρότεινε στις ΗΠΑ τη διενέργεια «πιο εμπεριστατωμένων επιθεωρήσεων» στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, με αντάλλαγμα την άρση των αμερικανικών κυρώσεων! Ωστόσο, η ιρανική πρόταση απορρίφθηκε, αποδεικνύοντας κατά την Τεχεράνη ότι οι ΗΠΑ «δεν είναι υπέρ των διαπραγματεύσεων, ή μιας συμφωνίας που θα έδινε ικανοποιητικά αποτελέσματα».

Νωρίτερα, ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί, με αφορμή την ανάληψη της πρωθυπουργίας στη Βρετανία από τον Μπόρις Τζόνσον, εξέφρασε την ελπίδα ότι η «εξοικείωση» του Βρετανού νέου πρωθυπουργού με το Ιράν «θα βοηθήσει να βελτιωθούν» οι διμερείς σχέσεις.

Θυμίζουμε πάντως ότι από πλευράς Βρετανίας ανακοινώθηκε πως τα πλοία με βρετανική σημαία που πλέουν στον Περσικό θα συνοδεύονται από βρετανικά πολεμικά σκάφη, ενώ επίσης επιβεβαιώθηκε η αποστολή μερικών εκατοντάδων Βρετανών στρατιωτικών στο Μπαχρέιν, ώστε να βοηθήσουν «στην αύξηση της προστασίας της κυκλοφορίας των εμπορικών πλοίων» στην περιοχή.

Σε αυτό το κλίμα, ο Ιρανός ναύαρχος επικεφαλής του Πολεμικού Ναυτικού Χοσεΐν Κανζάντι, από τη Μόσχα όπου μετέβη, ανήγγειλε πως «σύντομα» θα πραγματοποιηθούν ιρανορωσικά γυμνάσια στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου και στον Ινδικό Ωκεανό.

Επίσης, οι Ιρανοί «Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης» δημοσιοποίησαν ηχητικό ντοκουμέντο που αποδεικνύει πως η ιρανική ακτοφυλακή προειδοποίησε και πέτυχε την αποχώρηση του βρετανικού πολεμικού πλοίου «HSM Montrose» στις 19/7, στη διάρκεια αναχαίτισης και κατάληψης του υπό βρετανική σημαία πλοίου «Stena Imperio».

Τέλος, χτες, ο υπουργός Εξωτερικών του Ομάν Γιούσουφ μπιν Αμπντάλα ανακοίνωσε πως η χώρα του και το Ιράν «συνεργάζονται για τη ναυσιπλοΐα» στα Στενά του Ορμούζ.

ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Πυραυλική δοκιμή στην Αλάσκα με το βλέμμα στο Ιράν

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου και ο Αμερικανός πρέσβης Ντ. Φρίντμαν παρακολούθησαν μαζί τη δοκιμή

AP

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου και ο Αμερικανός πρέσβης Ντ. Φρίντμαν παρακολούθησαν μαζί τη δοκιμή
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Ισραήλ και ΗΠΑ ανακοίνωσαν το Σαββατοκύριακο πως πραγματοποίησαν επιτυχώς τη δοκιμή συστήματος αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς στην Αλάσκα, που είναι γνωστό ως «Arrow-3».

Η δοκιμή ως στοιχείο στενότερης στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, δεν μπορεί να θεωρηθεί άσχετη με την αυξανόμενη αντιπαράθεση ΗΠΑ και Ισραήλ απέναντι στο Ιράν και γενικότερα τις εξελίξεις στην περιοχή της Μ. Ανατολής

Την πλευρά αυτή άλλωστε διατυμπάνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, υποστηρίζοντας ότι πλέον η χώρα του «μπορεί να δράσει εναντίον βαλλιστικών πυραύλων που θα μπορούσαν να εκτοξευθούν εναντίον μας από το Ιράν ή από αλλού». Χαρακτήρισε την εξέλιξη «μεγάλο επίτευγμα για την ασφάλεια του Ισραήλ», ενώ ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Ισραήλ Ντέιβιντ Φρίντμαν, σχολίασε ότι η δοκιμή του συστήματος «Arrow-3» πραγματοποιήθηκε στην Αλάσκα «προκειμένου να δοκιμαστούν ικανότητες που δεν θα μπορούσαν να έχουν δοκιμαστεί στο Ισραήλ».

Πριν έξι μήνες, το Ισραήλ είχε επιβεβαιώσει την πραγματοποίηση δοκιμής του συστήματος «Arrow-3» στις ΗΠΑ. Ωστόσο, Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως η επιτυχής δοκιμή του «Arrow-3» στην Αλάσκα θα προσφέρει «καλύτερη προστασία σε σχέση με την παλαιότερη εκδοχή. Το σύστημα «Arrow-3» γίνεται σε συγχρηματοδότηση από τις ΗΠΑ και υλοποιήθηκε από την ισραηλινή αεροδιαστημική βιομηχανία σε σύμπραξη με την αμερικανική «Μπόινγκ».

ΣΥΡΙΑ
Προέλαση συριακών δυνάμεων

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Ανάκτηση εδαφών σε στρατηγική λοφώδη περιοχή της βόρειας Συρίας, ανακοίνωσαν χτες Σύροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι, μετά από βδομάδες σφοδρών βομβαρδισμών που επέφεραν και το θάνατο πολλών δεκάδων αμάχων.

Σύροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως ανακατέλαβαν το χωριό Ταλ Μάλαχ και την παρακείμενη κωμόπολη Τζιμπίν στις επαρχίες Ιντλίμπ και Χάμα.

Το ίδιο 24ωρο, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας κατηγόρησε το στρατό των ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στη Βόρεια Συρία πως χρησιμοποιεί τις εκεί βάσεις για να εκπαιδεύσει τζιχαντιστές και να ανασυγκροτήσουν τις δυνάμεις τους, ώστε να δημιουργήσουν το λεγόμενο «νέο συριακό στρατό». Κατηγόρησαν επίσης τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στην περιοχή για συνεργασία στο λαθρεμπόριο συριακού πετρελαίου και για οργανωμένες επιθέσεις και δολιοφθορές σε συριακές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Ρώσοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν επίσης πως Ρωσία και Τουρκία εντείνουν τη συνεργασία τους, για την ανακάλυψη και καταστροφή πυρομαχικών και όπλων τζιχαντιστών.

Αυτά ενώ την Παρασκευή ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν απείλησε με νέα χερσαία επέμβαση στη βόρεια Συρία, λέγοντας πως η χώρα του είναι «αποφασισμένη» να καταστρέψει «το διάδρομο τρομοκρατίας», ανεξαρτήτως του εάν ΗΠΑ και Τουρκία συμφωνήσουν σε μία ζώνη ασφαλείας στην περιοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ