Τη δική της πρόταση για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στον Περσικό παρουσίασε και η Μόσχα
ΜΟΣΧΑ - ΠΑΡΙΣΙ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--
Εντείνονται οι σχεδιασμοί δυτικών ιμπεριαλιστικών χωρών και της Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου, με πρόσχημα την ενίσχυση της ασφάλειας σε μια περιοχή υψηλής έντασης που τροφοδοτείται από τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις συμφερόντων.
Η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας Φλοράνς Παρλί σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «L'Est Republicain» επιβεβαίωσε σχεδιασμούς για συνεργασία ανάμεσα σε Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία, με στόχο τον «συντονισμό» των δυνάμεών τους και την «ανταλλαγή πληροφοριών» στην περιοχή του Περσικού Κόλπου «για ενίσχυση της ασφάλειας στη θάλασσα χωρίς επιπλέον στρατιωτικά μέσα». Στις αρχές της βδομάδας, ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ είχε προτείνει τη συγκρότηση μίας ευρωπαϊκής αποστολής για την προστασία της «διεθνούς ναυσιπλοΐας» στον Περσικό, ένα τριήμερο αφότου κατελήφθη δεξαμενόπλοιο με βρετανική σημαία στα Στενά του Ορμούζ.
Το ίδιο διάστημα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, συγκαλώντας στη Μόσχα συνάντηση με προσκεκλημένους τους εκπροσώπους αραβικών χωρών, του Ιράν, της Τουρκίας, των άλλων τεσσάρων μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, της ΕΕ, του Αραβικού Συνδέσμου και των χωρών BRICS, παρουσίασε τη ρωσική πρόταση για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στον Περσικό. Με απώτερο στόχο την εδραίωση της αυξημένης ρωσικής γεωπολιτικής επιρροής στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, η Ρωσία μεταξύ άλλων πρότεινε τη δημιουργία ενός πολυμερούς, «ανοικτού σε όλους», συστήματος ασφαλείας από χώρες που θα συμμετέχουν σε έναν «μοναδικό αντιτρομοκρατικό συνασπισμό», που θα ενδιαφέρεται «για την εξάλειψη εξτρεμισμού και τρομοκρατίας στη Μέση Ανατολή και θα έχει ως προτεραιότητα την εξασφάλιση μίας βιώσιμης πολιτικής λύσης σε Συρία, Υεμένη, άλλες χώρες της περιοχής». Προτείνεται επίσης «οι αντιτρομοκρατικές δραστηριότητες» να διενεργούνται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, τη Χάρτα του διεθνούς Οργανισμού και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών, «στη στέρεη βάση του διεθνούς δικαίου».
Το ίδιο διάστημα, εμφανίστηκαν στο προσκήνιο και Κουβεϊτιανοί αξιωματούχοι, δηλώνοντας πως υπάρχει «συντονισμός» ανάμεσα σε αραβικές χώρες και χώρες του Περσικού Κόλπου προκειμένου να εξασφαλιστεί η «ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας».
Πιέσεις και διεργασίες με στόχο τη συγκρότηση «διεθνούς» αποστολής που θα εξασφαλίζει τάχα τη διεθνή ασφαλή ναυσιπλοΐα στον Περσικό ξεκίνησαν πρώτες οι ΗΠΑ τον περασμένο Ιούνη, δίχως ωστόσο έως τώρα να έχουν κάνει συγκεκριμένες ανακοινώσεις, πέραν του ονόματος της επιχείρησης, που την αποκαλούν «Operation Sentinel» («Επιχείρηση Φρουρός»).
Στο μεταξύ, ένταση στις ιρανο-βραζιλιάνικες σχέσεις δημιουργεί τις τελευταίες βδομάδες η απαγόρευση τροφοδοσίας με καύσιμα σε δύο ιρανικά εμπορικά σκάφη που μεταφέρουν βραζιλιάνικο καλαμπόκι έξω από το λιμάνι Παρανάγκουα της Βραζιλίας, με πρόσχημα την «ανησυχία» των βραζιλιάνικων αρχών για πιθανές αμερικανικές κυρώσεις.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΓΚΥΡΑ.--
Την ανάγκη οι ΗΠΑ να χειριστούν με προσοχή αλλά και απαιτητικότητα τη σχέση τους με την Τουρκία ανέδειξε προχτεσινή σύσκεψη που έγινε στον Λευκό Οίκο, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε τη σημασία μεγαλύτερης «ευελιξίας» στις κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία τις οποίες εξετάζει η Ουάσιγκτον, μετά και την αγορά ρωσικών πυραύλων «S-400» από την Αγκυρα.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν δεκάδες Γερουσιαστές, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι, και αρκετοί επέμειναν να ολοκληρωθεί άμεσα η έξοδος της Τουρκίας από το πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών αεροπλάνων «F-35». Σύμφωνα με την «Ουάσιγκτον Ποστ», ο Τραμπ «φάνηκε να υποστηρίζει διαπραγματεύσεις με την Τουρκία αντί σκληρών κυρώσεων...».
Στο μεταξύ, το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε χτες - σύμφωνα με τη «Χουριέτ» - ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες προκειμένου να αποκτήσει τελικά τα αμερικανικά συστήματα «Πάτριοτ», ως «εναλλακτική για την ικανοποίηση των αναγκών μας στο πλαίσιο του προγράμματός μας για την πυραυλική αλλά και τη μεγάλης εμβέλειας αεροπορική μας άμυνα». Στελέχη του υπουργείου σημείωναν σχετικά με την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των «F-35» ότι «η μονομερής και άδικη απομάκρυνση της Τουρκίας δεν έχει νομική βάση» και ότι «ως στρατηγικοί εταίροι, είναι φυσικό μας δικαίωμα να περιμένουμε από τις ΗΠΑ να αποφεύγουν βήματα που μπορεί να βλάψουν τη σχέση μας».
Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, πάντως, επανέρχονται και προτάσεις ακόμα και για «αναστολή της συμμετοχής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, με πιθανότερη συνέχεια την αποπομπή της», όπως υποστήριξε ο πρώην σύμβουλος του Ρ. Ρίγκαν Νταγκ Μπάντοου, εκτιμώντας ότι «σήμερα η μόνη σοβαρή πιθανή απειλή για μας στην Ευρώπη είναι η Ρωσία (...) Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε την Τουρκία ότι σε μια σύγκρουση θα συμπαραταχθεί με το ΝΑΤΟ (...) Η εξωτερική πολιτική της Αγκυρας έχει πλέον τόσο μεγάλες αποκλίσεις από αυτή της Δύσης που ουσιαστικά έχει διαλέξει να εγκαταλείψει τη Συμμαχία (...) Οι ΗΠΑ και τα άλλα μέλη πρέπει να λάβουν μια τέτοια απόφαση και να εργαστούν με την Τουρκία για να διαμορφώσουν ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας όταν και όπου ευθυγραμμίζονται τα συμφέροντά τους. Οι νέες συνθήκες απαιτούν νέες πολιτικές...».
Copyright 2019 The Associated |
Από τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή |
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) απέτυχε και χτες να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης της ισπανικής Βουλής, καθώς δεν συγκέντρωσε ούτε σχετική πλειοψηφία σε σύνολο 350 βουλευτών, μετά το (προσωρινό...) ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με το νέο σχήμα της ισπανικής σοσιαλδημοκρατίας «Unidas Podemos».
Οι προγραμματικές δηλώσεις που παρουσίασε ο Πέδρο Σάντσεθ πήραν 124 ψήφους (των βουλευτών του PSOE και ενός τοπικού βουλευτή) και καταψηφίστηκαν από 155, ενώ 67 απείχαν.
Πλέον ξεκινά νέος γύρος παζαριών με ορίζοντα τα τέλη Σεπτέμβρη, που αν κι αυτά αποτύχουν, τότε θα προκηρυχθούν νέες εκλογές, μάλλον για τις αρχές Νοέμβρη.
Θυμίζουμε ότι στις βουλευτικές εκλογές του Απρίλη, το PSOE είχε πάρει 123 από τις 350 έδρες, ενώ το «Podemos» είχε δηλώσει από την πρώτη στιγμή έτοιμο «να εργαστεί προς την κατεύθυνση μίας κυβέρνησης συνεργασίας».
Μιλώντας για τις διαπραγματεύσεις PSOE - «Podemos», η διαπραγματεύτρια του PSOE Κάρμεν Κάλβο διαμαρτυρήθηκε ότι «το "Podemos" ήθελε να διαχειρίζεται περισσότερο από τον μισό προϋπολογισμό (...) Μας ζήτησαν στην κυριολεξία την κυβέρνηση», αυτή είναι μία θέση «απολύτως μη ρεαλιστική από την πλευρά τους». Από την άλλη πλευρά, ο διαπραγματευτής των «Podemos» Πάμπλο Ετσενίκα δήλωσε ότι «δεν θα συμμετάσχουμε στην κυβέρνηση ανεξαρτήτως κόστους...».
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχωρά με νέο γύρο κυρώσεων κατά της Βενεζουέλας, όπως ανακοίνωσε ο ειδικός επιτετραμμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη Βενεζουέλα, Ελιοτ Εϊμπραμς. Ο ίδιος είπε ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων και στη Ρωσία, επειδή εξακολουθεί να υποστηρίζει την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο. «Η πίεση θα συνεχιστεί», σημείωσε ο Εϊμπραμς, προσθέτοντας ότι θα συνεχιστεί και η αύξηση της «πίεσης στην Κούβα» για τις «ενέργειές της στη Βενεζουέλα».
Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έκανε λόγο για νέα μέτρα εναντίον 10 ατόμων και 13 εταιρειών που συνδέονται με την κυβέρνηση Μαδούρο και τις εισαγωγές τροφίμων στη Βενεζουέλα.
Η ουσία είναι ότι η αύξηση μέγιστης πίεσης, που οι ΗΠΑ επιλέγουν ως τακτική και απέναντι στη Βενεζουέλα, αφορά την προώθηση συμμαχιών ευρύτερα στη Λατινική Αμερική, πιο ευνοϊκών για τα συμφέροντα των αμερικανικών μονοπωλίων, σε αντιπαράθεση με αντίπαλα κέντρα (Ρωσία και Κίνα).
Από τη μεριά του ο Μαδούρο κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι βρίσκονται πίσω και από τη νέα διακοπή ηλεκτροδότησης, που προκάλεσε σοβαρά προβλήματα σε 23 πολιτείες της Βενεζουέλας.
ΤΡΙΠΟΛΗ.--
Νέο πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά των ακτών της Λιβύης σημειώθηκε χτες, όταν βυθίστηκε πλοιάριο γεμάτο περίπου 300 μετανάστες.
Τουλάχιστον 116 άτομα αγνοούνται, ενώ άλλοι 132 κατάφεραν να διασωθούν από Λίβυους ψαράδες και σκάφη της λιβυκής Ακτοφυλακής, που τους μετέφεραν στην ακτή.
Το σκάφος είχε αποπλεύσει νωρίτερα από την πόλη Χομς της ανατολικής Λιβύης, 120 χλμ. από την πρωτεύουσα Τρίπολη.