ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ.--
Η Κίνα επέκρινε έντονα την προχτεσινή απόπειρα διαδηλωτών κατά της (τοπικής) κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ να εισβάλουν στο κοινοβούλιο, μιλώντας για «ορισμένα ακραία στοιχεία που χρησιμοποίησαν υπερβολική βία» και για «μεγάλη πρόκληση για το κράτος δικαίου του Χονγκ Κονγκ», ενέργειες που «υπονόμευσαν σοβαρά την ειρήνη και σταθερότητα του Χονγκ Κονγκ».
Θυμίζουμε ότι η απόπειρα διαδηλωτών να εισβάλουν στο κοινοβούλιο έληξε με την παρέμβαση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, αφού πρώτα ορισμένοι που κατάφεραν να μπουν άπλωσαν εντός του κτιρίου βρετανική σημαία, κίνηση ενδεικτική για τις σκοπιμότητες των διαδηλώσεων. Τα γεγονότα έγιναν ανήμερα της επετείου «επιστροφής» του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα, από τη Βρετανία που το έλεγχε ως αποικία της. Μάλιστα, η επέτειος έδωσε αφορμή για νέα αναζωπύρωση της συζήτησης για την τήρηση της «συμφωνίας παραχώρησης», σύμφωνα με την οποία το Χονγκ Κονγκ πρέπει να διατηρεί αυξημένο βαθμό αυτονομίας αλλά και μια σειρά «ειδικές ελευθερίες» που η Κίνα δέχτηκε να ισχύσουν στο πλαίσιο της αρχής «μία χώρα - δύο συστήματα». Αλλωστε, οι διαδηλωτές, που ζητούν παραίτηση της κυβέρνησης και αρχικά αντιδρούσαν σε νομοσχέδιο για την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα, εκφράζουν συνολικότερους προβληματισμούς για την παραβίαση της αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σχολίασε για την ένταση στο Χονγκ Κονγκ ότι «πρόκειται για θέμα δημοκρατίας... Δυστυχώς κάποιες κυβερνήσεις δεν θέλουν τη δημοκρατία». Πάντως, νωρίτερα εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε καλέσει «όλες τις πλευρές να απέχουν από τη βία». Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Γκενγκ Σουάνγκ εξέφρασε λύπη για την «κατάφωρη ανάμειξη» της Ουάσιγκτον και την προέτρεψε «να ενεργεί με σύνεση και να σταματήσει να επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ».
Ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ δήλωσε πως «θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες» αν δεν τηρηθεί η σινο-βρετανική συμφωνία του 1997 για την παραχώρηση του Χονγκ Κονγκ, συμπληρώνοντας ότι «εμείς καταδικάζουμε τη βία από όλες τις πλευρές... Ομως, καλούμε τις αρχές να μη χρησιμοποιήσουν αυτό που συνέβη ως πρόσχημα για καταστολή, αλλά μάλλον για να καταλάβουν τις ριζικές αιτίες αυτού που συνέβη, το οποίο αποτελεί μια βαθιά ανησυχία του λαού στο Χονγκ Κονγκ ότι οι βασικές ελευθερίες του είναι υπό απειλή».
ΤΙΡΑΝΑ.--
Η ενδοαστική αντιπαράθεση, που επί της ουσίας κρύβει τη σύμπλευση στα στρατηγικά ζητήματα, κλιμακώνεται μετά το φιάσκο των τοπικών εκλογών της Κυριακής, όπου η συμμετοχή ήταν πολύ μικρή (η κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού, Εντι Ράμα, μιλάει για 21% συμμετοχή και η αντιπολίτευση που απείχε για 15%). Την επόμενη μέρα ο επίσης σοσιαλδημοκράτης Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα (που είναι στα «μαχαίρια» με τον Ράμα) πρότεινε, για να υπάρξει «άρση της πολιτικής κρίσης», να γίνουν τοπικές, βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στις 13 Οκτώβρη, σύμφωνα με Διάταγμα που έχει υπογράψει.
Ο Μέτα δήλωσε επίσης ότι είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τους σοσιαλιστές βουλευτές οι οποίοι έχουν ξεκινήσει διαδικασία για την απομάκρυνσή του, ενώ τόνισε ότι δεν ζήτησε από τον Ράμα να εγκαταλείψει την πρωθυπουργική καρέκλα, αλλά ανέφερε ότι υπάρχει ένα «παράλληλο κράτος» στην Αλβανία. Ευχαρίστησε τους Αλβανούς «που δεν παγιδεύτηκαν στην πολιτική αντιπαλότητα», ενώ για τις τοπικές εκλογές είπε ότι «είναι μια πλοκή που δεν βασίζεται στις αρχές της δημοκρατίας ούτε στις αξίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Είναι μια γνωστή από το παρελθόν παγίδα που βασίζεται στις αρχές ενός βαθέος κράτους που στοχεύει στον πλήρη έλεγχό του».
Βέβαια, προσπερνάει το ότι οι ΗΠΑ είχαν αναγνωρίσει τις εκλογές της 30ής Ιούνη.
Στη γραμμή της αμφισβήτησης των εκλογών κινήθηκε και ο φιλελεύθερος ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπασά, που μίλησε για «παράνομες, μονοκομματικές και χειραγωγημένες εκλογές» και ζήτησε «αλλαγή της δομής του πολιτικού συστήματος». Για διεφθαρμένο και παράνομο καθεστώς μιλάει και το άλλο βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης, το Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ενταξη (όπου πρόεδρος είναι η σύζυγος του Προέδρου Ιλίρ Μέτα, Μ. Κριεμάδι), που ασκεί κριτική για απόκλιση από τις «αρχές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ». Μόνο που αυτή η αντιπαράθεση είναι ψευδεπίγραφη αφού και οι δύο πόλοι έχουν τις ίδιες αντιλαϊκές προτάσεις στήριξης της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και συμμετοχής στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες.
Οι εσωτερικές τριβές δεν εμποδίζουν το προχώρημα των σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή, που αφορούν τη λεγόμενη ευρωατλαντική ολοκλήρωση και την αντιπαράθεση με τη Ρωσία, μέσα στους οποίους εντάσσεται και η λεγόμενη «Μεγάλη Αλβανία». Ο σχεδιασμός αυτός προβλέπει και την κατάργηση των συνόρων, που πρακτικά προχωράει, ενώ χτες οι υπουργοί Εξωτερικών Αλβανίας και του προτεκτοράτου του Κοσσυφοπεδίου, Τζεντ Τσακάι και Μπεχτζέτ Πάκολι, αντίστοιχα, προχώρησαν σε μια ακόμα συμφωνία για συντονισμό σε 4 άξονες. Αυτοί αναφέρονται σε: Ενοποίηση διπλωματικών αποστολών, κοινό ταμείο για την διαχείρισή τους, κοινή πολιτιστική ατζέντα και κοινό διακυβερνητικό συμβούλιο για στρατηγικές πολιτικές επιλογές.
Τουλάχιστον 7 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 181 τραυματίστηκαν την Κυριακή κατά τη διάρκεια μαζικών αντιχουντικών διαδηλώσεων σε όλο το Σουδάν, ενώ χτες οι κηδείες των θυμάτων μετατράπηκαν σε νέες διαδηλώσεις. Κεντρικό αίτημα των διαδηλωτών είναι ο τερματισμός της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που επέβαλαν οι στρατιωτικοί που κατέλαβαν την εξουσία - ανατρέποντας τον πρώην Πρόεδρο Ομαρ Ελ Μπασίρ στις 11 Απρίλη, έπειτα από πολύμηνες διαδηλώσεις εναντίον του - και η παράδοση της εξουσίας σε προσωρινή μεταβατική πολιτική κυβέρνηση. Στις κινητοποιήσεις έντονη είναι η παρουσία συνδικαλιστικών οργανώσεων όπως η Ενωση Σουδανών Επαγγελματιών, που δίνουν και το στίγμα σε ένα κίνημα διαμαρτυρίας που δεν ξεφεύγει από τα όρια της αστικής δημοκρατίας. Ωστόσο, οι εξελίξεις αυτές δεν πρέπει να κρύψουν τη μεγάλη εικόνα, ότι και το Σουδάν είναι πεδίο ανταγωνισμού ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και μονοπωλιακών ομίλων για τον πλούτο του και τη γεωστρατηγική του θέση. Εκεί συγκρούονται κινεζικά, ρωσικά, με αμερικανικά μονοπωλιακά συμφέροντα, ενώ είναι γνωστό ότι το Νότιο Σουδάν, που ανεξαρτητοποιήθηκε το 2011 μετά από εμφύλια διαμάχη και με παρέμβαση των ΗΠΑ, πρόκειται για μια περιοχή 12 εκατομμυρίων κατοίκων, που διαθέτει τα τρίτα μεγαλύτερα αποθέματα της υποσαχάριας Αφρικής.
ΠΕΚΙΝΟ.--
«Θεωρώ ότι Τουρκία και Κίνα διαθέτουν μεγάλη δυναμική για την ενίσχυση της συνεργασίας τους», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, στο Πεκίνο. Σχολιάζοντας την επίσημη επίσκεψή του στη χώρα, είπε ότι πραγματοποιείται σε «μια περίοδο αυξανόμενων δοκιμασιών για τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα». Αλλωστε, μιλώντας σε κινεζικά ΜΜΕ θύμισε ότι η Τουρκία ήταν από τις πρώτες που εντάχθηκαν στην κινεζική πρωτοβουλία «One Belt - One Road» (OBOR) και μίλησε για «φυσική αρμονία» που συνδέει την OBOR και την τουρκική «Πρωτοβουλία για τον Μέσο Διάδρομο», επιτρέποντας «να συνεργαστούμε σε μεγάλες γεωγραφικές περιφέρειες, όπως η Κεντρική Ασία και η Αφρική».
Από τη μεριά του, ο Σι δήλωσε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε στρατηγικού χαρακτήρα θέματα, να αναπτύξουν συντονισμό σε περιφερειακά ζητήματα και να δώσουν ώθηση στην πολιτική διευθέτηση κρίσιμων ζητημάτων, ενώ στάθηκε και στη σημασία που έχει η κοινή δάση για τη διαφύλαξη της πολυμέρειας και του Διεθνούς Δικαίου, όπως π.χ. για τη λειτουργία του ΠΟΕ. Κατά τ' άλλα, εκτίμησε τις - σύμφωνα με τα κρατικά κινεζικά ΜΜΕ - πολυάριθμες δηλώσεις του Ερντογάν ότι δεν θα επιτρέψει «σε καμία δύναμη να διεξάγει δραστηριότητες κατά της Κίνας στην Τουρκία και θεωρεί πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Τουρκία έχει υπογραμμίσει πολλές φορές τη στήριξή της στις προσπάθειες της Κίνας να πολεμήσει την τρομοκρατία». Τα ίδια ΜΜΕ εμφάνισαν τον Ερντογάν να αναγνωρίζει την ευτυχισμένη ζωή που ζουν οι Ουιγούροι της επαρχίας Σιντζιάνγκ, όπου κυριαρχεί το μουσουλμανικό στοιχείο. Πάντως η Αγκυρα έχει επικρίνει έντονα την αντιμετώπιση των Ουιγούρων από τις κινεζικές αρχές.
ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν προχτές, όταν τα καύσιμα από βυτιοφόρο που ανατράπηκε στην κεντρική Νιγηρία έπιασαν φωτιά, την ώρα που άνθρωποι προσπαθούσαν να τα συλλέξουν σε δοχεία. Τέτοιου είδους δυστυχήματα είναι συχνά στη Νιγηρία. Τον Ιούλη του 2012 τουλάχιστον 104 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 50 τραυματίστηκαν την ώρα που προσπαθούσαν να μαζέψουν τα καύσιμα που χύνονταν από βυτιοφόρο, έπειτα από ατύχημα στην Πολιτεία Ρίβερς της νότιας Νιγηρίας.
ΜΟΣΧΑ.-- Σε τουλάχιστον 18 ανέβηκε χτες ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στο Ιρκούτσκ της ανατολικής Σιβηρίας, ενώ πάνω από 17 ακόμη αγνοούνται. Πάνω 1.000 άνθρωποι χρειάστηκαν ιατρική φροντίδα, ενώ 191 νοσηλεύονται, ανάμεσά τους και 38 παιδιά. Οι πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις δυνατές βροχές τις τελευταίες μέρες έχουν προκαλέσει ζημιές σε πάνω από 4.000 σπίτια.
ΜΟΣΧΑ.-- Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι «την 1η Ιουλίου στα ρωσικά χωρικά ύδατα, 14 ναύτες υποβρυχίων που επέβαιναν σε επιστημονικό ερευνητικό βαθυσκάφος, που είχε αποστολή να μελετήσει τον θαλάσσιο χώρο κοντά στον πυθμένα του Ειρηνικού για σκοπούς του Πολεμικού Στόλου της Ρωσίας, έχασαν τη ζωή τους, όταν προκλήθηκε πυρκαγιά κατά τη διάρκεια βιομετρικών μετρήσεων, με αποτέλεσμα να υποστούν δηλητηρίαση από τις αναθυμιάσεις». Η πυρκαγιά κατασβέστηκε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, και το βαθυσκάφος βρίσκεται στον ναύσταθμο του Σεβερομόρσκ στη Θάλασσα του Μπάρεντς, ενώ έχει δοθεί εντολή για τη διεξαγωγή έρευνας ώστε να διαλευκανθούν τα αιτία της πυρκαγιάς.
Δύο στρατιωτικοί της Διεύθυνσης Στρατιωτικής Αντικατασκοπείας της Βενεζουέλας (DGCIM) συνελήφθησαν με την κατηγορία της δολοφονίας του υπό κράτηση υποπλοιάρχου Ραφαέλ Ακόστα Αρεβάλο, ο οποίος ανακρινόταν για συμμετοχή σε απόπειρα πραξικοπήματος στις 30 Απρίλη φέτος και κατέληξε στο νοσοκομείο στις 29 Ιούνη. Οι συλληφθέντες είναι ο αντιστράτηγος Ασκάνιο Αντόνιο Ταράσιο και ο αρχιλοχίας Εστιβέν Χοσέ Σαράτε, οι οποίοι θα παραπεμφθούν σε δίκη.
Ο γενικός εισαγγελέας Τάρεκ Γουίλιαμ Σάαμπ τόνισε ότι αυτές οι ενέργειες είναι προκαταρκτικές και ότι οι κρατικές αρχές θα συνεχίσουν να συγκεντρώνουν τα απαραίτητα στοιχεία για τη διερεύνηση της υπόθεσης και χαρακτήρισε το γεγονός της δολοφονίας «θλιβερό» και ότι «δεν είναι μέρος του δημοκρατικού πνεύματος του Συντάγματος της Βολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας». Η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο, που δέχεται επικρίσεις από την αντιπολίτευση και τους διεθνείς προστάτες της, ΗΠΑ και ΕΕ, για «πρακτική βασανιστηρίων», έχει απαντήσει από την πρώτη στιγμή ότι δεν θα μείνουν ατιμώρητοι οι δράστες τέτοιων πράξεων.