Τετάρτη 3 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Δυναμώνουν οι ενδοαστικές τριβές

ΤΙΡΑΝΑ.--

Η ενδοαστική αντιπαράθεση, που επί της ουσίας κρύβει τη σύμπλευση στα στρατηγικά ζητήματα, κλιμακώνεται μετά το φιάσκο των τοπικών εκλογών της Κυριακής, όπου η συμμετοχή ήταν πολύ μικρή (η κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού, Εντι Ράμα, μιλάει για 21% συμμετοχή και η αντιπολίτευση που απείχε για 15%). Την επόμενη μέρα ο επίσης σοσιαλδημοκράτης Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα (που είναι στα «μαχαίρια» με τον Ράμα) πρότεινε, για να υπάρξει «άρση της πολιτικής κρίσης», να γίνουν τοπικές, βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στις 13 Οκτώβρη, σύμφωνα με Διάταγμα που έχει υπογράψει.

Ο Μέτα δήλωσε επίσης ότι είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τους σοσιαλιστές βουλευτές οι οποίοι έχουν ξεκινήσει διαδικασία για την απομάκρυνσή του, ενώ τόνισε ότι δεν ζήτησε από τον Ράμα να εγκαταλείψει την πρωθυπουργική καρέκλα, αλλά ανέφερε ότι υπάρχει ένα «παράλληλο κράτος» στην Αλβανία. Ευχαρίστησε τους Αλβανούς «που δεν παγιδεύτηκαν στην πολιτική αντιπαλότητα», ενώ για τις τοπικές εκλογές είπε ότι «είναι μια πλοκή που δεν βασίζεται στις αρχές της δημοκρατίας ούτε στις αξίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Είναι μια γνωστή από το παρελθόν παγίδα που βασίζεται στις αρχές ενός βαθέος κράτους που στοχεύει στον πλήρη έλεγχό του».

Βέβαια, προσπερνάει το ότι οι ΗΠΑ είχαν αναγνωρίσει τις εκλογές της 30ής Ιούνη.

Στη γραμμή της αμφισβήτησης των εκλογών κινήθηκε και ο φιλελεύθερος ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπασά, που μίλησε για «παράνομες, μονοκομματικές και χειραγωγημένες εκλογές» και ζήτησε «αλλαγή της δομής του πολιτικού συστήματος». Για διεφθαρμένο και παράνομο καθεστώς μιλάει και το άλλο βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης, το Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ενταξη (όπου πρόεδρος είναι η σύζυγος του Προέδρου Ιλίρ Μέτα, Μ. Κριεμάδι), που ασκεί κριτική για απόκλιση από τις «αρχές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ». Μόνο που αυτή η αντιπαράθεση είναι ψευδεπίγραφη αφού και οι δύο πόλοι έχουν τις ίδιες αντιλαϊκές προτάσεις στήριξης της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και συμμετοχής στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες.

Συντονισμός Αλβανίας - Κοσσυφοπεδίου

Οι εσωτερικές τριβές δεν εμποδίζουν το προχώρημα των σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή, που αφορούν τη λεγόμενη ευρωατλαντική ολοκλήρωση και την αντιπαράθεση με τη Ρωσία, μέσα στους οποίους εντάσσεται και η λεγόμενη «Μεγάλη Αλβανία». Ο σχεδιασμός αυτός προβλέπει και την κατάργηση των συνόρων, που πρακτικά προχωράει, ενώ χτες οι υπουργοί Εξωτερικών Αλβανίας και του προτεκτοράτου του Κοσσυφοπεδίου, Τζεντ Τσακάι και Μπεχτζέτ Πάκολι, αντίστοιχα, προχώρησαν σε μια ακόμα συμφωνία για συντονισμό σε 4 άξονες. Αυτοί αναφέρονται σε: Ενοποίηση διπλωματικών αποστολών, κοινό ταμείο για την διαχείρισή τους, κοινή πολιτιστική ατζέντα και κοινό διακυβερνητικό συμβούλιο για στρατηγικές πολιτικές επιλογές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ