ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Ιούνη 2019
Σελ. /24
ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΛΗΣ 2019
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΣΕΠΕ
Υπερασπίστηκε την «κανονικότητα» της εργασιακής ζούγκλας που συνδιαμόρφωσε

Eurokinissi

Τις νέες προεκλογικές και κούφιες υποσχέσεις για τους εργαζόμενους, μαζί και την άσφαιρη και κάλπικη αντιπαράθεση με τη ΝΔ στην προσπάθεια ενίσχυσης του διπολισμού ενόψει των εκλογών, επιχείρησε να επαναφέρει ο Αλ. Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του χτες στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), συνοδευόμενος από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Οπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας μια από τις βασικές προπαγανδιστικές θέσεις του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, «αποτελεί κοινωνική ανάγκη και εθνικό στόχο η δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας με αυξημένους μισθούς», προσπαθώντας να «σβήσει» από τη μνήμη των εργαζομένων το αντεργατικό έργο της κυβέρνησής του κατά την περασμένη τετραετία, το οποίο συνεχίζοντας στις ράγες των προηγούμενων κυβερνήσεων, οδήγησε σε παραπέρα μείωση των μισθών και του εργατικού εισοδήματος.

Ταυτόχρονα, ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας για το έργο του ΣΕΠΕ, το οποίο παραμένει υποστελεχωμένο και χωρίς την αναγκαία τεχνική υποστήριξη, επιχείρησε να οικειοποιηθεί τις προσπάθειες των εργαζομένων που εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες, για να «βγάλει λάδι» την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης. «Σήμερα - είπε - επέλεξα να βρίσκομαι μαζί με όσους δίνουν την καθημερινή μάχη για να επανέλθει η κανονικότητα και η αξιοπρέπεια στους χώρους δουλειάς. Θέλω λοιπόν πρώτα απ' όλα να σας ευχαριστήσω για όλα όσα κάνατε και κάνετε για να βάλετε ένα τέλος στην ανομία και στα άβατα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας».

Βέβαια, ο πρωθυπουργός απέκρυψε το γεγονός ότι είναι η πολιτική του, που διατηρώντας όλο το αντεργατικό πλαίσιο που παρέλαβε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και ενισχύοντάς το παραπέρα, αποτελεί το καλύτερο «θερμοκήπιο» για την ανομία και την εργοδοτική αυθαιρεσία, που αποτελούν την «κανονικότητα» που ζουν οι εργαζόμενοι. Οτι είναι αυτό το πλαίσιο της ευελιξίας που εκτινάχθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο επιτρέπει νόμιμα στις επιχειρήσεις να απολύουν κατά το δοκούν, να περικόπτουν τους μισθούς, να καταργούν εργασιακά δικαιώματα, προκειμένου να κατοχυρώνουν την κερδοφορία τους, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναγάγει σε «εθνικό στόχο».

Ενώ, λέξη δεν βρήκε να πει ο πρωθυπουργός και για τους νεκρούς και σακατεμένους εργάτες, από τα εργατικά δυστυχήματα που σημειώθηκαν και επί ημερών κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ως αποτέλεσμα της εντατικοποίησης και των ανύπαρκτων μέτρων ασφαλείας στα γκέτο της εργοδοσίας.

Κατά τ' άλλα, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε πως «δεν είναι εμπόδιο στην επιχειρηματικότητα το να τηρείται ο νόμος, να τηρείται το οκτάωρο και το πενθήμερο», θέλοντας υποτίθεται να απαντήσει στις δεδομένες αντεργατικές θέσεις της ΝΔ και επιχειρώντας να κρύψει ότι αυτό ακριβώς είναι και το πρόβλημα, αφού οι επιχειρήσεις μπορούν και να τηρούν τον νόμο και να κάνουν το οκτάωρο δεκάωρο... Και να είναι νόμιμοι και να μετατρέπουν το 5ήμερο σε 7ήμερο, όπως προβλέπουν οι συμβάσεις στον κλάδο του Τουρισμού, στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπως γίνεται στο Εμπόριο με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, που ενίσχυσε και με δικό του νόμο ο ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι ακριβώς αυτό το αντεργατικό νομικό πλαίσιο μπροστά, στο οποίο ο ΣΕΠΕ καταλήγει να γίνεται «φύλλο συκής» μιας ανύπαρκτης «φιλεργατικής νομιμότητας» και «κοινωνικός συμφιλιωτής» σε μια αγορά εργασίας όπου ξεσαλώνει «και με τον νόμο» η εργοδοσία.

Οσο για τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για αύξηση του προσωπικού του ΣΕΠΕ, που έκανε η κυβέρνησή του και για ακόμα περισσότερες που υποσχέθηκε στο μέλλον, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι και στον τομέα των ελέγχων η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη: Οσον αφορά τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία (ΥΑΕ), το 2017 σημειώθηκε ξανά μείωσή τους, φτάνοντας τους 21.423, ο μικρότερος αριθμός από το 2001. Για τις εργασιακές σχέσεις πραγματοποιήθηκαν 30.000 έλεγχοι, που σημαίνει ότι με αυτούς τους ρυθμούς, για να ελεγχθούν έστω μια φορά οι 236.500 καταγεγραμμένες επιχειρήσεις, απαιτούνται 8 ολόκληρα χρόνια!


ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Αναζητά ισχυρή εντολή και συναίνεση στα μέτρα του κεφαλαίου

Τη διαβεβαίωση ότι μια κυβέρνηση ΝΔ θα συνεχίσει από εκεί που θα αφήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα σχέδια για λογαριασμό του κεφαλαίου έδωσε χτες βράδυ ο Κ. Μητσοτάκης, μιλώντας σε συνέδριο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

Χαρακτήρισε, εκεί, απόλυτη προτεραιότητα για τη ΝΔ την ανάπτυξη του λιμένα της Θεσσαλονίκης, όπως και αυτών Καβάλας και Αλεξανδρούπολης επιμένοντας για την ιδιωτικοποίησή τους που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Δεσμεύτηκε για έργα στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο προς διευκόλυνση της διαμετακόμισης, όπως και για στήριξη «σε όλα τα διεθνή πρότζεκτ του φυσικού αερίου», ενώ έταξε, ακόμα, «απoτελεσματική εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου ειδικά σε Αν. Μακεδονία και Θράκη», επιλέγοντας να εστιάσει στα λεγόμενα βιομηχανικά ορυκτά και τις σπάνιες γαίες, με ένα «νέο θεσμικό πλαίσιο για την έρευνα με σεβασμό στην προστασία του περιβάλλοντος», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει π.χ. για τη Χαλκιδική. Μίλησε για τα σχέδιά του «οι επιχειρήσεις να στηριχτούν από το κράτος να δίνουν πρόσθετες παροχές» στους εργαζόμενους, για νέα δηλαδή «δωράκια» και «κίνητρα» στο κεφάλαιο.

Σε κάθε περίπτωση, προετοιμάζοντας για νέες σκληρές μέρες για τον λαό, και επί διακυβέρνησής του, έστειλε μήνυμα ότι «εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος. Είναι σπαρμένος με πολλές νάρκες που μας άφησε η απερχόμενη κυβέρνηση. (...) θα χρειαστεί πολλή δουλειά για να αφήσουμε πίσω αυτά τα πέτρινα χρόνια».

Εξάλλου και νωρίτερα χτες το πρωί, σε συνέντευξή του στο «OPEN», ως «ατού» του - προς αναγνώριση από το κεφάλαιο - παρουσίαζε ότι δεν τάζει «λαγούς με πετραχήλια», τονίζοντας ότι «αν κάτι μας διαφοροποιεί αυτήν τη στιγμή από προηγούμενες αντιπολιτεύσεις είναι ότι είμαστε φειδωλοί στις δεσμεύσεις μας», ότι δηλαδή σκοπεύει να πάει τον πήχη των προσδοκιών του λαού, που έφτασε στον πάτο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα παρακάτω.

Παράλληλα, στην ίδια συνέντευξη, σε ό,τι αφορά τα Ελληνοτουρκικά, δήλωνε έτοιμος να υπηρετήσει τη γραμμή του αμερικανοΝΑΤΟικού «διαύλου» προς την Τουρκία, για τις ευρύτερες διευθετήσεις που αναζητούνται στην περιοχή, με επίκεντρο και την Ενέργεια, τονίζοντας πως θέλει να υπάρχει «ένας απευθείας δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία. Είναι σημαντικό να μιλάμε με την Τουρκία. Και όταν υπάρχει ένταση, είναι πάλι σημαντικό να μιλάμε», τοποθέτηση ταυτόσημη με αυτήν στελεχών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που απέσπασαν μέσα στη βδομάδα τα εύσημα του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Εξάλλου, παρουσιάζοντας όπως και τα κυβερνητικά στελέχη τη βαθύτερη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, και το ιμπεριαλιστικό παζάρι, ως «ασπίδα» για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Αγκυρα δεν θα προκαλέσει κάποιο επεισόδιο, λέγοντας πως «έχω μεγάλη αυτοπεποίθηση στην ισχύ της χώρας και στη δύναμη των συμμαχιών της. Και έχω διάθεση να οικοδομήσω μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με την Τουρκία και με τον Πρόεδρο Ερντογάν (...) Προφανώς χρειάζονται δύο για να μπορέσουμε να καθίσουμε να συζητήσουμε και σε πρώτη φάση να περιορίσουμε την ένταση, γιατί αυτό είναι το πρώτο ζητούμενο».

Ζήτησε μάλιστα από την Αγκυρα να κάνει και η ίδια κάποια κίνηση «καλής θέλησης», αναφέροντας ως παράδειγμα το ενδεχόμενο άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ως άλλοθι βασικά, για να τονωθεί ο «διάλογος» που θίγει πολύ πιο ουσιαστικά ζητήματα και μπαίνει στον πυρήνα των ελληνικών και κυριαρχικών δικαιωμάτων σε Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία, ώστε να «τρέξουν» μπίζνες του κεφαλαίου σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο πάνω στην Ενέργεια και τους διαύλους της.

Εξάλλου, παρουσίασε τη συνέχιση της εμπλοκής ως ένα από τα βασικά σημεία σύμπλευσης ουσιαστικά με τον ΣΥΡΙΖΑ και ανάγκης «ευρύτερων συναινέσεων», όπου και δεν χωρούν πολλές διχογνωμίες πώς θα υπηρετηθούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου λέγοντας: «Ενδεχομένως να υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που να μπορούμε να πετύχουμε μία τέτοια ευρεία συναίνεση (...) υπάρχουν αλλαγές στο Σύνταγμα, κάποιες από τις οποίες απαιτούν 180 ψήφους. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, θα υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθεί ένα ευρύτερο μέτωπο σημαντικών αλλαγών. Υπάρχουν ζητήματα εξωτερικής πολιτικής στα οποία πράγματι δεν χωρούν αποκλίσεις, και στα ζητήματα αυτά σίγουρα θα επιδιώξω μια ευρύτερη συναίνεση».


ΕΠ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μεγαλειώδης τυχοδιωκτισμός του ΜΕΡΑ25 απέναντι σε φίλους του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωση - καταγγελία η ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ σημειώνει:

«Ο κ. Βαρουφάκης και το κόμμα του όχι μόνο δεν εκπροσωπεί το νέο και το ριζοσπαστικό, όπως αυτοπροβάλλεται, αλλά έχει δοκιμαστεί ο ίδιος για τις υπηρεσίες του στο παλιό της αντιλαϊκής διαχείρισης, ως υπουργός που προετοίμασε το 3ο μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ, το 2015.

Ακόμη και στην προσπάθεια να συγκροτήσει πανελλαδικά ψηφοδέλτια του κόμματός του, αποδεικνύει περίτρανα πόσο "παλιοί" είναι οι τρόποι του και δανεισμένοι από το σύστημα που υπηρετεί.

Αυτό αποδεικνύει με τις συνεχόμενες τηλεφωνικές ενοχλήσεις μελών του κόμματός του από την Αθήνα σε φίλο του ΚΚΕ, γνωστό και δραστήριο κομμουνιστή στο νομό της Ροδόπης, για να κατέλθει βουλευτής με το κόμμα του κ. Βαρουφάκη.

Ενώ οι συνεργάτες του κ. Βαρουφάκη πήρανε καθαρή απάντηση από τον Β. Κ., φίλο του ΚΚΕ, πως "είναι κομμουνιστής και ψηφίζει το ΚΚΕ, καθώς και συμπορεύεται μόνο με το ΚΚΕ", αυτοί συνέχισαν το ίδιο τροπάριο.

Αυτό θα πει μεγαλειώδης τυχοδιωκτισμός: Ενώ σου λέει ο άλλος "διαφωνώ μαζί σου", εσύ να επιμένεις να κατέβει βουλευτής μαζί σου! Αν αυτό δεν είναι απόδειξη πως ο τυχοδιώκτης κ. Βαρουφάκης, όπως αποδείχθηκε άλλωστε και με τη στάση του να ψηφίσει ενδιάμεσα μνημόνια, να δεσμεύσει το λαό μας με την υπογραφή της δανειακής σύμβασης το 2015 το Φλεβάρη και να το παίζει και αντιμνημονιακός, δεν έχει τις στοιχειώδεις αρχές να συγκροτεί ψηφοδέλτια με αυτούς που συμφωνούν με το κόμμα του και προσπαθεί να ψαρέψει αλλού.

Μόνο που οι κομμουνιστές και οι αγωνιστές που συσπειρώνονται μαζί τους έχουν και αρχές και σταθερές στην υπεράσπιση του λαού και δεν είναι τυχοδιώκτες για να κοστολογούν την άρνηση των αρχών τους και την αγωνιστική τους πορεία σε μια θεσούλα στο ψηφοδέλτιο του κόμματος του κ. Βαρουφάκη.

Ο κ. Βαρουφάκης πριν από λίγες μέρες κατήγγειλε το ΚΚΕ για "μαξιμαλισμό", αλλά αυτό που αποδεικνύεται είναι ο δικός του "μινιμαλισμός" σε όλα, και κυρίως σε αρχές και αξίες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ