ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Ιούνη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Την Τετάρτη η δίκη των φοιτητών για την κινητοποίηση στο Αγαλμα του Τρούμαν

Κάλεσμα σε συγκέντρωση στα Δικαστήρια στις 19 Ιούνη, στις 8.30 π.μ., απευθύνουν το ΠΑΜΕ και φοιτητικοί σύλλογοι

Στιγμιότυπο από την άγρια καταστολή της κινητοποίησης

Eurokinissi

Στιγμιότυπο από την άγρια καταστολή της κινητοποίησης
Την Τετάρτη 19 Ιούνη θα πραγματοποιηθεί η δίκη των δύο αγωνιστών φοιτητών, που διώκονται για τη συμμετοχή τους στην αντιιμπεριαλιστική - αντιπολεμική κινητοποίηση φοιτητικών συλλόγων, μαθητών και εργαζομένων στις 16 Απρίλη του 2018.

Η κινητοποίηση ενάντια στην επέμβαση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στη Συρία και τη συμμετοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στα επικίνδυνα σχέδια στην περιοχή είχε χτυπηθεί άγρια από τα ΜΑΤ, που επιστρατεύτηκαν για να προστατέψουν το άγαλμα του μακελάρη Τρούμαν, το οποίο διαδηλωτές επιχείρησαν συμβολικά να αποκαθηλώσουν. Μια κίνηση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ενδεικτική της «μηδενικής ανοχής» σε κινητοποιήσεις που θίγουν τον πυρήνα της στρατηγικής της, την εμπλοκή δηλαδή στους δολοφονικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Ενδεικτική επίσης του ότι η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης πάει χέρι - χέρι με την άγρια καταστολή, τον κρατικό αυταρχισμό, ενάντια στο εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα.

Απολογισμός της άγριας καταστολής, με φυσουνιές χημικών κατά πρόσωπο ήταν ο τραυματισμός διαδηλωτών, τα κατάγματα, τα ανοιγμένα κεφάλια με θλαστικά τραύματα. Και προφανώς η προσαγωγή και σύλληψη των δύο τραυματισμένων φοιτητών που παραπέμφθηκαν σε δίκη με αστήρικτες και βαρύτατες κατηγορίες.

Από την πρώτη στιγμή ένα κύμα συμπαράστασης εκφράστηκε στους διωκόμενους φοιτητές, ενώ στο πλάι τους βρέθηκαν εκείνη τη μέρα, επί ώρες έξω από τη ΓΑΔΑ, εκατοντάδες φοιτητές και εργαζόμενοι απαιτώντας την άμεση απελευθέρωσή τους.

Θυμίζουμε ότι την επόμενη μέρα της κινητοποίησης, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζ. Πάιατ πραγματοποίησε επιτόπου «επιθεώρηση» στο άγαλμα του μακελάρη Τρούμαν και ποζάροντας καμαρωτός στο σημείο που λίγες ώρες πριν μάτωναν οι φοιτητές, δήλωνε: «...Πέρασα να ελέγξω το άγαλμα του Χάρι Τρούμαν - ένα σύμβολο της συμμαχίας μεταξύ ΗΠΑ - Ελλάδας και μία υπενθύμιση για τη γενναιοδωρία του αμερικανικού λαού στη διάρκεια των πιο σκοτεινών ημερών της Ελλάδας»... Ενώ ο υπουργός Εξωτερικών δήλωνε αργότερα ότι η Αστυνομία προστάτευε τις ...διπλωματικές σχέσεις της χώρας, ανοίγοντας τα κεφάλια των διαδηλωτών.

Στο πλευρό των αγωνιστών φοιτητών

Η δίκη των δύο φοιτητών πραγματοποιείται εξ αναβολής και στο πλευρό τους βρίσκονται σωματεία και συμφοιτητές τους, με συγκεντρώσεις που έχουν πραγματοποιήσει στα δικαστήρια που έχουν αναβληθεί, με ψηφίσματα συμπαράστασης από δεκάδες συλλόγους.

Σε νέο μαχητικό «παρών» στα Δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων στις 19 Ιούνη, στις 8.30 π.μ., στο κτίριο 7, όπου πραγματοποιείται η δίκη, καλούν για άλλη μια φορά μια σειρά φοιτητικοί σύλλογοι, απαιτώντας να αποσυρθούν οι κατηγορίες.

Αντίστοιχο κάλεσμα απευθύνει στις συνδικαλιστικές οργανώσεις το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Με τα γνωστά κατασκευασμένα κατηγορητήρια που παραγγέλλει η πρεσβεία των ΗΠΑ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει όσους αντιπαλεύουν τα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών σε βάρος των λαών, επιδιώκοντας να ξεπλύνει τους αιματοβαμμένους σχεδιασμούς, στους οποίους συμμετέχει με τα μπούνια. Γι' αυτό στοχοποιεί τη λαϊκή αντίσταση και διώκει όσους αγωνίζονται με συλλήψεις, δίκες και διώξεις. Αυτό που δεν έχουν πάρει χαμπάρι ακόμη είναι πως όσο θα στήνουν στο σκαμνί τη νεολαία και τους εργαζόμενους, τόσο θα αποκαλύπτεται ο βρώμικος ρόλος τους και θα μεγαλώνει η αντίσταση του λαού», τονίζει το ΠΑΜΕ.

Δεν μας φοβίζουν οι άδικες διώξεις

Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση της Τετάρτης απευθύνουν μέχρι στιγμής οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φυσικού Αθήνας, Μαθηματικού Αθήνας, Δασκάλων (ΠΤΔΕ) Αθήνας, Νηπιαγωγών (ΤΕΑΠΗ) Αθήνας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας Αθήνας, Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ, Μεταλλειολόγων ΕΜΠ, Οικοτρόφων Φοιτητών των Νέων Εστιών ΕΜΠ, Σχολής Επιστημών Τροφίμων ΠΑΔΑ, Επιστημών Τεχνολογίας και Πολιτισμού ΠΑΔΑ, Φιλοσοφικής Αθήνας, ΣΕΜΦΕ ΕΜΠ και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ, ενώ τη στήριξή τους εκφράζουν και μια σειρά ακόμα σύλλογοι από όλη τη χώρα. Στο σχετικό ψήφισμα τονίζονται τα εξής:

«Στις 19 Ιούνη πραγματοποιείται η δίκη των δύο αγωνιστών φοιτητών που διώκονται για τη συμμετοχή τους στην αντιιμπεριαλιστική - αντιπολεμική κινητοποίηση φοιτητικών συλλόγων, μαθητών και εργαζομένων που πραγματοποιήθηκε στις 16/04/18. Οι δύο συμφοιτητές μας σέρνονται εδώ και έναν χρόνο σε δίκη με ανυπόστατες κατηγορίες, επειδή συμμετείχαν στο αντιιμπεριαλιστικό - αντιπολεμικό συλλαλητήριο.

Υπενθυμίζουμε ότι το συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε ενάντια στην επέμβαση ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ στη Συρία, μια επέμβαση που αποτέλεσε συνέχεια ενός πολέμου που έχει αποτέλεσμα το θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων άμαχων ανθρώπων, τον ξεριζωμό ακόμα περισσότερων. Αυτή η επέμβαση είναι αποτέλεσμα της όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή μας και εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τους λαούς της περιοχής, όπως και τον ελληνικό λαό.

Ενα χρόνο μετά την εμπλοκή της χώρας μας στο ιμπεριαλιστικό έγκλημα, την πρωτοφανή καταστολή από την κυβέρνηση των αγώνων φοιτητών, μαθητών και εργαζομένων, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με τη στήριξη της ΝΔ, συνεχίζει τη μετατροπή της χώρας μας σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο, μπλέκοντας το λαό και τη νεολαία σε επικίνδυνα σχέδια.

Θέλουν όποιον δεν συμβιβάζεται, όποιον δεν δέχεται η χώρα του να συμμετέχει σε πολεμικές επεμβάσεις, να είναι με σκυμμένο το κεφάλι! Γι' αυτό και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εδώ και ένα χρόνο σέρνει σε δίκη τους δύο συμφοιτητές μας με ανυπόστατες κατηγορίες, επειδή τόλμησαν να αμφισβητήσουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδιά της με τους φονιάδες των λαών, να συμμετάσχουν στο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο! Είναι βαθιά γελασμένοι! Ο αυταρχισμός και οι άδικες διώξεις δεν μας φοβίζουν!», τονίζουν οι φοιτητικοί σύλλογοι, καλώντας τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να σταθούν αλληλέγγυοι στους δύο συμφοιτητές τους, να δυναμώσουν την πάλη ενάντια στις επεμβάσεις και την εμπλοκή της χώρας μας, σε συντονισμό με τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους.

Ο Δ. Κουτσούμπας στο εργοστάσιο της ΦΑΓΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, την Τετάρτη 19 Ιούνη στις 10 π.μ. θα επισκεφτεί το εργοστάσιο της ΦΑΓΕ και θα μιλήσει σε συγκέντρωση εργαζομένων.

Ο Δ. Κουτσούμπας σε Βοιωτία και Φθιώτιδα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε Βοιωτία και Φθιώτιδα σήμερα Παρασκευή 14 και αύριο Σάββατο 15 Ιούνη.

Το πρόγραμμα της περιοδείας έχει ως εξής:

Σήμερα Παρασκευή, στις 8 μ.μ., θα περιοδεύσει στην παραλία της Λάρυμνας.

Αύριο Σάββατο:

  • Στις 10.15 π.μ. θα επισκεφθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας.
  • Στις 11.30 π.μ. θα επισκεφθεί το εκλογικό κέντρο του Κόμματος και στη συνέχεια, μαζί με κλιμάκιο της Κομματικής Οργάνωσης, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο κέντρο της πόλης.
  • Στις 8 μ.μ. θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη Μαλεσίνα.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ