ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Ιούνη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πρεμιέρα για τον θερινό δημοτικό κινηματογράφο Καισαριανής «Αιολία»

Η φετινή αυλαία του «Cine Αιολία» ανοίγει στις 15 Ιούνη, με τη θεατρική παράσταση «Αρης», της Σοφίας Αδαμίδου, σε σκηνοθεσία Βασίλη Μπισμπίκη. Στο ρόλο του Αρη ο Τάσος Σωτηράκης.

Για τρεις μήνες θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε, σε έναν πανέμορφο χώρο, ταινίες από όλο τον κόσμο που θα μας προσφέρουν άφθονο γέλιο, συγκίνηση, θα μας ψυχαγωγήσουν. Και φέτος η δημοτική αρχή Καισαριανής διατηρεί τις δωρεάν προβολές από Δευτέρα έως και Πέμπτη, κάνοντας πράξη τη θέση ότι η πρόσβαση στον πολιτισμό και την ψυχαγωγία είναι δικαίωμα όλων.

Σε μήνυμά του για την έναρξη του θερινού κινηματογράφου «Αιολία», ο δήμαρχος Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος σημειώνει:

«Η "Αιολία" κλείνει φέτος πέντε χρόνια με τη νέα της μορφή. Πάντοτε ήταν ένας ξεχωριστός χώρος χάρη στην ιστορικότητα και το φυσικό κάλλος του πάρκου, που έχει στην καρδιά του το "Θυσιαστήριο της Λευτεριάς", αλλά και στην εύκολη πρόσβαση σ' αυτό από όλες τις γειτονιές της Αττικής. (...)

Το καλοκαίρι του 2015, εν μέσω κρίσης, επιλέξαμε ως νέα δημοτική αρχή ένα καινοτόμο πρόγραμμα με κοινωνικές ταινίες, τελευταίες παραγωγές αλλά και σινεφίλ, τις οποίες προσφέραμε στον επισκέπτη δωρεάν, αρχικά κάθε Δευτέρα και Τρίτη και την επόμενη χρονιά έως και Πέμπτη. Ο χώρος από την πρώτη στιγμή πλημμύρισε με θεατές, ζωντάνεψε η γειτονιά! (...)

Ολα αυτά τα χρόνια στην "Αιολία" προβλήθηκαν πάνω από 200 ταινίες! Φιλοξενήθηκαν πλήθος μουσικών και θεατρικών εκδηλώσεων, νέοι Ελληνες κινηματογραφιστές για τις πρώτες δημόσιες προβολές τους, αλλά και η ίδια η Κινηματογραφική Λέσχη Καισαριανή», σημειώνει μεταξύ άλλων ο δήμαρχος, ευχαριστώντας όλους όσοι συμβάλλουν στη λειτουργία αυτού του ξεχωριστού χώρου.

Από τη Δευτέρα 17 Ιούνη έως και την Κυριακή 23 Ιούνη, τις ταινίες έχει επιμεληθεί και προβάλλει η Κινηματογραφική Λέσχη Καισαριανής «Σκοπευτήριο». Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Τη Δευτέρα θα προβληθεί «Το μαγαζάκι της κεντρικής οδού» των Γιαν Κάνταρ και Ελμαρ Κλος, την Τρίτη «Γυμνό ανάμεσα στους λύκους» του Φρανκ Μπάιερ, την Τετάρτη «Το πορτρέτο της Τερέσα» του Παστόρ Βέγκα, την Πέμπτη «Το μάτι της Κωνσταντινούπολης» των Μπινούρ Καραεβλί και Φατίχ Καϊμάκ και «Fear and Desire» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, την Παρασκευή «Η Βιολέτα πήγε στον ουρανό», το Σάββατο «Δέδε» της Μάριαμ Κατσβάνι και την Κυριακή «Γκουανταναμέρα» των Τόμας Αλέα και Χουάν Τάμπιο.

Από Δευτέρα έως Πέμπτη η είσοδος είναι δωρεάν. Παρασκευή έως Κυριακή 5 ευρώ.

Ωρα προβολών: 21.30

Διεύθυνση: Σολομωνίδου & Φιλαδελφείας, Καισαριανή. Τηλέφωνο: 2107247600.

«Παιδί και Τέχνη»

Με την ενότητα «Παιδί και Τέχνη» συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας 2019. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στον υπαίθριο χώρο του Σκαγιοπουλείου, με εξαίρεση την παράσταση Αριστοφάνη «Πλούτος», η οποία θα φιλοξενηθεί στον πολυχώρο «Αίγλη».

Ο κύκλος των εκδηλώσεων ανοίγει την Τρίτη 18 Ιούνη στις 17.30 με «Το βιβλιόδεντρο του μαγικού κήπου», για παιδιά του Δημοτικού, τα οποία θα αναζητούν στον κήπο του Σκαγιοπουλείου τα κρυμμένα παραμύθια, για να βοηθήσουν τα λόγια - σπόρους να ...φυτρώσουν. Τα παιδιά θα ακούνε ιστορίες και τραγούδια από έναν κόσμο χωρίς σύνορα, θα βρίσκουν τους περιπλανώμενους ήρωες και έτσι θα φτιάξουν ένα... βιβλιόδεντρο. Στις 20.30 τη σκυτάλη θα πάρει το «Θέατρο Κούκλας Ιρίνα Μπόικο» με το έργο «Ολα είναι μουσική», μια παράσταση με ηθοποιούς, κούκλες και θέατρο σκιών, όπου όλο το κοινό συμμετέχει ενεργά.

Την Τετάρτη 19 Ιούνη, στις 20.30, ο δημιουργός των τραγουδιών που περιέχονται στους δίσκους «Λάχανα και Χάχανα», Τάσος Ιωαννίδης, οδηγεί τα παιδιά σε μια διασκεδαστική περιπλάνηση, γεμάτη ρυθμό και μελωδία. Τραγουδάει, αφηγείται, παίζει με τα παιδιά και τα καλεί να συμμετάσχουν στα τραγούδια. Στις 20.00 την ίδια μέρα, στην «Αίγλη», τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών του δήμου, σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και το Μουσικό Εργαστήρι του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου, θα παρουσιάσουν τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη.

Την Παρασκευή 21 Ιούνη, στις 19.00, το Θεατρικό Εργαστήρι για παιδιά και εφήβους του ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας θα παρουσιάσει και θα προσφέρει στα παιδιά «Μικρές στιγμές... Μεγάλης ευτυχίας», και στις 21.30 θα ανέβει η παράσταση «Το γαλάζιο πουλί» του Μορίς Μέτερλινγκ, από το εφηβικό τμήμα του Θεατρικού Εργαστηρίου.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις της ενότητας «Παιδί και Τέχνη» είναι ελεύθερη.

«Δε φοβάμαι να πετάω» από τους KollektivA

Οι KollektivA επιστρέφουν με την κυκλοφορία νέου single με τίτλο «Δε φοβάμαι να πετάω», εκπέμποντας ηχηρό μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας. Αυτή τη φορά συνεργάζονται με τον Δημήτρη Μπρέντα στο κλαρίνο και τον Παρασκευά Θεοδωράκη στα ηπειρώτικα φωνητικά, γειώνοντας τη ροκ νοοτροπία στην παραδοσιακή μουσική.

Οι KollektivA είναι οι Θανάσης Χουλιαράς, Φάνης Μαργαρώνης, Γιώργος Θεοφάνους, Μάκης Κρέτσης, Δημήτρης Γιαννούχος και Γιώργος Κελεπούρης.

«Το δικό μας σινεμά»

Ο Δ. Κουτσούμπας με την Ελ. Γερασιμίδου και την Δ. Βανδή
Ο Δ. Κουτσούμπας με την Ελ. Γερασιμίδου και την Δ. Βανδή
Σε έναν πανέμορφο χώρο, στο ανακαινισμένο ιστορικό Θέατρο «Αλσος» στο Πεδίον του Αρεως, έκανε πρεμιέρα την Τετάρτη το βράδυ το θεατρικό μιούζικαλ «Το δικό μας σινεμά», με την υπογραφή του συγγραφικού δίδυμου Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα και τις χορογραφίες του Φωκά Ευαγγελινού.

Στην πρεμιέρα παρευρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Επίσης ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Μετά την παράσταση επισκέφθηκαν τα καμαρίνια των ηθοποιών, όπου συνεχάρηκαν και συνομίλησαν με πολλούς από τους συντελεστές. Μάλιστα, ο Δ. Κουτσούμπας στο πλαίσιο της παράστασης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και με άλλους καλλιτέχνες, ανάμεσά τους και τον Κώστα Βουτσά.

Μια ανάλαφρη, δροσερή παράσταση, με ένα πολύ γλυκό και συγκινητικό τέλος, που κέρδισε το χειροκρότημα του κοινού. Μια μεγάλη παραγωγή με δεκαεφτά ηθοποιούς, είκοσι τέσσερις χορευτές και τριάντα εφτά τραγούδια, που παρουσιάζονται ζωντανά από δωδεκαμελή ορχήστρα.

Ενα έργο - φόρος τιμής στον Φιλοποίμενα Φίνο. Αλλωστε, ο τόπος που εκτυλίσσεται η ιστορία, είναι τα στούντιο της «Φίνος Φιλμ», όπου παρακολουθούμε τις ζωές κάποιων καλλιτεχνών που ξεκινάνε περίπου το 1955, όταν πια αρχίζει η μεγάλη άνοδος του κινηματογράφου, ζουν τη μεγάλη δόξα της δεκαετίας του '60 και ακολουθούν την πτώση του σινεμά τη δεκαετία του '70. «Φτιάξαμε ιστορίες από το σινάφι μας, για καλλιτέχνες», όπως είχε δηλώσει και στη συνέντευξη Τύπου ο Μιχάλης Ρέππας.

Ολοι οι συντελεστές στη σκηνή
Ολοι οι συντελεστές στη σκηνή
Παίζουν ανάμεσα σε άλλους οι Σπύρος Παπαδόπουλος, Δέσποινα Βανδή, Παύλος Χαϊκάλης, Κώστας Κόκλας, Κατερίνα Λέχου, Μέμος Μπεγνής, Γιώργος Χρανιώτης, Σύλβια Δελικούρα, Παρθένα Χοροζίδου και Ευγενία Σαμαρά. Σε ξεχωριστούς ρόλους οι Πηνελόπη Πιτσούλη, Ελένη Γερασιμίδου και Γιώργος Κωνσταντίνου.

Συναυλίες στην Κρήτη και στη Δράμα

Μεγάλη συναυλία με ελεύθερη είσοδο οργανώνουν οι Τομεακές Οργανώσεις της ΚΝΕ στο Ηράκλειο της Κρήτης, σήμερα Παρασκευή στις 8 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας, λίγο πριν από το τέλος των εξετάσεων και της εξεταστικής, όπου θα συμμετάσχουν ο Μάνος Παπαδάκης και το συγκρότημά του και οι The Stakes.

Αντίστοιχα, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στη Δράμα διοργανώνουν αντιρατσιστική hip hop συναυλία αύριο Σάββατο, στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Δράμας. Θα συμμετάσχουν οι μουσικοί Stef, Greed και Matsxuk. Παρέμβαση θα κάνει η Αννα Παπαστεφανάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ