ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Ιούνη 2019
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
Διάβημα του ΚΚΕ ενάντια στον αντικομμουνισμό στην Πολωνία

Διάβημα διαμαρτυρίας ενάντια στην έξαρση του αντικομμουνισμού στην Πολωνία πραγματοποίησε χτες στην πολωνική πρεσβεία στην Αθήνα αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτή του Κόμματος. Η διαμαρτυρία έγινε στο πλαίσιο της διεθνούς καμπάνιας που οργανώνουν Κομμουνιστικά Κόμματα για να καταγγείλουν τη νέα αντικομμουνιστική εκστρατεία και την ποινικοποίηση των κομμουνιστικών ιδεών στη χώρα, με αφορμή αυτήν τη φορά τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.

Πιο χαρακτηριστική περίπτωση η τροποποίηση στο άρθρο 256, που απαγορεύει την κομμουνιστική ιδεολογία και προχωράει στην απαράδεκτη εξίσωση του κομμουνισμού με τον φασισμό, με τον ψευδεπίγραφο όρο του «ολοκληρωτισμού». Επίσης, απαγορεύει την ιδεολογία, τα σύμβολα και άλλα υλικά (εκδόσεις, εκπομπές) και την κατοχή συμβόλων ή τέτοιου υλικού και αυξάνει τις ποινές σε όσους δεν εφαρμόσουν τον κώδικα, σε έως και 3 χρόνια φυλάκισης.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, που συναντήθηκε με την επιτετραμμένη της πρεσβείας, Γιολάντα Β. Νιτσιέλσκα, κατήγγειλε τις νέες απαράδεκτες διώξεις εναντίον του ΚΚ Πολωνίας, διώξεις που ξεκίνησαν πιο συστηματικά πριν από μια δεκαετία, όταν και πάλι επιχειρήθηκε με νόμο να απαγορευτούν τα κομμουνιστικά σύμβολα, αλλά το 2011 μετά τις εγχώριες και διεθνείς αντιδράσεις ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο. Επίσης ο Κ. Παπαδάκης υπενθύμισε ότι τον περασμένο Φλεβάρη και μετά από 3,5 χρόνια δίκης κατέρρευσε το κατηγορητήριο κατά των στελεχών και μελών του ΚΚ Πολωνίας και της εφημερίδας του, «Brzask». Τέλος, υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ και άλλα ΚΚ θα συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στην αντικομμουνιστική εκστρατεία στην Πολωνία, στην παραχάραξη της Ιστορίας, θα εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους Πολωνούς κομμουνιστές απαιτώντας εδώ και τώρα να σταματήσουν οι διώξεις τους.

Η επιτετραμμένη αρκέστηκε να σημειώσει ότι ο αντικομμουνισμός και οι τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα βασίζονται στο άρθρο 13 του Συντάγματος περί «καταπολέμησης του ολοκληρωτισμού». Βεβαίως, αυτή η απαράδεκτη εξίσωση του φασισμού που είναι γέννημα - θρέμμα του ίδιου του καπιταλισμού με τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό και την ΕΣΣΔ, το πρώτο εργατικό κράτος που συνέβαλε καθοριστικά στη συντριβή του φασιστικού τέρατος, είναι η κύρια κατεύθυνση της ΕΕ, που προσπαθεί μάταια να σβήσει από τη μνήμη των λαών την τεράστια προσφορά της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στον 20ό αιώνα.

Την Τετάρτη 12 Ιούνη έξω από την πολωνική Βουλή διοργανώνεται διαδήλωση από την Καμπάνια ενάντια στον αντικομμουνισμό και την παραχάραξη της Ιστορίας.

ΡΩΣΙΑ
Διεθνείς αντιθέσεις και συγκρούσεις «σε μια επικίνδυνη γραμμή»

Αυξημένους στρατιωτικούς κινδύνους και διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής «βλέπει» η ρωσική κυβέρνηση που προετοιμάζεται «αντίστοιχα»

ΜΟΣΧΑ.--

«Πράγματι ο κόσμος προσεγγίζει μια επικίνδυνη γραμμή, οι διεθνείς σχέσεις έχουν γίνει πυρετώδεις». Σε αυτήν τη διαπίστωση στάθηκε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς οι αντιθέσεις, τα αντικρουόμενα συμφέροντα σε κάθε γωνιά του πλανήτη, ο ανταγωνισμός μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κέντρων - όπου πρωτοστατεί και η Ρωσία - ολοένα και οξύνονται.

Στο χτεσινό διεθνές φόρουμ εμπειρογνωμόνων, διπλωματών και φορέων λήψης αποφάσεων «Primakov Readings» (από τον πρώην Ρώσο ΥΠΕΞ και πρωθυπουργό Γεβγένι Πριμακόφ), ο Πούτιν «φωτογράφισε» την αμερικανική κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «αυξανόμενη αντιπαράθεση» αλλά και «αγενή και εγωιστικά πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα που προωθούνται από διάφορα κράτη, ιδίως μέσω κυρώσεων και εμπορικών πολέμων».

«Οι εντάσεις τόσο στην παγκόσμια πολιτική συνολικά, όσο και σε ορισμένες περιοχές συνεχίζουν να αυξάνονται» σε πολιτικό, οικονομικό, στρατιωτικό επίπεδο, σημείωσε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσάκοφ, μιλώντας στο ίδιο φόρουμ. Αναφερόμενος στις αντιθέσεις με τις ΗΠΑ, είπε πως η «κατάρρευση των διεθνών συμφωνιών» στον στρατιωτικό και στρατηγικό τομέα «προκαλεί αυξημένους στρατιωτικούς κινδύνους και τη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής». Υπενθύμισε ότι το 2002, οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη Συνθήκη για τους Αντιβαλλιστικούς Πυραύλους και το 2018 από τη Συνθήκη για τους πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς (INF).

«Το ερώτημα τώρα είναι εάν η "New START" (Συνθήκη για τη μείωση των στρατηγικών όπλων), που λήγει τον Φλεβάρη του 2021, θα παραταθεί για ακόμη πέντε χρόνια», είπε αναφερόμενος στο συνολικότερο παζάρι ΗΠΑ - Ρωσίας, ξεκαθαρίζοντας πως η Ρωσία προετοιμάζεται στρατιωτικά για όλα τα ενδεχόμενα.

Επίσης, ο Ουσάκοφ άσκησε έντονη κριτική στις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας που «βλάπτουν και τις δυο πλευρές», προσθέτοντας πως όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τάσσονται κατά των κυρώσεων, αλλά διστάζουν να συγκρουστούν με τις Βρυξέλλες, αν και μια μόνο ψήφος θα αρκούσε για τη λήξη τους. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως σημαντικοί εκπρόσωποι ευρωπαϊκών κρατών που συμμετείχαν στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (6-8 Ιούνη), δήλωσαν πως δεν στηρίζουν τις αντιρωσικές κυρώσεις που είναι αντιπαραγωγικές.

Νέες «πρόβες πολέμου»

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη είναι και νέες στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, στις στρατηγικές περιοχές της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας, που έχουν γίνει πια ρουτίνα.

Οπως ανακοινώθηκε χτες, ο ρωσικός Στόλος Μαύρης Θάλασσας εκτελεί ασκήσεις με αληθινά πυρά στην Κριμαία, με τη συμμετοχή περίπου 1.000 στρατιωτικών και 50 τεθωρακισμένων οχημάτων.

Επίσης, δυνάμεις του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού έπλευσαν στη Βαλτική, όπου θα διεξαγάγουν ναυτικές στρατιωτικές ασκήσεις, σε μια περιοχή όπου ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ρωσία συγκεντρώνουν στρατιωτικές δυνάμεις. Εκεί από τις 9 έως τις 21 Ιούνη θα γίνονται ΝΑΤΟικές ασκήσεις (Baltops-2019) με τη συμμετοχή περίπου 40 πλοίων και υποβρυχίων και 40 αεροσκαφών από 18 χώρες, συμπεριλαμβανομένου και του 2ου Στόλου των ΗΠΑ. Τουλάχιστον τρία ρωσικά πολεμικά πλοία θα παρακολουθούν τις ΝΑΤΟικές ασκήσεις.

ΗΠΑ - ΜΕΞΙΚΟ - ΕΜΠΟΡΙΚΟΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
Συμφωνίες και ανησυχίες υπό καθεστώς απειλών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Οι εντεινόμενες πιέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης για την επιβολή κλιμακωτών δασμών στο Μεξικό, προκειμένου να εξασφαλίσει την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών προς τις ΗΠΑ, οδήγησαν στις 7/6 σε αμερικανο-μεξικανική συμφωνία που προβλέπει μεταξύ άλλων την ανάπτυξη 6.000 Μεξικανών στρατιωτών στα σύνορα με τη Γουατεμάλα.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας χτες στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC θριαμβολόγησε για την τακτική διαπραγμάτευσης που ακολουθεί, τονίζοντας ότι του χρειάστηκαν «μόλις δύο μέρες» για να κλείσει η συμφωνία με το Μεξικό, αφότου το απείλησε με αρχικούς δασμούς 5% στις εισαγωγές μεξικανικών προϊόντων. «Οι δασμοί είναι ωραίο πράγμα όταν είσαι τράπεζα - κουμπαράς», είπε χαρακτηριστικά. Διαφώνησαν όμως μαζί του πολλοί Αμερικανοί αναλυτές, που προέβλεψαν ότι η όποια ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών προς τις ΗΠΑ θα είναι προσωρινή, καθώς θα βρεθούν νέες διαδρομές για την προώθηση, που θα ανεβάζουν το κόστος και συνεπώς τα κέρδη των δικτύων διακίνησης μεταναστών.

Παρ' όλα αυτά ο Τραμπ εμφανίστηκε ευχαριστημένος, θεωρώντας πως τα σύνορα «θα γίνουν πιο ασφαλή» επειδή «πλέον το Μεξικό σέβεται τις ΗΠΑ» και γι' αυτό «θα γίνουμε σπουδαίος εταίρος του». Επανέφερε πάντως στο προσκήνιο το ενδεχόμενο επαναφοράς των κυρώσεων σε βάρος του Μεξικού σε περίπτωση που η συμφωνία δεν εξελιχθεί όπως προβλέπεται, γράφοντας στο «Twitter»: «Θα αποκαλυφθεί στο όχι και πολύ μακρινό μέλλον πως θα χρειαστεί ψηφοφορία από το νομοθετικό σώμα του Μεξικού. Δεν αναμένουμε πρόβλημα με την ψηφοφορία, αλλά αν για κάποιο λόγο η έγκριση δεν είναι επικείμενη, οι δασμοί θα επανέλθουν».

Απειλές κατά Κίνας και Γαλλίας

Το ίδιο διάστημα, ο Τραμπ απείλησε ξανά την Κίνα, λέγοντας ότι αν ο Πρόεδρός της, Σι Τζινπίνγκ, δεν εμφανιστεί στη Σύνοδο Κορυφής του G20, που έχει προγραμματιστεί για τις 28 και 29 Ιούνη στην Οσάκα της Ιαπωνίας, τότε θα επιβληθούν «άμεσα» αμερικανικές κυρώσεις σε εισαγωγές και άλλων κινεζικών προϊόντων. Οπως είπε, σήμερα οι ΗΠΑ φορολογούν το 35% με 40% των εισαγόμενων κινεζικών προϊόντων, και αν δεν υπάρξει ικανοποιητική διμερής εμπορική συμφωνία «θα φορολογηθεί και το άλλο 60%».

Τα «βέλη» του Τραμπ δεν χτύπησαν χτες μόνο το Μεξικό και την Κίνα, αλλά και τη Γαλλία. Ο Αμερικανός Πρόεδρος θυμήθηκε τα γαλλικά κρασιά, λέγοντας πως σκέφτεται να επιβάλει δασμούς, επειδή «δεν είναι δίκαιο» οι Γάλλοι να φορολογούν τα αμερικανικά κρασιά. «Η Γαλλία επιβάλλει υψηλή φορολογία στο κρασί και εμείς φορολογούμε χαμηλά το γαλλικό κρασί», δήλωσε, προσθέτοντας με νόημα: «Αυτή η χώρα (σ.σ. οι ΗΠΑ) επιτρέπει στο γαλλικό κρασί, που είναι πολύ καλό (...) να εισάγεται με μηδενικό κόστος. Δεν είναι δίκαιο, θα κάνουμε κάτι για να το εξισορροπήσουμε αυτό».

Σε κάθε περίπτωση, οι επιπτώσεις από τις εμπορικές φοβέρες της αμερικανικής κυβέρνησης σε εταίρους και αντίπαλους σε διεθνές επίπεδο προκαλούν ανησυχία στην επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Κάλεσε τις κυβερνήσεις των 20 πιο ανεπτυγμένων καπιταλιστικά οικονομιών (G20) να δώσουν «προτεραιότητα στην επίλυση των διαφορών στο εμπόριο», προκειμένου να μετριαστούν οι «κίνδυνοι» για την παγκόσμια ανάπτυξη. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, είπε η Λαγκάρντ, «πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση των σημερινών εντάσεων στο εμπόριο, συμπεριλαμβανομένης της εξάλειψης των υφιστάμενων δασμών και της αποφυγής νέων». Πρόσθεσε ότι απαιτούνται επίσης «προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό» του διεθνούς εμπορικού συστήματος.

Συγχώνευση εξοπλιστικών ομίλων στις ΗΠΑ

Οι διοικήσεις των εταιρειών «Raytheon Co» και «United Technologies Corp» ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι συμφώνησαν να συγχωνευθούν, δημιουργώντας μια εταιρεία - κολοσσό της αεροπορικής βιομηχανίας, με συνδυασμένο τζίρο 74 δισ. δολαρίων.

Οι μέτοχοι της «Raytheon» θα λάβουν 2,35 μετοχές της νέας εταιρείας ανά μετοχή. Οι μέτοχοι της UTC θα ελέγχουν περί το 57% της νέας εταιρείας, που θα μετονομαστεί σε «Raytheon Technologies Corporation».

Η συμφωνία αναμένεται να οριστικοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2020, μετά την αναγγελθείσα ανεξαρτητοποίηση και μετατροπή σε χωριστές οντότητες δύο εξειδικευμένων εταιρειών του ομίλου UTC, οι οποίες δεν έχουν σχέση με την αεροπορική βιομηχανία: Της «Otis» (ανελκυστήρες) και της «Carrier» (κλιματισμός), σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η «United Technologies» προμηθεύει τους κατασκευαστές εμπορικών αεροσκαφών με ηλεκτρονικά και τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό και είναι γνωστή για τις μηχανές «Pratt» and «Whitney», που χρησιμοποιούνται τόσο σε στρατιωτικά όσο και σε πολιτικά αεροσκάφη και κινούν μεταξύ άλλων το μαχητικό «F-35». Η «Raytheon» είναι ένας από τους βασικούς προμηθευτές των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στις οποίες διαθέτει εξοπλισμό για στρατιωτικά αεροσκάφη και πυραύλους, όπως οι «Patriot» και οι «Tomahawk».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ