ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Ιούνη 2019
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συνεχίζεται η συζήτηση για το μέλλον του μεγάλου συνασπισμού

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε το Σάββατο στη Γερμανία εμφανίζει τους Πράσινους στην πρώτη θέση, μπροστά από τους Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU), και τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) σταθερά στην τρίτη θέση, αντανακλώντας διεργασίες αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού και την αυξανόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στον κυβερνητικό μεγάλο συνασπισμό.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου «Forsa», προηγούνται οι Πράσινοι με 27% και η Χριστιανική Ενωση (CDU/CSU) συγκεντρώνει το 24%, ποσοστό μειωμένο κατά δύο μονάδες σε σύγκριση με την περασμένη βδομάδα. Το SPD παραμένει κολλημένο στο ιστορικό του χαμηλό, το 12%, ποσοστό ίσο με αυτό της εθνικιστικής - ευρωσκεπτικιστικής «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (AfD). Ακολουθούν με 8% έκαστος το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Αριστερά» και οι Φιλελεύθεροι (FDP). Αλλο κόμμα δήλωσε ότι θα ψήφιζε το 9%, ενώ ένα 18% απάντησε ότι δεν έχει αποφασίσει ή ότι δεν θα ψηφίσει.

Η συζήτηση για το μέλλον του μεγάλου συνασπισμού έχει αναζωπυρωθεί, με πολλά στελέχη και μέλη του SPD να ζητούν να αποχωρήσει το κόμμα από την κυβέρνηση και να αρχίσει να «ανασυγκροτείται» στην αντιπολίτευση. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες στο εσωτερικό του SPD μετά την παραίτηση της Αντρέα Νάλες από την προεδρία του κόμματος, χωρίς ακόμη να έχουν ξεκαθαρίσει οι υποψηφιότητες για τη διαδοχή της.

Πολιτικοί αναλυτές πάντως διαβλέπουν πιθανότητες να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές μέσα στο 2020, αντί για το 2021 που λήγει η θητεία του μεγάλου συνασπισμού.

Η λεγόμενη «πράσινη στροφή» σπρώχνεται από τμήματα του κεφαλαίου, που θέλουν να προωθήσουν τη λεγόμενη «καθαρή Ενέργεια», έναν τομέα όπου βλέπουν τεράστια περιθώρια κερδοφορίας, και την ίδια ώρα αποτελεί ένα χρήσιμο «εργαλείο» εκτόνωσης της δικαιολογημένης λαϊκής αγανάκτησης, ελλείψει και πραγματικής φιλολαϊκής εναλλακτικής, που θα συγκρούεται με τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων, δηλαδή με την καπιταλιστική εξουσία.


Συγκέντρωση της αντιπολίτευσης στο Χονγκ Κονγκ

Για επεμβάσεις «εξωτερικών δυνάμεων» μιλά το Πεκίνο

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Την Κυριακή έγινε στο Χονγκ Κονγκ μεγάλη συγκέντρωση που οργάνωσε η αντιπολίτευση, ενάντια σε νομοσχέδιο που θα διευκολύνει την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα.

Η τοπική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το νομοσχέδιο θα καλύψει νομικό κενό, που έως τώρα συνέβαλε στην ατιμωρησία φυγόδικων και επιμένει ότι δεν θα αποσύρει τη ρύθμιση. Η αντιπολίτευση διαμαρτύρεται ότι θα ενισχυθεί ο ρόλος της κεντρικής κινεζικής κυβέρνησης στην κατάσταση στο νησί.

Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Γκενγκ Σουάνγκ τόνισε ότι το Πεκίνο «θα συνεχίσει να υποστηρίζει σταθερά την κυβέρνηση», αλλά και ότι «είμαστε σταθερά αντίθετοι σε κάθε εξωτερική δύναμη που επεμβαίνει στις νομοθετικές υποθέσεις του (...) Χονγκ Κονγκ».

Πρόσφατα, στελέχη της αντιπολίτευσης του Χονγκ Κονγκ είχαν συναντηθεί με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, αλλά και την (Δημοκρατική) πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι. Ακόμα, ο τελευταίος Βρετανός κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ, Κρις Πάτεν, έκανε παρέμβαση την περασμένη βδομάδα, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο μια «τρομερή οπισθοδρόμηση» για τη διεθνή φήμη της πόλης. Επιφυλάξεις για το νομοσχέδιο έχουν εκφράσει και άλλοι, Δυτικοί διπλωμάτες, στελέχη χρηματοπιστωτικών και άλλων επιχειρηματικών ομίλων. Να σημειωθεί ότι διαδηλώσεις ενάντια στο νομοσχέδιο είχαν προγραμματιστεί και σε άλλες πόλεις του πλανήτη, όπως Λονδίνο, Σίδνεϊ, Νέα Υόρκη, Σικάγο.

Μετά την επιστροφή του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα (από τη Βρετανία), το 1997, η περιοχή διοικείται με έναν βαθμό αυτονομίας. Παραμένει ένα από τα σημαντικότερα χρηματοπιστωτικά κέντρα του πλανήτη και μετατρέπεται συχνά σε πεδίο εκδήλωσης ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, όπως είχαν αναδείξει και οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις (γνωστές ως «κίνημα της ομπρέλας») του 2014, που τελικά αφορούσαν τους όρους αναμέτρησης κινεζικών και άλλων ομίλων.


ΑΪΤΗ
Μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση

Χτυπημένος διαδηλωτής στην αντικυβερνητική διαδήλωση στην Αϊτή

Copyright 2019 The Associated

Χτυπημένος διαδηλωτής στην αντικυβερνητική διαδήλωση στην Αϊτή
Χιλιάδες Αϊτινοί κατέβηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς, την Κυριακή, σε μια μαζική διαδήλωση με κεντρικό αίτημα την παραίτηση του Προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ, ο οποίος κατηγορείται από το Ελεγκτικό Συνέδριο της χώρας ως ο εγκέφαλος κυκλώματος που επιδιδόταν σε «διασπάθιση κεφαλαίων». Στη διάρκεια συγκρούσεων διαδηλωτών με την αστυνομία, ένας άνδρας που χτυπήθηκε από σφαίρα στο θώρακα κατέληξε αργότερα, ενώ υπήρξαν και πολλοί τραυματίες.

Την περασμένη βδομάδα οι δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου έδωσαν στη δημοσιότητα μια έκθεση έκτασης 600 και πλέον σελίδων για το αναπτυξιακό πρόγραμμα «Petrocaribe», που είχε δημιουργηθεί με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση της Βενεζουέλας, όπου διαπίστωσαν κακοδιαχείριση και διαφθορά. Μεταξύ των εκατοντάδων έργων όπου διαπιστώθηκαν παρατυπίες, οι δικαστές αποκάλυψαν πως το 2014, για το ίδιο έργο επισκευής τμήματος του οδικού δικτύου, το κράτος υπέγραψε δύο συμβάσεις, με δύο εταιρείες με διαφορετικές διακριτικές ονομασίες, τις «Agritrans» και «Betexs», που όμως είχαν ίδιο αριθμό φορολογικού μητρώου και το ίδιο προσωπικό.

Πριν αναλάβει την εξουσία το 2017, ο Ζοβενέλ Μοΐζ ήταν ο επικεφαλής της εταιρείας «Agritrans», η οποία έλαβε πάνω από 33 εκατ. γκουρντ (700.000 δολάρια ΗΠΑ στην τότε ισοτιμία) για το συγκεκριμένο έργο, παρότι η κύρια δραστηριότητά της δεν ήταν οι κατασκευές αλλά η παραγωγή μπανάνας.

Στην έκθεσή του, το Ελεγκτικό Συνέδριο σκιαγραφεί την ανεπαρκή διαχείριση των δημόσιων πόρων οι οποίοι διατέθηκαν σε κοινωνικά προγράμματα που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Θυμίζουμε επίσης ότι λόγω των οικονομικών προβλημάτων η κυβέρνηση παραιτήθηκε το Μάρτη, αλλά η διαδικασία της πολιτικής αλλαγής εξακολουθεί να εμποδίζεται από τη νομοθετική εξουσία.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τουλάχιστον 9 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 10 τραυματίστηκαν, μετά από κατάρρευση στοάς ανθρακωρυχείου στη βορειοανατολική επαρχία Τζιλίν της Κίνας. Το ορυχείο ανήκει στην εταιρεία «Jilin Longjiabao Mining», ενώ ξεκίνησε έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος.

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΣΟΥΛΕΪΜΑΝΙΓΙΑ.-- Η οικογένεια Μπαρζανί διατηρεί τους κεντρικούς θώκους αστικής εξουσίας στο αυτόνομο ιρακινό Κουρδιστάν. Χτες ορκίστηκε Πρόεδρος ο Νετσιρβάν Μπαρζανί, ανιψιός και γαμπρός του ιστορικού Κούρδου ηγέτη Μασούντ Μπαρζανί, και σήμερα αναμένεται να διορίσει τον επικεφαλής της κυβέρνησης, που αναμένεται πως θα είναι ο ξάδερφός του Μασρούρ Μπαρζανί. Ο Νετσιρβάν Μπαρζανί γίνεται ο δεύτερος Πρόεδρος της αυτόνομης περιφέρειας μετά τον Μασούντ Μπαρζανί, που κατείχε το αξίωμα αυτό από τη δημιουργία του, το 2005, μέχρι το τέλος του 2017.

ΡΙΑΝΤ.-- Την κατακραυγή διεθνών οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα προκαλεί η απόφαση των αρχών της Σαουδικής Αραβίας να επιβάλουν θανατική ποινή σε έναν νεαρό 18 ετών επειδή συμμετείχε όταν ήταν μόλις 10 ετών σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, στις οποίες είχε σκοτωθεί ο μεγαλύτερος αδελφός του. Ο νεαρός φυλακίστηκε σε ηλικία 13 ετών. Τον περασμένο Απρίλη, οι σαουδαραβικές αρχές εκτέλεσαν 37 άτομα, μεταξύ των οποίων ήταν και ένας έφηβος μόλις 16 ετών.

ΜΠΑΚΑΚΟ.-- Τουλάχιστον 100 χωρικούς της φυλής Ντόγκον στο κεντρικό Μάλι έσφαξαν χτες πιθανώς δεκάδες ένοπλοι που εισέβαλαν στο χωριό Σομπάν, σε μία περίοδο κλιμάκωσης των εντάσεων και των διενέξεων με τη φυλετική κοινότητα των Ποχλ. Τον περασμένο Μάρτη, στο χωριό Ογκοσάγκου της κοινότητας των Ποχλ είχαν σφαγιαστεί σε επιδρομή ενόπλων αποδόθηκε στους Ντόγκον πάνω από 150 άτομα.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Αλλοι τέσσερις διαδηλωτές σκοτώθηκαν το Σαββατοκύριακο από τα πυρά των δυνάμεων «ασφαλείας» στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, όπου δυνάμεις της αντιπολίτευσης συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις «πολιτικής ανυπακοής» απέναντι στη χούντα των στρατιωτικών του στρατηγού Μπουρχάν. Ο αριθμός των θυμάτων, αφότου ξεκίνησε βίαιη καταστολή των κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσης στις 3 Ιούνη, ανέρχεται σε τουλάχιστον 118 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Αξιωματούχοι του ΟΗΕ προειδοποίησαν χτες πως έως και δύο εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία ενδέχεται να αναζητήσουν καταφύγιο στην Τουρκία αν ενταθούν οι συγκρούσεις στη βορειοανατολική Συρία. Παράλληλα, παραδόθηκαν 12 ορφανά παιδιά τζιχαντιστών σε γαλλική αντιπροσωπεία από τις κουρδικές αρχές της Συρίας που διέμεναν σε καταυλισμούς στη βορειοανατολική Συρία.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί κατά τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής σε πολυκατοικία στο ανατολικό Λονδίνο. Πριν από σχεδόν δύο χρόνια, είχε τυλιχθεί στις φλόγες συμπαρασύροντας στο θάνατο 71 ανθρώπους συγκρότημα λαϊκών διαμερισμάτων, που ήταν γνωστό ως Πύργος Γκρένφελ στο δυτικό Λονδίνο. Στο μεταξύ, η εφημερίδα «Daily Telegraph», επικαλούμενη πηγές στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, υποστήριξε ότι συνελήφθησαν «τρομοκράτες που είχαν διασυνδέσεις με το Ιράν» και τη λιβανέζικη σιιτική οργάνωση «Χεζμπολάχ», επειδή φέρεται πως είχαν συγκεντρώσει «τόνους εκρηκτικών» στα προάστια του Λονδίνου σε μυστικό εργοστάσιο κατασκευής βομβών.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Η επιχείρηση κατάληψης της πρωτεύουσας της Λιβύης, Τρίπολη, από τις δυνάμεις του ε.α. στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, που ξεκίνησε στις αρχές Απρίλη, έχει προκαλέσει έως σήμερα το θάνατο τουλάχιστον 653 ατόμων και τον τραυματισμό 3.500 άλλων, ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) του ΟΗΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ