ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Ιούνη 2019 - Κυριακή 2 Ιούνη 2019
Σελ. /40
ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΗΣ 2019
ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΚΗΝΙΚΟΥ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕ ΒΑΣΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΕ

Οι ευρωεκλογές που πραγματοποιήθηκαν το διάστημα 23 - 26 Μάη στα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης έφεραν στην επιφάνεια νέες διατάξεις ανάμεσα στα αστικά κόμματα, σε κάθε κράτος - μέλος αλλά και πανευρωπαϊκά. Σε αντίθεση με τις φωνές και τις διακηρύξεις που αξιοποιούνται με στόχο την ενίσχυση των σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων, η ενίσχυση εθνικιστικών και ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων καταγράφηκε μεν, όχι τόσο εντυπωσιακά δε. Ταυτόχρονα, παρατηρείται μια λιγότερο αντι-ΕΕ μετατόπιση βασικών τέτοιων δυνάμεων, επιδιώκοντας σε πρώτη φάση αλλαγές στην ΕΕ και όχι αποχώρηση από αυτήν. Αυτό που σίγουρα σημειώνεται είναι η υποχώρηση παραδοσιακών αστικών πολιτικών δυνάμεων σε βασικά κράτη - μέλη. Ιδιαίτερο στοιχείο αποτελεί η ενίσχυση των Πρασίνων, που συνδέεται άμεσα με τα διάφορα σχέδια περί «πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης» τα οποία επεξεργάζονται τα οικονομικά επιτελεία της ΕΕ, σε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ και την Κίνα.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αναδιατάξεις με κριτήριο ισχυρούς ανταγωνισμούς

Συνεχίζεται η κριτική από ΜΜΕ, οικονομολόγους και επιχειρηματικούς ομίλους για την «κουρασμένη» κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού

Τα λαϊκά στρώματα, εγκλωβισμένα στις «εναλλακτικές» του κεφαλαίου, βλέπουν να χάνουν όποιες κατακτήσεις είχαν (φωτ. από απεργία στο Δημόσιο τον Απρίλη)

Copyright 2018 The Associated

Τα λαϊκά στρώματα, εγκλωβισμένα στις «εναλλακτικές» του κεφαλαίου, βλέπουν να χάνουν όποιες κατακτήσεις είχαν (φωτ. από απεργία στο Δημόσιο τον Απρίλη)
Ηδη από τις εθνικές εκλογές του 2017 στη Γερμανία, με την εκλογική πτώση Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD) που συγκυβερνούν εδώ και πολλά χρόνια στο μεγάλο συνασπισμό, τη δυσκολία να σχηματιστεί πλειοψηφική κυβέρνηση, για να προκύψει τελικά άλλος ένας μεγάλος συνασπισμός, εκπρόσωποι των επιχειρηματικών ομίλων και ΜΜΕ έθεταν έντονα το ζήτημα του «κουρασμένου» και «φθαρμένου» πολιτικού συστήματος. Η ίδια συζήτηση επαναλαμβανόταν μετά από κάθε εκλογική διαδικασία, που επιβεβαίωνε τη δυσκολία των δύο μεγαλύτερων κομμάτων να εγκλωβίζουν το γερμανικό λαό (π.χ. εκλογές στα κρατίδια Εσση και Βαυαρία).

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και των κρατιδιακών εκλογών στη Βρέμη την περασμένη Κυριακή αναζωπύρωσαν τις διεργασίες στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας, ακόμη και σενάρια για πρόωρες εκλογές. Στις ευρωεκλογές η CDU/CSU βγήκε πρώτη αλλά πάλι «λαβωμένη» με 28,9% (-6,4% σε σχέση με το 2014), ενώ το SPD έπεσε στο 15,8% (-11,5%) και την τρίτη θέση. Οι περισσότεροι ψηφοφόροι μετακινήθηκαν προς άλλες «εναλλακτικές» του κεφαλαίου, όπως οι Πράσινοι, που είναι πλέον δεύτερη δύναμη με 20,5% (+9,8%). Μικρή άνοδο (αλλά πτώση σε σχέση με τις εθνικές εκλογές) σημείωσε το εθνικιστικό - ακροδεξιό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) με 11% (+3,9%), το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Η Αριστερά» έλαβε 5,5% (-1,9%), οι Φιλελεύθεροι (FDP) έφτασαν στο 5,4% (+2%). Στη Βρέμη, προπύργιο της σοσιαλδημοκρατίας από το 1945, για πρώτη φορά το SPD είναι στη δεύτερη θέση και η CDU πρώτη.

«Καταλύτης» και ο παγκόσμιος ανταγωνισμός

Στο μεταξύ, όλο και πυκνώνουν τα τελευταία χρόνια - κι ενώ οξύνεται ο παγκόσμιος ανταγωνισμός σε όλα τα μέτωπα - τα παράπονα βιομηχάνων και επιχειρηματιών απέναντι στην κυβέρνηση κατηγορώντας την πως δεν έχει σαφή και αποφασιστική στρατηγική απέναντι σε Κίνα και ΗΠΑ, δεν προχωρά σε «μεταρρυθμίσεις» στην αγορά εργασίας και μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων (όπως π.χ. σε ΗΠΑ και Γαλλία), δεν επενδύει αρκετά στις νέες τεχνολογίες και σέρνεται πίσω από άλλους «παγκόσμιους παίκτες».

Χαρακτηριστικό είναι σχόλιο της μεγάλης εφημερίδας «Die Welt» με αφορμή έκθεση που δείχνει την κατρακύλα της Γερμανίας στη 17η θέση της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας 2019 (από την 6η θέση το 2014), την οποία δημοσίευσε την περασμένη βδομάδα η ελβετική IMD. «Αλλες χώρες εκσυγχρονίζουν τις υποδομές, απελευθερώνουν περαιτέρω τις αγορές, μειώνουν τους φόρους, καταβάλλουν όλες τους τις προσπάθειες, μέσω της Εκπαίδευσης και των τεχνολογιών του μέλλοντος, ώστε να μην εξαρτιόνται από την Κίνα και τις ΗΠΑ», αναφέρει, αναπαράγοντας ουσιαστικά την κριτική του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών.

«Η καγκελάριος στέκεται απαθής: Στην άνοδο του επιθετικού κινεζικού κρατικού καπιταλισμού, στην εμφάνιση αμερικανικών "τεχνολογικών ιμπεριαλιστών" και πρόσφατα στη μετατροπή της Γερμανίας από οικονομική ατμομηχανή σε τακάκι φρένου της Ευρώπης», καταλήγει το άρθρο.

Η «Sueddeutsche Zeitung» διαπιστώνει «τις απώλειες των παραδοσιακά ισχυρών κομματικών ομάδων και την άνοδο των μετριοπαθών και φρέσκων δυνάμεων όπως οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι», σημειώνοντας πως «οι μετριοπαθείς ψηφοφόροι, που είναι η πλειοψηφία, ελπίζουν σε νέα κόμματα».

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), Ντίτερ Κεμπφ, τόνισε την ανάγκη η ΕΕ «να μην παραμείνει το μπαλάκι στις διεθνείς συγκρούσεις, π.χ. μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας». «Η γερμανική κυβέρνηση πρέπει τώρα να ενεργήσει πιο δυναμικά» για ένα Ευρωκοινοβούλιο και μια Κομισιόν «που όχι απλά θα διαχειρίζεται, αλλά αποφασιστικά θα καθορίζει την πορεία της Ενωσης των 500 εκατ. κατοίκων και των 21 εκατ. επιχειρήσεων».

Οι αντιλαϊκές πολιτικές διεργασίες

Το ζητούμενο των πολιτικών διεργασιών είναι η ανάδειξη «νέων» πολιτικών δυνάμεων, που πιο αποφασιστικά θα προωθούν τα συμφέροντα του γερμανικού κεφαλαίου στην ΕΕ και τον κόσμο και θα εντείνουν την αντιλαϊκή πολιτική, στη Γερμανία των μεγάλων κοινωνικών ανισοτήτων, με «στρατιές» χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων.

Στο SPD έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση για απομάκρυνση της προέδρου του κόμματος, Αντρεα Νάλες, από την ηγεσία. Επίσης, το Σεπτέμβρη - στα μέσα της κυβερνητικής θητείας του μεγάλου συνασπισμού - το SPD έχει ορίσει εσωκομματική συζήτηση για τον απολογισμό της συγκυβέρνησής του με τη CDU/CSU, που ενδέχεται να πυροδοτήσει εξελίξεις. Στελέχη του SPD εναντιώθηκαν εξαρχής σε μια ακόμη συγκυβέρνηση, με το επιχείρημα ότι φθείρει το κόμμα.

Σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, ισχυρίστηκε ότι χρειάζονται «καλύτερες απαντήσεις» στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, δηλαδή στην ενίσχυση της λεγόμενης «πράσινης» επιχειρηματικότητας, όπου η Γερμανία απειλείται σοβαρά από την Κίνα και τις ΗΠΑ.

«Παρούσα» στην αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού δήλωσε και η «Αριστερά» προτάσσοντας τη συμμετοχή του κόμματος σε μια μελλοντική «αριστερή ομοσπονδιακή κυβέρνηση». «Οταν ο ρόλος μας είναι ασαφής, όπως στις ευρωεκλογές, χάνουμε. Αλλά αν υπάρχει μια συγκεκριμένη προοπτική αριστερής κυβέρνησης, όπως στη Βρέμη, τότε κερδίζουμε», είπε η μία από τους επικεφαλής του κόμματος, Κάτια Κίπινγκ.

«Πάμε στις Βρυξέλλες προκειμένου να διορθώσουμε την ΕΕ και να την περιορίσουμε στα βασικά της καθήκοντα», δήλωσε ο επικεφαλής υποψήφιος της AfD, Γεργκ Μόιτεν, προσθέτοντας πως οι Πράσινοι είναι πλέον οι «κυριότεροι αντίπαλοι» του κόμματος.


Ε. Μ.

ΓΑΛΛΙΑ
Πρώτη η Λεπέν, «αντέχει» ο Μακρόν

Ο Μακρόν και το κόμμα του (LREM) διεκδικούν αναβάθμιση του γαλλικού κεφαλαίου στην ΕΕ

Copyright 2019 The Associated

Ο Μακρόν και το κόμμα του (LREM) διεκδικούν αναβάθμιση του γαλλικού κεφαλαίου στην ΕΕ
Η αναμόρφωση του αστικού πολιτικού κόσμου προχωρά σταθερά στη Γαλλία, όπως έδειξαν οι ευρωεκλογές. Ο ευρωσκεπτικιστικός Εθνικός Συναγερμός (RN) διατηρεί την πρώτη θέση, ενώ «παραδοσιακά» αστικά κόμματα εξουσίας συνέχισαν να κατρακυλούν (μετά το Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι Ρεπουμπλικάνοι κατέγραψαν μεγάλες απώλειες), την ώρα που το κυβερνών κόμμα «Εμπρός!» διατήρησε με μικρή πτώση τις δυνάμεις του.

Συγκεκριμένα: Ο RN πήρε 23,31%, από 24,86% στις ευρωεκλογές του 2014 και 21,3% στον α' γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017.

Το κυβερνών κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν LREM πήρε 22,41% (συστάθηκε το 2016), από 24% το 2017.

Στην τρίτη θέση πέρασαν οι Οικολόγοι («Europe Ecologie - Les Verts» - EELV) που έφτασαν 13,47%, από 8,95% το 2014 (στις προεδρικές του 2017 δεν είχαν διακριτό υποψήφιο).

Ακολουθούν οι φιλελεύθεροι Ρεπουμπλικάνοι (LR, το για χρόνια κυβερνητικό κόμμα του Ν. Σαρκοζί) έλαβε 8,48% από 20,81% το 2014 και 15,16% το 2017.

Η Ανυπότακτη Γαλλία (FI) με επικεφαλής το Ζαν Λικ Μελανσόν πήρε 6,31%. Το 2014, οι δυνάμεις αυτές στην πλειοψηφία τους ήταν ενταγμένες στο σχήμα «Μέτωπο της Αριστεράς», που πήρε 6,33%, μαζί και με το μεταλλαγμένο Γαλλικό ΚΚ). Στις προεδρικές του 2017 είχε πάρει 19,58%. Τώρα το Γαλλικό ΚΚ (ως Αριστερό Μέτωπο) πήρε 2,74% και για πρώτη φορά δεν εκλέγει βουλευτή.

Το άλλοτε «κραταιό» Σοσιαλιστικό κόμμα (PS) πήρε 6,19% από 13,98% το 2014 και 6,36% το 2017.

Με το βλέμμα στη θέση του γαλλικού κεφαλαίου

Οι ενδοαστικές διεργασίες στη Γαλλία «φουντώνουν» με δεδομένο ότι για το γαλλικό κεφάλαιο (τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος του) παραμένει σοβαρή προτεραιότητα η διατήρηση στην ΕΕ αλλά και η δραστική αναβάθμιση του ρόλου του μέσα στη λυκοσυμμαχία.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι «προσαρμογές» που έχει κάνει στο πρόγραμμά του το RN της Μαρίν Λεπέν προτάσσοντας καθαρά πια στόχους όπως το «να αλλάξουμε την ΕΕ από τα μέσα», για την «Ευρώπη των εθνών» κ.τ.λ., «παραμερίζοντας» σημαντικά προτάσεις περί εξόδου από την Ενωση κ.τ.λ. Σημειωτέον ότι μετά τις προεδρικές εκλογές του 2017 (στις οποίες το RN έχασε από τον «ευρωπαϊστή» Μακρόν) είχε γίνει συνέδριο, όπου και αποχώρησαν κάποια τμήματά του (π.χ. η πτέρυγα του Φλοριάν Φιλιπό) έντονα επικριτικά κατά του ευρώ, σχηματίζοντας άλλα κόμματα όπως τους «Πατριώτες».

Στο ίδιο πλαίσιο, εντάσσεται όμως και η «πανευρωπαϊκή εκστρατεία» του «Εμπρός!», που ο Μακρόν ξεκίνησε πολύ πριν τις ευρωεκλογές αλλά και τώρα εντείνει, με φόντο και τις διεργασίες γύρω από τη μοιρασιά σημαντικών πόστων στα όργανα της λυκοσυμμαχίας. Δεν είναι τυχαίο ότι την περασμένη Δευτέρα υποδέχτηκε στα Ιλίσια Πεδία τον (σοσιαλδημοκράτη) Ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ, προσπαθώντας να αξιοποιήσει τις απώλειες που είχαν τα κεντροδεξιά κόμματα (όπως και ειδικά το κόμμα της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ) για να ενισχυθεί ο λόγος και ο ρόλος της Γαλλίας στην ΕΕ.

Αλλωστε, το «Εμπρός!», εντός αλλά και εκτός συνόρων, λανσάρεται ως μια πολιτική δύναμη, με στόχο να συνενώσει «αξιόλογες δυνάμεις» από «όλους τους πολιτικούς χώρους», με ζητούμενο την «ικανότητα» πιο αποτελεσματικών (για το γαλλικό κεφάλαιο) συμβιβασμών. Στις αρχές της βδομάδας, δημοσιεύματα εμφάνιζαν το LREM να συνυπογράφει ανακοίνωση (της ευρωομάδας «Συμμαχία Ελεύθερων και Δημοκρατών») που μίλαγε για τη «νέα ισορροπία δυνάμεων στο Ευρωκοινοβούλιο» και την ανάγκη ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν να «μπορεί να χτίσει μια ρωμαλέα πλειοψηφία πέρα από κομματικές γραμμές». Ενώ αξιωματούχος της γαλλικής κυβέρνησης εξηγούσε μεσοβδόμαδα ότι η ευρωομάδα στην οποία θα ανήκει το LREM θα επιδιώξει να «καθοδηγήσει τη δημιουργία μιας (πανευρωπαϊκής) προοδευτικής συμμαχίας. Γιατί όχι με τους Πράσινους;»

Αυτός ο ηγετικός ρόλος που διεκδικεί το LREM στην Ευρώπη, για λογαριασμό συνολικά του γαλλικού κεφαλαίου, συνδέεται και με μετακινήσεις δυνάμεων από άλλα αστικά κόμματα. Πολλοί έσπευσαν να τονίσουν ότι οι νέες απώλειες των Ρεπουμπλικάνων επιβεβαιώνουν ότι μεγάλο μέρος των οπαδών τους έχει στραφεί οριστικά πια στο LREM. Επιπλέον, το LREM έρχεται πρώτο σε δημοσκοπήσεις για τις επόμενες προεδρικές εκλογές (2022), με 30%.

Τέλος, η σημαντική άνοδος των Γάλλων Οικολόγων (EELV) συνδέεται και με «μέτωπα» που η γαλλική πλουτοκρατία ιεραρχεί υψηλά στην αντιπαράθεσή της αντίπαλες μερίδες του ευρωενωσιακού κεφαλαίου. Στην αρθρογραφία για τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η ενίσχυση του ELLV ξεχωρίζουν επισημάνσεις για την ανάγκη «αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής» (η οποία αφορά στον ανταγωνισμό σε κρίσιμους κλάδους όπως Τρόφιμα - Ποτά, αγροτικές καλλιέργειες κ.τ.λ. στους οποίους τα γαλλικά μονοπώλια δέχονται έντονη πίεση ειδικά από γερμανικά κεφάλαια), αλλά και για την «επαναφορά των κλιματικών προκλήσεων». Οπου φυσικά στις «κλιματικές προκλήσεις» οι αστοί περιλαμβάνουν την ανάπτυξη της «πράσινης οικονομίας», των «εναλλακτικών μορφών Ενέργειας», συνολικά διαφόρων κλάδων με μεγάλα περιθώρια κέρδους, όπου μπορούν να διοχετευτούν υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια, να επιταχυνθεί η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, με στόχο να μειωθεί (έστω σε ένα βαθμό) η απόσταση που χωρίζει γαλλικά μονοπώλια από τους ανταγωνιστές τους.


Α. Μ.

ΙΤΑΛΙΑ
Η «Λέγκα» πρωταγωνιστής στην υπεράσπιση του κεφαλαίου

Ο ακροδεξιός Σαλβίνι, ενισχυμένος, διεκδικεί περισσότερα για το ιταλικό κεφάλαιο

ANSA

Ο ακροδεξιός Σαλβίνι, ενισχυμένος, διεκδικεί περισσότερα για το ιταλικό κεφάλαιο
Η «Λέγκα» του Ματέο Σαλβίνι επιβεβαίωσε ότι αναλαμβάνει πια βασικό ρόλο στην εκπροσώπηση του ιταλικού κεφαλαίου, αφού απέσπασε το 34,33% των ψήφων, υπερ-πενταπλασιάζοντας τα ποσοστά της από τις ευρωεκλογές του 2014 (όταν είχε πάρει 6,16%) αλλά και αυξάνοντάς τα σημαντικά από τις περσινές βουλευτικές εκλογές, οπότε είχε πάρει 17,35%. Η «Λέγκα» θα χρησιμοποιήσει τις υψηλές της επιδόσεις (σε σχέση και με τα άλλα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα του Ευρωκοινοβουλίου) για να αποκτήσει ηγετικό ρόλο σε ευρύτερες ζυμώσεις που προχωρούν.

Την ίδια στιγμή, ο κυβερνητικός εταίρος της «Λέγκας», το «Κίνημα 5 Αστέρων» (M5S) πήρε 17,07%, εμφανίζοντας πτώση σε σχέση και με το 2014 (21,16%) και με το 2018 (32,68%).

Το σοσιαλδημοκρατικό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) πήρε 22,69% (από 40,82% το 2014 και 18,76% το 2018). Μετά το ισπανικό PSOE, το PD θα αποτελεί τη μεγαλύτερη ομάδα στους Ευρωπαίους σοσιαλιστές και η ηγεσία του δηλώνει έτοιμη να εργαστεί ως ετοιμοπόλεμη αστική δύναμη, με τον νέο γραμματέα του, Νίκολα Τζινγκαρέτι, να δηλώνει: «Φιλοδοξούμε να οικοδομήσουμε μια εναλλακτική στον Σαλβίνι για να γίνουμε αξιόπιστοι για τις επόμενες γενικές εκλογές (...) Θα είμαστε κεντρικοί παίκτες σε μια συμμαχία που θα κυβερνήσει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και θα υπερασπιστούμε την Ιταλία».

Στο μεταξύ, την άνοδο των αντιδραστικών δυνάμεων επιβεβαιώνουν και τα ποσοστά των ακροδεξιών «Αδελφών της Ιταλίας», που πήραν 6,46%, από 3,67% το 2014 και 4,35% το 2018.

Τέλος, χρήσιμη για συμπεράσματα είναι η πορεία σχημάτων που τα προηγούμενα χρόνια είχαν λανσαριστεί ως φιλολαϊκές εναλλακτικές, όπως «Η Αλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα», που το 2014 είχε πάρει 4,03%. Το σχήμα αυτό εξαφανίστηκε και όσοι το στήριξαν διαχύθηκαν σε νέα κόμματα, όπως «Η Αριστερά» (μια διάσπαση του PD), που πήρε μόλις 1,74%.

Τα αποτελέσματα των εκλογών ανατροφοδότησαν τις συζητήσεις για τη «συνοχή» της κυβέρνησης συνεργασίας («Λέγκα» - M5S), αν και στελέχη της προσπάθησαν να εμφανίσουν αδύναμο το ενδεχόμενο ενός «διαζυγίου». Πάντως, το μεγάλο προβάδισμα που έχει πλέον η «Λέγκα» προσφέρει νέο «αέρα» στην ηγεσία της να προτάξει προτεραιότητες και συνεργασίες που ιεραρχεί, συμπεριλαμβανομένου και του Ευρωκοινοβουλίου. Μην ξεχνάμε ότι οι συμμαχίες που η «Λέγκα» σφυρηλατεί εδώ και καιρό με δυνάμεις όπως ο Εθνικός Συναγερμός της Μ. Λεπέν αλλά και το «Fidesz», του Β. Ορμπαν, δεν περιέλαβαν ποτέ το Μ5S, ούτε καν σε έναν αρχικό σχεδιασμό. Επίσης, τις τελευταίες μέρες αποκαλύφτηκαν και σχέδια συνεργασίας της «Λέγκας» ακόμα και με το Κόμμα του Brexit, το νέο κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ.

Αναλυτές εκτιμούσαν πρόσφατα στη «Λα Ρεπούμπλικα» ότι η νίκη της «Λέγκας» και η πτώση της δημοτικότητας του M5S αποτελούν «εκρηκτικές ύλες για τη σταθερότητα της κυβέρνησης... Δεν μιλάμε για τη σημερινή ή την αυριανή μέρα, αλλά η φωτιά που θα οδηγήσει στην κατάρρευση της κυβέρνησης άναψε». Οι ίδιοι υποστήριζαν ότι ο μόνος τρόπος να γλιτώσει η Ιταλία μια «νέα πολιτική κρίση» είναι το M5S να «μετατραπεί σε "υπάλληλο" της "Λέγκας"...».

Πάντως, ενδεικτική των προτεραιοτήτων που διατηρεί το ιταλικό κεφάλαιο και σίγουρα επιδρούν στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού είναι η επιστολή που λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές δόθηκε στη δημοσιότητα, με την υπογραφή του προέδρου της ένωσης των Ιταλών βιομηχάνων (Confindustria), αλλά και των ομολόγων του από BDI και MEDEF (τη γερμανική και γαλλική αντίστοιχα ένωση των μεγαλοβιομηχάνων).

«Χάρη στην Ευρώπη (σ.σ. ΕΕ), ζούμε σήμερα σε ένα χώρο ειρήνης, ελευθερίας και ευημερίας, μοναδικό στον κόσμο. Η ευρωπαϊκή αγορά αποτελεί για τις επιχειρήσεις αλλά και τους μισθωτούς μας την εγχώρια αγορά (τους)... Μόνο μια ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη μπορεί να υπερασπιστεί τις αξίες μας, τον τρόπο ζωής και τα συμφέροντά μας απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο...

Οι επιχειρηματίες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας μοιράζονται την ίδια φιλοδοξία για το μέλλον της Ευρώπης: Να μετατραπεί σε παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα της καινοτομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης...», σημειώνουν. Τονίζεται δε ότι «σε ένα διεθνές περιβάλλον που αλλάζει διαρκώς, γεμάτο απειλές και ευκαιρίες, καμία χώρα δεν μπορεί να δράσει μόνη... Η ΕΕ είναι σημαντική για όλους μας...».

Ελπιδοφόρα ποσοστά για το ΚΚ - Ιταλία

Ελπιδοφόρες είναι οι επιδόσεις που κατέγραψε το ΚΚ - Ιταλία, που μετά την ανασυγκρότησή του συμμετείχε για πρώτη φορά στις ευρωεκλογές με αυτόνομο ψηφοδέλτιο και έλαβε 234.232 ψήφους (0,88%). Η προεκλογική δουλειά αναπτύχθηκε με ζητούμενο τη σφυρηλάτηση δεσμών με εργατικές - λαϊκές μάζες και την αφύπνιση δυνάμεων σε ταξική κατεύθυνση, διαμορφώνοντας σημαντική παρακαταθήκη για τη συνέχεια και την ενίσχυση της οργάνωσης και πάλης στους κλάδους, αλλά και τόπους διαμονής, σπουδών κ.τ.λ., όπου συγκεντρώνονται εργατικές - λαϊκές οικογένειες.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Καταλύτης εξελίξεων το «κουβάρι» του Brexit

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στη Βρετανία επιβεβαίωσαν τη βαθιά πόλωση των αστικών κομμάτων και τη χειραγώγηση των λαϊκών στρωμάτων μπροστά στο «δίλημμα» της αποχώρησης ή παραμονής της χώρας στην ΕΕ (Brexit), προκαλώντας ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό που αντανακλούν ευρύτερες συγκρούσεις συμφερόντων.

Η συσπείρωση του μεγαλύτερου μέρους του εκλογικού σώματος γύρω από το νέο Κόμμα του Brexit, που ίδρυσε τέσσερις βδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές στη Βρετανία ο 55χρονος ευρωσκεπτικιστής πολιτικός Νάιτζελ Φάρατζ (ο οποίος, θυμίζουμε, υπήρξε και επικεφαλής του επίσης ευρωσκεπτικιστικού UKIP), επί του παρόντος εμφανίζει περισσότερο χαρακτηριστικά «τιμωρίας» των κυβερνώντων Συντηρητικών της απερχόμενης πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, παρά χαρακτηριστικά μακροπρόθεσμης «ρυμούλκησης» της πλειοψηφίας του εκλογικού σώματος στο νέο πολιτικό μόρφωμα, που - όπως νωρίτερα το UKIP - χρηματοδοτείται από δισεκατομμυριούχους. Ετσι, το Κόμμα του Brexit, που σάρωσε στις ευρωεκλογές εκλέγοντας 29 ευρωβουλευτές (με ποσοστό 31,6%) και αφήνοντας στη δεύτερη θέση τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες με 16 ευρωβουλευτές, στην τρίτη τους Εργατικούς με 10, στην τέταρτη τους Πράσινους με 7 και στην πέμπτη τους Συντηρητικούς με μόλις 4, δείχνει να οφείλει την ύπαρξή του στο μεγάλο παζάρι και την αναστάτωση που προκαλεί το Brexit.

Ως εκ τούτου, η «επόμενη μέρα» των ευρωεκλογών στη Βρετανία εξακολουθεί να αποκαλύπτει το ίδιο θολό και μπερδεμένο σκηνικό που επικρατούσε και πριν στηθούν οι κάλπες. Ενέτεινε επίσης τις ενδοαστικές κόντρες τόσο στους Συντηρητικούς, που αναζητούν νέο αρχηγό και πρωθυπουργό μετά την προγραμματισμένη για τις 7 Ιούνη παραίτηση της Μέι, αλλά και στους σοσιαλδημοκράτες Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν, που αναγκάζεται να «βάλει νερό στο κρασί του», διεκδικώντας δεύτερο δημοψήφισμα και νέες γενικές εκλογές, ώστε να αποφύγει νέα μαζική έξοδο άλλων στελεχών.

Το μπερδεμένο κουβάρι του Brexit αναμένεται να μπερδευτεί και άλλο καθώς η διαδικασία αναζήτησης νέου αρχηγού στους Συντηρητικούς μέχρι το τελευταίο 10ήμερο του Ιούλη προκαλεί μοιραία κόντρες και ανταγωνισμό μεταξύ υποψηφίων που υπόσχονται τα πάντα, προσφέροντας διαφορετικές αναλογίες μείγματος αστικής διαχείρισης πότε για άτακτο και πότε για «ήπιο» Brexit. Η παράταση της αναμονής και της αβεβαιότητας ανοίγει το παιχνίδι προς κάθε κατεύθυνση, αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα. Ωστόσο, οι οξυμένες ενδοαστικές κόντρες επιδρούν αρνητικά σε συμφέροντα μέρους του μεγάλου κεφαλαίου όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η μεταποίηση προϊόντων, με τα σκαμπανεβάσματα της στερλίνας να αντανακλούν σχετική αναστάτωση και κόντρες συμφερόντων και στον κρίσιμο (για το Σίτι του Λονδίνου) τομέα χρηματοπιστωτικών και τραπεζικών υπηρεσιών.

Την Πέμπτη, η γενική διευθύντρια της Συνομοσπονδίας Βρετανών Βιομηχάνων, Καρολάιν Φεάρμπερν κάλεσε τον/την διάδοχο της πρωθυπουργού Τ. Μέι να κάνει συμφωνία με την ΕΕ «γιατί η τεράστια πλειοψηφία των επιχειρήσεων ποτέ δεν θα μπορέσει να είναι έτοιμη για ένα άτακτο Brexi». Από την άλλη, ο επικεφαλής διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, υπενθύμισε στους Βρετανούς ότι για τις Βρυξέλλες δεν υπάρχει διάθεση ή περιθώρια για νέα διαπραγμάτευση και πως το μόνο που υπάρχει στο τραπέζι είναι το σχέδιο συμφωνίας που υπέγραψαν με την Μέι τον περασμένο Νοέμβρη.

Πάντως, το μόνο βέβαιο είναι ότι σε όλη αυτήν την «εξίσωση», και στη μια ή στην άλλη κατάληξη, ο βέβαιος χαμένος είναι τα λαϊκά στρώματα, που βλέπουν όλα αυτά τα χρόνια, ανεξαρτήτως μείγματος διαχείρισης να χάνουν δικαιώματα και κατακτήσεις και να φτωχοποιούνται συνεχώς.


Δ. ΟΡΦ.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ