Eurokinissi |
Δεδομένη είναι η αντιλαϊκή «συνέχεια» παρά την επικείμενη κυβερνητική εναλλαγή |
Η ατζέντα αυτή είναι προδιαγεγραμμένη και πάντα με ταξικό πρόσημο την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων. Στο πλαίσιο αυτής της ατζέντας, κομβικό σημείο είναι οι «εκκρεμότητες» του 3ου κύκλου της «μεταμνημονιακής αξιολόγησης». «Εκκρεμότητες», που σε μεγάλο βαθμό επέδρασαν και στο χρόνο προσφυγής στις κάλπες από την κυβέρνηση σε συμφωνία με τη ΝΔ, ώστε να μη χαθεί στιγμή από την προώθηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, τις οποίες έχει ανάγκη το κεφάλαιο.
Το υπό διαμόρφωση αντιλαϊκό πακέτο, που θα κληθεί να εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση, περιλαμβάνει μέτρα στήριξης στο μεγάλο κεφάλαιο, επίθεση σε συντάξεις και παροχές, ένταση της επίθεσης στη λαϊκή κατοικία για την εξυπηρέτηση των «κόκκινων» δανείων και μια σειρά από παρεμβάσεις που αναλύονται παρακάτω, όλες για την εξυπηρέτηση του στόχου κυβέρνησης - ΝΔ - ΕΕ: Της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Η εικόνα αυτή, που ξεπροβάλλει για την επόμενη μέρα, κάνει πιο καθαρό πόσο κούφιο είναι το δίλημμα που θέτουν στο λαό ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ γύρω από το ποιος θα εφαρμόσει τα επόμενα βάρβαρα μέτρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά από σκέψεις για το ενδεχόμενο αναβολής θα προχωρήσει με βάση το χρονοδιάγραμμα και θα δημοσιοποιήσει την ερχόμενη Πέμπτη την «έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας», όπου και θα προδιαγράφεται ο νέος κύκλος αντιλαϊκής κλιμάκωσης, αναφορικά με την επίτευξη των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Κομισιόν εντοπίζει νέα και τεράστια «δημοσιονομικά κενά», όπως αυτά προκύπτουν από την αντιλαϊκή στοχοθεσία για τα φαραωνικά πλεονάσματα. Συγκεκριμένα, αυτά διαμορφώνονται στο 1% του ΑΕΠ για το φετινό κρατικό προϋπολογισμό και στο 1,5% του ΑΕΠ για το 2020, δηλαδή σε ποσά της τάξης των 1,9 δισ. ευρώ για το 2019 και τουλάχιστον 2,9 δισ. ευρώ για το 2020.
Σε κάθε περίπτωση, τα «κενά» αυτά θα καλυφθούν από το επόμενο αντιλαϊκό πακέτο που με τη σειρά του αναμένεται να ενσωματωθεί στο προσχέδιο κρατικού προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή από τη νέα κυβέρνηση στις αρχές Οκτώβρη.
Την ίδια ώρα, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να εστιάζει στις «μεταμνημονιακές» δεσμεύσεις που με τη σειρά τους αποτελούν την κοινή ατζέντα κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και των άλλων κομμάτων της αστικής διαχείρισης.
Μεταξύ αυτών:
-- Στην αντιλαϊκή ατζέντα της προσεχούς περιόδου θα βρεθεί η νέα φουρνιά των παρεμβάσεων για τα «κόκκινα» δάνεια (συμπεριλαμβανομένης της πρώτης κατοικίας), με «οδηγό» και την πρόσφατη «επικαιροποιημένη» έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που σημειώνει: «Οι ελληνικές αρχές καλούνται να δεσμευθούν ότι δεν θα επεκτείνουν παραπέρα (μετά τις 31/12/2019) τη διάρκεια ή το πεδίο εφαρμογής του νέου καθεστώτος και ότι θα λάβουν διορθωτικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης νομοθεσίας, σε περίπτωση που ανακύψουν προβλήματα εφαρμογής ή νομικά προβλήματα».
Συμπληρωματικά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Γιούρογκρουπ έχει επισημάνει ότι θα είναι επίσης «ζωτικής σημασίας να συνεχιστεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα, προκειμένου να διασφαλιστούν μεταξύ άλλων ένα αποτελεσματικό πλαίσιο για ηλεκτρονικές δημοπρασίες, η εφαρμογή του σχεδίου δράσης για την αφερεγγυότητα των νοικοκυριών, με στόχο να εξαλειφθεί το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υποθέσεων (εκκρεμείς υποθέσεις στα δικαστήρια) μέχρι το τέλος του 2021».
-- «Οι ελληνικές αρχές πρέπει να συνεχίσουν να παρακολουθούν τους δημοσιονομικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών αποφάσεων, και καλούνται να λάβουν μέτρα αντιστάθμισης, όπου είναι αναγκαία, για να ανταποκριθούν στους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους», τονίζει η Κομισιόν.
Προσδιορίζουν μάλιστα το «κόστος» από τις δικαστικές αποφάσεις (όπως αναδρομικά σε μισθούς, συντάξεις) στο 1,3% του ΑΕΠ, δηλαδή σε περίπου 2,4 δισ. ευρώ και προειδοποιούν ότι «οι επαναλαμβανόμενες δημοσιονομικές επιπτώσεις τέτοιων αποφάσεων θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε μεγάλο βαθμό με μεταρρυθμίσεις και δράσεις στο ίδιο πεδίο πολιτικής», δηλαδή με περικοπές αντίστοιχου ύψους από τους ίδιους τους «ωφελούμενους» και όχι μέσω άλλων παρεμβάσεων.
Προτάσεις όπως αυτή δίνουν πάτημα στην κυβέρνηση να συκοφαντεί συνολικά τις διεκδικήσεις για ανάκτηση απωλειών και να στρώνει από τώρα το έδαφος για περικοπές ισοδύναμες των όποιων επιστροφών αποσπάσουν μισθωτοί και συνταξιούχοι δικαστικά.
-- Σε ό,τι αφορά την παραπέρα κατακρεούργηση του αφορολόγητου ορίου μισθωτών - συνταξιούχων από το 2020, επισημαίνεται ότι «είναι κρίσιμο το φορολογικό σύστημα να γίνει πιο φιλικό προς την ανάπτυξη μέσω μιας διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και μέσω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών για την εργασία και ιδίως για τις επιχειρήσεις».
-- «Οι ελληνικές αρχές καλούνται να παρακολουθήσουν εκ του σύνεγγυς τις μισθολογικές εξελίξεις κατά το 2019 και να αναλύσουν τις επιπτώσεις που θα έχουν για την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα η πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού και οι αλλαγές στις συλλογικές διαπραγματεύσεις». Πρόκειται βέβαια για το μνημονιακό νόμο 4172 (νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου). Εξάλλου, στη σχετική συμφωνία στο Γιούρογκρουπ τονιζόταν ότι «στην αγορά εργασίας, η Ελλάδα θα διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα μέσω ετήσιας αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4172/2013».
-- Η επίσημη ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ αναφορικά με το κλείσιμο της 2ης «μεταμνημονιακής αξιολόγησης» είναι αποκαλυπτική, αφού σημειώνει: «Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν τη γενική δέσμευσή τους να συνεχίσουν την εφαρμογή όλων των βασικών μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕSΜ (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας), ιδίως όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος, διευρύνοντας τη φορολογική βάση, και άλλες φορολογικές μεταρρυθμίσεις, των κοινωνικών προγραμμάτων, της μείωσης των ληξιπρόθεσμων καθυστερήσεων, της είσπραξης φόρων και των εισφορών Κοινωνικής Ασφάλισης, των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα, των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας».
Ταυτόχρονα, η τρέχουσα «αξιολόγηση» πλαισιώνεται από παρεμβάσεις, όπως η «μεταρρύθμιση» στα προνοιακά επιδόματα (με ακόμα περισσότερους «κόφτες»), η αναθεώρηση αντικειμενικών αξιών (επ' αυτών υπολογίζονται τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ κ.ά.), η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, η επιτάχυνση παρεμβάσεων για το Κτηματολόγιο, η διενέργεια ανεξάρτητης «αξιολόγησης» για τη στελέχωση των υπουργείων κ.ά.
Παράλληλα, σε πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν, αναφορικά με το «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο» 2019 στοιχειοθετείται μια ακόμη «εμβληματική» αντιλαϊκή παρέμβαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στο σημείο όπου οι ίδιοι επισημαίνουν ότι «η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2016 συνέβαλε στην αποκατάσταση της βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος». Συγκεκριμένα, όπως προβλέπουν, αυτή θα συνεχίσει να συμβάλλει στη σταθερή συρρίκνωση των δημόσιων «δαπανών» για τις συντάξεις από 17% του ΑΕΠ το 2016 σε επίπεδο χαμηλότερο από 13% του ΑΕΠ μέχρι το 2030.
Θυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εντάξει την Ελλάδα στη λίστα με τα κράτη - μέλη που υπάγονται σε «εμπεριστατωμένη επισκόπηση» και μάλιστα για «υπερβολικές ανισορροπίες», δηλαδή σε έναν ακόμα ειδικό έλεγχο, στο πλαίσιο της «κανονικότητας» του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», παράλληλα με την «ενισχυμένη εποπτεία».
Και ενώ η νέα έκθεση για το «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο» αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη (μαζί με αυτή για την «ενισχυμένη εποπτεία») σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μεταξύ άλλων, «αναδεικνύονται ζητήματα που σχετίζονται με το υψηλό δημόσιο και εξωτερικό χρέος, τα χαμηλά επίπεδα αποταμίευσης και το υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, και όλα αυτά σε συνθήκες υψηλής ανεργίας, χαμηλής αύξησης της παραγωγικότητας και υποτονικής επενδυτικής δραστηριότητας».
Σε αυτό το φόντο, ειδικό βάρος δίνεται στην «τόνωση της παραγωγικότητας», ζήτημα που αναμένεται να εξειδικευτεί με νέες στοχευμένες παρεμβάσεις τόνωσης εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων και κλάδων με ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στη διεθνή αγορά.
Σε κάθε περίπτωση, δεδομένο απ' όλες τις πλευρές θεωρείται ότι τα λαϊκά στρώματα είτε έτσι είτε αλλιώς πρέπει να τροφοδοτήσουν τον «δημοσιονομικό χώρο», για τις παρεμβάσεις που αφορούν στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων.
Στα σχέδια αυτά για την «επόμενη μέρα» «ένα το κρατούμενο» είναι η διατήρηση και παραπέρα απογείωση των φαραωνικών πλεονασμάτων, για τα οποία άλλωστε έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση.
Ενα πρώτο δείγμα γραφής δόθηκε από το Πρόγραμμα Σταθερότητας που υπέβαλε η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», όπου, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, η σωρευτική «υπερπαραγωγή» πλεονασμάτων στην 4ετία 2019 - 2022, δηλαδή η υπέρβαση των αντιλαϊκών στόχων, φτάνει στο αστρονομικό ύψος των 5,5 δισ. ευρώ.
Το ποσό αυτό σηματοδοτεί τον λεγόμενο διαθέσιμο «δημοσιονομικό χώρο», που κατά ένα μεγάλο τμήμα του έχει ήδη μοιραστεί με αντίστοιχες νομοθετικές ρυθμίσεις σε παρεμβάσεις υπέρ των μονοπωλίων, όπως η σταδιακή μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των επιχειρηματικών κερδών και των διανεμόμενων μερισμάτων, η σταδιακή μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη κατά τέσσερις μονάδες, από το 29% στο 25%, σε βάθος τετραετίας, αρχής γενομένης από φέτος κ.ά., παρεμβάσεις που φέρουν τη σφραγίδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τις οποίες έσπευσαν να υπερψηφίσουν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ καθώς και τα υπόλοιπα κόμματα της αστικής διαχείρισης, πλειοδοτώντας και παραπέρα.
Την ίδια ώρα, σε φάση τελικής επεξεργασίας περνά το σχέδιο για το νέο κρατικό πακέτο στήριξης των εγχώριων τραπεζικών ομίλων, με στόχο να τους ξεφορτώσει από τα «βαρίδια» των «κόκκινων» δανείων, για να τα μεταφέρει σε λεγόμενες «κακές» τράπεζες ή εταιρικά σχήματα «ειδικού σκοπού» που θα συγκροτήσει η κάθε τράπεζα, με τη συμβολή νέων «επενδυτών» και «παικτών».