ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μουσικό αφιέρωμα στον Πειραιά της εργατιάς και της προσφυγιάς

Μια ξεχωριστή μουσική εκδήλωση, φόρος τιμής στον Πειραιά της εργατιάς, της προσφυγιάς και της μετανάστευσης, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το βράδυ από την Τομεακή Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ στην Πέτρινη Αποθήκη στο Λιμάνι του Πειραιά, με τίτλο «Γεια σου Περαία αθάνατε...».

Παρευρέθηκαν η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια δήμαρχος Πειραιά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και ο Γιώργος Καλαμαράς, υποψήφιος δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Αλέξανδρο Κοτέα, μέλος του Τομεακού Γραφείου Πειραιά του ΚΚΕ, δημοτικό σύμβουλο και εκ νέου υποψήφιο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Στη συνέχεια το συγκρότημα του Γρηγόρη Βασίλα παρουσίασε ένα πρόγραμμα από ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια με επίκεντρο τον Πειραιά, τις γειτονιές του αλλά και την εργατιά και τους αγώνες της, ξεσηκώνοντας τους δεκάδες παρευρισκόμενους. Ανάμεσα στα τραγούδια παρουσιάζονταν συνδετικά κείμενα τα οποία περιείχαν τις απαραίτητες ιστορικές αναφορές, παράλληλα παρουσιάζοντας σύντομα και το κλίμα της εκάστοτε εποχής. Αλλωστε, ο Πειραιάς είχε τη δική του αποφασιστική συμβολή σαν εμπνευστής και τροφοδότης τραγουδιών, όντας και ο ίδιος πολυτραγουδισμένος. Ξεχωριστά, αναφέρθηκε η φημισμένη «Τετράς του Πειραιά» των Βαμβακάρη, Παγιουμτζή, Μπάτη και Δελιά, αλλά και η στάση πολλών λαϊκών δημιουργών, όπως του Μπαγιαντέρα και του Γενίτσαρη, οι οποίοι στα χρόνια της Κατοχής και του ένοπλου αγώνα ύμνησαν το λαό και την πάλη του. Παράλληλα, ο κόσμος είχε τη δυνατότητα να περιηγηθεί και στην έκθεση με φωτογραφικό υλικό, εμπνευσμένη από την ιστορία του Πειραιά, της δράσης του ΚΚΕ αλλά και σημαντικών στιγμών του εργατικού κινήματος στην πόλη.

Στον χαιρετισμό του ο Αλ. Κοτέας ανέφερε ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση «έρχεται να εκπληρώσει την υπόσχεση που δώσαμε για την πραγματοποίηση συναυλίας ενάντια στα επενδυτικά σχέδια του κινεζικού κολοσσού της COSCO στο λιμάνι, ιδιαίτερα ενάντια στο τερατούργημα της προέκτασης του προβλήτα κρουαζιέρας στην Πειραϊκή, που θα αλλοιώσει το φυσικό κάλλος της περιοχής, θα διαταράξει το οικοσύστημα, θα συμφορήσει κυκλοφοριακά την περιοχή και θα εμποδίσει την πρόσβαση προς τη θάλασσα για τους κατοίκους». Και συνέχισε ότι η λύση στις εκλογές της 26ης Μάη είναι «να εκλέξουμε περισσότερους ευρωβουλευτές με το ΚΚΕ, περισσότερους περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους με τη "Λαϊκή Συσπείρωση", ώστε να είναι πιο δυνατή η φωνή των εργαζομένων, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας».

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να διασωθούν οι ξεχωριστές τοιχογραφίες της εκκλησίας των εξορίστων στη Λέρο

«Η Αποκαθήλωση», αγιογραφία εξορίστων στην Αγία Κιουρά της Λέρου
«Η Αποκαθήλωση», αγιογραφία εξορίστων στην Αγία Κιουρά της Λέρου
Τη συντήρηση και διάσωση των τοιχογραφιών της Αγίας Κιουράς, της εκκλησίας των εξορίστων της Λέρου, ζητά το ΚΚΕ, με Ερώτησή του στη Βουλή, προς την υπουργό Πολιτισμού. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος, Θανάσης Παφίλης και Μανώλης Συντυχάκης, που υπογράφουν την Ερώτηση για την εγκατάλειψη των μοναδικών αυτών αγιογραφιών, σημειώνουν αναλυτικά:

«Στην Αγία Κιουρά, στο Παρθένι της Λέρου, καταστρέφονται σήμερα από την εγκατάλειψη οι ξεχωριστές αγιογραφίες, με τη μοναδικότητά τους για τα διεθνή εκκλησιαστικά και εικαστικά δεδομένα, που φιλοτεχνήθηκαν από πολιτικούς εξόριστους την περίοδο της δικτατορίας.

Λόγω της εγκατάλειψης και της υγρασίας, φουσκώνουν οι σοβάδες, διαβρώνονται τα εσωτερικά σίδερα και αυτά με τη σειρά τους παραμορφώνουν το ιδιότυπο αυτό έργο που δεν έχει μόνο ιδιαίτερη καλλιτεχνική αλλά και ιστορική αξία.

Η Αγία Κιουρά αγιογραφήθηκε στα χρόνια '69 - '70, από τον Αντώνη Καραγιάννη, από τη Θεσσαλονίκη, και τους ζωγράφους Τάκη Τζανετέα και Κυριάκο Τσακίρη, μετά από πρόταση του συνεξόριστού τους, Σπύρου Μήλα, στον διοικητή του στρατοπέδου, Σπυράκη. Σε αυτήν την εκκλησία οι εξόριστοι έβαλαν την τέχνη τους, την καθάρισαν από καθετί το περιττό, διόρθωσαν την πόρτα, τους τοίχους και τη σκεπή, βάψανε λευκούς τους εσωτερικούς της τοίχους και ξεκίνησαν το έργο της εικονογράφησης με τη βοήθεια και τη συμπαράσταση όλων των κρατουμένων.

Είναι γνωστό ότι με τη μεταπολίτευση, αφότου η Λέρος έπαψε να είναι τόπος εξορίας, κάποιοι φανατικοί εκκλησιαστικοί κύκλοι έσπευσαν να ασβεστώσουν τις αγιογραφίες και να τις καταστρέψουν. Το γεγονός αντιλήφθηκε η Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή, και με τους αγωνιστές κατά της δικτατορίας, με μεγάλο αγώνα πέτυχαν την αποκατάσταση των νωπογραφιών (fresco), με χρηματοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού.

Το 1982 η 4η Εφορεία Νεωτέρων Βυζαντινών Μνημείων Ρόδου ανακηρύσσει την Αγία Κιουρά διατηρητέο μνημείο και απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση επί των τοίχων της.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα υπουργός τι μέτρα θα πάρει για την άμεση συντήρηση και διάσωση του μοναδικού αυτού καλλιτεχνικού και ιστορικού μνημείου».

«Εφυγε» από τη ζωή η Ντόρις Ντέι

1955 AP

«Εφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 97 ετών η διάσημη ηθοποιός του Χόλιγουντ, Ντόρις Ντέι.

Γεννήθηκε στις 3 Απρίλη 1922 στο Οχάιο των ΗΠΑ και διέγραψε μια λαμπρή καριέρα στο χώρο του θεάματος. Συμμετείχε σε πολλές ταινίες, ανάμεσά τους «Ο Ανθρωπος που Γνώριζε Πολλά» του Αλφρεντ Χίτσκοκ και «Τα Μυστικά της Κρεβατοκάμαρας» με τον Ροκ Χάντσον, όπου απέσπασε και τη μοναδική υποψηφιότητά της για Οσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου. Ηχογράφησε ακόμα πολλά μουσικά άλμπουμ. Ανάμεσα στα τραγούδια της που ξεχώρισαν και αγαπήθηκαν είναι το περίφημο «Que Sera, Sera».

Το «Υποβρύχιο» στην Πετρούπολη

Παρουσιάστηκε στην Πετρούπολη το best seller (βρίσκεται κιόλας στην τρίτη έκδοση) της Σεμίνας Διγενή «Κίτρινο Υποβρύχιο», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Πατάκης». Την παρουσίαση έντυσαν μουσικά με τις υπέροχες ερμηνείες τους οι Ηρώ Σαΐα, Ρίτα Αντωνοπούλου και Στάθης Δρογώσης. Για το βιβλίο μίλησαν ο Βαγγέλης Σίμος, δήμαρχος Πετρούπολης και εκ νέου υποψήφιος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο κωμικός Γιώργος Μητσικώστας, ο διδάσκων Φιλοσοφία και Επιστημολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Χρήστος Κεχαγιάς και ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Παναγιώτης Κολέλης.

Στην παρουσίαση του «Κίτρινου Υποβρυχίου» μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι Πετρούπολης Βάσω Πολυγιαννοπούλου, Ανθή Ζορμπά και Ρούλα Κανέλλη.

Αύριο Τετάρτη η δεύτερη συναυλία για τον Καββαδία

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών η πρώτη από τις δύο συναυλίες που έδωσε ο αγαπημένος μας μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος, παρουσιάζοντας την ολοκληρωμένη του δουλειά πάνω στην ποίηση του Νίκου Καββαδία.

Η μορφή με την οποία παρουσιάζονται τα τραγούδια είναι η τελευταία προσέγγιση του συνθέτη, με 3 πιάνα, 3 φωνές και πνευστά. Είναι η κατάληξη των συνεχών αναζητήσεών του όλα τα χρόνια που μεσολάβησαν από τη σύνθεση των τραγουδιών μέχρι σήμερα.

Τον Θ. Μικρούτσικο, που θα βρίσκεται στο ένα πιάνο, θα συνοδεύσουν εξαίρετοι μουσικοί και ερμηνευτές: Θοδωρής Οικονόμου, Μάξιμος Δράκος (πιάνο), Θύμιος Παπαδόπουλος (πνευστά), Ρίτα Αντωνοπούλου, Χρήστος Θηβαίος, Κώστας Θωμαΐδης (ερμηνεία).

Η δεύτερη συναυλία θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 15 Μάη στις 20.30.

Εκθεση συλλογής του Μάνου Κατράκη

Αύριο, Τετάρτη 15 Μάη, στις 20.30, θα εγκαινιαστεί η έκθεση συλλογής του Μάνου Κατράκη στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά. Η συλλογή του αξέχαστου ηθοποιού δωρήθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά από την σύζυγο του καλλιτέχνη το 1994.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική συλλογή, η οποία παρέμενε στον δήμο Πειραιά επί 25 χρόνια χωρίς να εκτεθεί και αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο της θεατρικής ιστορίας. Περιλαμβάνει υλικό από την προσωπική και την επαγγελματική του ζωή: Φωτογραφίες, χειρόγραφα, επιστολές, σκηνικά αντικείμενα, κοστούμια κ.λπ. Παρακολουθεί τη ζωή τόσο του ανθρώπου όσο και του ηθοποιού από τη νεαρή του ηλικία, έως τα χρόνια της καθιέρωσης και των μεγάλων ρόλων.

Από το 2014 ξεκίνησε η προσπάθεια για την καταγραφή, τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση της συλλογής, με σκοπό την αξιοποίησή της. Η προσπάθεια έγινε με τη συνεργασία του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Αθήνας, που διέθεσε προπτυχιακούς φοιτητές οι οποίοι στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης, κατέγραψαν, τεκμηρίωσαν και ψηφιοποίησαν 6.731 αντικείμενα, υπό την επίβλεψη του προϊσταμένου του Τμήματος, σκηνογράφου - θεατρολόγου Κωνσταντίνου Κουρμουλάκη.

Το Αρχείο Κατράκη περιλαμβάνει επτά χιλιάδες τεκμήρια: Σκηνογραφικές σημειώσεις, κοστούμια, βιβλία, το αρχείο του «Ελληνικού Λαϊκού Θεάτρου», όπως και άλλα θεατρικά κειμήλια, προγράμματα και φωτογραφίες παραστάσεων, καθώς και έργων που έπαιξε στο Εθνικό Θέατρο, στο ΚΘΒΕ και σε άλλα θέατρα.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ