Τρίτη 14 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να διασωθούν οι ξεχωριστές τοιχογραφίες της εκκλησίας των εξορίστων στη Λέρο

«Η Αποκαθήλωση», αγιογραφία εξορίστων στην Αγία Κιουρά της Λέρου
«Η Αποκαθήλωση», αγιογραφία εξορίστων στην Αγία Κιουρά της Λέρου
Τη συντήρηση και διάσωση των τοιχογραφιών της Αγίας Κιουράς, της εκκλησίας των εξορίστων της Λέρου, ζητά το ΚΚΕ, με Ερώτησή του στη Βουλή, προς την υπουργό Πολιτισμού. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος, Θανάσης Παφίλης και Μανώλης Συντυχάκης, που υπογράφουν την Ερώτηση για την εγκατάλειψη των μοναδικών αυτών αγιογραφιών, σημειώνουν αναλυτικά:

«Στην Αγία Κιουρά, στο Παρθένι της Λέρου, καταστρέφονται σήμερα από την εγκατάλειψη οι ξεχωριστές αγιογραφίες, με τη μοναδικότητά τους για τα διεθνή εκκλησιαστικά και εικαστικά δεδομένα, που φιλοτεχνήθηκαν από πολιτικούς εξόριστους την περίοδο της δικτατορίας.

Λόγω της εγκατάλειψης και της υγρασίας, φουσκώνουν οι σοβάδες, διαβρώνονται τα εσωτερικά σίδερα και αυτά με τη σειρά τους παραμορφώνουν το ιδιότυπο αυτό έργο που δεν έχει μόνο ιδιαίτερη καλλιτεχνική αλλά και ιστορική αξία.

Η Αγία Κιουρά αγιογραφήθηκε στα χρόνια '69 - '70, από τον Αντώνη Καραγιάννη, από τη Θεσσαλονίκη, και τους ζωγράφους Τάκη Τζανετέα και Κυριάκο Τσακίρη, μετά από πρόταση του συνεξόριστού τους, Σπύρου Μήλα, στον διοικητή του στρατοπέδου, Σπυράκη. Σε αυτήν την εκκλησία οι εξόριστοι έβαλαν την τέχνη τους, την καθάρισαν από καθετί το περιττό, διόρθωσαν την πόρτα, τους τοίχους και τη σκεπή, βάψανε λευκούς τους εσωτερικούς της τοίχους και ξεκίνησαν το έργο της εικονογράφησης με τη βοήθεια και τη συμπαράσταση όλων των κρατουμένων.

Είναι γνωστό ότι με τη μεταπολίτευση, αφότου η Λέρος έπαψε να είναι τόπος εξορίας, κάποιοι φανατικοί εκκλησιαστικοί κύκλοι έσπευσαν να ασβεστώσουν τις αγιογραφίες και να τις καταστρέψουν. Το γεγονός αντιλήφθηκε η Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή, και με τους αγωνιστές κατά της δικτατορίας, με μεγάλο αγώνα πέτυχαν την αποκατάσταση των νωπογραφιών (fresco), με χρηματοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού.

Το 1982 η 4η Εφορεία Νεωτέρων Βυζαντινών Μνημείων Ρόδου ανακηρύσσει την Αγία Κιουρά διατηρητέο μνημείο και απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση επί των τοίχων της.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα υπουργός τι μέτρα θα πάρει για την άμεση συντήρηση και διάσωση του μοναδικού αυτού καλλιτεχνικού και ιστορικού μνημείου».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ