ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάη 2019
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Ανταλλάσσουν κυρώσεις και δασμούς

Από την πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Στ. Μνούτσιν και του Κινέζου αντιπροέδρου Λιου Χε

Copyright 2018 The Associated

Από την πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Στ. Μνούτσιν και του Κινέζου αντιπροέδρου Λιου Χε
ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ και Κίνας, μετά την απόφαση του σινικού υπουργείου Εμπορίου να προχωρήσει σε αντίποινα αυξάνοντας τους δασμούς από 5 σε 25% σε εκατοντάδες αμερικανικά προϊόντα αξίας (από σπανάκι και μπαταρίες μέχρι προϊόντα τεχνολογίας) περίπου 60 δισ. δολαρίων από την 1η Ιούνη.

Η απόφαση της Κίνας αποτελεί απάντηση στην αύξηση των δασμών από 10% σε 25% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων, που επέβαλε το πρωί της 10ης Μάη η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ. Επίσης, ανακοινώθηκε, παρά τις νεότερες απειλές του Προέδρου Τραμπ, πως η Κίνα «θα πληγεί πολύ άσχημα εάν δεν κάνει μια συμφωνία γιατί οι εταιρείες θα αναγκαστούν να την αφήσουν για άλλες χώρες».

Αργότερα χτες βράδυ ο Ντ. Τραμπ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να δώσει «βοήθεια» 15 δισ. δολαρίων στους Αμερικανούς αγρότες, για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τα εμπορικά αντίποινα της Κίνας.

Την Παρασκευή ολοκληρώθηκε ο τελευταίος γύρος εμπορικών διαπραγματεύσεων ΗΠΑ - Κίνας δίχως να ανακοινωθεί σημαντική πρόοδος, με τον Κινέζο αντιπρόεδρο, Λιου Χε, να δηλώνει στην κινεζική δημόσια τηλεόραση πως τα ανεπίλυτα θέματα «σχετίζονται με ζητήματα αρχών πάνω στα οποία δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποχωρήσουμε».

Παρά τις απειλές και τα εμπορικά αντίποινα, αξιωματούχοι σε ΗΠΑ και Κίνα εντείνουν τις προετοιμασίες για νέο παζάρι που θα αναλάβουν οι ηγέτες των δύο χωρών Ντ. Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ, όταν θα συναντηθούν τον Ιούνη κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας των 20 πιο ανεπτυγμένων καπιταλιστικά χωρών (G20) στην Οσάκα της Ιαπωνίας. Στο περιθώριο της ίδιας συνόδου ο Τραμπ θα συναντηθεί και με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πάντως, σημαντικές πιέσεις ασκήθηκαν από τις εξελίξεις με τους εκατέρωθεν δασμούς στο χρηματιστήριο της Γουόλ Στριτ στη Ν. Υόρκη όπου σημειώθηκε μείωση του δείκτη Dow Jones κατά τουλάχιστον 700 μονάδες.

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στα Τίρανα

Στα Σκόπια ορκίστηκε ο νέος Πρόεδρος της Β. Μακεδονίας

ΤΙΡΑΝΑ - ΣΚΟΠΙΑ.--

Οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις για την αύξηση της γεωπολιτικής επιρροής στα Δυτικά Βαλκάνια συντηρούν την πολιτική ένταση σε χώρες της περιοχής αλλά και τα σενάρια για αλλαγές συνόρων.

Ο σοσιαλδημοκράτης Αλβανός πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, μιλώντας χτες στο σερβικό τηλεοπτικό δίκτυο PINK, κάλεσε τη Σερβία να «συνειδητοποιήσει και να αποδεχθεί την πραγματικότητα», πως οι Αλβανοί σε Αλβανία και Κοσσυφοπέδιο «είναι σαν αδέλφια σε δύο διαφορετικές χώρες». Επανέφερε στο προσκήνιο το γνωστό σχέδιό του για κατάργηση των συνόρων Αλβανίας - Κοσσυφοπεδίου, λέγοντας ότι έχει ως πρότυπο την ΕΕ και ότι θέλει να δημιουργήσει έναν παρόμοιο χώρο «χωρίς σύνορα» για συνεργασία σε πολλούς τομείς.

Νωρίτερα, το Σάββατο, οι κινητοποιήσεις κομμάτων της αλβανικής αντιπολίτευσης κατέληξαν σε σοβαρές συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό αρκετών ατόμων, μεταξύ τους 12 αστυνομικών, αλλά και 50 συλλήψεις. Τα επεισόδια προκάλεσαν τις αποδοκιμασίες των πρεσβειών ΗΠΑ, Βρετανίας, Γερμανίας και Ιταλίας στα Τίρανα. Σε ξεχωριστές αλλά παρόμοιες ως προς την ουσία ανακοινώσεις τους, οι προαναφερθείσες πρεσβείες τονίζουν πως οι διαμαρτυρίες είναι «αναφαίρετο δικαίωμα στη δημοκρατία» αλλά θα πρέπει οι κινητοποιήσεις «να γίνονται ειρηνικά». «Οι ειρηνικές διαδηλώσεις είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημοκρατία και η βία δεν έχει θέση σε δημοκρατικές διαδικασίες», ανέφερε χαρακτηριστικά σχετική ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στα Τίρανα.

Παρά τις αντιδράσεις αυτές, το δεξιό Δημοκρατικό Κόμμα (DP) του Λουλζίμ Μπασά και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν προγραμματίσει για αργότερα χτες το βράδυ νέες κινητοποιήσεις σε κεντρική πλατεία των Τιράνων.

Μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης στην Αλβανία κατηγορεί τον Ράμα για διαφθορά, συνεργασία με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και εκλογική νοθεία. Ζητούν την παραίτησή του και τη διεξαγωγή νέων εκλογών. Τον Φλεβάρη, περισσότεροι από 60 βουλευτές από το DP και τους συμμάχους του παραιτήθηκαν από το Κοινοβούλιο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ο Κατρούγκαλος στα Σκόπια

Στα Σκόπια μετέβησαν το Σαββατοκύριακο ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος και άλλοι αξιωματούχοι από χώρες της περιοχής, προκειμένου να παραστούν στην τελετή ορκωμοσίας του νεοεκλεγέντος Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πεντάροφσκι.

Ο Ελληνας ΥΠΕΞ έπλεξε εκ νέου το εγκώμιο της αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής συμφωνίας των Πρεσπών ότι τάχα «συμβάλλει στη σταθερότητα όλων των χωρών της περιοχής», ενώ στην πραγματικότητα δημιουργεί το κατάλληλο έδαφος για την ένταση του ανταγωνισμού, αφού στην ενίσχυση του ΝΑΤΟ αντιδρά η Ρωσία. Χαμένος άλλωστε θα βγει και ο γειτονικός λαός.

Στην τελετή ορκωμοσίας παρευρέθηκαν ακόμη οι Πρόεδροι της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεβ, της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, και του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβουνίου, Σίρτζαν Νταρμάνοβιτς, και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Φαρούκ Καϊμακτσί.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αναδιάταξη της αστικής πολιτικής σκηνής

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Νέος γύρος διαπραγμάτευσης ανάμεσα στους κυβερνώντες Συντηρητικούς της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι και τους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν ξεκίνησε χτες στο Λονδίνο, για έβδομη βδομάδα, δίχως να διαφαίνεται στον ορίζοντα κάτι που θα άρει τα εμπόδια για την επίτευξη συμφωνίας ώστε να εξασφαλιστεί η ψήφιση του σχεδίου συμφωνίας με την ΕΕ για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου (Brexit).

Οι συναντήσεις ανάμεσα στον ντε φάκτο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ντέιβιντ Λίντινγκτον, και τον «σκιώδη» υπουργό των Εργατικών για το Brexit, Κέιρ Στάρμερ, οι οποίοι ηγούνται των διαπραγματεύσεων, ξεκίνησαν χτες το βράδυ, με τους δύο αξιωματούχους να εκτιμούν ότι είναι δύσκολη η επίτευξη μία συμβιβαστική συμφωνία. Παράλληλα, η πρωθυπουργός εμφανίστηκε ανυποχώρητη στην περίπτωση διεξαγωγής ενός νέου δημοψηφίσματος οιασδήποτε μορφής, επιμένοντας ότι βασικός της σκοπός είναι να εφαρμόσει το αποτέλεσμα του πρώτου δημοψηφίσματος που διεξήχθη τον Ιούνη του 2016.

Στο μεταξύ, οι ενδοαστικές κόντρες δημιουργούν πιέσεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, ιδιαίτερα ενόψει των ευρωεκλογών που θα διεξαχθούν στις 23 Μάη. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, από την εταιρεία «YouGov» για λογαριασμό της εφημερίδας «The Times» σχετικά με τις διαθέσεις των ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές, δείχνουν «καταποντισμό» των Συντηρητικών στην πέμπτη θέση με 10%. Αντίθετα, το νέο «Κόμμα του Brexit», που έφτιαξε ο ευρωσκεπτικιστής - καιροσκόπος Νάιτζελ Φάρατζ, φαίνεται πως βρίσκεται στην πρώτη θέση της προτίμησης των ψηφοφόρων, με 34% στην πρόθεση ψήφου. Οι Εργατικοί έχουν πέσει κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες, στο 16%, ενώ δύο κόμματα που υποστηρίζουν την παραμονή στην ΕΕ, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και οι Πράσινοι, βρίσκονται στο 15% και 11% αντίστοιχα.

Η πτώση της δημοτικότητας του Συντηρητικού Κόμματος εκτιμάται από ορισμένους αναλυτές πως αυξάνει την πίεση προς την πρωθυπουργό να ορίσει την ημερομηνία αποχώρησής της ακόμη και μέσα στις επόμενες μέρες. Ωστόσο, η ίδια έχει αποδείξει ότι είναι «πολύ σκληρή για να πεθάνει»...

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Με υποσχέσεις καταπολέμησης της διαφθοράς

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.--

«Μάθαμε το μάθημά μας. Ακούσαμε το λαό της Νότιας Αφρικής», τόνισε την Κυριακή στην επινίκια ομιλία του στο Γιοχάνεσμπουργκ ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόσα, μετά την ανακοίνωση των τελικών εκλογικών αποτελεσμάτων της 8ης Μάη, που έδωσαν ποσοστό 57,7% στο ANC. Το ποσοστό αυτό θεωρείται ιστορικό χαμηλό από το 1994, όταν διεξήχθησαν οι πρώτες εκλογές στη χώρα μετά το τέλος του ρατσιστικού καθεστώτος απαρτχάιντ. Ο Ραμαφόσα διαβεβαίωσε ότι δεν θα διορίσει αξιωματούχους «που κοιτάνε να γεμίσουν τις τσέπες τους», τονίζοντας ότι κατανόησε «το καθαρό μήνυμα» από τις κάλπες και ότι «θα τελειώσουμε τη διαφθορά είτε το θέλουν ορισμένοι είτε όχι». Αυτό είναι το κύριο στοιχείο της αστικής διαχείρισης που υπόσχεται, ενώ τα λαϊκά προβλήματα διευρύνονται ως αποτέλεσμα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, που δεν αμφισβητείται.

Σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, σημειώθηκαν όχι μόνο χαμηλά ποσοστά για το ANC (σε σχέση με το 65% που είχε πάρει στις προηγούμενες εκλογές του 2014 και είχε 19 βουλευτές παραπάνω) αλλά και μειωμένη προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες που αυτήν τη φορά περιορίστηκε στο 65% αντί για 74% που είχε φτάσει στις προηγούμενες εκλογές.

Οσον αφορά την κατανομή εδρών στο νέο Κοινοβούλιο ανακοινώθηκε ότι το ANC (που στήριξε και το Νοτιοαφρικανικό ΚΚ) θα έχει 230 έδρες (μείον 19 βουλευτές και ποσοστό 57,7%), η «Δημοκρατική Συμμαχία» της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έχει 84 βουλευτές (μείον πέντε βουλευτές και ποσοστό 20,7%), οι λεγόμενοι «Μαχητές Οικονομικής Ελευθερίας» εκλέγουν 33 βουλευτές (19 παραπάνω και ποσοστό 10,7% από 6,3% πριν από πέντε χρόνια). Επίσης, το «Κόμμα Ελευθερίας Ινκάθα» των Ζουλού εκλέγει 14 βουλευτές (τέσσερις περισσότερους από τις προηγούμενες εκλογές και ποσοστό 3,38%), το κόμμα «Freedom Front Plus» (εθνικιστικό κόμμα των λευκών Αφρικάνερς) εκλέγει 10 βουλευτές (έξι περισσότερους σε σχέση με τις εκλογές του 2014 και ποσοστό 2,38%) και το κόμμα των Αφρικανών Χριστιανοδημοκρατών εκλέγει 4 βουλευτές (έναν παραπάνω από τις εκλογές του 2014 και ποσοστό 0,84%).

ΣΥΡΙΑ
Ανάκτηση εδαφών από τον συριακό στρατό στο Ιντλίμπ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Δυνάμεις του συριακού στρατού ανακατέλαβαν χτες πέντε χωριά και έναν λόφο στρατηγικής σημασίας στα νότια περίχωρα της βορειοδυτικής επαρχίας Ιντλίμπ, όπου βρίσκεται το τελευταίο προπύργιο τζιχαντιστών και άλλων αντικαθεστωτικών.

Την Κυριακή, τουλάχιστον έξι άμαχοι σκοτώθηκαν στην πόλη Σουκεϊλαμπίγια της επαρχίας Χάμα στην κεντρική Συρία από ανταλλαγές ρουκετών και πυρών πυροβολικού ανάμεσα στο στρατό και αντικαθεστωτικούς.

Προηγήθηκε νέο βίντεο του αρχηγού της «Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ» της «Αλ Κάιντα», Αμπού Μοχάμεντ Γκολάνι, που παρότρυνε τους υποστηρικτές του να συνεχίσουν τις επιθέσεις κατά της ρωσικής αεροπορικής βάσης Χμέιμιμ στη Λαττάκεια της Συρίας «γιατί πάνω από το 90% των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών έχει στο στόχαστρο γυναικόπαιδα».

Τέλος, χτες, σε επιστολή που απέστειλε το συριακό υπουργείο Εξωτερικών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε να επωμιστεί το μερίδιο ευθυνών που του αναλογεί εντείνοντας τις προσπάθειες για ανάσχεση των επιθέσεων «και των προδοτικών ενεργειών» από ενόπλους Κούρδους και Αραβες μαχητές των φιλοαμερικανικών «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF). Κατήγγειλε τη συγκεκριμένη οργάνωση πως μεταξύ άλλων ευθύνεται για τις πρόσφατες σφαγές αμάχων και την καταστροφή υποδομών στα περίχωρα της επαρχίας Ντέιρ Εζόρ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ