ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάη 2019
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ «ΑΜΥΝΑΣ»
Ανησυχία και έμμεσες απειλές από τις ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Η ευρωπαϊκή αμυντική και στρατιωτική πολιτική θα μπορούσε να υπονομεύσει τις σχέσεις μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ, προειδοποιούν οι ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι τα «ευρωπαϊκά αμυντικά σχέδια» θέτουν σε κίνδυνο τη διατλαντική ενσωμάτωση των στρατιωτικών βιομηχανιών και τη συνεργασία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αναφέρει η ισπανική εφημερίδα «El Pais», επικαλούμενη επιστολή της Αμερικανίδας υφυπουργού Αμυνας, Ελεν Λορντ, προς την επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, από την 1η Μάη.

Η επιστολή εστάλη μετά την έγκριση στο Ευρωκοινοβούλιο στα μέσα Απρίλη για τη χρηματοδότηση με 13 δισ. ευρώ του Αμυντικού Ταμείου της ΕΕ για την περίοδο 2021 - 2027. Επιπλέον, η Ουάσιγκτον αντιτίθεται στην πρωτοβουλία της λεγόμενης Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO) της ΕΕ, βάσει της οποίας ο αριθμός των κοινών σχεδίων άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ διπλασιάστηκε σε 34 από 17 προηγουμένως, ενώ η συμμετοχή τρίτων χωρών στην PESCO απαιτεί την ομόφωνη έγκριση όλων των μελών της ΕΕ.

Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με το δημοσίευμα - που αναπαράγουν και ρωσικά ΜΜΕ - τονίζουν στην επιστολή ότι η ΕΕ ανέπτυξε τις στρατιωτικές δυνατότητές της με τέτοιο τρόπο, ώστε προκύπτουν αλληλεπικάλυψη, ασυμβατότητα των στρατιωτικών συστημάτων και περιττός ανταγωνισμός μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Στο Σότσι συναντήθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών

Με ατζέντα Ιράν, Βενεζουέλα, Κορεατική Χερσόνησο, Αφγανιστάν και Συρία

Γουάνγκ και Λαβρόφ

Copyright 2019 The Associated

Γουάνγκ και Λαβρόφ
ΜΟΣΧΑ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Με πλήρη ατζέντα για τις διμερείς τους σχέσεις και για διεθνή ζητήματα συναντήθηκαν χτες στο Σότσι ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, και ο Κινέζος ομόλογός του, Γουάνγκ Γι.

Μόσχα και Πεκίνο τόνισαν την ανάγκη να διατηρηθεί η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, με τους δύο ΥΠΕΞ να σημειώνουν ότι οι αμερικανικές κυρώσεις είναι παράνομες και αποσκοπούν ειδικότερα στην παύση των εξαγωγών πετρελαίου. Πρόσθεσαν ότι το Ιράν τηρεί τις δεσμεύσεις του και θα πρέπει και οι Ευρωπαίοι να κάνουν το ίδιο, παρά τις αμερικανικές πιέσεις. Ο Λαβρόφ τόνισε ότι το Ιράν είχε το δικαίωμα να αναστείλει εν μέρει τις δεσμεύσεις του, που προκύπτουν από τη συμφωνία του 2015.

«Αυτό το σχέδιο και το παρόν ψήφισμα, που είναι δεσμευτικά, εγγυώνται ότι το Ιράν θα πουλά ελεύθερα πετρέλαιο στις παγκόσμιες αγορές. Ως εκ τούτου, η Ρωσία θέλει να σιγουρευτεί ότι τα υπόλοιπα μέρη της συμφωνίας - πρώτα απ' όλα οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί μας - θα εκπληρώσουν τις δικές τους δεσμεύσεις της συμφωνίας», είπε.

Γενικότερα, Ρωσία και Κίνα επιδίωξαν να εμφανιστούν ως σύμμαχοι που συμβάλλουν στη διατήρηση της «διεθνούς ασφάλειας και σταθερότητας». «Η Κίνα είναι βασικός εταίρος της Ρωσίας στην παγκόσμια σκηνή», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Οι δύο ΥΠΕΞ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ενίσχυση της συνεργασίας τους στο εμπόριο, στις επενδύσεις, στους τομείς υψηλής τεχνολογίας.

Για την «αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου συμφωνήσαμε ότι χρειάζονται μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και άμεσες, απευθείας συνομιλίες» αλλά και «οι απαραίτητες εγγυήσεις για την ασφάλεια της Βόρειας Κορέας», σημείωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, συμπληρώνοντας ότι Ρωσία και Κίνα είναι διατεθειμένες να παράσχουν εγγυήσεις ασφαλείας στη Βόρεια Κορέα μετά την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου. Αναφορικά με τη Βενεζουέλα, είπαν ότι θα πρέπει να διαμορφώσει μόνη της το μέλλον της, ενώ δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες για «σταθεροποίηση και ειρήνη στο Αφγανιστάν».

Πάντως ο Γουάνγκ ξεκαθάρισε για μία ακόμα φορά ότι η Κίνα δεν έχει «κανένα συμφέρον» να συμμετέχει σε μια συμφωνία για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, καθώς το οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων της βρίσκεται «σε ελάχιστο επίπεδο για να εξασφαλίσει τις αμυντικές ανάγκες της».

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Επιμένει για επέμβαση των ΗΠΑ ο Γκουαϊδό

Μειωμένη συνεχίζεται η συμμετοχή στις συγκεντρώσεις του αχυράνθρωπου των ΗΠΑ και της ΕΕ, αυτοανακηρυχθέντος προέδρου της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό. Το ίδιο συνέβη και το περασμένο Σάββατο σε μεσοαστική συνοικία του Καράκας, με την παρουσία μερικών εκατοντάδων οπαδών του. Την ίδια ώρα, 7 από τους 10 βουλευτές της καταργημένης Βουλής, για τους οποίους έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για τη συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 30ής Απρίλη, έχουν καταφύγει στις πρεσβείες της Ιταλίας, της Χιλής και της Αργεντινής, ενώ ένας διέφυγε στην Κολομβία, όπως εικάζεται και για τον στρατηγό Μανουέλ Ρικάρντο Φιγκέρα, πρώην επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών.

Πάντως ο Γκουαϊδό δηλώνει ότι η προσπάθεια ανατροπής του σοσιαλδημοκράτη Προέδρου Νικολάς Μαδούρο θα συνεχιστεί, και ανακοίνωσε ότι γίνονται επαφές για να υπάρξει επέμβαση από την πλευρά των ΗΠΑ. Μάλιστα, ενημέρωσε ότι ζήτησε από τον Κάρλος Βέκιο, που έχει διορίσει πρέσβη στις ΗΠΑ, «να συναντηθεί αμέσως με τη Νότια Διοίκηση του αμερικανικού στρατού» ώστε να εξεταστούν όλες οι επιλογές. Ωστόσο, το ενδεχόμενο ιμπεριαλιστικής επέμβασης δημιουργεί ανησυχία για τις συνέπειές της σε στενούς συμμάχους των ΗΠΑ, όπως οι αντιδραστικές κυβερνήσεις της Βραζιλίας και της Χιλής, που προς ώρας αρνούνται να συμμετάσχουν. Πάντως η SOUTHCOM (Νότια Διοίκηση) ανέφερε μέσω «Twitter» ότι είναι διατεθειμένη να συζητήσει πώς θα μπορούσε να «υποστηρίξει» τους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων που θα «αποκαταστήσουν τη συνταγματική τάξη» της Βενεζουέλας. Δηλαδή, επιμένει για την ανατροπή της κυβέρνησης από μέσα, κάτι που έως τώρα δεν έχει επιτευχθεί.

Επίσης, από τις πληροφορίες που δίνουν κυβερνητικές πηγές, από τις ανακρίσεις συλληφθέντων που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος, βγαίνει ότι το σχέδιο ήταν η απαγωγή του Μαδούρο και η μεταφορά του από την κατειλημμένη βάση Καρλότα προς άγνωστο προορισμό και η δημιουργία προσωρινής κυβέρνησης, με επικεφαλής τον Γκουαϊδό και τον κατάδικο Λεοπόλντο Λόπες, που έχει βρει καταφύγιο στην πρεσβεία της Ισπανίας στο Καράκας και κάποιους στρατιωτικούς.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Ενας Τούρκος πολιτικός μηχανικός σκοτώθηκε την Κυριακή στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου, από βομβιστική επίθεση τζιχαντιστών της οργάνωσης «Σαμπάμπ». Η βόμβα είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό του. Το Σάββατο, η «Σεμπάμπ» ανέλαβε την ευθύνη για βομβιστική επίθεση με στόχο τοπικό αξιωματούχο στην πόλη Μποσάσο, όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας. Κατά την επίθεση τραυματίστηκαν πολύ σοβαρά τουλάχιστον 8 άτομα.

ΝΙΑΜΕΪ.-- Δραματικά αυξήθηκε ο αριθμός των θυμάτων τεράστιας έκρηξης που προκλήθηκε την περασμένη βδομάδα κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Νίγηρα, Νιαμέι, όταν άρπαξε φωτιά βυτιοφόρο καυσίμων. Οι νεκροί ανέρχονται σε 76 και οι τραυματίες σε 40.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Η Τσέλσι Μάνινγκ, πρώην αναλύτρια του αμερικανικού στρατού, επανέλαβε ότι δεν θα απαντήσει στις ερωτήσεις δικαστικών σχετικά με τον ιδρυτή του «WikiLeaks», Τζούλιαν Ασάνζ, ακόμη και αν βρεθεί ξανά στη φυλακή. Η Μάνινγκ έχει ήδη εκτίσει 7 χρόνια στη φυλακή επειδή παρέδωσε περισσότερα από 750.000 διπλωματικά και στρατιωτικά έγγραφα στο «WikiLeaks» το 2010.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Η σουηδική εισαγγελική αρχή πρόκειται να ανοίξει ξανά την προκαταρκτική έρευνα με τις κατηγορίες για βιασμό το 2010, που έχουν διατυπωθεί εις βάρος του ιδρυτή του «Wikileaks», Τζούλιαν Ασάνζ, έπειτα από αίτημα του δικηγόρου του φερόμενου θύματος και θα επιδιώξει την έκδοσή του από τη Βρετανία. Το γραφείο της σουηδικής εισαγγελίας ανακοίνωσε ότι σύντομα θα εκδώσει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Οι ΗΠΑ ζητούν επίσης την έκδοσή του με κατηγορίες που συνδέονται με τη δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ομάδα Αφροαμερικανών, μελών του Κογκρέσου, στις ΗΠΑ φαίνεται να προωθεί το «δίδυμο» Τζο Μπάιντεν και Καμάλα Χάρις για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2020, καθώς θεωρούν πως η Αφροαμερικανίδα γερουσιαστής από την Καλιφόρνια έχει «όλα αυτά που λείπουν» από τον 76χρονο πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ.

ΟΥΑΓΚΑΝΤΟΥΓΚΟΥ.-- Ενοπλοι φανατικοί ισλαμιστές επιτέθηκαν προχτές σε καθολικό ναό στην πόλη Νταμπό στη βόρεια Μπουρκίνα Φάσο στη Δυτική Αφρική σκοτώνοντας έναν ιερέα και πέντε πιστούς. Σύμφωνα με μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας, η επίθεση έγινε από «μια ομάδα περίπου 20 - 30 ένοπλων ανδρών».

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Εξέπνευσε την Κυριακή σε νοσοκομείο της Βηρυτού ο πρώην πατριάρχης των Μαρωνιτών Χριστιανών του Λιβάνου, Νασράλα Μπούτρος Σφέιρ, σε ηλικία 98 ετών.

ΜΟΥΣΚΑΤ.-- Το υπουργείο Εξωτερικών του Ομάν ανακοίνωσε χτες ότι θα ξανανοίξει την πρεσβεία του στο Ιράκ με στόχο την «ανάπτυξη διμερών σχέσεων». Την είχε κλείσει από το 1990 με αφορμή την τότε εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΙΑ ΚΟΡΕΑΤΙΚΟ
«Η σχέση συνεχίζεται»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, σχολιάζοντας την τελευταία εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας είπε ότι δεν την θεωρεί «παραβίαση της εμπιστοσύνης» μεταξύ Ουάσιγκτον - Πιονγιάνγκ. «Και, ξέρετε, κάποια στιγμή μπορεί να το θεωρήσω. Αλλά σε αυτό το σημείο όχι», ανέφερε, προσθέτοντας μάλιστα ότι ενδέχεται κάποια στιγμή να πάψει να πιστεύει πως έχει φιλική σχέση με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν (που παλιότερα είχε χαρακτηρίσει «πολύ δυνατή»), καταλήγοντας ωστόσο ότι «όχι τώρα, καθόλου».

Θυμίζουμε ότι την περασμένη Πέμπτη, η Βόρεια Κορέα έκανε δοκιμές με βαλλιστικούς πυραύλους που διένυσαν αποστάσεις πάνω από 300 χιλιόμετρα. Επίσημη ανακοίνωση μιλούσε γενικόλογα για δοκιμή όπλου «μεγάλου βεληνεκούς». Λίγες ώρες μετά ο Αμερικανός ηγέτης δήλωσε ότι «η σχέση συνεχίζεται (...) Ξέρω ότι θέλουν να διαπραγματευθούν, μιλούν για διαπραγματεύσεις» και συμπλήρωσε: «Αλλά δεν νομίζω πως είναι έτοιμοι να διαπραγματευθούν». Την ίδια στιγμή, πάντως, ανέφερε ότι «κανείς δεν είναι ικανοποιημένος με όσα συνέβησαν».

Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε Ιν, σχολίασε για τη νέα βορειοκορεατική δοκιμή ότι η Πιονγιάνγκ «φαίνεται πως είναι δυσαρεστημένη που δεν μπόρεσε να φθάσει σε συμφωνία στο Ανόι», αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας που έγινε το Φλεβάρη χωρίς κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Ισχυρίστηκε επίσης ότι αυτού του είδους οι δοκιμές αποτελούν ένδειξη ότι η Βόρεια Κορέα θέλει να διαπραγματευθεί και σημείωσε ότι σχεδιάζει να παρέμβει για την πραγματοποίηση μιας ακόμα συνάντησης με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν. Ανακοίνωση της νοτιοκορεατικής κυβέρνησης χαρακτήρισε τις εκτοξεύσεις πυραύλων «πολύ ανησυχητικές» και ότι δεν βοηθούν τις προσπάθειες να μειωθούν οι εντάσεις στη χερσόνησο και να βελτιωθούν οι σχέσεις των δύο χωρών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ