Copyright 2019 The Associated |
Από τη συνάντηση του Ιρανού ΥΠΕΞ Μ. Ζαρίφ με τον Ρώσο ομόλογό του, Σ. Λαβρόφ |
«Διορία» 60 ημερών για διαπραγματεύσεις με στόχο την αντικατάσταση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, έπειτα από την υπονόμευσή της με την περσινή αποχώρηση των ΗΠΑ, έδωσε χτες ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί. Ο Ιρανός ηγέτης προειδοποίησε με μερική αποχώρηση, τονίζοντας: «Η διεθνής συμφωνία χρειάζεται εγχείριση. Τα περσινά παυσίπονα αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά». Οι προειδοποιήσεις αυτές έρχονται μετά την επιλογή των ΗΠΑ να κλιμακώσουν τις στρατιωτικές κινήσεις στον Περσικό Κόλπο, μεταξύ άλλων και μέσω της αποστολής δεύτερου αεροπλανοφόρου, αυξάνοντας τις απειλές για νέο αιματοκύλισμα.
Νωρίτερα, Ιρανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν σχετικά τους πρέσβεις Ρωσίας, Κίνας, Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας και της ΕΕ στον ΟΗΕ, ενώ ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ μετέβη στη Μόσχα, συναντώντας τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι δύο υπουργοί, τόνισαν πως θα αναζητήσουν τρόπους παράκαμψης των αμερικανικών κυρώσεων για την ανάπτυξη των εμπορικών τους σχέσεων. Ο Λαβρόφ επισήμανε πως ο μηχανισμός INSTEX, που δημιούργησαν χώρες της ΕΕ για να εξασφαλιστεί η συνέχιση της συμφωνίας του 2015 και οι εμπορικές συναλλαγές με το Ιράν, «είναι λιγότερο αποτελεσματικός» απ' ό,τι προβλεπόταν. Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στη «μη ρεαλιστική», όπως τόνισε, απαίτηση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους για αποχώρηση του Ιράν από τη Συρία, θυμίζοντας πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους βρίσκονται στη Συρία παράνομα καταπατώντας βασικά δικαιώματα της χώρας και διεθνείς συνθήκες. Κατηγόρησε τις ΗΠΑ για προσπάθεια αλλοίωσης του δημογραφικού χάρτη της περιοχής, λέγοντας πως με το να εγκαταστήσουν τους Κούρδους σε εδάφη αραβικών φυλών «είναι ο άμεσος τρόπος για τον διαμελισμό της Συρίας».
Οι εξελίξεις προκάλεσαν σειρά αντιδράσεων. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε νέες κυρώσεις στη μεταλλευτική βιομηχανία (σιδήρου, χάλυβα, αλουμινίου και χαλκού) του Ιράν, που αποτελεί τη σημαντικότερη πηγή εσόδων της χώρας (μετά το πετρέλαιο). Ο Τραμπ απείλησε να λάβει και νέα μέτρα αν το Ιράν «δεν αλλάξει ριζικά τη στάση του».
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ, μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Μ. Πομπέο στο Λονδίνο, είπε ότι η απόφαση του Ιράν «είναι μη καλοδεχούμενο βήμα». Ο Πομπέο είχε το θράσος να πει ότι η μερική αποχώρηση του Ιράν από τη συμφωνία που πρώτες οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν μονομερώς, «είναι εκ προθέσεως ασαφής». «Ενώ θα παρακολουθούμε τη δραστηριότητα του Ιράν, είμαι σίγουρος πως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα δράσουν από κοινού», είπε απειλώντας το Ιράν με νέες ακόμη βαρύτερες πιέσεις «πολύ σύντομα».
Νωρίτερα, στο Βερολίνο, εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ κάλεσε το Ιράν... να σεβαστεί στο σύνολό της τη συμφωνία για τα πυρηνικά (JCPOA), προσθέτοντας ότι «οι Ευρωπαίοι, οι Γερμανοί θα κάνουμε τη συνεισφορά μας και αναμένουμε ότι το Ιράν θα εφαρμόσει (τη συμφωνία) στο σύνολό της».
Στο Παρίσι, η υπουργός Αμυνας, Φλοράνς Παρλί, είπε ότι «τίποτε δεν είναι χειρότερο από την εγκατάλειψη της συμφωνίας» από το Ιράν.
Στο Πεκίνο, η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών τόνισε με νόημα ότι η Κίνα εκτιμά «την αυστηρή τήρηση της συμφωνίας του 2015 από το Ιράν, από την οποία ο Πρόεδρος Τραμπ πέρσι αποχώρησε».
Στην Ιερουσαλήμ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είπε ότι δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα.
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--
Νέες απειλές σε βάρος των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας εκτόξευσε χτες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Στη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε σε στρατιωτικό κοιμητήριο της Ιερουσαλήμ, ο Νετανιάχου προέβλεψε σύντομα «ανάφλεξη συγκρούσεων» στη Λωρίδα της Γάζας, επιχειρώντας παράλληλα να καλύψει τις εγκληματικές επιδρομές που εξαπέλυσε σε βάρος των Παλαιστινίων της περιοχής το Σαββατοκύριακο ο ισραηλινός στρατός. Ισχυρίστηκε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ενήργησαν «με αποφασιστικότητα απέναντι σε τρομοκρατικά στοιχεία στη Γάζα», για να διαφυλάξουν τάχα «την ασφάλεια του Ισραήλ». Προφανώς ο Νετανιάχου συμπεριλαμβάνει στα λεγόμενα «τρομοκρατικά στοιχεία στη Γάζα» παιδάκια ενάμιση έτους, αγέννητα μωρά, έγκυες μητέρες, δηλαδή ξεκλήρισμα οικογενειών με γονείς και παιδιά, που ήταν ανάμεσα στους τουλάχιστον 27 Παλαιστίνιους που έχασαν τη ζωή τους το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Λωρίδα της Γάζας από τις ισραηλινές βόμβες.
Η ισραηλινή θρασύτητα ενθαρρύνεται όσο περνά ο καιρός και από την ιμπεριαλιστική πολιτική της κυβέρνησης του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που οξύνει τις εντάσεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή απειλώντας με σκληρότερες πιέσεις το Ιράν, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ενός νέου μεγαλύτερου αιματοκυλίσματος των λαών της περιοχής...
Το ίδιο 24ωρο, πηγές προσκείμενες στην παλαιστινιακή οργάνωση «Χαμάς», που διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας, είπαν στη λιβανέζικη εφημερίδα «Αλ Ακμπαρ» πως είναι πιθανός νέος γύρος συγκρούσεων στην περιοχή, σε περίπτωση που το Ισραήλ δεν τιμήσει όλους τους όρους της εκεχειρίας μέσα στις επόμενες λίγες μέρες. «Ο επόμενος γύρος θα είναι πιο εντατικός και σκληρός, καθώς η απάντηση στην πολιτική των δολοφονιών θα είναι διαφορετική και θα συμπεριλαμβάνει μεγάλα χτυπήματα στο κέντρο, ιδιαίτερα στο Τελ Αβίβ, πέρα από τη χρήση άλλων στρατιωτικών εργαλείων», είπαν στελέχη της «Χαμάς» στην εφημερίδα «Αλ Ακμπαρ».
Στο μεταξύ, χτες εκπρόσωποι της Ενωσης Παλαιστίνιων Καλλιτεχνών έκαναν νέα έκκληση σε καλλιτέχνες και πολίτες χωρών της Ευρώπης να μποϊκοτάρουν τον διαγωνισμό τραγουδιού Eurovision που θα πραγματοποιηθεί στην Ιερουσαλήμ την επόμενη βδομάδα, θεωρώντας πως η διοργάνωση θα χρησιμοποιηθεί από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις σαν «πλυντήριο» του σκληρού ρατσιστικού καθεστώτος Απαρτχάιντ, που εφαρμόζει σε βάρος των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών της Δυτικής Οχθης.
Η Ενωση Παλαιστίνιων Καλλιτεχνών θύμισε επιπλέον πως ο φετινός διαγωνισμός της Eurovision ξεκινά στις 14 Μάη, ημερομηνία κατά την οποία πέρσι είχαν σκοτωθεί πολλές δεκάδες Παλαιστίνιοι άμαχοι στη Λωρίδα της Γάζας από τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών του ισραηλινού στρατού, επειδή «τόλμησαν» να συμμετάσχουν σε κινητοποιήσεις για τα δικαιώματα των Παλαιστίνιων προσφύγων.
ΑΓΚΥΡΑ.--
Οι ενδοαστικές αντιθέσεις και διεργασίες που βαθαίνουν στην Τουρκία έρχονται στην επιφάνεια με αφορμή και την ακύρωση των τελευταίων δημοτικών εκλογών (31ης Μάρτη) στην Κωνσταντινούπολη, για την οποία ορίστηκαν επαναληπτικές εκλογές στις 23 Ιούνη.
Αντιδράσεις για την απόφαση επανάληψης των εκλογών εκφράζονται και μέσα στο κυβερνών κόμμα ΑΚΡ, στο οποίο δυναμώνουν «ρήγματα», όπως δείχνουν και τα σχόλια των Αμπντουλάχ Γκιουλ και Αχμέτ Νταβούτογλου, ιδρυτικών στελεχών του κόμματος. Ο μεν πρώτος επέλεξε να συγκρίνει την ακύρωση της νίκης του Ιμάμογλου (του υποψηφίου του σοσιαλδημοκρατικού CHP που επικράτησε στις 31 Μάρτη και μάλιστα είχε ήδη ορκιστεί δήμαρχος, μέχρι να ακυρωθεί η εκλογή του) με την επικύρωση, το 2007, της δικής του εκλογής ως Προέδρου της Δημοκρατίας από το Συνταγματικό Δικαστήριο. «Αυτό που αισθάνθηκα το 2007 με την άδικη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το αισθάνθηκα και χθες (...) Είναι λυπηρό που δεν μπορούμε να πάμε μπροστά», δήλωσε ο Γκιουλ. Ενώ ο δεύτερος επέλεξε να υπογραμμίσει ότι «η θεμελιώδης αξία της πολιτικής παράδοσής μας οφείλει να είναι η εγγύηση πως η βούληση του λαού αντανακλάται στις κάλπες. Οποια κι αν είναι τα προσχήματα και οι λόγοι, τα γεγονότα που ακολούθησαν τις εκλογές της 31ης Μαρτίου και η απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK) κατάφεραν πλήγμα σε μία από τις θεμελιώδεις αξίες μας».
Την αντίδρασή τους όμως εξέφρασαν και οι ΗΠΑ, με εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να δηλώνει ότι «παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», κρίνοντας σκόπιμο να ευχηθεί «μια ελεύθερη, δίκαιη και διαφανή εκλογική διαδικασία που θα γίνει σεβαστή πλήρως από όλους τους παράγοντες ώστε η βούληση των ψηφοφόρων να εκφραστεί στα αποτελέσματα» και να καταλήξει: «Μια υγιής τουρκική δημοκρατία είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας και των εταίρων της, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, και βοηθά να έχουμε έναν σταθερό, ακμάζοντα και αξιόπιστο σύμμαχο».
Στο μεταξύ, ενδεικτικές του κλίματος που διαμορφώνεται στο εσωτερικό της Τουρκίας είναι οι επιλογές του CHP, που ζήτησε από την YSK να ακυρώσει το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών σε όλους τους δήμους της περιφέρειας της Κωνσταντινούπολης (και όχι μόνο στην πόλη), όπως και των περσινών προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, επικαλούμενο ότι αν γίνονται δεκτές οι καταγγελίες για παρατυπίες στη λειτουργία των εκλογικών κέντρων, αυτές επηρεάζουν και τις άλλες εκλογικές αναμετρήσεις.
Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι επαφές με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για να διαμορφωθεί ένα «μέτωπο» κατά του ΑΚΡ. Ηδη, ο υποψήφιος για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης από το ισλαμικό Σααντέντ (Κόμμα «Ευτυχίας»), Νετζντέτ Γκιοκτσινάρ, δήλωσε έτοιμος να αποσυρθεί υπέρ του Ιμάμογλου. Ακόμα, το Κόμμα Δημοκρατικής Αριστεράς (DSP) δήλωσε πως «θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο» απέναντι στις «παρατυπίες» του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου.
ΣΑΛΕΜ.--
Πολύμορφες κινητοποιήσεις ξεκίνησαν προχτές δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί στην πολιτεία Ορεγκον των δυτικών ΗΠΑ. Μεταξύ των μισθολογικών και εκπαιδευτικών αιτημάτων ξεχωρίζει αυτό της αύξησης των πολιτειακών δαπανών για τα σχολεία, ώστε να μειωθούν τα τμήματα με υπεράριθμους μαθητές, να αντικατασταθούν τα παλιά σχολικά βιβλία, να ξαναμπούν στα σχολεία γυμναστές και καθηγητές μουσικής και να αποκτήσουν προσωπικό οι σχολικές βιβλιοθήκες που έχουν αφεθεί εδώ και χρόνια στην τύχη τους.
Οι εκπαιδευτικοί πραγματοποιούν καθιστικές διαμαρτυρίες, ολιγόωρες στάσεις εργασίας, διαδηλώσεις σε κεντρικές πόλεις του Ορεγκον αλλά και συσσίτια για τους μαθητές φτωχών λαϊκών στρωμάτων που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν σε στοιχειώδεις ανάγκες.
Οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών στο Ορεγκον πραγματοποιούνται μερικούς μήνες μετά τους αγώνες που έκαναν πέρσι άλλοι συνάδελφοί τους στη Δυτική Βιρτζίνια, στη Βόρεια και Νότια Καρολίνα, στο Κεντάκι και την Αριζόνα, κατακτώντας μισθολογικές αυξήσεις και περισσότερες δημόσιες δαπάνες για τα σχολεία των πολιτειών τους.