ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Μάη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ 2019 - 2022
«Υπερπλεονάσματα» στις πλάτες του λαού με «δημοσιονομικό χώρο» για τους επιχειρηματικούς ομίλους

«Η ελληνική κυβέρνηση τηρεί τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις της», λέει ο επικεφαλής του ESM, δίνοντας τα συγχαρητήρια για τη «συνέπεια» και συνέχεια στην αντιλαϊκή πολιτική

Eurokinissi

«Η ελληνική κυβέρνηση τηρεί τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις της», λέει ο επικεφαλής του ESM, δίνοντας τα συγχαρητήρια για τη «συνέπεια» και συνέχεια στην αντιλαϊκή πολιτική
Με κεντρικό άξονα τη διατήρηση και παραπέρα απογείωση των «φαραωνικών» πρωτογενών πλεονασμάτων στους κρατικούς προϋπολογισμούς της περιόδου 2019 - 2022, προκειμένου να θωρακιστεί η κερδοφορία του κεφαλαίου, υποβλήθηκε χτες από την κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Πρόγραμμα Σταθερότητας σε συνέχεια του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο πάντα της διαδικασίας που προβλέπεται στο «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο» των μνημονίων διαρκείας της ΕΕ.

Οι επικαιροποιημένοι αντιλαϊκοί στόχοι έρχονται να «κουμπώσουν» τόσο με αυτούς της «ενισχυμένης εποπτείας», που εφαρμόζεται στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας, όσο και με το τρέχον Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Μάλιστα, όπως προβλέπεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, η σωρευτική «υπερπαραγωγή» «πλεονασμάτων» στην 4ετία 2019 - 2022, δηλαδή η υπέρβαση των αντιλαϊκών στόχων φτάνει στο αστρονομικό ύψος των 5,5 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό σηματοδοτεί τον λεγόμενο διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο, που κατά ένα μεγάλο τμήμα του έχει ήδη μοιραστεί σε παρεμβάσεις τόνωσης της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, όπως η σταδιακή μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των επιχειρηματικών κερδών και των διανεμόμενων μερισμάτων κ.ά.

Ειδικότερα, η υπέρβαση των αντιλαϊκών στόχων προβλέπεται να διαμορφωθεί ως εξής:

2019: 4,1% του ΑΕΠ με υπέρβαση 1,14 δισ. ευρώ

2020: 3,9% (υπέρβαση 800 εκατ. ευρώ)

2021: 4,1% (υπέρβαση 1,22 δισ. ευρώ)

2022: 4,6% (υπέρβαση 2,33 δισ. ευρώ)

Τα παραπάνω, βέβαια, «φωτογραφίζουν» και την παραπέρα κατακρεούργηση του αφορολόγητου ορίου (από το 2020) σε συνδυασμό με τη ...«μείωση» του εισαγωγικού συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20%, γεγονός άλλωστε που ήδη προβλέπεται και στο τρέχον Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, ενώ σε κάθε περίπτωση, με τη μια ή την άλλη μορφή η φοροληστεία απέναντι στο λαϊκό εισόδημα και οι περικοπές θα κλιμακωθούν.

Ταυτόχρονα, το Πρόγραμμα Σταθερότητας ενσωματώνει και παρεμβάσεις από την πλευρά της κατακρεούργησης κονδυλίων, που αφορούν στην κάλυψη κοινωνικών αναγκών, όπως για την Υγεία που συμπιέζονται παραπέρα από 5,2% του ΑΕΠ το 2017 στο 4,7% του ΑΕΠ το 2022 καθώς και την Παιδεία από το 3,9% του ΑΕΠ το 2017 στο 3,5% του ΑΕΠ το 2022.

Παράλληλα, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, «οι μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τα προηγούμενα έτη στο συνταξιοδοτικό σύστημα μπορούν να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα ακόμη και σε ένα πλαίσιο εξαιρετικά δυσμενών δημογραφικών εξελίξεων» σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

H διάλυση των συντάξεων που έφερε ο νόμος - έκτρωμα Κατρούγκαλου σε συνέχεια και των προηγούμενων αντιασφαλιστικών ανατροπών αποτυπώνεται και στα στοιχεία για το σχετικό ποσοστό των δαπανών που θα υποχωρήσει από 17,3% του ΑΕΠ που ήταν το 2016 στο 14,1% του ΑΕΠ το 2020.

«Κινδύνους» βλέπει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο

Από την πλευρά του, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, δείχνοντας προς τη μεριά της έντασης των αντιλαϊκών «αντανακλαστικών», υπογραμμίζει ότι οι προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών για την πορεία των μακροοικονομικών εξελίξεων υπόκεινται σε «αβεβαιότητα» και σε μια σειρά κινδύνων, όπως:

-- Πιθανή επιβράδυνση στις ευρωπαϊκές οικονομίες, η οποία «μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις ελληνικές εξαγωγές εμπορευμάτων προς ευρωπαϊκές χώρες και μπορεί να μειώσει την αύξηση των τουριστικών εισπράξεων».

-- Ο «κίνδυνος κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων και του προστατευτισμού».

-- Πιθανή αυξημένη χρηματοπιστωτική αστάθεια στην Ευρώπη, εξαιτίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

-- Το υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

-- Σημειώνει ακόμη πως «μακροπρόθεσμα οι δυσμενείς δημογραφικές εξελίξεις και οι μεταναστευτικές ροές στο εξωτερικό μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην εξέλιξη του εργατικού δυναμικού και της ανεργίας στην Ελλάδα καθώς και στην εξέλιξη της συμμετοχής της εργασίας στη συνολική παραγωγή».

Η διαχείριση του κρατικού χρέους

Την ίδια ώρα, o Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM ) σε χτεσινή συνεδρίαση προχώρησε στην αναμενόμενη επικύρωση της απόφασης του Γιούρογκρουπ, αναφορικά με την ενεργοποίηση των ρυθμίσεων του ελληνικού κρατικού χρέους συνολικού ύψους 970 εκατ. ευρώ ως «επιβράβευση» για την ολοκλήρωση των αντιλαϊκών μέτρων στο πλαίσιο της 2ης «αξιολόγησης». Σε δήλωσή του ο επικεφαλής του ΕSM, Kλ. Ρέγκλινγκ, τόνισε πως «μετά το τέλος του προγράμματος, η Ελλάδα ανέλαβε τη δέσμευση να συνεχίσει να εφαρμόζει όλες τις βασικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο αυτό. Η σημερινή απόφαση δείχνει ότι η ελληνική κυβέρνηση τηρεί τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις της».

Παράλληλα, προχωρά και η διαδικασία για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ για ένα τμήμα των δανείων που έχει χορηγήσει προς το ελληνικό κράτος. Το ζήτημα αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, επίσης συζητήθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του ESΜ όσο και στη χτεσινοβραδινή συνεδρίαση του Euroworking Group, ενώ σε κάθε περίπτωση το ΔΝΤ θα παραμείνει σε ρόλο «συμβούλου» στο πρόγραμμα της «ενισχυμένης εποπτείας» στην ελληνική οικονομία.

ΑΥΡΙΟ ΣΤΟΝ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ» 4 - 5 ΜΑΗ
  • Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στη συγκέντρωση του ΚΚΕ στα Τρίκαλα
  • Η απάτη των «θετικών μέτρων» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ
  • Αρθρογραφία και συνεντεύξεις μπροστά στις ευρωεκλογές
  • Ομιλία του Γιάννη Πρωτούλη, υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πρωτούλη, σε ημερίδα για την αντιπυρική προστασία
  • Οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα και η απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ
  • Συνεντεύξεις με τους υποψήφιους της «Λαϊκής Συσπείρωσης»:

- Διαμάντω Μανωλάκου, υποψήφια δήμαρχος Πειραιά

- Μιχάλης Σελέκος, δήμαρχος Χαϊδαρίου και εκ νέου υποψήφιος

- Γιάννης Ντουνιαδάκης, υποψήφιος περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

Το πρόγραμμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Το πρόγραμμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, για τις επόμενες μέρες περιλαμβάνει:

  • Σήμερα Παρασκευή ομιλία σε πολιτική συγκέντρωση που διοργανώνει η ΤΟ Τρικάλων, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Ρήγα Φεραίου στα Τρίκαλα. Χαιρετισμό θα απευθύνουν: Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Ρίζος Μαρούδας, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Τάσος Τσιαπλές, και ο υποψήφιος δήμαρχος Τρικκαίων, Γιώργος Καΐκης.
  • Αύριο Σάββατο 4 Μάη, θα μιλήσει στη συγκέντρωση που διοργανώνει η ΚΟ Λέσβου, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Σαπφούς. Θα χαιρετίσουν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Μιχάλης Σοφικίτης και Σεμίνα Διγενή, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, Σταύρος Τάσσος, η υποψήφια δήμαρχος Μυτιλήνης, Νίκη Τσιριγώτη, και ο υποψήφιος δήμαρχος Δυτ. Λέσβου, Γιάννης Συκάς.
  • Τη Δευτέρα 6 Μάη θα μιλήσει σε συγκέντρωση που διοργανώνει η ΤΟ Ανατολικών Συνοικιών, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (κεντρική πλατεία), στην Ηλιούπολη. Θα χαιρετίσουν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Μιχάλης Σοφικίτης, Σεμίνα Διγενή και η υπ. δήμαρχος Ηλιούπολης, Τασία Τσατσούλη.
  • Την Τετάρτη 8 Μάη θα μιλήσει σε συγκέντρωση της ΤΕ Αχαΐας, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Γεωργίου. Θα χαιρετίσουν ο δήμαρχος Πατρέων και εκ νέου υποψήφιος, Πελετίδης Κώστας, ο υπ. περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας, Καραθανασόπουλος Νίκος, και οι υπ. ευρωβουλευτές, Τσιουπρά Κωνσταντίνα και Ηρα Κουρή.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ