ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Απρίλη 2019 - Κυριακή 28 Απρίλη 2019
Σελ. /40
ΕΠΑΦΕΣ ΜΕΝΕΝΤΕΖ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Λαδάκι στον «μεντεσέ» των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων

Από τη συνάντηση Μενέντεζ με τον υπουργό Αμυνας

Eurokinissi

Από τη συνάντηση Μενέντεζ με τον υπουργό Αμυνας
«Μέλι έσταζε» για τη συμβολή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στη στήριξη των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ και ένας εκ των δύο εμπνευστών του νομοσχεδίου που κατατέθηκε πρόσφατα στη Γερουσία για «την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019», κατά την επίσκεψή του στις αρχές της βδομάδας στην Ελλάδα, δεύτερο σταθμό της «περιοδείας» του στην περιοχή, μετά την Κύπρο.

Στις επαφές που είχε με αξιωματούχους σε όλα τα επίπεδα και στις τοποθετήσεις του, έδωσε παραστατικά όλο το πλέγμα των αποστολών με το οποίο επιφορτίζουν οι ΗΠΑ τις συμμαχικές χώρες τους στην περιοχή, κόντρα στη διείσδυση Ρωσίας και Κίνας, κάνοντας καθαρούς τους επικίνδυνους σχεδιασμούς του κεφαλαίου για τα μερίδια στην καπιταλιστική λεία, με αιχμή την Ενέργεια.

Χαρακτηριστικά, μιλώντας σε εκδήλωση όπου παρευρέθηκαν ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζ. Πάιατ, στελέχη των πρεσβειών Τουρκίας, Ισραήλ, Ρωσίας, Σερβίας κ.ά., όπως και στελέχη των ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΚΙΝΑΛ, περιέγραψε την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ ως πολιτική που αναζητεί τους «πραγματικούς τους συμμάχους και τους αντιπάλους τους», κάνοντας αναφορά στους δεσμούς με Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ και προσθέτοντας ότι «χαράζει μια νέα μέρα» στην Ανατολική Μεσόγειο σε ό,τι αφορά Ενέργεια και «ασφάλεια».

«Αυτές οι ευκαιρίες υπάρχουν αν έχουμε ένα σχέδιο και τη βούληση να τις αδράξουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά, απογειώνοντας τις προσδοκίες της ελληνικής αστικής τάξης ότι η ενεργότερη πρόσδεση στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό ανοίγει «παράθυρο ευκαιρίας» για την αναβάθμισή της στην ευρύτερη περιοχή.

Στο στόχαστρο Ρωσία και Κίνα

Χωρίς περιστροφές, ο Μενέντεζ ανέφερε ότι Ρωσία και Κίνα αυξάνουν την «κακόβουλη παρουσία και απειλή» τους στην περιοχή. Για τη μεν Ρωσία ανέφερε ότι κλιμακώνει την επιθετικότητά της σε Ανατ. Μεσόγειο και Μέση Ανατολή, προειδοποιώντας μάλιστα ότι η «κακόβουλη επιρροή» της μπορεί να έχει επίδραση και στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Απευθυνόμενος στην ΕΕ και ομολογώντας τις αντιθέσεις με τις ΗΠΑ, ζήτησε ενεργότερη «συναντίληψη» κατά της Ρωσίας, προκειμένου - όπως είπε - να πιεστεί η τελευταία να αποδεχτεί «τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», εκτιμώντας ότι οι κυρώσεις κατά της Μόσχας δεν απέδωσαν τελικά κάτι ως προς τη «συμμόρφωσή» της.

Θυμίζουμε ότι η Γερμανία προχωρά ακάθεκτη στη δημιουργία του «Nord Stream 2», που θα μεταφέρει αέριο απευθείας στο έδαφός της από τη Ρωσία, παρακάμπτοντας την Ουκρανία, ενώ και άλλες χώρες της ΕΕ διαφοροποιούνται από τις ΗΠΑ στη στάση τους απέναντι στη Ρωσία.

Για την Κίνα, ο Αμερικανός γερουσιαστής εξέφρασε ξανά την ανησυχία του για την εμπορική και οικονομική της εξάπλωση, με φαραωνικά σχέδια όπως το πρόγραμμα «Μία Ζώνη - Ενας Δρόμος», καλώντας τους συμμάχους των ΗΠΑ, την ΕΕ, να αντιμετωπίσουν αυτήν την «πρόκληση», προφανώς με πιο ενιαίο τρόπο.

«Ζέστη - κρύο» με Τουρκία

Καταγγελτικός ήταν ο Μενέντεζ για τη στάση της Τουρκίας απέναντι στην ευρωατλαντική συμμαχία και τις στενές σχέσεις που οικοδομεί με τη Ρωσία, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το παζάρι για διευθετήσεις στην ευρύτερη περιοχή, προκειμένου η Τουρκία να παραμείνει στο δυτικό στρατόπεδο.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής κατηγόρησε την Τουρκία για αντιδημοκρατικές πρακτικές και για τις σχέσεις της με το Κρεμλίνο, λέγοντας ότι πλέον δεν είναι αξιόπιστος σύμμαχος και προχωρά σε επικίνδυνες κινήσεις κατά του ΝΑΤΟ, όπως με την αγορά των «S-400». Προειδοποίησε ότι αν προχωρήσει αυτή η αγορά θα ενεργοποιηθεί ο σχετικός νόμος των ΗΠΑ που επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία, καθώς και ότι δεν θα της χορηγηθούν τα αεροσκάφη «F-35».

Χρησιμοποιώντας σκόπιμα υψηλούς τόνους για να ασκήσει πίεση στην Τουρκία και κάνοντας πως δεν ξέρει ότι το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει το Αιγαίο ως «ενιαίο επιχειρησιακό χώρο», όπου δεν αναγνωρίζει σύνορα, ο Μενέντεζ καταδίκασε τις παραβιάσεις της Τουρκίας στον ελληνικό εναέριο χώρο, ενώ χαρακτήρισε «ανεπίτρεπτες» τις κινήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ, λέγοντας ότι η Λευκωσία έχει κάθε δικαίωμα να εκμεταλλευτεί τον πλούτο της.

Σε κάθε περίπτωση, και δείχνοντας το παρασκήνιο που «τρέχει» πίσω από τέτοιες δηλώσεις, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα συνεχίσει στο «δυτικό μονοπάτι», ως κάτι που θα είναι προς το συμφέρον όλων στην περιοχή.

Οπως αποδείχθηκε άλλωστε από όλες τις επισημάνσεις του, οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας αντιμετωπίζονται από τις ΗΠΑ σε συνάρτηση με το παζάρι που διεξάγουν με την Τουρκία σε όλο το τόξο από τη Μαύρη Θάλασσα και τα Βαλκάνια μέχρι τη Βόρεια Συρία και την Ανατολική Μεσόγειο, σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την παραπέρα ανάπτυξη των σχέσεων με τη Ρωσία και να εδραιώσουν τη συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, ως μια σημαντική περιφερειακή δύναμη, αναγκαία για το «σύστημα ασφάλειας» της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας.

Το νομοσχέδιο για την «ενεργειακή ασφάλεια»

Μέσα απ' αυτό το πρίσμα πρέπει να ιδωθεί και το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Γερουσία ο Μενέντεζ μαζί με τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Ρούμπιο, και με το οποίο προωθούνται η ενεργότερη παρουσία των ΗΠΑ στην Ανατ. Μεσόγειο και η βαθύτερη εμπλοκή τους στο ενεργειακό παιχνίδι, μέσα από την παραπέρα ανάπτυξη της συνεργασίας με Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ.

Ειδικά σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο Μενέντεζ χαιρέτισε τον «Στρατηγικό Διάλογο» που βρίσκεται σε εξέλιξη, τις «διευκολύνσεις» της Σούδας, την αποστολή στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, τη συμβολή με εναέρια μέσα σε περιπολίες στη Βαλτική κ.λπ., τονίζοντας ωστόσο ότι οι δύο χώρες πρέπει να οικοδομήσουν πάνω σ' αυτά, με ενίσχυση του ελληνικού οπλοστασίου και περισσότερες συνεκπαιδεύσεις. Από κοντά και οι μπίζνες, με τον Μενέντεζ να καλεί να εξεταστεί περισσότερο η «οικονομική βιωσιμότητα» του «EastMed», ώστε να προχωρήσουν άλλα έργα, όπως ο IGB, ή η FSRU πλατφόρμα στην Αλεξανδρούπολη κ.ά.

Οσο για την Κύπρο, κάλεσε σε στήριξη της κυβέρνησης Αναστασιάδη και άρση του αμερικανικού εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων προς τη Λευκωσία, ενώ χαρακτήρισε το Ισραήλ τον πιο ισχυρό σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή, χαιρετίζοντας τη συνεργασία των τριών χωρών.

Αν και παρουσιάζεται ως κίνηση «αντίρροπη» στα εμπόδια που βάζει η Τουρκία, η πρωτοβουλία αυτή των δύο γερουσιαστών σηματοδοτεί την ενίσχυση του ρόλου των ΗΠΑ στην περιοχή, με την αξιοποίηση συμμάχων πλήρως ευθυγραμμισμένων με το σχεδιασμό τους, όπως είναι η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ, χωρίς όμως να αποκλείεται η Τουρκία. Αντίθετα, το νομοσχέδιο έχει στόχο να ασκήσει πίεση στην Τουρκία για να επισπεύσει τις αποφάσεις της και ταυτόχρονα να αποτελέσει δέλεαρ για την τουρκική αστική τάξη η συμμετοχή της στα συνεργατικά σχήματα που ισχυροποιούνται στην περιοχή, κάτω από την ομπρέλα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.

Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση αυτή των ΗΠΑ τροφοδοτεί τον ανταγωνισμό Ελλάδας - Τουρκίας και ταυτόχρονα βάζει την Κύπρο στο επίκεντρο του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού, επαναφέροντας στο προσκήνιο τη συζήτηση ακόμα και για ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Διακομματική στοίχιση και ανταγωνισμός

Αν κάτι ξεχώρισε από την επίσκεψη Μενέντεζ είναι η σύμπνοια όλων των αστικών κομμάτων στα «μηνύματα» που κόμισε και στις «αποστολές» που συζήτησε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ο Αμερικανός γερουσιαστής. Αυτή η σύμπνοια επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι πίσω από τους ψευτοκαβγάδες τους και τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ταυτίζονται στα σπουδαία για το κεφάλαιο και από κοινού στηρίζουν τον βρώμικο αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, που βάζει σε μεγάλες περιπέτειες και κινδύνους το λαό.

Στη συνάντησή του με τον Αλ. Τσίπρα, ο Μενέντεζ δεν λυπήθηκε επαίνους για το ρόλο της χώρας στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, ενώ ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν «η συνεχής εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας με ΗΠΑ σε τομείς ασφάλειας, άμυνας, οικονομίας και προσέλκυσης επενδύσεων και η αναβάθμισή της σε θεσμικό επίπεδο με την έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου τον προηγούμενο Δεκέμβριο στην Ελλάδα».

Επιπλέον, συζητήθηκαν οι αλλαγές στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής και «ο κομβικός ρόλος της Ελλάδας στις εν λόγω εξελίξεις, η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και του τριγώνου Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ καθώς και η συνεργασία με την Αίγυπτο».

Ο Μενέντεζ είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος χαιρέτισε το νομοσχέδιο και υποστήριξε ότι αυτό «αναγνωρίζει τη σημασία της σχέσης των ΗΠΑ με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ. Μία πολιτική που ξεκίνησε από κυβερνήσεις της ΝΔ και υιοθετείται και από τη σημερινή κυβέρνηση». Πρόσθεσε ότι «προσβλέπουμε σε μία ακόμα μεγαλύτερη εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας και ΗΠΑ».

Μενέντεζ και Πάιατ μετέβησαν επίσης στο υπουργείο Αμυνας, όπου συναντήθηκαν με τον υπουργό Ευ. Αποστολάκη για να συζητήσουν «θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων και του περιβάλλοντος ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή», όπως ανακοινώθηκε. Ο υπουργός παρουσίασε τη συνάντηση ως «μία μεγάλη ευκαιρία να σας αναπτύξουμε τη δική μας άποψη για την αμυντική συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ, η οποία καθίσταται ολοένα και σημαντικότερη».

Ανάλογο ήταν το περιεχόμενο των συναντήσεων που είχε ο Μενέντεζ με τον ΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλο και με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη, με τον οποίο συζήτησαν «τη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας της ευρωπαϊκής αγοράς με φυσικό αέριο, μέσω κατασκευής υποδομών (αγωγός TAP, σταθμός LNG στη Ρεβυθούσα κ.λπ.)», «τη διασύνδεση των βαλκανικών κρατών, μέσω της κατασκευής του αγωγού IGB (...) αλλά και του αγωγού που συζητείται να κατασκευαστεί με τη Βόρεια Μακεδονία για να συνδέσει τα δίκτυα φυσικού αερίου των δύο χωρών».


Θ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ